Overige activiteiten
Activiteiten op basis van inkoop of subsidie buiten de oorspronkelijke subsidieopdracht om
Activiteiten op basis van inkoop of subsidie buiten de oorspronkelijke subsidieopdracht om
Welzijnsorganisatie Andes werkt samen met de Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn en de gemeente Borger-Odoorn in ‘Expeditie De Monden’. Deze Expeditie is gericht op Valthermond. De financiën komen uit de Regiodeal Zuid-Oost-Drenthe en Hardenberg.
De organisatie ziet er als volgt uit:
In drie deelprojecten wordt gewerkt aan gezinsondersteuning, leefbaarheid aan de Rooilaan en het vergroten van kansen voor jongeren. In deze projecten wordt de expertise van buurtwerkers van Andes ingezet in de vorm van projectleiderschap.
Het afgelopen jaar heeft Andes de rol van projectleider en coördinator vervuld binnen Backpack.
Vanuit de Expeditie is onderzocht welke gezinsvoorziening passend zou zijn voor het Mondengebied. Aan de hand van literatuuronderzoek, gesprekken met netwerkpartners en de aanbieders van dergelijke voorzieningen is besloten om een pilot te starten met Steunouder NL. Er is voor deze aanbieder gekozen omdat daarmee de werkwijze ingebed wordt binnen de gemeente, zodat er lokaal aanpassingen gedaan kunnen worden. De pilot is gestart in april 2022.
Vanaf 2022 werken we vanuit Andes met een coördinator steunouders. Een gezin combineren met werk of andere bezigheden is vaak al druk en als er dan meer speelt, is het fijn wanneer je wat ruimte voor jezelf krijgt. Binnen het concept van steunouders verbindt de coördinator vraag en aanbod en zorgt voor afstemming en in de communicatie en training van steunouders. Uiteraard gaat hier een screening aan vooraf.
Er hebben zich 6 vraagouders gemeld en er zijn 6 hulpouders gemeld. In 3 gevallen zijn gesprekken gevoerd over een match.
Bij verschillende organisaties waren er zorgen rondom de leefbaarheid in de Rooilaan in Valthermond. Daarover wilden we graag de inwoners zelf horen. Er is in juni een opruimactie georganiseerd waarbij inwoners grofvuil kwijt konden en professionals het gesprek met inwoners aan konden gaan. Tijdens burendag is dit nogmaals gedaan.
Het succes om op deze manier met de inwoners in contact te komen en in gesprek te gaan leidt ertoe dat we drie keer per jaar, in verschillende straten een soortgelijke actie zullen organiseren.
Sociale activering richt zich op inwoners die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt en zich op de onderste treden van de participatieladder bevinden. Doel is om deze mensen een of meerdere treden hoger op de ladder te brengen. Het is niet de bedoeling ze door te leiden naar betaald werk. Vaak is meer zelfvertrouwen, meedoen in de maatschappij en het vinden van vrijwilligerswerk al een hele uitdaging. Het is aangetoond dat wanneer mensen sociaal en maatschappelijk verbonden zijn dit zeker bijdraagt in hun gevoel van welbevinden. Inwoners worden meer zelfredzaam, doen weer mee en horen weer ergens bij. Het grootste aandeel activeringsplekken wordt geboden door woonzorgcentra van Treant, Meander en Tangenborg. Naast de activeringsplekken kijken we ook welke interventies steunend kunnen zijn aan het activeringstraject. Interventies zijn onder andere: Bewegen Werkt, Rots & Water (weerbaarheidstraining), Sterk in je werk, taalondersteuning en budgetcoaching.
25 trajecten
9 deelnemers
Cool2BFit is een sportief en leuk leefstijlprogramma voor kinderen die graag een gezonder gewicht willen, samen met hun ouders/verzorgers. Kinderen en ouders werken op een positieve manier aan een gezonde leefstijl. Fitheid, zelfverzekerd zijn en lekker voelen wordt niet alleen bereikt door gezonde voeding of voldoende bewegen. Het is een combinatie van meerdere factoren. Cool2BeFit verlaagt het risico op gezondheidsproblemen nu en in de toekomst. Kinderen gaan zich fitter voelen, krijgen een betere conditie en meer zelfvertrouwen. Het programma staat onder begeleiding van een diëtist, kinderfysiotherapeut/psychomotorisch therapeut, combicoach en gedragscoach.
Het programma heeft vier pijlers:
Het programma duurt in totaal anderhalf jaar.
Cool2BFit is sinds 2018 actief in Borger-Odoorn. Andes is vanaf 2022 gevraagd door de gemeente om de coördinatie op zich te nemen en om de gedragscoach te leveren.
In totaal zaten in 2022 20 kinderen in het programma. Acht kinderen tussen 8-12 jaar met hun ouders zaten in de sportfase van zes maanden. Dit zijn de kinderen die gestart zijn in 2021. Zes kinderen en hun ouders zijn gestart in 2022 in de intensieve fase van zes maanden. Daarnaast is er een kleutergroep van zes kinderen met ouders gestart. Dit was een pilot.
Andes heeft geïnvesteerd in het project Impacter om jongeren te helpen hun passies en talenten ontdekken. De jongerencoach gaat met ze op zoek naar een organisatie in gemeente Borger-Odoorn waar ze zich kunnen ontwikkelen.
De Maatschappelijke Diensttijd trajecten kunnen zowel individueel als in groepsverband worden vorm gegeven. Door de Impacter activiteiten onder te brengen bij het jongerenwerk versterken beide elkaar. Wij mogen de komende drie jaar door met het ondersteunen van jongeren in hun zoektocht naar zichzelf en hun rol in de maatschappij.
In 2022 is Andes gevraagd om kartrekker te worden voor werkgroep 3C van de Lokaal Educatieve Agenda (LEA) en om ook iemand voor de inhoud in werkgroep 3C aan te haken.
Thema 3C: In kaart brengen van alles wat er is aan aanbod bij de partners (inhoud, projecten, doelgroep), om vervolgens hetgeen kansrijk is, te vervolgen/ borgen en waar witte vlekken zijn, deze op te vullen. Dit voor de leeftijd van -9 maanden tot 18 jaar. Dit mede in aansluiting op preventie vanuit het Sociaal Team, maar ook het plan van aanpak dat in ontwikkeling is naar aanleiding van de evaluatie van het Sociaal Domein.
De werkgroep bestaat uit een medewerkers van: gemeente Borger-Odoorn, Stichting Sociale Teams, GGD, Esdal College, OPO Borger-Odoorn, Biblionet Drenthe, Janny Blom van Andes.
Door een kartrekker (vanuit Andes) aan de werkgroep toe te voegen die het proces begeleidt en niet op inhoud deelneemt is het volgende bereikt:
Binnen de werkgroep wordt actief samengewerkt tussen de werkgroepsleden. Er is sprake van een goede werksfeer waarbij ieder bereid is kennis te delen, waarbij de neuzen dezelfde kant op staan en waarbij partners kritisch zijn naar elkaar en hun eigen organisatie. Kortom een omgeving waarin ruimte is voor ontwikkeling van een prachtig preventief aanbod in Borger-Odoorn dat aansluit bij de behoeftes van inwoners en vindbaar is voor alle inwoners en professionals. Niet onbelangrijk, de werkgroep wil met elkaar de doorontwikkeling doen. Waarbij er goed gemonitord wordt wat de opbrengsten zijn van het ontwikkelde en uitgevoerde aanbod.
Software voor digital-first corporate reporting
Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.