Spring naar inhoud

Onze dienstverlening als nieuwe organisatie

We delen onze dienstverlening in op basis van vier thema’s: leefbaarheid, een sterke basisstructuur, gelijke kansen bij het opgroeien en inburgering. Per thema staan we stil bij het maatschappelijke effect dat we volgens ons werkplan beoogden te bereiken. We geven voorbeelden van activiteiten die wij daartoe in de periode van mei 2021 tot mei 2022 hebben ondernomen.

2.1 Leefbaarheid

Wij zetten ons ervoor in dat inwoners zich betrokken voelen bij hun woon- en leefomgeving. We zetten hierbij de krachten en talenten van inwoners in om leefbaarheid te behouden, ook voor inwoners in een kwetsbare positie. Dit vanuit de gedachte dat inwoners medeproducent en vormgever zijn van samenleven.

Ondersteuning bewonersinitiatieven en dorpsorganisaties

Binnen Neie Naober zetten we ons actief in om de eigen kracht en talenten van de inwoners in de gemeente Tynaarlo te versterken. We brengen mensen in dorpen en buurten samen, adviseren en begeleiden. Wanneer inwoners een idee hebben, dat ook gedragen wordt door andere inwoners in het dorp, kan Neie Naober deze inwoners begeleiden, wegwijs maken in de mogelijkheden die er zijn en advies geven over vergelijkbare initiatieven in andere dorpen. Elkaar ontmoeten en leren kennen draagt bij aan sociale cohesie en omzien naar elkaar. Mee kunnen doen aan een activiteit die bij je past verhoogt welbevinden en kwaliteit van leven. Daarnaast denken we graag mee met subsidieaanvragen om een initiatief financieel te ondersteunen. Hieronder beschrijven wij twee voorbeelden waar Neie Naober aan bij heeft gedragen.

Buurtinitiatief Buurt(koel)kast

Neie Naober heeft twee initiatiefnemers in Eelde-Paterswolde ondersteund bij de startfase van meerdere buurt(koel)kasten. Door de samenwerking zijn op vijf diverse plekken in Eelde-Paterswolde buurtkasten en één buurtkoelkast geplaatst. De kasten dragen bij aan het tegengaan van voedselverspilling en de sociale cohesie in de wijk. De buurt(koel)kasten zijn gefinancierd vanuit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Tynaarlo. Dit fonds is bestemd voor het bevorderen en ondersteunen van (inwoners)initiatieven gericht op leefbaarheid.

Een buurtkast

Cultuurhuis Eelde-Paterswolde

Het nieuwe Cultuurhuis in Eelde-Paterswolde is opgericht vanuit de samenwerking tussen de muziekvereniging Nieuw Leven, historisch vereniging Ol Eel, bibliotheek en Neie Naober. De samenwerking resulteert in een aantrekkelijk en toekomstbestendig cultuuraanbod in Eelde, Paterswolde en Eelderwolde. Momenteel worden er onder begeleiding van CMO STAMM gesprekken gevoerd om tot een gezamenlijk gedragen missie, visie en strategie te komen. In deze samenwerking zullen de verschillende partijen de eigen expertise inzetten om inwoners een breed aanbod van (culturele) activiteiten en mogelijkheden te bieden. Neie Naober kan (kwetsbare) inwoners die hiervoor een drempel ervaren motiveren om gebruik te maken van het aanbod van het Cultuurhuis. Neie Naober zet zich in om de eigen kracht en talenten van de inwoners van de gemeente Tynaarlo te versterken. Het Cultuurhuis sluit goed aan bij dit streven.

Samenwerking met Woonborg: de Tuindag in Vries

Neie Naober is erg tevreden over de samenwerking met Woonborg. Onze visies rondom leefbaarheid komen overeen en we vullen elkaar goed aan als het gaat om het stimuleren van inwonersinitiatieven. In het afgelopen jaar hebben we samen opgetrokken tijdens de Tuindag op de locatie Dingspil in Vries. Hierbij stimuleerden we de bewoners een tegel in te ruilen voor een (bijenvriendelijke) plant, om samen gezellig contact te maken en waar mogelijk elkaar te helpen. Twee vrijwilligers van de Klussendienst hebben zich die dag enorm ingezet om een zeer verwaarloosde tuin aan te pakken. Dit deden zij samen met twee buurtbewoners én een hovenier die vanuit Woonborg was ingehuurd.

Tijdens zo’n Tuindag staat het samen ontmoeten en het samen doen centraal. Een mooi resultaat is dat naar aanleiding van de Tuindag er een groep inwoners is opgestaan die voor de komende perioden twee keer per jaar een opruimdag willen organiseren. Neie Naober is gevraagd om hen daarbij te ondersteunen.  

Foto Tuindag

Frisse Start

Het provinciale subsidieprogramma ‘Frisse Start’ is in 2021 geïntroduceerd, vanuit de gedachte dat veel culturele en sociale activiteiten een tijd niet mogelijk waren. Vrijwilligersorganisaties konden de subsidie inzetten voor sport-, culturele en sociale activiteiten met als doel deze na de strengere coronamaatregelen een boost te geven. Samen met de sport- en cultuurcoaches hebben we vanuit Neie Naober de aanvragen voor de ‘Frisse Start subsidie’ beoordeeld. Het is erg waardevol gebleken om vanuit de driehoek welzijn, sport en cultuur Frisse Start te promoten én de initiatieven tot herleving en ontplooiing te zien komen. Initiatieven hadden onder andere hulp of advies nodig bij de aanvraag of bij het indienen van de factuur. We hebben waar nodig juridisch advies aangeboden. Doordat wij als sociaal werk dicht bij de inwoners werken, vernemen we snel signalen. Hierdoor hebben we bij sommige aanvragen ook een bemiddelende rol gehad.

Koffieochtenden en Open Huiskamers

Neie Naober organiseert diverse structurele ontmoetingsmomenten voor volwassenen en senioren in de gemeente Tynaarlo: koffieochtenden en Open Huiskamers. De ontmoetingsmomenten zijn een toegankelijke manier om ontmoeting tussen inwoners tot stand te brengen. Medewerkers van Neie Naober spelen een rol in het initiëren en/of ondersteunen van verschillende manieren van ontmoeten. Ons uitgangspunt is dat daar waar mensen in staat zijn op eigen kracht of met ondersteuning van een vrijwilliger de ontmoetingsmomenten vorm te geven, wij ons meer naar de achtergrond bewegen. Daar waar het gaat om ontmoetingen tussen inwoners die te maken hebben met kwetsbaarheden, intensiveren wij de ondersteuning. Hiermee kunnen we zwaardere zorg voorkomen of uitstellen.

Koffieochtend Zuidlaren, MDF de Ludinge

De Koffieochtend in Zuidlaren is een open inloop dat om de week plaatsvindt. De koffieochtend worden bezocht door gemiddeld tien inwoners, variërend in geslacht en leeftijd (40 tot 96 jaar). Gezelligheid en onderling contact zijn belangrijke motieven om de koffieochtend te bezoeken. Bezoekers halen veel plezier uit de ochtenden, ondanks de uitdagingen die veel bezoekers in hun leven kennen. De sfeer is goed. De groep gaat respectvol met elkaar om, iedereen hoort erbij, ook als je nieuw aansluit, of als je misschien anders reageert of er anders uitziet.

De voorman van de groenvoorziening van de gemeente schuift geregeld bij de koffieochtend aan en ook een raadslid is op bezoek geweest. Zowel deelnemers als de gemeente waarderen het om op deze manier met elkaar in contact te komen en om zo van elkaar te horen wat er speelt.

De koffieochtend wordt gedraaid door één of meer vrijwilligers van Neie Naober. Daarnaast is er een buurtwerker aanwezig om de vrijwilligers te ondersteunen, signalen op te pikken, deelnemers te informeren en om nieuwe deelnemers op hun gemak te laten voelen. Wanneer de buurtwerker niet fysiek aanwezig kan zijn, is er nadien altijd afstemming met de vrijwilligers. Zowel Neie Naober als het Sociaal Team stimuleren inwoners om naar deze koffieochtend toe te gaan. Daarnaast brengen wij de koffieochtend onder de aandacht via de gemeentepagina, social media, flyers en in onze eigen nieuwsbrief.

