Spring naar inhoud

Onze gemeenten

Onze samenwerking met gemeenten

Tintengroep wil een strategisch partner zijn voor haar opdrachtgevers, de gemeenten. Vanuit onze rol in het voorliggend veld werken we samen met gemeenten aan de transformatie van ‘zorgen voor naar zorgen dat’. Daarvoor sluiten we aan bij dat wat inwoners willen en proberen we het langs elkaar heen werken van partijen zoveel mogelijk te voorkomen. Samen met de gemeenten willen we ervoor zorgen dat minder inzet van zware ondersteuning nodig is. Om te zien hoeveel succes we hebben bij onze opdrachtgevers, meten we bijvoorbeeld hoe tevreden opdrachtgevers (de gemeenten) zijn, hoeveel mensen meedoen aan activiteiten (bestuurders, beleidsmakers en politici) en hoeveel mensen de Tintengroep kennen.

Elke gemeente is uniek

Als het gaat om ons contact met opdrachtgevers vinden we het belangrijk om rekening te houden met het verschil in tempo tussen de verschillende gemeenten. Onze bestuurder en directeuren hebben goed oog daarvoor en kiezen steeds voor dat wat het beste past. Het lukt vaak om onszelf goed te positioneren en om gedoseerd en op het juiste moment informatie te verstrekken die gemeenten kan helpen. De tekorten in het sociaal domein zorgen dat gemeenten kritisch zijn op het bereiken van doelen en een efficiënte inzet van het beschikbare budget. Dat vraagt om een kritische en alerte houding naar onszelf en in samenwerkingsrelaties.

Wil je meer weten over onze samenwerking vanuit sociaal werk in de verschillende gemeenten? Klik dan hieronder op de gemeente van je keuze om meer te lezen. 

strategisch partnerschap

Gemeenten willen samenwerken

We zien in de aanbestedingen die we doen en de opdrachten die we gegund krijgen in 2021 dat gemeenten graag werken in strategisch partnerschap. Dit betekent dat ze willen samenwerken met een organisatie die meedenkt en die met professionele, praktische oplossingen komt voor vraagstukken die ze zien in het sociaal domein en in de kinderopvang. Ook in de gemeenten waarmee we al subsidierelaties hebben wordt onze kennis en ervaring gewaardeerd. Onze verbinding met de gemeenten gaat over alle lijnen. Zowel bestuurlijk (met burgemeester en wethouders), beleidsmatig (met ambtenaren) en soms worden we gevraagd om in de gemeenteraad iets te vertellen.

We hebben in 2021 minder bijeenkomsten kunnen organiseren voor bestuurders en beleidsmakers. Maar we bleven wel zelf onderzoek doen. Met het rapport ‘Uit de duivelskring van armoede’ hebben we aan opdrachtgevers laten zien hoe we een bijdrage leveren aan de kracht en verrijking van sociaal werk en de kinderopvang.

Wij werken als gemeente Westerkwartier vanuit strategisch partnerschap samen met Sociaal Werk De Schans. Dat betekent voor ons samenwerken vanuit wederzijds vertrouwen en werken aan gezamenlijk te realiseren doelen in het sociaal domein. Van te voren werken we met heldere opdrachtformuleringen vanuit positieve gezondheid, waarin we gezamenlijk op basis van signalen en wensen uit de samenleving, formuleren WAT we willen bereiken. De Schans vult vervolgens samen met ketenpartners en inwoners in HOE daar uitvoering aan te geven. Wij hebben als gemeente het volste vertrouwen dat De Schans daarin het juiste doet. Zij hebben de benodigde kennis en ervaring om praktische oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken. Strategisch partnerschap houdt ook in dat we continu, constructief met elkaar in gesprek zijn over benodigde inzet, samenwerking en ontwikkelingen in de gemeente."

Aanbestedingen

Gemeenten kiezen de laatste jaren steeds vaker voor aanbesteden als vorm voor inkoop binnen het sociaal domein. Dit kan variëren van een omvangrijke meerjaren opdracht waarbij bijvoorbeeld het gehele sociaal werk wordt aanbesteed, tot een kortdurende afgebakende extra opdracht.

Tintengroep volgt deze ontwikkeling nauwgezet, vooral als het aanbestedingen binnen ons werkgebied of expertisegebied betreft.

De keus om al dan niet mee te doen aan een aanbesteding vraagt om een zorgvuldige afweging. Hierbij toetsen we of:

  • De opdracht past binnen ons DNA en kernwaarden.
  • We door het uitvoeren van deze opdracht van toegevoegde waarde kunnen zijn binnen het sociaal domein in het gebied waarop de aanbesteding van toepassing is.
  • We de opdracht kunnen doen binnen financieel gezonde kaders.
  • Het oppakken van de nieuwe opdracht een verrijking is voor het professionele aanbod van de Tintengroep in haar geheel.

Op basis van dit afwegingskader, hebben we in 2021 een aantal aanbestedingsmogelijkheden voorbij laten gaan en op een aantal ingeschreven.

