Spring naar inhoud

Tellen en vertellen

Onze data in beeld

Onze opdracht

Binnen de opdracht van Andes zijn twee hoofdoelen te benoemen waaraan wij werken. 

Maatschappelijke kennismaking en preventie.

Organiseren eigen kracht en inzet van inwoners en het versterken van hun sociale netwerk

Vanuit de transformatie gedachte zien wij het als onze taak om inwoners meer zelfredzaam te maken. Het normaliseren van problematiek en inwoners zelf verantwoordelijk maken om eigen stappen in een veranderings- of groeiproces te zetten, vraagt om zelfredzame inwoners. Ook is het hebben van een ondersteunend en verbindend sociaal netwerk van belang voor inwoners. Zeker wanneer er sprake is van een behoefte aan ondersteuning of een hulpvraag, maar ook om het leven gewoon mooier te maken.

Daartoe organiseren wij sociale ontmoeting en hebben we een collectief aanbod, ontstaan vanuit de vragen van inwoners. Binnen die ontmoetingen vergroten inwoners niet alleen hun netwerk maar hebben we als sociaal werkers ook een preventieve taak. Onze preventieve taak ligt erin dat wij, waar we ook komen en inwoners ontmoeten, het gesprek aangaan. Bewust de vraag achter de vraag bespreekbaar maken en signaleren wanneer inwoners meer ondersteuning nodig hebben. Zo zijn we meer ernstige problematiek voor.

De medewerkers van Andes werken laagdrempelig en binnen alle leeftijdsgroepen van de samenleving. Onze twee hoofddoelen zijn sterk verweven met elkaar en beïnvloeden elkaar onderling. Binnen onze taakgebieden is onze inzet steeds gekoppeld aan een van onze hoofddoelen of een combinatie van beiden. Wij zetten ons extra in voor de meest kwetsbare mensen binnen de gemeente Borger-Odoorn.

Bekijk hier alle taken en de bijbehorende uren.

In dit overzicht alle taken en de uren. 

Taakgebied naar uren

Taakgebied

inzet

FTE

Opbouwwerk

buurtwerker HBO

2

Jongerenwerker

buurtwerker HBO/MBO

0,89

Ouderenadviseur

buurtwerker HBO

0,37

Vrijwilligers informatie punt

buurtwerker HBO

0,44

Budgetcoaching

buurtwerker MBO/HBO

1,39

Voorzieningenwijzer

0,33

Mantelzorgondersteuning

buurtwerker HBO

0,33

Verbindingsofficier *

buurtwerker HBO

0,28

Impacter

jongerencoach

0,22

Kwetsbare doelgroep

buurtwerker HBO

0,90

Taalhuis

buurtwerker HBO/MBO

0,44

Cool2Bfit

buurtwerker HBO

0,11

Expeditie de Monden

buurtwerker HBO

0,70

Manager

0,67

Ondersteuning

0,33

Totaal

9,40

*gefinancierd i.s.m. Stichting Sociale Teams

Er zijn korte lijnen naar en vanuit het sociaal team. De samenwerking is verstevigd, gestructureerd en transparant, dat zien we ook terug in de samenwerking binnen het financieel team, het Taalhuis en in de opzet van buurtkamers. De professionals uit beide teams weten elkaar goed te vinden.

Budgetcoaching naar ondersteuningsvorm

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

In 2022 is de budgetcoaching flink toegenomen. Het aantal individuele casussen is uitgevoerd door de budgetcoach en de leun- en steun casussen zijn uitgevoerd door de vrijwillige budgetmaatjes. Vanaf Q2 kwamen de vragen rond energietoeslag op gang.

Voorzieningenwijzer

Bezochte huishoudens

72

Gemiddelde besparing

€ 552,25

Totaal behaald voordeel

€ 39.726,20

De budgetmaatjes van Andes hebben in november 2022 de training gevolgd en zijn gecertificeerd voor de applicatie Voorzieningenwijzer.

"Ja, maar dat heb ik geleerd bij Rots & Water: meer zelfvertrouwen krijgen!"

Jongerenwerk

Preventief werken is een groot deel van het jongerenwerk, zowel op basisscholen als middelbare scholen en natuurlijk zijn de activiteiten daar ook onderdeel van. Zo zijn er 12 vakantie activiteiten georganiseerd voor jeugd en jongeren, waar maar liefst 233 deelnemers op af zijn gekomen. Het thema binnen de jongerenraad was in 2022 huisvesting voor jongeren: starterswoningen.

