Wie zijn wij
De kracht zit in Samen
Tintengroep bestaat uit 17 sociaalwerkorganisaties, Peuterwerk, Beheer Welzijn. Tinten Training & Advies en het servicebureau. We zijn actief in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Flevoland.
We kijken, denken en werken vanuit het gedachtengoed van Positieve Gezondheid van Machteld Huber. Ook zijn we overtuigd van het gedachtegoed van Martha Nussbaum; mensen zijn sociale wezens, willen deelnemen en bijdragen aan de samenleving en zich ontwikkelen. Activering kan ondersteunen. Door ons werk goed uit te voeren dragen we bij aan het bouwen van een vitale, verantwoordelijke en inclusieve samenleving. We doen dit zowel vanuit onze rol als uitvoeringspartner als die van strategisch partner van de gemeentes waarin we werkzaam zijn.
De kracht van samen
De organisaties van Tintengroep hebben een sterke lokale verankering. Dit stelt ons in staat ons werk dicht bij mensen en hun leefomgeving op maat uit te voeren. We doen dit graag samen met vrijwilligers en formele en informele partners. De interne bundeling van krachten binnen Tintengroep brengt ons veel.
- Servicebureau Tinten waar alle ondersteunende diensten ondergebracht zijn (Trainingen, Advies, Kwaliteit, HR, Financiën, ICT, Facilitair, Telefonie, Control, Communicatie, juridische ondersteuning, privacy-officer, gedragswetenschappers). Door als Tintengroep deze expertise te centraliseren kunnen we met minimale inzet en kosten maximaal rendement halen. Door de professionele, integrale en proactieve ondersteuning vanuit de stafafdelingen van het servicebureau kunnen de organisaties zich volledig richten op de uitvoering van het werk in de gemeentes. Efficiënt inrichten van het servicebureau heeft ervoor gezorgd dat de kosten van deze personele overhead in de afgelopen jaren 20 tot 25% lager zijn geworden.
- Kennishub waarbinnen we kennis, ervaring en inzichten op alle lagen van de organisaties delen. 1+1 =3. De denkkracht die we in onze samenwerking en samenhang kunnen organiseren komt alle onze organisaties en medewerkers ten goede. Het is onderdeel van het versterken van ons vakmanschap. In 2023 hebben we met name ingezet op het versterken van vakmanschap en regionale inzet gekoppeld aan de zorgakkoorden en regioplannen. Zo hebben we hier speciaal een directieadviseur voor aangetrokken die de verbindende (kennis)schakel is tussen werkorganisaties, regionale inzet en Tintengroep als geheel.
- Innovatie en ontwikkeling want de samenleving waarin we werken is complex, dynamisch en niet altijd voorspelbaar. Als Tintengroep willen we hier in de uitvoering van ons werk recht aan doen. We werken dan ook met een complex adaptief systeem (CAS) dat ons in staat stelt effectief te reageren op veranderingen en onverwachte situaties. We omarmen het gedachtengoed van gedeeld leiderschap. In 2023 hebben we onze functieprofielen hiermee in lijn gebracht en hebben alle leidinggevende via een assessment zicht gekregen op hun talenten en mogelijkheden.
Samen voor ons vakmanschap!
Het uitvoeren van het mooie vak van sociaal werker en pedagogisch medewerker vraagt niet alleen van medewerkers dat ze beschikken over de juiste kennis en van aanpakken weten. Maar bovenal dat ze hart hebben voor hun vak. Tijdens het kennisfestival op 13 februari 2023 kwamen rond het centrale thema “Hart voor je vak” ruim 700 medewerkers bij elkaar. Om hun passie voor hun werk met elkaar te delen, te leren van elkaar en verschillende workshops en lezingen te volgen. Een gezamenlijke, inspirerende aftrap aan het begin van het jaar waarin het programma Versterken Vakmanschap een belangrijke rol speelt. We zijn trots hoe iedereen vanuit de eigen functie en rol bijdraagt aan de uitvoering van het sociaal werk en peuterwerk!
Allemaal samen!
