Spring naar inhoud

Maatschappelijke opgaves

Maatschappelijke opgaves in Emmen

Voor Sedna medewerkers staan 5 maatschappelijke opgaven centraal. Belangrijke maatschappelijke vraagstukken waarmee de samenleving in Emmen wordt geconfronteerd en waarvoor de gemeente ook specifieke aandacht vraagt.

In 2021 zijn wij gestart met deze op concrete vraagstukken gerichte manier van werken. We willen daarmee ook de resultaten van onze inzet beter zichtbaar maken.

Dat doen de 75 medewerkers van Sedna met hun ervaring en kennis. Minstens zo belangrijk is de inzet van de vele mantelzorgers en vrijwilligers die daarbij een belangrijk aandeel leveren. U leest hier ook over in dit verslag. De samenleving is gebaat bij inwoners die aandacht hebben voor elkaar en helpen als het nodig is. Sedna biedt daarom ook advies en steun inwoners, maatschappelijke organisatie en mantelzorgers. 

Deze opgaves zijn:

  • Doorbreken van armoede
  • Perspectief voor jeugdigen
  • Ondersteuning en doorontwikkeling van informele zorg
  • Ondersteuning en preventie van huiselijk geweld
  • Versterken van de zelfredzaamheid van inwoners

Wij werken samen met de inwoners van Emmen om, op basis van  mogelijkheden en talenten, oplossingen te vinden voor ervaren problemen en eigen initiatieven te versterken.   We gaan uit van de eigen kracht van inwoners. Maar we weten ook uit ervaring dat niet iedereen in staat is om zijn/haar eigen leven goed op de rails te houden. Wanneer zich op dat terrein problemen voordoen is het belangrijk dat advies of hulp geboden kan worden dichtbij inwoners in een kwetsbare periode in hun leven.

Cijfers en monitoring

Zelfredzaamheidsmatrix (ZRM)
Op basis van de ZRM wordt gekeken wat de vraag van de klant is en hoe zelfredzaam iemand is bij de start en bij de afsluiting van de ondersteuning. We gebruiken de ZRM om te onderzoeken op welke leefgebieden de meeste ondersteuning gevraagd wordt en om te meten hoe effectief onze ondersteuning is. De meting wordt gedaan op 13 verschillende levensdomeinen. Bij de beschrijving van de maatschappelijke opgaves staan de 5 domeinen vermeld waarop de meeste problemen werden ondervonden en per domein is de gemiddelde groei van alle klanten samen in beeld gebracht.

De scores van de ZRM worden als volgt onderverdeeld: 

Score Niveau van zelfredzaamheid
1 Acute problematiek
2 Niet zelfredzaam
3 Beperkt zelfredzaam
4 Voldoende zelfredzaam
5 Volledig zelfredzaam

Collectieve dienstverlening en impactmeting

In 2022 is een verbetering gerealiseerd in de registratie van de collectieve activiteiten, maar we zijn nog niet helemaal  tevreden. Getalsmatig is er al veel meer inzicht zoals ook in de overzichten per maatschappelijke opgave zichtbaar wordt. De impactmeting is nog niet op orde. Het centraal ontwikkelde systeem impactmeting is in 2022 nog onvoldoende toegesneden op het werken aan  maatschappelijke opgaves zoals dat bij Sedna wordt uitgevoerd. In 2023 wordt hard gewerkt aan een verbetering van de systematiek en mogelijkheden van registratie en impactmeting.

We komen daar in de halfjaarrapportage en het jaarverslag over 2023 op terug.


1. Doorbreken van armoede

We werken hierbij aan het verminderen en doorbreken van armoede. Dit doen we niet alleen. Zowel op bestuurs- en beleidsniveau en in de uitvoering zoeken we actief de verbinding met andere maatschappelijke organisaties. We zijn betrokken bij de Alliantie van Kracht en het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe. De schuldhulpverleners van Sedna en de schulddienstverleners van de gemeente en Stichting de Toegang weten elkaar te vinden om te overleggen en door te verwijzen.

Deze overleggen zijn voor ons van belang om kennis te kunnen delen en expertise in te brengen. Daarnaast halen wij er signalen uit om onze dienstverlening effectiever te kunnen maken.

Hoewel nu het armoedepact niet meer als overlegstructuur bestaat zijn de contacten er nog wel, maar deze samenwerking wordt wel gemist. Daarom zijn we blij met het initiatief van de gemeente in 2022 om een werkplaats energiearmoede te starten.