Een paaslunch

Vanuit de Frisse Start subsidie is er voor de bezoekers van de koffieochtend een paaslunch georganiseerd. De bezoekers van de koffieochtend konden een introducee meenemen, waardoor er nieuwe verbindingen tussen inwoners gecreëerd werden. Zeven vaste bezoekers en zes introducees hebben deelgenomen. De introducees betroffen een gevarieerd gezelschap, wisselend in leeftijd en relatie. Een mooi resultaat van de paaslunch is dat er nieuwe inwoners zich hebben aangemeld voor de koffieochtend en het onderlinge contact van de bezoekers sterker is geworden. De lunch werd verzorgd door zorgboerderij de Stiep, waardoor het Frisse Start geld circulair een ander lokaal en mooi initiatief ondersteunt.

De paaslunch in de Ludinge, Zuidlaren

Open Huiskamer de Aanloop, Zuidlaren (voorbereidingen)

Al langere tijd heeft een groep bewoners behoefte aan een aanloopmoment in een zaaltje van het seniorencomplex ‘Nieuw Laarhof’. Neie Naober heeft in 2021 goede gesprekken gevoerd met het bestuur van de bewonersvereniging en de gemeente Tynaarlo gevraagd om aan de droom van deze groep bewoners gehoor te geven. Het idee van De Aanloop betreft een wekelijkse toegankelijke ontmoetingsplek, waaruit ook andere activiteiten kunnen ontstaan. Diverse inwoners hebben bij ons hiervoor verschillende ideeën aangedragen, zoals een zorgcafé en samen koken en eten. Door middel van De Aanloop willen wij bijdragen aan het uitstellen of voorkomen van zwaardere zorg. De inspanningen zijn beloond: De Aanloop is in juni 2022 gestart. Meer informatie over De Aanloop volgt in de volgende rapportage.

Koffieochtend Vries ‘Wees Welkom’, verzelfstandigd

De koffieochtenden in de kringloopwinkel ‘Wees Welkom’ in Vries worden wekelijks op de woensdagochtend georganiseerd. De koffieochtend is een zelfstandig functionerend initiatief. De deelnemers betalen een eigen bijdrage, de eigenaresse van de kringloopwinkel begeleidt de koffieochtend. Een buurtwerker van Neie Naober komt af en toe een bezoek brengen, met als doel signalen op te halen bij de deelnemers. Een andere rol van Neie Naober in dit initiatief is het stimuleren van inwoners om naar de koffieochtend te gaan.  

Koffieochtend Eelde, ontmoetingsruimte aanleunwoningen de Symphonie

De koffieochtend in Eelde is een open inloop dat elke dinsdag georganiseerd wordt. Vooral bewoners en omwonenden van de aanleunwoningen bezoeken deze koffieochtenden. Ook hier zijn de bezoekers een mix van geslacht en leeftijd (65 tot 95 jaar). Het bezoekersaantal varieert tussen de acht en vijftien deelnemers per keer. Bezoekers komen bij de koffieochtend langs voor de gezelligheid, even de deur uit te gaan en om hun verhaal kwijt te kunnen.

Bewoners van de aanleunwoningen kunnen na de coronaperiode geen gebruik meer maken van de wekelijkse activiteiten die georganiseerd worden in verpleeghuis de Symphonie. Voor deze groep bewoners valt hierdoor een stukje daginvulling weg. Bij sommige bewoners heeft dit geleid tot een gevoel van eenzaamheid. De buurtwerker van Neie Naober ondersteunt deze groep bewoners bij het opstarten van nieuwe structurele activiteiten in de ontmoetingsruimte. Vanaf januari 2022 is er een beheerders- en activiteitencommissie van start gegaan die zich richt op het gebruik van de ontmoetingsruimte. Dit heeft geresulteerd in het opstarten van een wekelijkse spelletjesmiddag en een herstart van de Bijbelkring. De ontmoetingsruimte en haar activiteiten worden georganiseerd voor en door de bewoners van de aanleunwoningen en omwonenden. Het Sociaal Team, wijkverpleging, huisartspraktijken en andere partijen hebben het afgelopen jaar senioren naar de activiteiten van de ontmoetingsruimte verwezen.

Een concreet voorbeeld van een activiteit betreft de paaslunch. Op eigen initiatief van de bewoners is de paaslunch georganiseerd en gefinancierd. Neie Naober ondersteunde de bewoners en vrijwilligers bij de uitvoering hiervan. 

'Ik vind het zo leuk om mee te helpen met de organisatie. Vroeger organiseerde ik altijd zelf zulke etentjes bij mij thuis. Vanwege mijn leeftijd lukt dat niet meer, maar op deze manier kan ik toch mijn steentje bij dragen.' - Een bewoner over de waarde van de paaslunch. 

'Ik vind het zo fijn om weer iets op mijn agenda te hebben staan. Nu kan ik ergens naar uitkijken.' Een bezoeker van de koffieochtend Eelde (na een lange lockdown periode).

Koffieochtend Eelde

Samen Doen

Neie Naober stimuleert inwoners in goed naoberschap, prettig met elkaar te leven. Dit betekent onder andere dat inwoners samen informele activiteiten ondernemen waar ze energie van krijgen. Bij Neie Naober noemen we dit ‘Samen Doen’. Samen Doen stimuleert duurzame gelijkwaardige relaties in de directe eigen leefomgeving. We koppelen inwoners met elkaar die behoefte hebben aan een duurzaam maatje. Een voorwaarde hierbij is dat de inwoners gemeenschappelijke waarden hebben, een goede match vormen. We houden contact met gekoppelde inwoners en evalueren de match. Voor sommige inwoners is het niet vanzelfsprekend elkaar te vinden. De buurtwerker kent veel inwoners en kan dienen als vliegwiel tot goed naoberschap. Maar ook als sociale lijm om dorpsgenoten met elkaar in contact te brengen op thema’s die zij belangrijk vinden. Het interview met Anne en Diana is een mooi voorbeeld van het concept Samen Doen. Voor kortdurende maatjesvragen verwijzen we graag door naar onder andere Humanitas.

Diana en Anne

Praktijkvoorbeeld: Samen Doen

Diana (72) is een vitale dame, weduwe, gewerkt in de zorg en inmiddels al eventjes met pensioen. Ze meldt zich bij buurtwerker Lot dat ze graag iets wil betekenen voor anderen in het dorp Zuidlaren. Dianne is op zoek naar een gedeeltelijke nieuwe invulling van haar eigen week, waarbij ze sociaal en nuttig bezig zijn kan combineren. Ze dacht in eerste instantie aan een rol als gastdame bij de koffieochtend van Neie Naober. Die vacature was inmiddels al vervuld.

Anne (75) is een bruisende dame die veel van gezelligheid houdt. Ze is weduwe en heeft te maken met ernstig belemmerende fysieke klachten. Ze zocht al een hele tijd naar aansluiting bij een bestaande groep in het dorp. Ze vond niet wat bij haar past en wat ze fysiek kon volhouden. Via het Sociaal Team WMO, waarbij een aanvraag liep voor een traplift, kwam het volgende ter sprake. Door de onvoorspelbare belemmerende fysieke klachten was Anne steeds meer in een isolement terecht gekomen. Haar vrijwilligerswerk bij de Mozaïek had ze al moeten opgeven. De WMO consulent besloot vervolgens buurtwerker Lot te benaderen om mee te denken in de situatie van Anne.

Lot sprak beide dames afzonderlijk. Ze vroeg goed naar wat beide dames persoonlijk belangrijk vinden in het leven en waar ze blij van worden. In de antwoorden die deze twee dames gaven, waren bijzonder veel overeenkomsten te vinden. Diana en Anne zijn in augustus 2021 met elkaar gekoppeld en maken kennis met elkaar. Sindsdien delen ze lief en leed met elkaar en hebben ze ontzettend veel lol.

Een jaar later:

Diana: “Het is heel gek, maar we hebben zoveel overeenkomsten en zijn zo open naar elkaar… het lijkt helemaal niet alsof we elkaar pas sinds augustus kennen, maar het voelt alsof we zussen zijn. Het lijkt net alsof we elkaar al jaren kennen!”
Anne: ”Het is voor mij heel belangrijk dat ik Diana heb leren kennen. Door ziektes heb ik geregeld veel pijn. Het is goed dat ik dan daar open met haar over kan praten en kan benoemen in hoe het werkelijk met me gaat. Als ik het alleen bespreek met mijn dochter, belast ik haar teveel. Dat wil ik niet. Haar hierdoor verdrietig te zien vind ik nog erger dan de pijn zelf. De wekelijkse bezoeken van Diana breken mijn week. En we hebben, naast het delen van de moeilijkere dingen in het leven, gewoon ontzettend veel plezier samen!”