Reacties leerlingen groep 8 na Rots & Water training

Rots en Water in groep 7 & 8

4 trainingen

Jongerenwerk in vakanties

12 activiteiten

Opkomst vakantie activiteiten

233 deelnemers

Expeditie Robinson

  • In verschillende dorpen is Expeditie Robinson gedaan, met in elk dorp een grote opkomst.
  • In samenwerking met de combicoaches.
  • Sommige jongeren komen in alle dorpen naar de activiteit, omdat ze het zo leuk vinden. 

"Dit is de mooiste dag die ik in de afgelopen maanden heb gehad!"

FIFA-toernooi en Mario Kart-toernooi

Het jongerenwerk heeft een super geslaagd FIFA-toernooi en Mario Kart-toernooi georganiseerd samen met de combicoaches. Beide evenementen hadden ruim 50 deelnemers. De combinatie van bezig zijn met deze games op de computer én bewegen was een groot succes. We zijn zeker van plan om in 2023 ook weer mooie activiteiten te organiseren voor jeugd en jongeren in Borger-Odoorn!

"Wat goed dat jullie dit organiseren. Anders zat mijn zoon in zijn eentje op zijn kamer te gamen. Nu is hij onder leeftijdsgenoten!"

Esdal College

Activiteiten van Esdal waar jongerenwerk bij betrokken is:

  • Betrokken bij Fitbuddies.
  • Met jongeren, ouderen, mantelzorgers kniepertjes/koekjes gebakken.
  • Om de week aanwezig op Esdal.
  • Aanwezig bij ouderavonden.
  • Verzorgen van activiteit tijdens de introductieweek.
  • Obstakelrun.
  • Klassen rond met netwerkpartners om ze te introduceren bij de leerlingen.
  • Opdrachtgever voor Esdal tijdens keuzevak. 

Ouderenadviseur

Borger-Odoorn is een dementievriendelijke gemeente en de functie van ouderenadviseur is belegd bij Andes. Onze ouderenadviseur vervult samen met onze mantelzorgconsulent een belangrijke rol in de transformatie van formele naar informele zorg. Met de toenemende vergrijzing binnen de gemeente is deze functie nodig en van betekenis. Onze ouderenadviseur vervult een belangrijke rol in het ophalen van vragen die ouderen hebben en ze brengen deze signalen in bij de ketenpartners. Daarnaast is het wegwijs maken van ouderen binnen de mogelijkheden die er zijn en keuzes die zij kunnen maken van grote betekenis voor de ouderen. Via voorlichting en informatiebijeenkomsten over bijvoorbeeld wonen en geldzaken. De ouderenadviseur sluit aan bij de MDO's (multi disciplinair overleg) van verschillende huisartsenpraktijken. Vanuit signalen en hulpvragen lag de focus van de ouderenadviseur voor 2022 op Nieuw-Buinen. De ouderenadviseur is tevens voorzitter van een gemeentebreed overleg met diverse ketenpartners uit het werkveld, waaronder de gemeente, zorginstellingen en de casemanager dementie. Daarnaast worden verkenningen richting Welzijn op Recept en DOS (Domein Overstijgend Samenwerken) geïnitieerd vanuit de ouderenadviseur. 

Mantelzorgondersteuning

Als vrijwilliger vind ik het mooi dat ik wat voor iemand kan betekenen en dat ik zelf wat kan leren van de situatie waarin ik kom.

Mantelzorg ondersteuning

Vanuit onze taak willen we mantelzorgers zo goed mogelijk ondersteunen. Deze mensen zijn niet zelden overbelast en zich soms ook niet bewust van het feit dat ze mantelzorger zijn. In hun optiek is het gewoon logisch om voor een naaste te zorgen. Mantelzorgers weten op verschillende manieren de weg naar Andes te vinden en worden ook doorgeleid vanuit het sociaal team en de casemanager dementie.

Een mantelzorger kan niet 'even vrij nemen'. Daarom zetten we vanuit Andes Vrijwillige thuishulp (VTH) in, waarbij de mantelzorger toch even een moment voor zichzelf heeft of letterlijk wordt ondersteund in alle taken die er liggen. Dat kunnen hele praktische taken zijn zoals het halen van boodschappen of een klusje in huis maar vrijwilligers zijn er ook voor mensen die zich eenzaam voelen en behoefte hebben aan contact of een luisterend oor.

Daarnaast is er samen met Impuls uit Aa en Hunze een roulerend mantelzorgcafé. Tijdens deze ontmoetingen, elke 6 weken, kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten, even stoom afblazen en lief en leed delen. Het kunnen praten over hun situatie met mensen die in een soortgelijke positie verkeren geeft ruimte. Veel vragen die bij ons terechtkomen gaan over hoe ze geregistreerd kunnen worden om aanspraak te kunnen maken op middelen die ze nodig hebben en bijvoorbeeld de mantelzorgwaardering.