Jaardoelen

  1. Ondersteuning bij en het voorkomen van huurschulden voor 100 inwoners
  2. Het stabiliseren en voorkomen van schuldenproblematiek voor 420 inwoners, waarvan 150 middels collectieve trajecten en bijeenkomsten
  3. Integrale hulpverlening voor 300 inwoners met armoede gerelateerde hulpvragen
  4. Met Goede Start wordt voor 30 gezinnen een gezond en stabiel opvoedklimaat gerealiseerd*
  5. Het verminderen van laaggeletterdheid voor 150 inwoners
  6. Met 55 huishoudens wordt gewerkt aan het doorbreken van langdurige armoede
  7. Ontwikkeling van een aanbod t.b.v. het bevorderen van kansengelijkheid voor jongeren

Bereik

Door actief signalen op te halen binnen het buurtwerk, bereikbaar en in de buurt te zijn met onze spreekuren én ondersteuning te bieden door het maatschappelijke werk, ondersteunen we mensen in armoede en/of met financiële vragen. In 2022 hebben we 746 inwoners bereikt met een hulpvraag op het gebied van armoede. Deze ondersteuning had betrekking op onderstaande activiteiten. 

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

*Het Geldloket is een samenwerking met de gemeente, de registratie vindt daar ook plaats * In de planning stond een aantal van 15 gezinnen maar dit was altijd 8 gezinnen. Dit is hier gecorrigeerd.

Het verhaal bij de cijfers

Algemeen
Het leven van de inwoners laat zich natuurlijk niet opdelen in de door ons gehanteerde maatschappelijke opgaves. Vanzelfsprekend zijn er vaak meerdere problemen tegelijkertijd die om aandacht vragen. De ondersteuning die door de buurtmaatschappelijk werkers wordt geboden, richt zich hoofdzakelijk op 3 maatschappelijke opgaves. De opgaves “Doorbreken van armoede” en “Versterken zelfredzaamheid van kwetsbare inwoners” hebben een overlappende doelgroep, namelijk volwassenen in een kwetsbare positie. In de praktijk is er bij deze doelgroep vaak sprake van meerdere problematieken. Doordat er sprake is van meer dan alleen armoede worden deze casussen geregistreerd onder de maatschappelijke opgave “Versterken zelfredzaamheid kwetsbare inwoners”. Dit verklaart waarom de aantallen in de opgave ”Doorbreken van armoede” lager zijn dan verwacht.  Dit is ook het geval bij de intensieve trajecten.

Collectieve trajecten en het bereik van laaggeletterden is gegroeid.

Ongeveer 20% van de enkelvoudige vragen die geregistreerd staan onder Informatie & Advies waren armoede gerelateerde vragen.

Problematische huurschulden
In 2022 zijn er in totaal 86 meldingen geweest bij de coördinator. Meer details zijn te vinden in het verslag van de stuurgroep.

De afname van het aantal meldingen is te verklaren doordat de gemeente Emmen in 2022 is gestart met vroegsignalering. Dit betekent dat alle huurachterstanden eerst gemeld worden bij de gemeente Emmen. Gedurende 4 weken wordt geprobeerd om de huurder te benaderen. Wanneer dit niet lukt krijgt de woningbouwvereniging een melding en kan de melding alsnog doorgezet worden naar de coördinator.

Van de 86 meldingen hebben we 16 huurders niet kunnen bereiken of hebben de huurders aangegeven geen hulp te willen. Tevens waren er 6 huurders die ondersteuning van een externe partij ontvingen. In alle andere gevallen kon de coördinator (of de SHV’er in het gebied) in samenwerking met de klant zelf (of zijn netwerk) tot een oplossing komen.

De vrouwengroep in Klazienaveen  
In het Welzijns- en Gezondheidscentrum in Klazienaveen komt elke maandag ( behalve in de schoolvakanties) een vrouwentaalgroep bij elkaar. Vrouwen van alle culturen zijn welkom en dat is zichtbaar in de samenstelling van de groepen. Het zijn vrouwen uit Eritrea, Syrië, Polen, Honduras, Oekraïne en Nederland.

Ze oefenen samen de Nederlandse taal met behulp van taalspelletjes, oefeningen uit een boek en gesprekken met elkaar praten over de verschillende onderwerpen die in hun dagelijks leven belangrijk zijn.

Met 55 huishoudens wordt gewerkt aan het doorbreken van langdurige armoede
Met o.a. de pilot Intergenerationele armoede werken we aan het doorbreken van de armoede. De methodiek is de laatste jaren, onder de vlag van de Regiodeal en in samen werking met Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Samen Doen Hardenberg en de 3 gemeenten steeds verder ontwikkeld. Onderzoeksbureau Radar heeft onderzocht wat de werkzame bestanddelen in de diverse aanpakken zijn.

Zoals afgesproken met de gemeente en de regiodeal heeft Sedna in 2022 8 gezinnen binnen deze pilot begeleid. Dit houdt in dat we intensiever en langduriger bij gezinnen betrokken zijn, om hun te kunnen ondersteunen de patronen die intergenerationele armoede in stand houden, te doorbreken. Met gezinnen creëren we kansen en werken we aan doelen, om deze doelen te bereiken hebben we per gezin een gezinsvolgend budget. 