Diana vertelt dat het contact tussen de dames uit is gegroeid naar een echt diepe band. Als Diana in de buurt is gaat ze soms ook spontaan even bij Anne langs. Gewoon omdat het zo fijn en leuk is om elkaar te zien. In deze tijd, voorjaar 2022, waarin een mildere variant van corona heerst en er meer mogelijk is dan voorgaande maanden, hebben de dames weer mooie plannen samen.

Anne: “Carpe Diem, was altijd het motto van mijn man. Diana heeft dat ook als motto. Daar leven we beiden naar. Doen wat kan, zolang het kan. Samen een visje eten, gezellig op een terrasje een glaasje wijn drinken, we delen zelfs dezelfde muzieksmaak!”
Diana:” En waar uitstapjes niet gaan als het fysiek slechter gaat met Anne, dan blijven de uitstapjes in het vat en kom ik gewoon rustig bij haar thuis!”


De dames bedanken de buurtwerker voor het goede werk. Het is een mooi voorbeeld van hoe de samenwerking met het Sociaal Team WMO leidt tot meer samen doen en beleven.

2.2 Een sterke basisstructuur

Ons doel is dat inwoners zichzelf kunnen redden. Dat zij minder (snel) een beroep doen op zwaardere vormen van ondersteuning door een stevige basisstructuur. Een basis van hulp, ondersteuning, activiteiten en faciliteiten, beschikbaar voor iedereen. Zonder indicatie. Het is belangrijk dat de inwoners weten welke voorzieningen er zijn en hoe zij daar gebruik van kunnen maken. Zodat ze zoveel mogelijk op eigen kracht en waar nodig met passende ondersteuning mee kunnen doen in de samenleving.

Inzet buurtwerk per kerngebied

Het buurtwerk maakt onderscheid in drie kerngebieden: 

  • Zuidlaren
  • Eelde - Paterswolde
  • Vries

Per kerngebied registreren we de aard van de hulpvraag, om zo een beeld te krijgen van de problematiek en behoeftes in ons werkgebied. De registratie van Neie Naober is volop in ontwikkeling. We streven ernaar om volgend jaar meer cijfermatige inzicht te geven in de impact en inhoud van onze dienstverlening. Onder de volgende aantallen vallen niet de aantallen binnen het jongerenwerk, zie hiervoor paragraaf 2.3.

De verzelfstandiging van de Belbus in Zuidlaren en Vries is bijna gerealiseerd.

Top 3 verwijzers

Mensen weten ons op eigen initiatief te vinden of worden naar ons verwezen. De volgende drie partijen hebben het vaakst naar Neie Naober verwezen. 

  1. Sociaal team

  2. POH/ Huisarts

  3. Samenwerkingspartners m.b.t. inburgering

Vrijwilligersgroepen van Neie Naober

104 actieve vrijwilligers

peildatum 1 mei 2022

Binnen Neie Naober zijn verschillende vrijwilligers betrokken die elk op hun eigen manier een bijdrage leveren aan hun dorp. Wij bieden mogelijkheden voor vrijwilligerswerk als klusvrijwilliger of als gastheer/-vrouw bij de koffieochtenden. Daarnaast ondersteunen we een aantal vrijwilligersgroepen.

In de overdracht van de vorige welzijnsorganisatie Trias zijn er vier vrijwilligersgroepen bij Neie Naober aangesloten, namelijk de computersoos Eelde en Zuidlaren, de Kleding- en speelgoedbeurs Paterswolde, het Repair Café Paterswolde en de Klussendienst. De vrijwilligersgroepen dragen allen op hun eigen manier bij aan de leefbaarheid in het dorp. Uitgangspunt is dat daar waar vrijwilligers op eigen kracht de activiteit kunnen vormgeven, wij ons meer naar de achtergrond bewegen en aanhaken daar waar gewenst is.

Computersoos Eelde en Zuidlaren

De computersoos in Eelde en Zuidlaren is ontstaan uit de behoefte om inwoners zelfredzaam te maken in het gebruik van hardware (computer, laptop, mobiel en tablet). Om zo mee te kunnen komen in een steeds meer digitaliserende samenleving. De computersoos in Eelde heeft vanaf september 2021 tot en met november 2021 elke week plaatsgevonden. In totaal zijn er op de twaalf inloopmiddagen vijftig inwoners afgekomen.

In het voorjaar van 2021 zijn met beide computersoosgroepen gesprekken gevoerd rondom het voortzetten en de werkwijze van de computersoos. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat de vrijwilligers jarenlang betrokken zijn bij de computersoos en een hechte groep vormen. De werkwijze van de computersoos biedt de vrijwilligers weinig uitdaging. Ook de bezoekersaantallen waren laag. Meestal kwamen dezelfde bezoekers met dezelfde vragen langs. De deelnemersbijdrage zou een belemmering voor bezoekers kunnen zijn.

Bibliotheken hebben de opdracht om inwoners digitaal vaardig te maken. Daarom bieden de bibliotheken in de gemeente Tynaarlo de Klik & Tik training en het Digitaal Café aan. De bibliotheek heeft echter een tekort aan vrijwilligers om deze taak te realiseren. Neie Naober, de vrijwilligers van de twee computersozen en de bibliotheek onderzochten de mogelijkheden om samen te werken. Dit heeft ertoe geleid dat de vrijwilligers van de twee computersozen sinds kort onder de bibliotheek vallen. In Eelde en Zuidlaren weten inwoners het Digitaal Café inmiddels goed te vinden. De bezoekersaantallen zijn gestegen en de vrijwilligers ervaren meer uitdaging.

 Computersoos in Eelde

50 inwoners

ondersteund

Kleding- en speelgoedbeurs Paterswolde

Na tientallen jaren is de Kleding- en speelgoedbeurs Paterswolde een heus begrip in de gemeente. Zo’n dertig actieve vrijwilligers zetten zich vier weken per jaar in om Ons Dorpshuis om te toveren tot een beurs. Voor een klein bedrag kunnen bezoekers tweedehands kleding kopen. Hiermee kunnen we ook inwoners bewust maken van het thema duurzaamheid.  

De vrijwilligers van de Kleding- en speelgoedbeurs zijn erg zelfstandig. Na tientallen jaren is de werkwijze van de vrijwilligers een geoliede machine. Neie Naober ondersteunt de beurs bij de verdere verzelfstandiging. Vanwege de coronacrisis kon de kleding- en speelgoedbeurs in het najaar van 2021 helaas niet doorgaan.

Repaircafé Paterswolde

Op de tweede vrijdag van de maand wordt het Repair Café georganiseerd in Ons Dorpshuis. Ervaren vrijwilligers van het Repair Café staan klaar om kosteloos huishoudelijke apparaten, klokken, speelgoed, gereedschap, kleding en textiel te repareren.

Het Repair Café kent veel bekendheid in het dorp. Maandelijks weten ongeveer dertig bezoekers het Repair Café te vinden. Bezoekers blijven gedurende de reparatie wachten aan de grote ontmoetingstafel in het midden van de ruimte. De tafel is een plek waar dorpsgenoten met elkaar in gesprek gaan en waar activiteiten in de wijk onder de aandacht worden gebracht. Ook bij deze vrijwilligersgroep wordt samen gekeken op welke wijze de vrijwilligers de activiteiten zo zelfstandig en kostendekkend kunnen uitvoeren.

Repaircafé Paterswolde

+/- 30 bezoekers per bijeenkomst

Klussendienst

In de aanloop naar de officiële start van de vrijwillige klussendienst onder de vlag van Neie Naober, zijn door de vrijwilligers van de klussendienst verschillende klussen opgepakt. In maart 2022 heeft de officiële opening plaatsgevonden in Vries. Dit heeft zeven nieuwe klussers en twee nieuwe vrijwilligers opgeleverd. De klussendienst is er voor inwoners van de gemeente Tynaarlo die:

  • zelf niet in staat zijn, om wat voor reden dan ook, een klus uit te voeren;
  • vallen in de leeftijdsgroep vanaf 60 jaar;
  • een beperking hebben of chronisch ziek zijn;
  • geen of een klein netwerk hebben waaruit een helpende hand kan worden geboden;
  • niet de financiële middelen hebben om een professional in te huren;
  • tijdelijk in bijzondere omstandigheden verkeren waardoor ze hulp nodig hebben. 