Door de bril van
Kwaliteit
Sociale veiligheid is belangrijk voor ons. Door dit onderwerp actief te agenderen willen we hier blijvend aandacht voor hebben. Het vraagt om een alerte houding van iedereen, ook zeker van ons als werkgever. Wanneer klanten klaar zijn met hun persoonlijke traject, krijgen ze een e-mail met een vragenlijst. In deze vragenlijst vragen we hoe tevreden ze zijn met de hulp die ze hebben gekregen en hoe de medewerker de hulp heeft gegeven. Gemiddeld geven onze klanten ons een 7,6. We meten ook de impact van onze gezamenlijke dienstverlening met vaste vragen. Deelnemers vullen na de activiteit een scorelijst in.
Deze impactmeting laat zien dat onze inspanningen mensen helpen om deel te nemen aan de samenleving, meer zelfredzaam te worden en een groter netwerk te krijgen. Deelnemers kunnen ook een quote toevoegen om te vertellen wat hun deelname voor hen heeft betekend.
We weten hoe belangrijk gegevensbescherming is. In 2023 hebben we maatregelen genomen om te voldoen aan de privacywetgeving, zowel organisatorisch als technisch. Dit jaar hebben we ook gewerkt aan het vergroten van het privacybewustzijn. Hierdoor herkennen en melden we (mogelijke) privacyrisico’s beter. Door de oplettendheid van onze medewerkers zijn enkele privacy-signalen onderzocht.
De impactmeting laat zien dat onze inzet er aan bijdraagt dat mensen participeren aan de samenleving, hun zelfredzaamheid toeneemt en hun netwerk groter wordt.
Beleidsadvies
Het jaar 2023 stond voor team Beleid in het kader van het aanscherpen van de positionering van de rol van de beleidsadviseurs. De samenwerkingsafspraken met de verschillende organisaties zijn aangescherpt en er is focus aangebracht. Beleidsadviseurs spelen een belangrijke rol in de periodieke transparante rapportage en verantwoording, het schrijven van jaarverslagen, werkplannen en het schrijven van aanbestedingen. We zijn trots dat de aanbestedingen van het sociaal werk in de gemeentes Steenwijkerland en Het Hogeland hebben geresulteerd in een meerjarige verlenging van onze inzet in beide gebieden. Ook in 2024 zullen we vanuit Sociaal Werk De Kop en Mensenwerk Hogeland het sociaal werk weer uitvoeren!
We zijn trots dat de aanbestedingen van het sociaal werk in de gemeentes Steenwijkerland en Het Hogeland hebben geresulteerd in een meerjarige verlenging van onze inzet in beide gebieden.
Communicatie
Wanneer de organisaties van Tintengroep ontwikkelingen doormaken, zien we dat vanuit de afdeling Communicatie vaak van dichtbij gebeuren. We sluiten aan bij alle organisaties van Tintengroep om te adviseren over de juiste inzet op communicatievraagstukken. De positionering van ons werk was in 2023 al een belangrijk onderwerp; het Integraal Zorgakkoord roept op tot beweging naar het voorliggend veld, tot preventie. En daar heeft sociaal werk haar expertise.
Tegelijkertijd zien we tal van ontwikkelingen die van invloed zijn op de manier waarop wij ons werk uitoefenen en de middelen die wij inzetten. Digitale toegankelijkheid is daar een voorbeeld van. Zorgen dat alle inwoners toegang hebben tot het aanbod van onze organisaties. Mensen communiceren meer en meer online. Zichtbaar en vindbaar zijn is onmisbaar. Daarom is onder andere de ontwikkeling van nieuwe websites voor onze organisaties is in 2023 voorbereid.
Voor wie waren we er
Voor wie waren we er
Deelnemers
157374
bij collectieve activiteiten
Top 3 problematieken
Bij de start van een individueel traject wordt de mate van zelfredzaamheid van onze klanten op verschillende levensdomeinen in kaart gebracht. We maken hierbij gebruik van de Zelfredzaamheid-matrix. Deze scores geven een beeld van de top 3 problematieken die het vaakst voorkomt. Evenals voorgaande jaren bestaat de top 3 in 2023 uit:
- Financiële problematiek;
- Problematiek die gelinkt is aan geestelijke gezondheid;
- Problematiek die gelinkt is aan huiselijke relaties.
Collectief: wat organiseerden we?