Ontwikkeling van een aanbod t.b.v. het bevorderen van kansengelijkheid voor jongeren
In 2022 zijn we op zoek gegaan naar methoden en manieren om de kansenongelijkheid die we zien bij kinderen en jongeren tegen te gaan. Echter werden we hierbij ook ingehaald door de realiteit. De kansencoaches die op de scholen zijn gekoppeld is daar een voorbeeld van. In overleg met Petje Af kwamen we er achter dat een andere partij dit ook graag wilde aanbieden en in de ontwikkeling al verder waren. We hebben er voor gekozen dit initiatief te ondersteunen i.p.v. dit zelf verder op te pakken. Door de initiatieven die er al zijn van andere partijen hebben we ervoor gekozen om geen centrale methodiek te gaan ontwikkelen, maar diverse kleinere gebiedsgerichte interventies in 2023 in te zetten om op basis daarvan te kijken waar en hoe we het verschil kunnen maken. 

De ZRM registratie biedt het volgende inzicht:

Meest genoemde problemen bij armoede doorbreken

ZRM Hoofddomein  
Financiën 86%
Geestelijke gezondheid 10%
Huisvesting 10%
Huiselijke relaties 4%
Tijdsbesteding 4%

ZRM scores "Doorbreken van armoede"

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Domein Startmeting Eindmeting Groei
Financien 2.76 3.4 0.63
Geestelijke gezondheid 3.75 3.75 0
Huisvesting 3 3.29 0.29
Huiselijke relaties 2.5 2.75 0.25
Tijdsbesteding 3 3.67 0.67

Financiën is veruit de meest voorkomende problematiek. Bij de scores is de groei in zelfredzaamheid bij Financiën duidelijk toegenomen maar het valt op dat dit ook op de andere levensgebieden sprake is van groei.


2. Perspectief voor jeugdigen

Met onze inzet in deze maatschappelijke opgave leveren we een bijdrage aan jeugdhulp en het voorkomen van zwaardere jeugdzorg. Wij doen dat met het aanbieden van collectieve activiteiten door het jeugdmaatschappelijk werk en de jongerenwerkers. En met individuele ondersteuning van het schoolmaatschappelijk werk.

In aanvulling op de opdracht van de gemeente hebben we samen met De Toegang en GGD Drenthe het initiatief genomen om een aanmeld- en adviesteam te ontwikkelen. Het doel van dit team is te onderzoeken hoe we in het voorliggend veld casuïstiek kunnen oppakken, zodat er minder geïndiceerde hulp nodig is, sneller afgeschaald kan worden of gelijktijdig voorliggend en geïndiceerde hulp ingezet kan worden. Met als uitgangpunt licht en voorliggend als het kan, zwaardere hulp als het moet.

Jaardoelen

  1. Aan 1.640 ouders en kinderen wordt hulp geboden bij opvoedproblematiek. Hierbij ligt de nadruk op normalisatie en zelfredzaamheid
  2. Met Integrated Care worden 40 gezinnen ondersteund op school door een gezinscoach, met nadruk op normalisatie van opvoedproblematiek, zodat zwaardere zorg wordt voorkomen
  3. Vanuit het Echtscheidingsloket worden 30 vechtscheidingen voorkomen
  4. Met 300 jongeren wordt toegewerkt naar actieve participatie in de maatschappij
  5. Er worden activiteiten voor en door jongeren georganiseerd, gericht op o.a. talentontwikkeling en overlastbestrijding
  6. KOPP-groepen voor kinderen en jongeren van opvoeders met psychische en/of verslavingsproblemen
  7. In samenwerking met ketenpartners wordt een aanmeld- en adviesteam opgesteld, als antwoord op de toenemende wachttijden bij jeugdhulp en de GGZ

De realisatie van deze doelen draagt bij aan het normaliseren en oplossen van jeugdproblematiek om opschaling naar geïndiceerde voorzieningen te voorkomen. Zoals in het bereik te zien is, hebben we deze doelen voor een groot deel behaald. 

Bereik

Het bereik is hoger dan verwacht. In onderstaande tabel is de opbouw van de cijfers in de verschillende onderdelen te zien:

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Het verhaal bij de cijfers

Echtscheidingsloket
Zoals gemeld in de halfjaar rapportage is de voortgang vertraagd. Veel netwerkpartners onderstrepen nut en noodzaak van het loket.

Het bleek niet eenvoudig om samenwerkingspartners te vinden die tijd hebben om mee te denken en/of mee kunnen doen in een loket. Problematiek rondom echtscheidingen is complex en breed. In de tweede helft van 2022 is het gelukt om inhoudelijke focus aan te brengen en het eens te worden over een gefaseerde start. De eerste focus is gericht op preventie en dus op het inrichten van een laagdrempelige informatieaanbod voor met name ouders met kinderen die vragen hebben over hun relatie of over scheiden. Samen met het juridisch loket gaan wij in 2023 starten met een relatie- en echtscheidingspunt. Er was in 2022 nog geen registratie van behandelde casussen mogelijk.