De klussendienst helpt bij kleine klussen die normaal gesproken niet door een professioneel bedrijf worden gedaan, maar door familie of buren. Het bieden van kleine klusjes kunnen al bijdragen bij het langer zelfstandig thuis blijven wonen. Een concreet voorbeeld hiervan is het zogenoemde scootmobiel-plankje. Hiermee kunnen inwoners die in een scootmobiel zitten zelfstandig in en uit het huis bewegen. Inwoners zelf of het Sociaal Team meldt de klus bij de klussendienst en de vrijwilligers gaan ermee aan de slag.

De Klussendienst

10 klussen geklaard

Waaronder één klus samen met Woonborg tijdens de Tuindag in Vries.

Project Maatwerk(t) en inclusie

Het project Maatwerk(t) werd oorspronkelijk geïnitieerd door Stichting Solidair, Lentis en de voormalige welzijnsorganisatie Trias. Het project zet zich in om vrijwilligers onder kerkgemeenschappen in Zuidlaren te werven voor maatjesvragen van mensen met een psychiatrische achtergrond. Voor nieuwe vrijwillige maatjes biedt Stichting Solidair een specialistische training. Afgelopen jaar heeft Neie Naober, samen met Lentis en Stichting Solidair, één grote bijeenkomst gehouden voor de kerken. De animo was helaas lager dan gehoopt. Er hebben zich sinds de start van het project vijf maatjes aangemeld. Alle vijf zijn gekoppeld aan intramuraal wonende cliënten op het Lentis terrein.

Op de dag van de vrijwilliger heeft Neie Naober samen met Lentis en Stichting Solidair op straat een wervingsactie voor Maatwerk(t) gehouden. Dit leverde veel mooie gesprekken op met voorbijgangers op straat. Ondanks dat de actie geen nieuwe vrijwilligers heeft opgeleverd, was het toch goed dat we de straat op zijn gegaan. We hebben hiermee namelijk het thema psychiatrie bij inwoners onder de aandacht gebracht.

In 2021 kwamen er veel maatjesvragen naar voren van intramuraal (binnen de muren van de locatie) wonende cliënten van Lentis en andere zorginstellingen zoals de Bruggen en Samenhuis. Opvallend is dat er geen maatjesvragen naar voren kwamen vanuit de extramuraal (buiten de muren van de locatie) wonende cliënten van Lentis. Juist de maatjesvragen van de extramuraal wonende cliënten worden opgepakt door de vrijwilligers van Neie Naober. Verschillende inwoners met psychische problematiek gaven aan dat zij meer activiteiten samen met andere inwoners willen doen. Ze hebben behoefte aan ontmoetingsmogelijkheden bij hun in de buurt. Kijkend naar onze opdracht voelt Neie Naober zich verantwoordelijk om hier iets mee te doen. We zetten daarom de komende tijd in op het creëren van meer ontmoetingsmogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is De Aanloop. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden van het opzetten van een zorgcafé op thematiek en/of lotgenoten contacten rondom het thema psychiatrie. Het buurtwerk stimuleert contacten en initiatieven die zich, net als Neie Naober, inzetten voor een inclusieve samenleving.

Neie Naober heeft zich begin 2022 teruggetrokken uit de projectgroep van Maatwerk(t). Wel blijven we verbinding houden met dit project. We kunnen snel schakelen als er toch behoefte is voor één-op-één maatjesvragen voor inwoners die te maken hebben met psychische problematiek. Ook het VIP! blijft actief samenwerken met het project Maatwerk(t).

Maatwerk(t) de straat op
Flyers voor Maatwerk(t)

Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!)

Het VIP! biedt ondersteuning aan zowel vrijwilligers als organisaties. De belangrijkste taken van een VIP! zijn het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, adviseren, informeren en ondersteunen van vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties. Veel organisaties hadden in het afgelopen jaar te maken met een terugloop van vrijwilligers. Dit maakt het voor veel organisaties lastig om na de coronaperiode weer op te starten. Want voor veel activiteiten zijn vrijwilligers nodig. Daarom vindt het VIP! Tynaarlo het belangrijk om deze organisaties te helpen bij het werven van nieuwe vrijwilligers. VIP! Tynaarlo heeft daarom in september 2021 samen met de Krant van Tynaarlo een vrijwilligersvacaturekrant uitgegeven. Organisaties konden kosteloos hun vrijwilligersvacatures in de krant kenbaar maken. Veel organisaties hebben hiervan gebruik gemaakt. Daarnaast heeft de krant een aantal nieuwe vrijwilligers opgeleverd. Doordat inwoners zich direct konden aanmelden bij de organisaties, zijn exacte aantallen niet bekend.

Factsheet VIP Tynaarlo

66 inwoners, waarvan:

38 vrijwilligers, daadwerkelijk aan de slag zijn;

6 inwoners bemiddeld, maar nog niet aan de slag;

22 inwoners hebben besloten geen vrijwilligerswerk te doen.

Voorbeelden van redenen hiervoor zijn dat zij betaald werk of opleiding hebben gevonden, er sprake is van ziekte, kwetsbaarheid of een taalbarrière, de vrijwilligersorganisatie gestopt is of omdat de functies niet verenigbaar zijn.

De vacaturebank van het VIP!

Doordat het VIP! het tijdens de coronaperiode relatief rustig had, is tijd gestoken in het opschonen van de vacaturebank. Hiervoor is met elke organisatie op de vacaturebank contact gezocht, met als doel de gegevens accuraat te maken.

Naast het bemiddelen heeft het VIP! ook een adviesrol. Over de volgende thema’s is in het afgelopen jaar advies gegeven:

  • Vrijwilligerscontract;
  • Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR);
    • meerdere organisaties hierover getraind;
  • Vrijwilligersbeleid;
  • Vinden en binden van vrijwilligers;
  • Gemeentelijke vrijwilligersverzekering;
  • De Frisse Start gelden.

Horecabon 2021

De Horecabon is een vorm van waardering van de gemeente Tynaarlo voor alle vrijwilligers in de gemeente. Een waardering voor de bijdrage die zij met hun inzet leveren aan de leefbaarheid in Tynaarlo. De gemeente bekostigt de Horecabon en VIP! Tynaarlo draagt zorg voor de uitvoering. Voor dit project worden horecaondernemers benaderd of ze hieraan deel willen nemen. De horeca neemt deel door een kopje koffie of thee met wat lekkers aan te bieden. Vrijwilligers ontvangen de Horecabon als blijk van waardering als zij zich in 2020 en/of 2021 hebben ingezet als vrijwilliger.

207 vacatures

op de Vacaturebank

108 organisaties

maken gebruik van de vrijwilligersvacaturebank

732 vrijwilligers

hebben een horecabon opgevraagd.

16 ondernemers

hebben meegedaan aan deze waarderingsactie.

Wij zijn vrijwilligers bij de Duinstee in Eelde. Tijdens dit werk gaat onze aandacht vooral uit naar de bewoners en hebben wij weinig persoonlijk contact met elkaar. Dankzij de bon hebben we gezellig kunnen bijpraten en elkaar beter leren kennen.

De Belbus Vries/ Zuidlaren

Neie Naober ondersteunt de vrijwilligers van de Belbus naar verzelfstandiging. De coördinatie bestaat uit het begeleiden van de ritplanners, het opleiden van de planners in het planningssysteem, regelmatig overleg met het bestuur van de belbus en het zorgen voor de overdracht naar de vrijwilligersorganisatie. Hier zijn mooie stappen in gemaakt. De beroepskracht is nu slechts nog voor een paar uur per week op de achtergrond beschikbaar. De Belbus is een belangrijke vervoerservice waarbij vrijwilligers als chauffeur plaatsgenoten op verzoek vervoeren. Het vervoer beperkt zich niet tot een bezoek aan ziekenhuis, dokter of fysiotherapeut. De belbus is ook voor inwoners die vervoerd willen worden naar de kapper of vriend/vriendin.

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de ondersteuning aan kwetsbare inwoners. Het zorgen voor naasten vraagt veel van de mantelzorger. Om naast de zorg ook nog actief deel te kunnen nemen aan de samenleving, is het belangrijk dat ze terug kunnen vallen op ondersteuning voor zichzelf. Neie Naober biedt deze ondersteuning voor mantelzorgers via informatie, advies en een luisterend oor. Desgewenst kunnen we in samenspraak met mantelzorgers een collectief aanbod voor deze doelgroep ontwikkelen. Momenteel onderzoeken we met de gemeente op welke wijze mantelzorgers tijdens de Dag van de Mantelzorg een waardering kunnen ontvangen.

Gezond en Fit ouder worden

‘Gezond en Fit ouder worden’ is een preventief project voor senioren die informatie willen om energieker in het leven te kunnen staan en/of meer sociale contacten willen opdoen. In 2021 hebben wij het project uitgevoerd in Zuidlaren en omstreken.