Sociale activering
Ontmoeting & Meedoen
Doelgroepen
Ouderen, Mantelzorg, Eenzaamheid
Weerbaarheid
Mentale Gezondheid
Participatie en Samenlevingsopbouw
Ondersteunen Zelforganisatie
Vitale wijken, Sociale basis
Jeugd & Jongeren
Opgroeien & Opvoeden
De inzet van onze medewerkers maakt het verschil
Ruim 700 medewerkers hebben zich in 2023 ingezet om iedereen die een beroep op ons heeft gedaan op professionele wijze te ondersteunen. Ons programma Versterken Vakmanschap is hierop gericht. We zien in de verschillende gemeentes een toename van complexe problematiek. Wachtlijsten in de jeugdzorg, ouderenzorg en bij de ggz dragen bij aan een verschuiving van klantenstromen naar het voorliggend veld. Dit vraagt van ons dat we ons hierop aanpassen. SoWiesO, Min 10 Plus 5, Welzijn op Recept, Voorzorg... het zijn allemaal goede voorbeelden van aanpakken die hierop aansluiten.
Niet iedere zorgvraag is namelijk het meest gebaat bij een zorgantwoord.
Onze kracht zin hem in het gewone, en dat maakt ons eigenlijk best bijzonder.
Met wie hebben we samengewerkt?
Klanten
Onze belangrijkste samenwerkingspartners zijn onze klanten, de deelnemers aan onze activiteiten en de bewoners van de wijken waar we werkzaam zijn. in coproductie met hen werken we aan de realisatie van veranderingen op onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. we betrekken daar, waar mogelijk, altijd de directe omgeving bij.
Vrijwilligers
Zonder vrijwilligers kan de samenleving niet draaien. En dat geldt ook voor Tintengroep. Zonder de belangeloze inzet van de ruim 3000 vrijwilligers die ons helpen onze opdracht uit te voeren kregen we het niet voor elkaar.
Gemeente
Onze samenwerking met de gemeentes waar we werken kent drie aspecten; de gemeente als onze opdrachtgever, de gemeente als strategisch partner, de gemeente als uitvoeringsorgaan.
Uitvoeringspartners
Onze partners zijn die organisaties met wie we een gezamenlijk werkgebied hebben en die voor onze klanten relevant zijn. We denken daarbij aan onderwijs, zorgaanbieders, huisartsen, woningcorporaties, sociale teams. Toegang, politie, kredietbank, VNN, GGD, sportverenigingen, bibliotheek...
Samenwerkingsverbanden
Alliantie van kracht, Sociaal Werk Nederland, Samenwerking in Drenthe, IZA-tafels.
Hoe hebben we dit gedaan?
Sociaal werk
We hebben de uitvoering van onze werkzaamheden dicht bij inwoners georganiseerd. Vanuit verschillende (spreekuur)locaties zijn we zichtbaar in dorpen en wijken en kennen we de inwoners. De kracht van ons werk zit in Het Geheim van Sociaal Werk.
Peuterwerk
Vanuit Stichting Peuterwerk begeleiden we peuters in een kansrijke omgeving en volgen we hen in hun spontane ontwikkeling. Hierbij staat het welbevinden van het kind centraal. We doen dit vanuit de overtuiging dat alle kinderen gelijke kansen verdienen. Daartoe bieden we peuters een veilige omgeving om hun talenten te ontwikkelen, in groepsverband met oog voor het individuele kind. We hebben verschillende locaties in de provincie Groningen. Onze locaties bevinden zich middenin een wijk of dorp: dichtbij huis en de omgeving waarin de peuter dagelijks opgroeit.
Servicebureau
Niet alleen de werkorganisaties van Tintengroep kennen een primair proces, ook de stafafdelingen die ondergebracht zijn bij het servicebureau kennen hun eigen primaire proces. Zonder deze kwalitatief hoogstaande inzet en ondersteuning kunnen we het sociaal werk en peuterwerk in alle gemeentes waar we werkzaam zijn, niet naar behoren uitvoeren. De professionele specialisatie van de verschillende afdelingen zorgen voor ondersteuning in samenhang en op maat. Via accounthouderschap zijn er korte lijnen met de werkorganisaties en wordt proactief meegedacht en meegewerkt aan het behalen van gezamenlijke successen.