KOPP groepen
Dit aanbod van gespreksgroepen voor kinderen van ouders met psychische problemen is op verzoek van de gemeente mogelijk gemaakt. We stellen vast dat er geen gebruik van wordt gemaakt. Mogelijk dat deze vorm van gespreksvoering onvoldoende aansluit bij de vraag van de kinderen. We bekijken in 2023 of we toch KOPP groepen willen blijven aanbieden.

Een gezonde start voor zuigeling en peuter
In het project Goede Start (Moeders van Emmen) ondersteunen studenten van verschillende opleidingen en werkbegeleiders van Sedna moeders bij de eerste 1000 dagen van het leven van hun kindjes. In 2022 zijn er 29 moeders ondersteund en begeleid.

Voorbeelden uit de praktijk
Inzet is om gezinnen, waarvan sommige met LVB problematiek, te ondersteunen bij het ontwikkelen van een gezonde hechting tussen ouders en kinderen en vaardigheden te ontwikkelen rondom de verzorging en de opvoeding.

Daarnaast hebben we geadviseerd bij praktische vragen als de inrichting van een babykamer, het huis kindveilig maken, financiële problemen, etc.

Versterken van zelfredzaamheid van kind en ouder(s)
Het jeugd- en schoolmaatschappelijk werk  heeft ondersteuning geboden aan 966 jeugdigen. Van de 966 casussen zijn er 49 verwezen naar een andere organisatie, waarvan 25 naar GGZ en/of De Toegang en 15 naar Huisarts/POH of andere organisaties in het voorliggend veld. Er zijn 2 casussen doorverwezen naar de zwaardere professionele zorg.

Integrale hulp ter voorkoming van zwaardere zorg
De pilot Integrated Care kent een apart verantwoordingsspoor waarvoor een uitgebreide verantwoording is geschreven. Binnen de pilot is in 2022 een bereik van 45 gezinnen gerealiseerd.

Doel van het programma is door intensieve samenwerking problemen van ouders en kinderen zoveel mogelijk dicht bij huis op te lossen en de gang naar specialistische hulpverlening te voorkomen of te beperken.

Jongeren bewegen om te participeren
In 2022 is Movements goed op gang gekomen met een deelname van 545 jongeren, ruim boven de gemaakte schatting van 300. Movements biedt toekomstperspectief aan jongeren tussen de 17 en 27 jaar. Dit doen we door persoonlijke coaching en het aanbieden van ons wekelijkse programma, bestaande uit verschillende (vaak door jongeren bedachte) activiteiten, ons creatief atelier, spelletjesmiddagen en bootcamps. Ook organiseerden we twee uit Movements voortgekomen events: FIT-Kamp (waarin jongeren aan de slag gaan met fit zijn in hun lijf én in hun hoofd) en Movements Next Level (een programma om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de gestelde doelen).

Na de wat beperkte start door coronabeperkingen is er in 2022 een forse groei van het aantal deelnemers. Voor deze jongeren, die vaak ook wat kwetsbaar en onzeker zijn, is dit een prachtig manier om beter in je vel te komen zitten.

Jongerenwerk
Vooral in het jongerenwerk is het bereik behoorlijk gegroeid naar 884 jongeren. Die trend zat er in de halfjaarrapportage ook al in.

De ZRM registratie biedt het volgende inzicht:

Meest genoemde problemen bij perspectief voor jeugdigen

ZRM Hoofddomein  
Geestelijke gezondheid 71%
Sociaal-emotionele ondersteuning (Ouderschap) 17%
Huiselijke relaties 10%
Sociaal netwerk 6%
Werk & Opleiding 5%

De ZRM scores "Perspectief voor jeugdigen"

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

We zien in de cijfers een mooie groei in zelfredzaamheid. Met name op het hoofddomein Geestelijke Gezondheid, Huiselijke relaties en Sociaal netwerk. Dat betekent dat op die vaardigheden kinderen en jongeren zich beter zelf kunnen redden.  We blijven met hen daaraan werken om hun perspectief in het leven te verbeteren.


3. Ondersteuning en doorontwikkeling van informele zorg

Onder informele zorg verstaan wij zorg, hulp of ondersteuning die wordt gegeven door vrijwilligers, mantelzorgers of inwoners in de gemeente Emmen. Veelal zijn dit collectieve activiteiten die met ondersteuning van de buurtwerkers wordt aangeboden. 