Door de coronacrisis en bijbehorende maatregelen kon de fittest in het kader van het project Gezond en Fit ouder worden niet doorgaan. Daarom hebben alle 70-plussers eind 2021 een brief ontvangen met een uitnodiging voor een adviesgesprek. Doel van dit gesprek is om samen met de inwoner de wensen en mogelijkheden te onderzoeken met betrekking tot mentaal en fysiek welbevinden, ze te informeren over het aanbod van Neie Naober en te peilen welke activiteiten vanuit Neie Naober nog ontbreken. Daarbij hebben we vanuit Neie Naober nog een doel toegevoegd. We willen in het kader van Samen Doen de kwaliteiten en talenten van de deelnemers inzetten voor andere inwoners. We kijken daarnaast ook of we deelnemers kunnen inzetten bij het opzetten van nieuwe initiatieven, aansluitend bij datgene waar de deelnemer energie van krijgt.

De sportcoaches, cultuurcoaches en de buurtwerker van Neie Naober werken sinds 2021 volgens de principes van Positieve Gezondheid. Dit is een brede kijk op gezondheid, waarbij gekeken wordt in hoeverre iemand met de uitdagingen van het dagelijks leven kan omgaan. De seniorenvoorlichters vanuit de vorige welzijnsorganisatie Trias zijn gevraagd om mee te participeren in de adviesgesprekken van dit project. We hebben twee seniorenvoorlichters bereid gevonden. Deze seniorenvoorlichters volgen ook de training Positieve Gezondheid, om de principes hiervan in de adviesgesprekken te gebruiken.

Zowel de adviesgesprekken als de uitnodigingsbrief zelf hebben veel positieve reacties opgeleverd. De deelnemers die de gesprekken aanvroegen hadden vaak informatie nodig op meerdere leefgebieden. Sommige deelnemers hebben we meerdere keren gesproken.

Gezond en Fit Ouder worden

51 adviesgesprekken, waarvan:

13 op locatie van Neie Naober, 5 bij de inwoner thuis, 26 telefonisch en 7 voor een tweede keer.

Uitkomsten adviesgesprekken:

  • 2 nieuwe inschrijvingen voor Grip & Glans;
  • 3 deelnemers zijn bereid om een nieuw initiatief te starten;
  • 11 nieuwe inschrijvingen voor Samen Doen; 
  • 1 inwoner is toegeleid naar de computersoos;
  • 3 inwoners zijn aangemeld voor mantelzorgondersteuning;
  • 16 inwoners zijn toegeleid naar een sport of wandelgroep;
  • 18 inwoners zijn geïnteresseerd voor Meer Bewegen voor Ouderen; waarvan 6 gebruik willen maken van een proefles.

Meer bewegen voor Ouderen (MBvO)

Neie Naober biedt op reguliere basis, vanuit verschillende locaties in de gemeente Tynaarlo Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) aan, waarbij actief, sportief en gezellig bezig zijn centraal staat. In groepsverband kunnen ouderen aan verschillende vormen van sport meedoen. Voorbeelden zijn Sport 55+, MBvO Gymnastiek en In Balans trainingen. Alle lessen staan onder begeleiding van een deskundige docent. Het doel is dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en het bevorderen sociale interactie bij ouderen onderling. Doordat de sportactiviteiten in zes verschillende dorpen van de gemeente plaatsvinden kunnen ouderen gemakkelijk in de eigen omgeving aansluiten.

Voor de meer actieve senioren van het Meer Bewegen voor Ouderen werd er in februari 2022 een volleybaltoernooi georganiseerd. Vijf teams uit drie verschillende beweeglessen namen deel aan de activiteit. Deelnemers gaven aan dat ze na een lange periode van lockdown ernaar uit hadden gekeken om weer onder de mensen te komen. Het was een sportieve en gezellige volleybalochtend.

140 senioren

nemen deel aan Meer Bewegen voor Ouderen.

14 diverse beweeglessen

Beweegaanbod 2021 -2022

Grip & Glans

In het afgelopen jaar heeft Neie Naober Grip & Glans bijeenkomsten georganiseerd voor inwoners, ouder dan 50, die een steuntje in de rug nodig hadden in en na de coronaperiode. De bijeenkomsten zijn gefinancierd vanuit de Frisse Start subsidie. Er is aandacht besteed aan zinvolle en prettige (vrije)tijdsinvulling en hoe inwoners in stapjes meer balans, grip en glans aan het leven kunnen geven. Neie Naober heeft de training ingekocht bij de gecertificeerde trainers in Grip & Glans die de trainingen al eerder gaven in Tynaarlo.

Er zijn veel gesprekken geweest met inwoners die geïnteresseerd waren in Grip & Glans bijeenkomsten. Er hebben uiteindelijk (maar) zes inwoners zich ingeschreven voor de bijeenkomsten. Inwoners die wel geïnteresseerd waren, maar zich niet inschreven gaven voornamelijk het signaal af wel behoefte te hebben aan dit soort bijeenkomsten, maar op zoek waren naar een groepje dat diverser in leeftijd is. Van de zes inwoners die zich ingeschreven hadden, zijn er drie (wegens persoonlijke omstandigheden) gedurende de bijeenkomsten voortijdig gestopt.

Naar aanleiding van bovenstaande signaal wil Neie Naober volgend jaar zelf Veerkracht bijeenkomsten organiseren, gericht op diversiteit op het gebied van leeftijd. Mede ook vanuit de gedachte dat je op elke leeftijd te maken kunt krijgen met uitdagingen. Momenteel wordt onderzocht of we dit kunnen realiseren vanuit het Preventieakkoord.

2.3 Gelijke kansen bij het opgroeien

Wij dragen er aan bij dat jongeren over goede kansen en een steunend netwerk op hun weg naar zelfstandigheid beschikken, waardoor zij kunnen participeren in de samenleving. We willen dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning, een luisterend oor en aanmoediging op maat.

Vanuit het jongerenwerk wordt ingezet op het bieden van gelijke kansen bij het opgroeien. Het jongerenwerk beweegt zich binnen de vier werelden van de jongeren: thuis, straat, school en online. Onze aanwezigheid op de verschillende fronten maakt dat we vroeg kunnen signaleren en inspelen op situaties. Als jongerenwerk willen we zo toegankelijk mogelijk zijn en zetten we in op preventie. Zo dragen we bij aan het voorkomen van opschaling van kwetsbare jongeren naar geïndiceerde zorg.

Veel jongeren hebben een individuele hulpvraag. Toch zijn er vaak raakvlakken met thema’s die veel meer jongeren raken zoals het willen ontmoeten, kunnen meedoen, omgaan met uitdagingen of tegenslagen en het maken van keuzes.

Vanuit het jongerenwerk zetten we in op ontmoeting en activering van de jeugd, collectieve oplossingen voor individuele vragen en waar nodig bieden we maatwerk. Het ontdekken, benutten en versterken van talenten van jongeren is leidend. Hun eigen ideeën en vragen zijn voor ons het uitgangspunt. Daarom organiseren we activiteiten samen met jongeren in plaats van voor jongeren.

Jongeren zijn op zoek naar aansluiting bij leeftijdsgenoten en willen elkaar ontmoeten. Ze willen ergens onderdeel van uitmaken en erbij horen. Als jongere kom je ook voor nieuwe uitdagingen te staan. Je leert jezelf kennen en bent aan de slag met je eigen ontwikkeling. Een kwetsbaar proces wat soms gepaard gaat met vallen en opstaan. Dan is het fijn om dit te kunnen delen en te ervaren dat je hier niet alleen is staat. Samen met de jongeren in de gemeente Tynaarlo organiseert het jongerenwerk diverse collectieve activiteiten die bij kunnen dragen aan een optimale ontwikkeling.

1 = Dit zijn niet unieke deelnemers, de jongeren kunnen aan verschillende activiteiten meedoen.

Preventie op het basisonderwijs en voortgezet onderwijs

In samenwerking met de scholen in de gemeente Tynaarlo heeft het jongerenwerk meerdere gastlessen gegeven gericht op preventie van verschillende thema’s. Dit gebeurde op zowel het basisonderwijs als op het voortgezet onderwijs. Gastlessen en ouderavonden worden altijd georganiseerd in samenspraak met de school. In sommige gevallen worden gastlessen samen gegeven met andere partijen. Een voorbeeld hiervan is de stichting Halt. Het jongerenwerk werkt aan de hand van het zogenoemde preventiemenu, om zo meer overzicht rondom de preventieve activiteiten te bieden.
 