Ik vind het prettig om mijn verhaal te kunnen doen en dat iemand die wat meer op afstand staat even echt naar mij luistert. Dat iemand meedenkt in hoe ik het zelf allemaal kan volhouden.

Vrijwillige Thuis Hulp

34 aanvragen

Vrijwillige Thuis hulp

28 koppelingen

Vrijwillige Thuishulp

9 Nieuwe vrijwilligers

Waardering

500 keer aangevraagd

Jonge mantelzorgers

In 2022 zijn we samen met de jonge mantelzorgers vanuit Aa en Hunze naar Wildlands gegaan. Vanuit de Rots en Watertrainingen -in samenwerking met onze jongerenwerkers- komen we met jonge mantelzorgers in contact. Als we hen eenmaal in beeld hebben kunnen we ze op de hoogte brengen van ons ondersteuningsaanbod.

Het Esdal College heeft Andes benaderd voor een sociaal project. Vanuit Andes kwam het idee om de bewustwording rond het thema (jonge) mantelzorgers te vergroten bij de leerlingen. Door het geven van voorlichting over mantelzorg konden ook jonge mantelzorgers in beeld komen. Daarnaast zijn leerlingen en mantelzorgers samen naar Paasbergen geweest om kniepertjes te bakken en met elkaar in contact te zijn.

Vrijwilligersondersteuning

Vraaggericht aanbod

  • Training van huis naar verzorgingstehuis.
  • Beleefcircuit Autisme, in samenwerking met MEE Drenthe.
  • Beleefcircuit NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) in samenwerking met MEE Drenthe.

Vrijwilligerswaardering

In 2022 is er weer voor gekozen om vrijwilligers te bedanken voor hun actieve inzet het afgelopen jaar met horecabonnen van ondernemingen binnen Borger-Odoorn. Er zijn ruim 6100 horecabonnen uitgegeven. Het VIP! organiseerde weer een gezellige avond om de vrijwilligers van Borger-Odoorn in het zonnetje te zetten. 

Aantallen

Aanvragen voor bemiddeling

23 vanuit ketenpartners

Actieve werving vrijwilligers

25 matches

buiten de website van het VIP! om

Persoonlijke bemiddeling naar vrijwilligerswerk

34 matches

via de website van het VIP!

Ondersteuning organisaties

25 informatie en adviesvragen

Nieuwe vrijwilligers

22 inwoners

Waardering vrijwilligers

Gemeentelijke waardering 2022

6100 aanvragen

door 182 organisaties

Kwetsbare doelgroepen

Andes kent een divers aanbod aan ondersteuning, ontmoeting en activiteiten voor de meest kwetsbare doelgroepen. Ons aanbod is zo veel mogelijk collectief maar waar nodig ook in de 1-op-1 ondersteuning. Het liefst gekoppeld aan een vrijwilliger. We bieden ondersteuning via de Rots & Water training aan kinderen, jeugd en volwassenen. Via de VTH bieden we de ondersteuning aan de kwetsbare mantelzorgers. Via onze budgetcoaching bieden we ondersteuning aan inwoners d.m.v. de VoorzieningenWijzer en budgetmaatjes. Via de klussendienst bieden we ondersteuning in fysieke vorm voor klussen waar mensen zelf niet toe in staat zijn. Ook bieden we veel ontmoetingsactiviteiten om sociale eenzaamheid onder alle leeftijdsgroepen te voorkomen of terug te dringen. De sociale activering biedt ondersteuning aan kwetsbare inwoners op de onderste treden van de participatieladder om hen weer mee te laten doen in de maatschappij. 

Ruilgoederenbank en dorpsmoestuin

De coördinatie van de ruilgoederenbank ligt bij Andes. Meedoen in Borger-Odoorn, vanzelfsprekend samen! Met de ruilgoederenbank staan we voor elkaar klaar. De een heeft iets over, waar een ander (met een kleine beurs) baat bij heeft. Op deze wijze helpen inwoners van Borger-Odoorn elkaar. Naast inbrengwinkel op twee locaties (Nieuw Buinen en 2e Exloërmond) is de ruilgoederenbank ook een ontmoetingsplek en een fijne werkplek voor diverse vrijwilligers. De ruilgoederenbank heeft een brede sociale functie. Ook de duurzame inzetbaarheid van goederen heeft een rol van betekenis. 'Afval bestaat niet.'

De locatie in 2e Exloërmond was gehuisvest in een slooppand. Dit pand moest in december sluiten omdat het opgeleverd werd in verband met de definitieve sloop. 