Jaardoelen

  1. Het ondersteunen en matchen van vrijwilligers en organisaties vanuit het VIP!, met een totaal bereik van 2.100 ( matches, hulpvragen en VIP-school
  2. Ondersteuning en waardering voor 645 mantelzorgers, met speciale aandacht voor jonge mantelzorgers
  3. Inzet en ondersteuning van vrijwilligers(groepen) bij informele diensten en activiteiten, met een bereik van 845 inwoners/vrijwilligers. Hieronder vallen buurtbemiddeling, vrijwillige tolken, maatjesprojecten en activiteiten gericht op de zelforganisatie van inwoners en vrijwilligers
  4. Inrichting en ondersteuning van locaties voor informele dagbesteding en ontmoeting, met een bereik van 160 inwoners /vrijwilligers.

Bereik

Bij deze maatschappelijke opgave ligt de focus op een sterke samenleving met sociale contacten, onderlinge hulp en steun en een grote rol voor vrijwilligers bij de verschillende activiteiten. Alhoewel hier en daar cijfers tussen gepland en bereik wat verschillen zijn bij de meeste doelen de resultaten behaald of ruimschoots behaald. 

Bereik en activiteiten “Doorontwikkelen van informele zorg”

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

*In het Vip! hebben 452 unieke bezoekers een gesprek gevoerd en zijn doorverwezen naar andere voorzieningen. Dit aantal is toegevoegd aan Informatie en Advies gesprekken. *Andere maatjes zoals voor vervoer of wandelen worden bij het VIP! geregistreerd.

Het verhaal achter de cijfers

Vrijwilligersinformatiepunt VIP!  
In dit jaarverslag willen we graag de groei en het succes van het VIP! Uitlichten, omdat hier de manier waarop vrijwilligers en inwoners elkaar kunnen helpen gekoppeld wordt.

Bij het VIP! komen de meldingen voor de verschillende activiteiten gelijkmatig verdeeld vanuit het hele werkgebied binnen. Dat betekent dat het VIP! bekend is bij inwoners en organisaties en goed bereikbaar is. 

Als we het onderdeel vervoer er uit lichten dan zijn er in 2022 207 matches geweest waarbij inwoners voor vervoer aan vrijwilligers zijn gekoppeld. Er is wordt uit alle gebieden in Emmen gemeld en ook de kanalen en aanmelders zijn divers. 

VIP! school 
De VIP! school is na corona weer opgestart.  Doel van de VIP! school is om vrijwilligers de mogelijkheid te bieden hun kennis te verbreden en medevrijwilligers te ontmoeten. In samenwerking met allerlei netwerkpartners worden workshops en trainingen aangeboden. En iedere vrijwilliger die mee wil doen is van harte welkom. De reacties in 2022 waren positief. Alle reden dus om dit aanbod aan vrijwilligers in 2023 voort te zetten en uit te breiden.
Een mooi voorbeeld van een workshop is “de kracht van handmassage”. Een manier van contact leggen die de deelnemers kennis over contact leggen maar ook veel plezier heeft bezorgd. 

Vrijwillige tolkenpool
Soms verlopen gesprekken moeilijk omdat mensen elkaars taal niet spreken. Het gaat vooral om mensen die de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen maar vaak ook geen andere taal zoals bijvoorbeeld Engels. Alhoewel de creativiteit  groot is en Google translate in enige mate ondersteuning biedt, kan het ook fijn zijn om gebruik te maken van iemand die kan helpen met het vertalen van een gesprek.

Deze inzet vergroot de kansen van betrokkenen om  deel te nemen aan de samenleving. De vrijwilligers worden getraind en hebben een vrijwilligerscontract bij Sedna. In dit jaar is deze dienst weer op gang gekomen na de coronajaren. We gaan er vanuit dat het beroep op deze voorziening  zal groeien. Deze inzet van vrijwillige tolken is zeker geen vervanging voor de gesprekken waarbij een beëindigde tolk ingezet moet worden.

Ontmoeting en dagbesteding in dorps- en buurtlocaties in ieder gebied

Ervaringsverhaal van Geertje Holman

Als je het aan Geertje vraag zou ze het liefst 2 keer per week naar een koffieochtend komen. “En ik weet dat dat niet voor iedereen geldt, maar ik ben er iedere week! Tijdens Corona heb ik de gezelligheid van de huiskamer gemist, maar ik ben ontzettend blij dat het nu weer terug is. Gezellig onder de mensen, lekker kletsen, af en toe een spelletje en eens per maand komen de kleuters van de opvang en dan knutselen we met elkaar, zo leuk! Ik geniet er ontzettend van. Iedere week denk ik weer ‘Dit moment pakken ze niet meer van me af!’."

Inzet van ervaring en talent ten behoeve van zelfstandig werkende groepen
De buurtwerkers ondersteunen en adviseren als dat nodig is bij activiteiten die opgezet worden omdat bewoners daar graag mee aan de slag willen. Voorbeelden van activiteiten en groepen zijn er teveel om allemaal te vermelden, daarom een kleine bloemlezing: Samen aan Tafel Emmen-Oost, Praatcafé Emmen-Zuid, Kinderraad de Monden, Moestuinproject, Dorpsteams, Huiskamer Schoonebeek, Repaircafé.