Basisonderwijs

In het schooljaar 2021-2022 werd het preventiemenu aangeboden aan het basisonderwijs in de gehele gemeente Tynaarlo. In het preventiemenu wordt een uiteenlopend aanbod aan workshops en activiteiten voor basisschoolleerlingen van groep 1 tot en met 8 en ouders aangeboden. Deze worden aangeboden en uitgevoerd door de jongerenwerkers van Neie Naober en de Buurtsportcoaches van Sport Tynaarlo. Iedere basisschool binnen de gemeente Tynaarlo ontvangt dit preventiemenu en krijgt hiermee de gelegenheid om haar voorkeur(en) aan te geven. De meeste lessen kunnen worden verzorgd in het klaslokaal en duren gemiddeld 90 minuten. De lessen worden naar wens en behoefte van de school ingericht.
 

Thema’s gastlessen jongerenwerk voor leerlingen:
  • Pesten, groepsdruk en omgaan met elkaar (groep 7-8);
  • Sociale Media en online veiligheid (groep 7-8);
  • De jonge mantelzorger (groep 4-8);
  • Van groep 8 naar de brugklas;
  • Aanbod jongerenwerk sociale thema’s voor ouders.
     
Gastlessen in samenwerking met andere professionals:
  • Genotsmiddelen;
  • Internet en sociale media;
  • Van groep 8 naar de brugklas.

9 gastlessen gerealiseerd op het basisonderwijs

waarvan: 5 over 'sociale media en online veiligheid', 3 over 'pesten, groepsdruk en omgaan met elkaar' (3 keer zelfde groep), 1 over 'van groep 8 naar de brugklas'

219 leerlingen of hun ouders

bereikt via de gastlessen

Preventie voortgezet onderwijs

In week 46 van 2021 heeft het jongerenwerk in samenwerking met Halt aan de gehele onderbouw van het AOC Terra gastlessen geboden rondom sociale media en online veiligheid. AOC Terra beschikt over twaalf onderbouw klassen. Deze zijn verdeeld over de verschillende niveaus binnen het VMBO onderwijs. Dankzij de twaalf gastlessen hebben we ruim 200 leerlingen kunnen bereiken.

12 gastlessen gerealiseerd

op het voortgezet onderwijs

200 middelbare scholieren bereikt

dankzij de gastlessen

Opstart naar weerbaarheidstrainingen

Door de coronamaatrelen zijn veel sociale ontmoetingen en mogelijkheden voor sport en cultuur voor de jeugd niet doorgegaan. Hierdoor hebben ze minder de mogelijkheid gekregen om zich te ontwikkelen. Daarom is het van belang om een impuls te geven aan de cognitieve, sociale-emotionele en/of motorische ontwikkeling van jeugd. Er zijn plannen gemaakt om, met het jeugdteam van de gemeente Tynaarlo, vanaf het najaar van 2022 samen te werken binnen de verschillende weerbaarheidstrainingen voor jongeren. Denk hierbij aan de Powerkidzzz training en de KIES-training.
 

Mentor4You

Vanaf het voorjaar 2022 is het project Mentor4You, een samenwerking met Vaart Welzijn, van start gegaan in de gemeente Tynaarlo. Mentor4You is het mentorprogramma dat de inzet van mentoren voor jongeren mogelijk maakt. Het is niet voor iedere vraag van een jongere noodzakelijk om door te verwijzen naar professionele jeugdzorg. De inzet van een mentor kan een grote meerwaarde hebben op de positieve ontwikkeling van een jongere. Mentor4you is er voor jongeren in de leeftijd van 11 t/m 23 jaar, die door begeleiding van een mentor meer kans hebben om mee te doen in de samenleving. Momenteel wordt er ingezet op het werven van mentoren binnen onze gemeente.
 

Ondersteuning aan verenigingen

In samenwerking met Sport Tynaarlo verzorgt het jongerenwerk ondersteuning bij sportverenigingen wanneer er zich moeilijkheden voordoen binnen een sportteam. Vanuit de sociale en groepsgerichte expertise werpt de jongerenweker een blik op de casus. Hierin kan de jongerenwerker een ondersteunde of regievoerende rol oppakken. Ook is de jongerenwerker een aanspreekpunt voor het (jeugd-) bestuur, trainer/coach, de jongere en de ouders. Vanuit de visie van positieve coaching en een neutrale rol wordt er gewerkt aan een oplossing van de situatie.

Ontmoetingsplekken

Jongerenruimte Zuidlaren: ‘Honk op 1 Hoog’

Tijdens de activiteit 'Boost in de Bieb' heeft de jeugd in Zuidlaren gebrainstormd over wensen en behoeftes rondom een voor de jeugd aantrekkelijke jongerenruimte. Onder begeleiding van het jongerenwerk heeft de jeugd verschillende materialen verzameld om de ruimte een boost te geven. Inmiddels heeft het jongerenwerk samen met de jongeren de ruimte ingericht en is de jongerenruimte ‘Honk op 1 hoog’ een feit.

Bij 'Honk op 1 Hoog' kunnen jongeren elkaar tijdens het inloopmoment op de vrijdagmiddag ontmoeten. Tijdens de inloop is er ruimte om (nieuwe) jongeren te ontmoeten, spelletjes te spelen, huiswerk te maken, creatief bezig te zijn en om gewoon samen te hangen. Ook is het een plek waar jongeren hun ideeën met bijvoorbeeld het jongerenwerk kunnen delen en zelf (kunnen oefenen) met het organiseren van activiteiten. Het jongerenwerk is tijdens de inloop aanwezig. Bij de jongerenwerkers kunnen jongeren terecht met vragen over school, werk, drank, drugs, seksualiteit, sport, gezondheid, pesten, weerbaarheid en meer. 

Keet van Tynaarlo

De keet van Tynaarlo is de ontmoetingsplek voor jong en oud. De felgekleurde mobiele keet is afgelopen februari opnieuw opgeknapt voor en door jongeren uit de gemeente. Dit is een initiatief vanuit de cultuurcoaches, buurtsportcoaches, het jongerenwerk Neie Naober en de jongerenraad #Jong Tynaarlo. De mobiele keet reist dit jaar voor de derde keer door de gemeente. In het voorjaar en najaar reist de Keet van Tynaarlo door zowel de grote als de kleinere kernen van de gemeente. In deze weken worden er, in samenwerking met de inwoners uit de kernen, verschillende activiteiten georganiseerd. Door middel van de Keet willen wij, toegankelijk en dichtbij, het gesprek aan gaan met inwoners om behoeftes en signalen op te halen. Ook biedt de keet een podium voor lokale initiatieven en creëert de plek ontmoetingen tussen inwoners.

Keet in de Zomer

Keet in de Zomer vindt plaats in de zomervakantie. Dit is voor het jongerenwerk de beste tijd om zoveel mogelijk jongeren te kunnen ontmoeten én vermaken. Tijdens Keet in de Zomer wordt in samenwerking met Sport Tynaarlo en de cultuurcoaches een activiteitenprogramma van zes weken opgesteld. Deelname aan de activiteiten is geheel gratis. Een bewuste keuze. Op deze manier zijn we voor iedereen toegankelijk en kunnen we iedereen een leuke vakantie aanbieden. Óók als je niet op vakantie gaat. 

Keet op Pad

Tijdens Keet op Pad worden óók de overige dorpen binnen de gemeente meegenomen. Waar Keet in de Zomer draait om de jongere, richt Keet op Pad zich vooral op jongeren en overige inwoners samen. Daarin wordt samengewerkt met de dorpsbelangen van het dorp en indien aanwezig ook de jeugdsoos. Niet alleen voor de jongeren, maar samen mét de jongeren. Zo zijn verschillende BBQ’s, jongerenavonden met muziek, een brandweerdemonstatie en een bubbelvoetbaltoernooi georganiseerd. Allemaal voorbeelden van jongerenparticipatie. Naast het bieden van vermaak, levert het concept van Keet het volgende op:

  • Jongeren leren de jongerenwerkers kennen vanuit een positieve ervaring. Dit maakt het jongerenwerk laagdrempelig voor wanneer jongeren in de toekomst ondersteuning nodig hebben;
  • We komen dichtbij de inwoners;
  • We gaan het gesprek met inwoners aan over wat hen bezighoudt, hiermee signaleren we behoeftes en ontwikkelingen;
  • Het is toegankelijk;
  • Het biedt een podium aan lokale initiatieven;
  • Het stimuleert ontmoeting tussen inwoners;
  • Het elkaar kennen is een eerste stap om als inwoner ook iets voor een ander te betekenen, het bevorderd vrijwilligerswerk.