Tynaarlo

Na de gunning van de aanbesteding is de nieuwe welzijnsorganisatie Neie Naober op 1 mei 2021 van start gegaan in de gemeente Tynaarlo. Een kleine compacte uitvoeringsorganisatie die zich samen met de gemeente, ketenpartners en natuurlijk alle inwoners en vrijwilligers in gaat zetten om de leefbaarheid in de gemeente Tynaarlo te behouden/borgen of versterken. Wij dragen bij aan sterke basisstructuur waarin inwoners omzien naar elkaar en ‘samenredzaam’ zijn. Dit vormt de basis van een verantwoordelijke en inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Wij richten ons daarbij op de meest kwetsbare inwoners en stimuleren alle inwoners om zich te verbinden en in te zetten voor hun sociale omgeving. Wij zetten in op het positief beïnvloeden van het zelfvertrouwen van de inwoners en de samenleving. Hiermee beogen wij dat inwoners laagdrempelig, naar tevredenheid en het liefst informeel worden ondersteund. Zwaardere zorg kan hiermee worden voorkomen of worden uitgesteld. 

Neie Naober

Westerkwartier

In de gemeente Westerkwartier heeft Sociaal Werk De Schans de aanbesteding van de functie cultuurcoach gegund gekregen. Deze functie is gebaseerd op drie pijlers:

  1. Cultuur is inclusief
  2. Cultuur is overal
  3. Cultuur is Westerkwartier

Met ingang van april 2021 start Elise van der Laan in deze nieuwe functie.

Achterliggende gedacht is dat cultuur niet alleen een verrijking is voor het dagelijks leven, maar mensen ook verbindt en kan aanzetten tot verandering. Daarmee past het goed binnen de rol en positie die SWDS heeft in de gemeente Westerkwartier. De cultuurcoach is in de zomer 2021 van start gegaan en de eerste resultaten zijn positief.

Zo hebben we meegewerkt aan het vormgeven van de  Cultuurmarkt Westerkwartier, die door ongeveer 10 000 mensen is bezocht. Ook is een start gemaakt met het nieuwe domein overstijgende cultuurnetwerk, de Cultuurbinders. De Cultuurbinders gaan zich het komende jaar richten op het nieuwe uitvoeringsplan Cultuur 2022 én op de vraag: Hoe verbinden we kunst & cultuur in de Gemeente Westerkwartier met het sociaal domein, fysiek domein, zorg en onderwijs.

Sociaal Werk De Schans

In het kader van de transformatiebeweging jeugd wil de gemeente de functie van ondersteuner Jeugd en Gezin binnen de huisartspraktijk uitbreiden, verstevigen en doorontwikkelen. Daarbij moet meer gewerkt worden vanuit het voorliggend veld, aansluitend bij het normale leven en  gericht op zo licht mogelijke vormen van ondersteuning. Positieve Gezondheid is de leidende gedachte onder deze aanbesteding. Omdat de vraag van de gemeente naadloos aansluit bij zowel de uitgangspunten als de basisopdracht van Sociaal Werk De Schans, hebben we meegedaan aan de aanbesteding en mogen we vanaf 1 januari 2022 deze opdracht uitvoeren.

Assen

In de gemeente Assen heeft een aanbesteding van de maatschappelijke hulp- en dienstverlening in het voorliggend veld voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) of niet aangeboren hersenletsel (NAH) geresulteerd in uitbreiding van de opdracht voor Vaart Welzijn. 

Deze uitbreiding past goed in de bestaande basisopdracht, die álle inwoners van Assen betreft. De nieuwe opdracht biedt nadrukkelijk kansen nog meer mogelijkheden om vanuit het voorliggend veld in te zetten op verbinding en inclusiviteit. Dit gebeurt vanuit de principes zichtbaar, laagdrempelig en dichtbij. Vanuit de volle breedte van het werk is Positieve Gezondheid het uitgangspunt.

Vaart Welzijn

Veendam

In 2021 start de gemeente Veendam een aanbesteding om te komen tot een Algemene Voorziening Maatschappelijke Ondersteuning. Doel van deze voorziening is om hulp en ondersteuning in het sociaal domein zo in te richten dat dit recht doet aan de transformatieopgave. Hulp en ondersteuning moet minder versnipperd worden aangeboden en met minder partijen moet effectieve ondersteuning dichtbij de inwoner mogelijk zijn. We zijn trots dat de gemeente Veendam ons deze omvangrijke opdracht toevertrouwt. Dit betekent ook dat werkorganisatie Compaen vanaf 1 januari 2022 haar werkzaamheden zal uitvoeren onder de naam deBasis. deBasis Veendam is een samenwerking tussen Compaen en Cosis. Samen met diverse andere partijen, zoals Coöperatie Dichtbij.

DeBasis

Groningen

OCO Tinten

Om haar inwoners optimale keuzevrijheid te geven als het gaat om het inroepen van onafhankelijke cliëntondersteuning, is de gemeente Groningen via een aanbesteding op zoek naar 2 partijen die deze functie willen uitvoeren. Vanuit Tinten doen we mee aan de aanbesteding en mogen we met ingang van 1 januari 2022 samen met MEE Groningen deze klus oppakken. Voor ons een eerste kennismaking met de gemeente Groningen.

OCO Tinten
Versie:
v5.8.6

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report