Individuele ondersteuning voor en door vrijwilligers
Naast het ondersteunen van groepen vrijwilligers bij collectieve activiteiten ondersteunen we ook een aantal groepen vrijwilligers die individuele inwoners ondersteunen. Zoals bij mantelzorgondersteuning, buurtbemiddeling, het VIP!, de formulierenbrigade en mentor en maatje. 

Vrijwillige Buurtbemiddeling
Het aantal aanmeldingen is vergelijkbaar met 2021. Inwoners en organisaties weten de dienst te vinden en buurtbemiddeling is een begrip geworden.  In het afgelopen jaar hebben in totaal 254 huishoudens contact gehad met Buurtbemiddeling en zijn er 172 zaken in behandeling genomen. Buurtbemiddeling Emmen beschikt over een team van 30 getrainde vrijwillige buurtbemiddelaars.

Alhoewel we ongeveer hetzelfde aantal meldingen hebben opgepakt als vorig jaar zien we wel een toename in complexiteit. Problemen tussen buren of in een straat waarbij taal een rol speelt.

En steeds meer meldingen waarbij psychiatrische problemen voorkomen. Aantallen zeggen niet alles over de inzet die nodig is om met de inwoners een goed resultaat te bereiken.

Mantelzorgondersteuning
Een groot deel van het bereik van mantelzorgondersteuning wordt gerealiseerd tijdens de Week van de Mantelzorg. In totaal zijn er 616 mantelzorgers bereikt. We zien hier een groei, niet alleen in de Week van de Mantelzorg maar ook de ondersteuning van mantelzorgers gedurende het hele jaar is bijna verdubbeld. Deze groei is niet alleen een bevestiging dat veel inwoners zorg dragen voor een persoon in hun naaste familie of omgeving, het geeft ook aan dat zij de weg naar Sedna steeds beter weten te vinden.

Jonge mantelzorgers
Vanaf 2021 is gestart met om meer aandacht te genereren voor jonge mantelzorgers. Toen bleek dat dat nog best een pittige opgave is. Over het algemeen vragen zowel jonge mantelzorgers als hun ouders niet snel om hulp. Met als gevolg onvoldoende inzicht in de ondersteuningsvragen en ook minder aandacht voor deze doelgroep. Mantelzorg doe je gewoon schijnt nog extra het beeld te zijn als het gaat om jonge mantelzorgers.

Daarom is in 2022 de focus gelegd op het vergroten van bewustwording en het samenstellen en ondersteunen van een werkgroep Jonge Mantelzorgers Emmen.

Er is gewerkt aan het vergroten van de bewustwording bij de ketenpartners in samenwerking met Mantelzorg.nl die in opdracht van de gemeente een traject uitvoert om de aandacht voor jonge mantelzorgers te vergroten. Ook is intern bij Sedna meer aandacht gevraagd voor het agenderen van het onderwerp mantelzorg van met name de jonge mantelzorgers.

Verder zijn er activiteiten gedurende het jaar met en voor jonge mantelzorgers. Ook is een training verzorgd voor professionals over passende ondersteuning aan jonge mantelzorgers. En in de Week van de Mantelzorg is ook extra aandacht besteed aan jonge mantelzorgers.

Mentor en Maatje
In 2021 is de coördinatie van Mentor en Maatje overgedragen aan vrijwillige coördinatoren, die ondersteuning krijgen van een buurtwerker van Sedna. Er zijn 4 vrijwillige coördinatoren die onderling de taken hebben verdeeld. Er hebben zich 23 mentoren aangemeld en 28 maatjes. Er zijn in totaal 23 matches gemaakt. Dit betekent dat 23 kinderen een vrijwillige mentor hebben die minimaal eens per week contact heeft met het kind of de jongere om een steuntje in de rug te geven.

Formulierenbrigade
De formulierenbrigade kon weer aan het werk in 2022. Gelukkig waren de beperkingen eind maart grotendeels verdwenen. Goed om te zien dat de groep vrijwilligers al weer voor 129 inwoners het verschil kon maken. 


4. Ondersteuning en preventie van huiselijk geweld

Geweld hoort nergens thuis. Samen met onze partners is onze ambitie het volledig stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling in de gemeente Emmen. In een periode van drie jaar levert Sedna een bijdrage aan een betere signaalfunctie in de samenleving op het thema huiselijk geweld en de uitvoering en ondersteuning van ouders en kinderen op huiselijk geweld. Daarnaast leveren we een bijdrage aan het nazorgtraject van intensieve trajecten met risico op herhaling. Binnen de uitkomsten van de doelstellingen is ook het bereik weergegeven. 