Jong Tynaarlo

#JongTynaarlo bestaat uit jonge inwoners van de gemeente Tynaarlo. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de politiek over onderwerpen die jongeren aangaan. Zoals klimaatverandering, huisvesting, scholing en nog veel meer. Neie Naober en de gemeente Tynaarlo vinden de stem/mening van jongeren belangrijk om te komen tot een goede aanpak.

Leden van #JongTynaarlo worden ondersteund door jongerenwerkers en beleidsmedewerkers van de gemeente. Het jongerenwerk zorgt voor de verbinding tussen de leden van de jongerenraad en het college, de gemeenteraad, ambtelijke apparaat en inwoners. Daarnaast helpt het jongerenwerk hen op weg om gevraagd en ongevraagd advies te kunnen geven binnen de gemeentelijke organisatie. In de periode van mei 2021 en mei 2022 heeft de jongerenraad 40 verschillende bijeenkomsten gehad en maakten 11 jongeren deel uit van de raad. De behaalde resultaten van de jongerenraad worden weergegeven in een eigen jaarverslag. Deze wordt gepresenteerd aan het college en de gemeenteraad.

#JongTynaarlo

11 jongeren

nemen deel aan de jongerenraad

40 bijeenkomsten

in de periode mei 2021 - mei 2022

The Zero Generation (voorbereiding)

The Zero Generation wordt in onze gemeente het eerste alcoholvrije feest voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Juist deze leeftijdscategorie valt volgens het jongerenwerk vaak buiten de boot als het gaat om evenementen. Vanuit de gedachte het feest voor en door jongeren te laten organiseren, hebben er ter voorbereiding verschillende bijeenkomsten plaatsgevonden waarbij het jongerenwerk samen met de lokale jeugd de invulling van de avond hebben vastgesteld. Jongeren hebben zich vrijwillig aangemeld om actief mee te helpen bij de organisatie van dit grote evenement.

4 bijeenkomsten

ter voorbereiding van The Zero Generation

+/- 6 jongeren

per bijeenkomst

Brandweer demonstratie Zuidlaren

Vanuit het jongerenwerk vinden we het belangrijk om de eigen ideeën vanuit de jongeren op te halen en waar mogelijk uit te werken in een collectieve aanpak. Een voorbeeld hiervan is de brandweer demonstratie in Zuidlaren.

Eind september heeft in Zuidlaren de eerste brandweer demonstratie plaatsgevonden bij sporthal De Zwet. Dit was een avond speciaal georganiseerd voor en door jongeren uit Zuidlaren in samenwerking met de brandweer en het jongerenwerk. Het organiseren hiervan is ontstaan vanuit een individuele behoefte van een jongere. Deze jongere is erg actief bij de jeugdbrandweer. Onderdeel hiervan uitmaken geeft haar veel voldoening. Ze wilde graag brandveiligheid onder de aandacht brengen bij andere jongeren, hen bewust maken van de risico’s. Deze combinatie gaf de mogelijkheid om de jongere op een mooie manier in haar kracht te zetten en vanuit haar eigen talent een passie te delen.

De avond bestond uit een demonstratie van de brandweer met daarnaast verschillende activiteiten. De activiteiten waren geschikt voor zowel de jongere als oudere jeugd. De brandweer was aanwezig om oefeningen te demonstreren en de jeugdbrandweer gaf informatie over brandveiligheid. Er kon een kijkje worden genomen in de verschillende brandweerwagens en er was een sloopauto aanwezig waaruit jongeren zich konden laten bevrijden. Ook het blussen werd gedemonstreerd waarna vervolgens de jeugd ook zelf, spelenderwijs, mocht gaan blussen. Het was een geslaagde avond en een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan talenten, het delen van passie, preventie, bewustwording, ontmoeten en plezier maken.

Kook activiteit IK(OOK)

Tijdens de week tegen eenzaamheid is er vanuit het jongerenwerk een kookactiviteit georganiseerd. Om jongeren met elkaar te verbinden, hen te laten samenwerken en het creëren van een gezellige avond. Met de verschillende ingrediënten die door de jongeren waren meegenomen, zijn verschillende maaltijden gemaakt en vervolgens gezamenlijk opgegeten. Er is ontzettend veel gekletst en gelachen deze avond. Ook door een jongere die nog niet zo lang geleden haar vader heeft verloren. Het samen koken, de aanwezigheid van andere jongeren en de gezelligheid was voor haar erg waardevol. ‘Ik hoop dat we dit in de toekomst vaker kunnen gaan doen met het jongerenwerk’ was de uitspraak die ze aan het einde van de avond bij ons achter liet. Tijdens deze activiteit waren er acht jongeren aanwezig.

Interview vrijwilliger Yannick

“Mijn naam is Yannick Staal en ik ben 23 jaar. Sinds december ben ik vrijwilliger binnen het jongerenwerk van Neie Naober. De bezigheden binnen het jongerenwerk bieden mij ritme en structuur in mijn dagelijks leven. Momenteel volg ik geen studie. Daarom vind ik het belangrijk om door middel van vrijwilligerswerk mijn tijd nuttig en betekenisvol door te brengen.

Daarnaast vind ik het ontzettend waardevol om wat voor de jeugd te kunnen betekenen en daadwerkelijk het verschil te kunnen maken. Dit geeft mij op persoonlijk vlak ontzettend veel voldoening. Ook vind ik het netwerken als jongerenwerker ontzettend waardevol. Ik haal plezier uit de nieuwe contacten en de mensen die ik ontmoet. Samen bereik je meer dan alleen en kun je mooie dingen doen!

Ik wil jongeren meegeven dat het soms ook oké is om een stap terug te doen. Tegenwoordig ligt de druk erg hoog voor de jeugd. Je moet al jong keuzes maken. Het is prima om hiervoor de tijd te nemen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat, als je een weloverwogen keuze hebt gemaakt over wat je wil doen en wil bereiken in het leven, je je hier ook voor moet blijven inzetten. Dit vraagt doorzettingsvermogen. Met deze instelling probeer ik een positieve bijdrage binnen het jongerenwerk te leveren.”

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een gezinslid die chronisch ziek is, gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Zij maken zich zorgen om, of bieden zorg/ondersteuning aan dit gezinslid. Dit heeft impact op het leven van deze jongeren. Ongeveer een kwart van alle jongeren onder de 25 is een jonge mantelzorger. Echter worden deze taken veelal als vanzelfsprekend ervaren en beseffen zij niet altijd dat zij een jonge mantelzorger zijn.

Deze jongeren maken zich op jonge leeftijd meer zorgen dan leeftijdsgenoten. Zorgen over degene die zorg nodig heeft, de algehele situatie en de toekomst. Ze missen mogelijk de nodige aandacht voor zichzelf en “ervaren een lagere kwaliteit van het leven dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie in het gezin”.  Bron: Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg.

Jonge mantelzorgers zijn erg waardevol, maar worden nog niet altijd opgemerkt en/of bereikt. Op dit moment zijn er 18 jonge mantelzorgers bij ons bekend. Wij willen daarom de verbinding vormen tussen partners in zorg, welzijn en onderwijs om de signalering en het contact met (jonge) mantelzorgers verder te ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Sport Tynaarlo. Door samen te werken krijgen we meer zicht op de jonge mantelzorgers in ons werkgebied en kunnen we aansluiten bij hun behoeften. 
 

Hoe hebben we ons ingezet om de doelgroep te bereiken?
  • Flyeren voor de activiteiten voor de doelgroep, het delen daarvan met alle dorpsbelangen, sleutelfiguren in de dorpen en het actief aanschrijven van de bij ons bekende jonge mantelzorgers.
  • Beroep op het Sociaal Team en Team Jeugd om in de intakes de volgende vraag op te nemen: ‘is er sprake van jonge mantelzorg en staat het gezin open voor contact met jongerenwerk?
  • Tijdens de week van de jonge mantelzorger in juni dagelijks op sociale media posten en het gesprek aangaan met de gemeente.
  • Er staat een promotiefilmpje op de planning.

Jonge mantelzorgers beschikken over veel capaciteiten: verantwoordelijkheidsgevoel, rekening houden met anderen, onafhankelijkheid en sociale vaardigheden. Maar er bestaan ook risico’s. Psychische en lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, verminderde schoolprestaties, weinig ruimte voor eigen uitdagingen, ontbreken van openheid, minder tijd voor vrienden en ontspanning. 

