Spring naar inhoud

Opstap

Opstap

De Opstap trajecten bieden spelprogramma’s waarin ouders samen met hun kinderen spelend leren. Dit heeft als doel om ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen te voorkomen of weg te werken. Het programma en de materialen die gebruikt worden zijn bewezen effectief. De Opstap trajecten zijn er voor iedereen met een taal- en/of ontwikkelingsachterstand. Er zijn geen kosten verbonden aan deze trajecten.

Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende leeftijdscategorieën;

  • Instapje: richt zich met een stimuleringsprogramma op gezinnen. Het gaat hierbij om het vergroten van onderwijskansen van kinderen van 0-2 jaar uit achterstandsituaties.
  • Opstapje: is gericht op kinderen in de leeftijd van 2 tot 3 jaar en hun (laagopgeleide) ouders. Het programma richt zich op het bevorderen van een betere aansluiting op de basisschool voor kinderen uit achterstandsituaties.
  • Opstap: is er voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar en hun (laagopgeleide) ouders. Ouders voeren twee jaar lang, vijf keer per week, activiteiten met de kinderen uit die ontwikkeling stimuleert. Dit heeft als doel onderwijskansen te vergroten. 

De programma’s worden ondersteund en begeleid door inzet van huisbezoeken. Doel is dat ouders en verzorgers zich meer bewust zijn van de ontwikkeling en leerprocessen van hun kinderen en op deze manier meer betrokken raken. Met de huisbezoeken krijgen de medewerkers meer zicht op de thuissituatie. En medewerkers geven ook lichte opvoedingsadviezen.

De medewerker richt zich op ouder én kind. Medewerkers nodigen ouders uit voor moedergroepen, koffieochtenden, wandelclub etc. Hierdoor hebben ouders al veel nieuwe contacten kunnen leggen. 

Opstap

Aantal individuele trajecten

In onderstaande tabel worden de individuele Opstaptrajecten weergegeven en vergeleken met de resultaten van het voorgaande jaar; 

  2023 2024
Aantal individuele trajecten in behandeling 98 102
Aantal opgestarte trajecten 49 31
Aantal afgesloten trajecten 27 43
Gem. aantal contactmomenten bij afgesloten trajecten 18,1 18,5

Er waren 102 individuele Opstap trajecten in behandeling in 2024. Hiervan waren er 49 gericht op kinderen in de leeftijd 0-4 jaar. 53 trajecten gingen over kinderen in de leeftijd 4-6 jaar. Deze resultaten zijn nagenoeg gelijk aan een jaar eerder.  

Er wordt binnen de Opstaptrajecten goed samengewerkt met verschillende organisaties;

  • GGD, Jeugd gezondheidszorg
  • Bibliotheek
  • Peuterspeelzalen
  • deBasis Veendam
  • Basisscholen
  • Kinderopvangorganisaties

Bovenstaande instanties verwijzen regelmatig kinderen en ouders door naar de Opstaptrajecten. Kinderen en ouders worden waar nodig in verbinding gebracht met sociaal werkers en buurtbewoners. Soms betreft het gezinnen die al eerder in beeld zijn geweest binnen Compaen en/of deBasis Veendam.

Doorverwijzen naar een andere vorm van ondersteuning, wanneer Opstap niet passend is, is eenvoudig doordat we één organisatie vormen met deBasis Veendam.

Onderstaande tabel geeft weer vanuit welke buurten deelnemers van de Opstaptrajecten komen. Cijfers uit 2024 zijn vergeleken met cijfers uit 2023. Hierin zijn geen grote verschillen waar te nemen. Er komen ook deelnemers vanuit buiten Veendam wanneer zij op school zitten in Veendam.  

Buurtnaam Aantal trajecten 2023 Aantal trajecten 2024
Wildervank 18 20
Veendam- Centrum 73 78
Veendam- Buitengebied 3 2
Annerveenschekanaal 1 1
Stadskanaal 1 1

Aantal collectieve trajecten

Net als in 2023 is er ook binnen Opstap in 2024 focus gelegd op het aanbieden van collectieve trajecten. Deze trajecten worden aangeboden op verschillende basisscholen in Veendam en Wildervank. Deze collectieve trajecten vinden plaats onder schooltijd. Het doel is om kwetsbare kinderen met een (leer)achterstand in achterstandswijken in Veendam te bereiken en in beeld te krijgen. Kinderen van anderstalige ouders, die door de taalbarrière het individuele Opstap traject niet kunnen doorlopen, kunnen hierdoor alsnog ondersteuning krijgen. Deze kinderen krijgen extra ondersteuning door met een op maat gemaakt programma te werken aan de verbetering van de Nederlandse taal. Scholen zijn proactief benaderd om deel te nemen en zo het collectieve bereik te vergroten. Scholen wisselen onderling ook succesverhalen uit. Dit had als resultaat dat ook andere scholen graag Opstaptrajecten wilden aanbieden.

Door middel van een huisbezoek worden ouders één keer per drie maanden gestimuleerd aan te sluiten bij de georganiseerde groepsbijeenkomsten op school. Eén van de doelen voor 2024 was de inzet van een Arabisch sprekende tolk die de drempel naar ouders nog meer zou verlagen en dit is gelukt!

In 2024 zijn er 99 groepsbijeenkomsten geweest op vijf scholen waar Opstap actief is. Deze zijn bezocht door 39 unieke deelnemers.

Speeltuintour

Voor alle kinderen van Opstap en hun gezinnen is er een speeltuintour georganiseerd. Deze tour vond plaats in april, mei en juni 2024. Voor de kinderen was dit een leuke manier om samen buiten te spelen, terwijl ouders de gelegenheid hadden om elkaar te ontmoeten.

De ouders en kinderen die deelnamen aan de speeltuintour hebben aangegeven dat ze hebben genoten van deze activiteit. Zij konden op een laagdrempelige manier deelnemen en de kinderen konden samen spelen in de speeltuinen van Veendam. Er waren mooie ontmoetingen tussen ouders die normaal gesproken weinig andere ouders ontmoeten. Veel kinderen die betrokken zijn bij Opstap waren aanwezig en hebben ervaren hoe het is om samen buiten te spelen, iets wat voor deze kinderen niet altijd vanzelfsprekend is.

Speeltuintour

Versie: v8.2.35

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report