Jaardoelen

  1. Het bieden van hulpverlening bij huiselijk geweld en huisverboden. We hebben de doelstelling om daarbij een bereik van 100 inwoners te realiseren
  2. De implementatie van een systeemgerichte aanpak met effectieve interventies en een compleet aanbod voor de doelgroep ( slachtoffer, pleger en kinderen)
  3. Het inzetten van een ervaringsdeskundige om voorlichting te geven en normalisering te bewerkstelligen
  4. Met ketenpartners wordt gewerkt vanuit een integrale gedragen visie en aanpak, die werkt in de gemeente, waarbij de implementatie in 2022 zal plaatsvinden bij de betrokken organisaties
  5. Scholen en sportverenigingen krijgen trainingen voor het signaleren van huiselijk geweld
  6. Het realiseren van nazorg faciliteiten samen met andere (informele) partners

Bereik

Er is een nieuwe integrale aanpak ontwikkelt, waarbij er samenwerking is tussen Veilig Thuis, De Toegang, gemeente Emmen en Sedna. Vanuit deze gezamenlijke aanpak en visie wordt er een sterke basis neergezet in de hulpverleningsketen van huiselijk geweld, met heldere routes tussen de verschillende partijen. De verwachting is dat er vanuit deze samenwerking ook meer huiselijk geweld casussen zullen worden doorverwezen naar Sedna. In de praktijk is die groei nog aarzelend.

We zijn betrokken bij de Integrale Aanpak ter Voorkoming van Escalatie (AVE) aanpak en in afwachting van de stappen en besluiten die de gemeente hierin gaat zetten. 

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Het verhaal achter de cijfers

Systeemgericht groepswerk
Deze manier van werken heeft duidelijk een opstartfase nodig. De resultaten zijn inhoudelijk goed, aantal valt nog tegen. We verwachten hier wel meer groei in te kunnen realiseren.

Directe hulpverlening bieden in huiselijk geweld situaties en huisverbod gericht op ouders en kinderen
Wanneer er op werkdagen huisverboden worden afgegeven, wordt een gezin bij Sedna aangemeld en pakken wij de ondersteuning op. Als er al een dossier van Veilig Thuis ligt dan volgt er geen verwijzing naar Sedna. In het laatste kwartaal veranderde deze lijn. In totaal zijn er 46 verwijzingen naar Sedna geweest. 

In 2022 zijn 5 nazorgtrajecten ingezet.

De ZRM registratie biedt het volgende inzicht:

De meest genoemde problemen bij Huiselijk Geweld

ZRM Hoofddomein  
Huiselijke relaties 72%
Geestelijke gezondheid 38%
Huisvesting 21%
Sociaal-emotionele ondersteuning (Ouderschap) 13%
Financiën 11%

ZRM scores Huiselijk Geweld

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Domein Startmeting Eindmeting Groei
Huiselijke relaties 2.27 3.55 1.27
Geestelijke gezondheid 3.5 4.13 0.63
Huisvesting 3.83 3 -0.83
Financiën 2 2.5 0.5
Sociaal-emotionele ondersteuning (Ouderschap) 3.5 4 0.5

Hier wordt een behoorlijke verbetering zichtbaar op het onderdeel Huiselijke relaties en Geestelijke Gezondheid. Opvallend is de negatieve score op Huisvesting. Het is een gegeven dat huisvesting in zijn algemeenheid een probleem is als er sprake is van echtscheiding en de noodzaak tot het vinden van nieuwe woonruimte. Ook de zelfredzaamheid op Financiën is beperkt alhoewel iets toegenomen. 


5. Versterken van de zelfredzaamheid van inwoners

Het versterken van de zelfredzaamheid van inwoners staat vanzelfsprekend altijd voorop in onze aanpak. Het buurtwerk heeft een belangrijke rol in het stimuleren en ondersteunen van inwoners in hun buurt, wijk of dorp. Een sterke samenleving is belangrijk om ook voor kwetsbare inwoners een goede leefomgeving te bieden waar aandacht is voor elkaar en onderling hulp wordt geboden als dat nodig is. Een deel van de werkzaamheden van het buurtmaatschappelijk werk valt onder de maatschappelijke opgave “Doorbreken van armoede”. Het zwaartepunt ligt echter bij de maatschappelijke opgave  “Versterken zelfredzaamheid kwetsbare inwoners. 

Jaardoelen

  1. Individuele en collectieve ondersteuning t.b.v. het versterken van zelfredzaamheid aan inwoners met de focus op normalisatie van alledaagse vraagstukken en problematiek.
  2. Inzet en ontwikkeling van er-op-af  teams t.b.v. vroegsignalering en preventie in Emmen Noord en Oost in samenwerking met hoofdaanbieder AtHomeFirst. We koersen op een bereik van 100 inwoners.
  3. Verdere ontwikkeling en uitvoering van Welzijn op Recept in het gebied van De Velden.
  4. Ondersteuning voor inwoners met ernstige psychiatrische aandoeningen in het project Optimaal Leven  
  5. Een door inwoners gedragen gebiedsaanpak waarmee we 500 inwoners willen gaan bereiken
  6. Ondersteuning en stimuleren van inwonersinitiatieven met een beoogd bereik van 750 inwoners.