In september is de ruilgoederenbank in Nieuw Buinen helaas tijdelijk op pauze gezet. Het hebben van een vrijwillige voorman bleek een te kwetsbare basis te zijn om de ruilgoederenbank open te houden. In november en december is het met noodmaatregelen gelukt om de ruilgoederenbank open te houden. Hierdoor konden inwoners in de dure december maand gebruik maken van de deze voorziening. Ook hebben veel goederen een nieuwe bestemming kunnen krijgen op de opvanglocatie voor Oekraïners, de statushouders (HAR Valthermond) en de opvang vluchtelingen. Op dit moment zijn we in overleg op welke manier we toch weer vorm kunnen geven aan een ruilgoederenbank.

In samenwerking met Cosis De Huneborg, buurtbedrijf Borger-Odoorn en welzijnsorganisatie Andes is de Moestuin in Borger ontstaan. Vanaf 2021 is er door zes enthousiaste vrijwilligers biologisch verbouwd voor de Voedselbank Zuid-Oost Drenthe, afdeling Borger-Odoorn. Daarnaast werd er opbrengst van de tuin gedoneerd aan Hunebedcity in Borger. Verse groente voor de klanten van de voedselbank én een fijne daginvulling voor de deelnemers van de moestuin. 

Klussendienst voor minima

Vanuit het VIP! is er een klussendienst opgezet voor minima. Mensen met een inkomen tot 120% van het minimum kunnen gebruik maken van deze mogelijkheid. Denk hierbij aan een klus in huis of in de tuin. Op deze manier worden inwoners met een minimum inkomen ontzorgd in hun dagelijks leven en bezigheden.

Taalhuis

Om de laaggeletterdheid in de gemeente aan te pakken en om de basisvaardigheden van de inwoners te vergroten coördineert Andes het Taalhuis. Van daaruit worden trainingen en workshops georganiseerd en wordt geïnvesteerd in bewustwording van signalen van laaggeletterdheid. 

Taalhuis 2022

Aanbod

30 getrainde taalmaatjes

Taalverhogingsklas Drenthe college

21 deelnemers

koppeling aan taalmaatje

22 deelnemers

Digitale vaardigheden

41 deelnemers

Groei binnen het Taalhuis

In 2022 hebben we vrijwilligers voor het Taalhuis geworven via Week-in-week uit en dorpskrantjes. ook hebben we aandacht besteed aan PR en promotie in de omgeving van het Taalhuis, zodat inwoners met een vraag het Taalhuis steeds beter weten te vinden. 

We kijken naar nieuwe mogelijkheden die aansluiten bij de behoeften van inwoners. In 2022 hebben hebben we daarbij ingezet op digitale vaardigheden voor NT- 2ers en hebben we een start gemaakt met plannen voor het ondersteunen van de leeftijdsgroep 4-18 jarigen.

Nadat ik meegedaan heb met het Taalhuis kan ik nu mijn kleinkind voorlezen!

Week van lezen en schrijven

Het Taalhuis zet zich ook in om het minder goed kunnen lezen en schrijven uit de taboesfeer te halen. In de week van lezen en schrijven heeft het Taalhuis in 2022 een actie opgezet op basisscholen in de groepen 5 of 6 of combinatieklassen 5/6. De school leidde de activiteit in door een inleiding over wat laaggeletterdheid betekent en vervolgens werd er voorgelezen door een opa of oma van een van de kinderen in de klas. Het boekje waaruit werd voorgelezen is speciaal ontwikkeld voor het Taalhuis. Dit boekje én een folder van het Taalhuis werd meegegeven aan de kinderen naar huis.

Signalering en certificering

NT2 deelnemers weten ons te vinden voor taallessen en vanaf 2022 ook voor digitale cursussen.  Een vrijwilliger van Andes geeft samen met een vrijwilliger van de bibliotheek de Klik en tik training. De doelgroep NT-1 ers heeft vaak zelf een leefstijl ontwikkeld waarmee men zich redt. Inwoners hebben daarom zelf niet altijd een vraag, maar uiteraard zetten we ons in om deze doelgroep toch naar het Taalhuis te krijgen. In 2022 hebben we een start gemaakt met het afnemen van de Taalmeter bij mensen met een bijstandsuitkering. Ook hebben we actief contacten gelegd met bedrijven omdat werkgevers hier ook een belangrijke rol kunnen vervullen. Daarnaast hebben we in afstemming met de openbare basisscholen en de gemeente een pilot opgezet om laaggeletterdheid al vroeg aan te pakken en in te zetten op jeugd vanaf 4 jaar.

Versie: v8.2.22

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report