Om te voorkomen dat jonge mantelzorgers overbelast raken, organiseert het jongerenwerk activiteiten en ontmoetingen voor jonge mantelzorgers. Tijdens deze activiteiten en ontmoetingen ervaren deelnemers dat ze niet de enige zijn. Ze komen in contact met lotgenoten waar thuis ook iets dergelijks speelt. Samen kunnen ze hun verhaal en ervaringen delen, waarbij ook aandacht is voor plezier en ontspanning. Zo hebben wij in het afgelopen jaar gelasergamed met de jonge mantelzorgers en zijn we naar de dierentuin geweest.

Waar zetten we op in?

Het jongerenwerk ondersteunt jonge mantelzorgers vanuit het gedachtengoed van Positieve Gezondheid en het Stappenplan ondersteunen jonge mantelzorger van MantelzorgNL. Belangrijke onderdelen van deze ondersteuning zijn:

  • Herkennen en erkennen;
  • Inventariseren thuissituatie;
  • Signaleren;
  • Informeren over ondersteuningsmogelijkheden;
  • Doorverwijzen.

Contact met iemand in dezelfde situatie kan heel fijn zijn.

Fijn om met wat anders bezig te zijn!


Drie activiteiten voor jonge mantelzorgers

  • Pizza eten
    4 aanmeldingen (i.v.m. corona niet doorgegaan)

  • Pizza eten & Lasergamen
    10 aanmeldingen
    2 nieuw geregistreerde jonge mantelzorgers
  • Wildlands
    10 aanmeldingen
    2 nieuw geregistreerde jonge mantelzorgers

2.4 Inburgering

In de nieuwe wet inburgering die sinds 2022 van kracht is krijgen nieuwkomers een inburgeringsplan op maat. Een kleine groep nieuwkomers kan zonder al teveel begeleiding direct participeren in de samenleving of werken en leren. Bij een grote groep lukt dat (nog) niet. Neie Naober heeft de taak om de zelfredzaamheid voor deze groep te vergroten. Binnen de nieuwe wet wordt dit de Z-route genoemd. Door middel van praktische ondersteuning en het wegwijs maken in de gemeente, vergroten we de zelfredzaamheid van de statushouder. Een zinvolle dagbesteding, passend bij de persoon, draagt bij aan het leren van de taal, zelfvertrouwen en integratie. Door mensen met verschillende culturen met elkaar te verbinden, leren deze verschillende groepen elkaar kennen. Door kennen en gekend worden ontstaat er begrip en verbinding. Onze ondersteuning draagt bij aan een goed verwachtingsmanagement ten aanzien van de inburgering, participatie en integratie. Om goed toegerust te zijn voor deze nieuwe taak, hebben wij is het afgelopen jaar de samenwerking met de regievoerders van de gemeente en met vluchtelingenwerk opgezocht.

Extra inzet voor de statushouders die al in de gemeente wonen

Gebleken is dat inwoners in een kwetsbare positie extra hard getroffen zijn door de coronamaatregelen. Binnen deze categorie vallen ook de circa 135 statushouders die in de gemeente Tynaarlo wonen. Doordat veel activiteiten, waaronder taallessen, lange tijd ‘on hold’ zijn gezet en er vaak een beperkt sociaal netwerk in de buurt is, zien we bij deze groep een achteruitgang in de Nederlandse taal. Een gevolg hiervan is dat statushouders minder goed ‘mee kunnen doen’ in de samenleving. Daarom biedt Neie Naober deze groep extra ondersteuning. Dit financieren wij vanuit de beschikbaar gestelde coronagelden.

De regievoerders van de gemeente en het Sociaal Team hebben de statushouders die in de gemeente Tynaarlo wonen in beeld. Neie Naober wordt ingeschakeld zodra ondersteuning bij deze doelgroep nodig is. Daarnaast zoeken wij de nieuwkomers actief op. Zo betrekt Neie Naober de statushouders actief bij sociale activiteiten en ondersteunt hen bij het (her)opbouwen van een sociaal netwerk en/of het vinden van vrijwilligerswerk. In veel situaties werkt Neie Naober vraaggericht, maar deze doelgroep vraagt juist een outreachende, persoonlijke en stimulerende benadering. Daarom nodigen we nieuwkomers actief uit om deel te nemen aan bestaande collectieve activiteiten en zorgen we voor een warm welkom. Daarnaast zetten we, aansluitend bij behoeftes en signalen van de doelgroep, nieuwe collectieve activiteiten op. We willen hierbij zoveel als mogelijk de talenten van de doelgroep benutten. Hierdoor kunnen zij voor elkaar en voor andere inwoners uit de gemeente van betekenis zijn.

Op aanvraag van de regiehouders Inburgering van de gemeente Tynaarlo heeft Neie Naober sinds oktober 2021 tot mei 2022 11 gezinnen ondersteund. Bij deze ondersteuning werd ingezet op inburgering, activering en het verbreden van het sociaal netwerk, waaronder ook autochtone inwoners. Waar nodig hebben we de ondersteuning opgeschaald en waar dat kon hebben de gezinnen geholpen aan vrijwilligerswerk. Gedurende de ondersteuning van de gezinnen wordt er volgens het gedachtegoed van Positieve Gezondheid gewerkt. Dit betekent dat we in de ondersteuning aandacht besteden aan verschillende leefgebieden, zoals meedoen, metaal welbevinden, zingeving en dagelijks functioneren. Ook kijken we samen met de inburgeraar welke eerste stappen hij of zij zelf zou willen gaan zetten. We kijken daarbij naar het gehele gezin.

Praktijkvoorbeeld: thema inburgering

Amira (35) heeft gedurende een lange tijd mantelzorg geboden aan haar destijds ernstig zieke man. Hierdoor heeft de inburgering van Amira een tijd stil gestaan. Doordat zij langdurige stress ervoer was het leren van de Nederlandse taal vanuit lessen en boeken voor haar te moeilijk. Het komt niet binnen, het beklijft niet, het hoofd zit te vol. Amira wil graag meer contact met Nederlanders en van betekenis kunnen zijn in de maatschappij. Amira en haar gezin worden daarom in contact gebracht met een sociaal werker van Neie Naober.

Door de sterke motivatie van Amira, heeft de sociaal werker er alle vertrouwen in dat Amira de Nederlandse taal gaat leren. De ontwikkelkansen voor Amira zitten in het doen en leren in de praktijk. Samen met Amira is gekeken naar waar, ondanks haar stress, verdriet en zorgen, haar energie nog wel in zit. Welk thema raakt haar dermate positief dat het de overhand kan hebben over de zorgen? Bij het onderwerp “kinderen” verandert haar gemoed direct naar een heel open en werkelijk stralende houding. Op haar verzoek is de sociaal werker op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk met jonge kinderen. In overleg met een kinderopvang heeft ze nu een prachtige vrijwilligersplek gekregen voor een dagdeel per week. In afstemming met WPDA en de regievoerder Inburgering heeft de sociaal werker de kinderopvang en Amira geholpen om alle papieren daarvoor in orde te krijgen, inclusief een vrijwilligerscontract en VOG.

De kinderen op het kinderdagverblijf zijn dol op Amira. Doordat Amira de Nederlandse taal nu in de praktijk inzet, leert ze steeds meer woorden. De kinderopvang denkt daarnaast goed mee in kansen voor haar inburgering en ze geven haar de ruimte om zich te ontwikkelen. Een win-win situatie voor iedereen. Amira, de kinderen en de medewerkers van het kinderdagverblijf leren op deze manier om intercultureel samen te werken. In de komende tijd zal samen met Amira onderzocht worden of ze elders nog een dagdeel vrijwilligerswerk met kinderen kan gaan doen.

Inburgering jeugd

Alle jongeren verdienen gelijke kansen bij het opgroeien. De nieuwe wet inburgering heeft langer op zich laten wachten waardoor mogelijk niet alle jongeren de juiste ondersteuningen en kansen hebben kunnen krijgen. Mede daarom zet het jongerenwerk Neie Naober zich in voor jongeren en gezinnen met een migratie achtergrond. Dit doet het jongerenwerk door vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid in gesprek te gaan met jonge inburgeraars. Om kennis te maken met jonge inburgeraars en om samen te kijken naar wat er goed gaat, waar ze tegenaan lopen en waar ze aan willen werken. De eigen krachten en talenten worden hierbij onderzocht en versterkt. Het jongerenwerk enthousiasmeert de jonge inburgeraars voor collectieve activiteiten die wij in samenwerking met de jongeren zelf organiseren.

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report