Bereik

Bij deze scores valt op dat de startsituatie gemiddeld wat hoger ligt dan bij de andere maatschappelijke opgaven. 3 of (iets) hoger is een beperkte zelfredzaamheid en vanaf 4 is het voldoende zelfredzaam. De cijfers laten zien dat de ingezette steun op de meeste onderwerpen leidt tot een toenamen van de zelfredzaamheid.

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Het verhaal bij de cijfers

SOVA trainingen
Deze trainingen zijn gericht op het versterken van zelfredzaamheid bij volwassenen die sociaal minder vaardig zijn en hierdoor problemen ervaren  in de dagelijkse omgang met anderen. Er zijn in 2022 twee trainingen gestart en er was een laatste bijeenkomst van een training van 2021.

Welzijn op Recept 
De uitvoering van de pilot “Welzijn op Recept” is op 1 juni 2021 van start gegaan. ingewerkt. In 2022 zijn er 45 inwoners doorverwezen naar de welzijnscoach in de praktijk. Van deze verwijzingen zijn 15 trajecten afgerond.

De inschatting was dat in 2022 voor Welzijn op Recept veel meer meldingen gedaan zouden worden namelijk 100. We hebben dat bijgesteld na de halfjaarrapportage omdat de opstart meer tijd kost en ook de uitbreiding naar meerdere praktijken meer tijdsinvestering vraagt. 

Informatie & advies
Dit zijn kortdurende en laagdrempelige contacten, waarbij de bewoner in één of twee gesprekken verder kan. We hebben deze contacten niet verdeeld over de maatschappelijke opgaves maar als aparte categorie aangegeven die in principe onder alle maatschappelijke opgaves kan vallen.Zoals ook in 2021 is het aantal lager dan verwacht. Hier zien we wel als reden een probleem in de registratie van kortdurende contacten. Registreren blijft dan liggen in de waan en drukte van de dag. Dat is jammer want daarmee wordt het beeld van onze inzet onvolledig weergegeven. Een punt van aandacht. Er zijn meerdere werkorganisaties bij Tinten die deze kortdurende contacten wel volledig blijken te kunnen registreren. We gaan ons licht opsteken of we met advies van hen het proces kunnen verbeteren.

De ZRM registratie biedt het volgende inzicht

De meest genoemde problemen bij het  versterken van zelfredzaamheid

ZRM Hoofddomein  
Geestelijke gezondheid 54%
Financiën 28%
Huiselijke relaties 20%
Huisvesting 16%

ZRM scores "versterken zelfredzaamheid van kwetsbare inwoners"

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Bij deze scores valt op dat de startsituatie gemiddeld wat hoger ligt dan bij de andere maatschappelijke opgaven. 3 of (iets) hoger is een beperkte zelfredzaamheid en vanaf 4 is het voldoende zelfredzaam. De cijfers laten zien dat de ingezette steun op de meeste onderwerpen leidt tot een toenamen van de zelfredzaamheid.

Een optelsom over het gehele jaar

Een gerealiseerd bereik van 16.184 inwoners is ruim 1000 hoger dan het geplande bereik van 14.818. In 2021 zagen we dat het geplande bereik 3000 inwoners hoger lag dan verwacht. Daar is in het geplande bereik van 2022 rekening mee gehouden. En het is duidelijk dat de groei zich nog heeft voortgezet. Dat neemt niet weg dat er op onderdelen wel soms forse verschillen zijn in wat we hadden verwacht en wat we hebben bereikt. Zowel in positieve zin als in negatieve zin.

In het verslag vindt u bij de verschillende maatschappelijke opgaven een duiding van die afwijkingen. We willen vooral laten zien wat we inhoudelijk hebben gedaan, en ook wat we inhoudelijk (nog) niet hebben kunnen bereiken. Ons werk is geen exacte wetenschap en registreren en evalueren van de uitvoering is niet eenvoudig. Het leven van onze inwoners laat zich (gelukkig) niet inpassen in de hokjes van een specifieke maatschappelijke opgave.

Wij blijven ons hierop ontwikkelen. We willen hierover ook het gesprek aangaan en misschien is er ook aanleiding om nog eens goed te kijken of het jaarverslag in deze opbouw voor de gemeente de gewenste informatie geeft. 

Totale bereik

Maatschappelijke opgave Behaald bereik Geplande bereik
Doorbreken van armoede 746 1018
Perspectief voor jeugdigen 2469 2250
Ondersteuning en doorontwikkeling van informele zorg 7304 3590
Ondersteuning en preventie van huiselijk geweld 90 410
Versterken van de zelfredzaamheid van kwetsbare inwoners 2619 2140
Informatie & advies 2956 5410
Totaal 16.184 14.818

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report