
Ons werk in woord en beeld
Onze collega's werken nauw samen in een compact team aan sociale verbondenheid, het versterken van de eigen kracht en regie van inwoners en aan laagdrempelige ondersteuning in collectieve vorm. De meeste collega's binnen Andes werken aan meerdere taakvelden tegelijkertijd en samen. Dat vergt veel flexibiliteit en onderlinge afstemming, maar levert ook veel kennis van elkaars werk op, waardoor we slagvaardig en snel kunnen schakelen. De basis van ons werk bestaat uit het opbouwwerk, vrijwilligersondersteuning, mantelzorgondersteuning, jeugd- en jongerenwerk en de ondersteuning van kwetsbare groepen. Ook budgetcoaching, ouderenadvies en de coördinatie van het Taalhuis zijn belegd bij Andes. Wat we doen, hoe we dat doen en wie het doen vertellen onze collega's zelf het beste.

Opbouwwerk: Bouwen aan de sociale basis
Binnen Andes zijn Jan Wim Ensing en Dorien Streutker ervaren opbouwwerkers. Zij versterken, stimuleren en faciliteren bewonersparticipatie, basisvoorzieningen en vrijwilligersorganisaties in buurten en dorpen. En dat doen ze vanuit een grote passie voor het sociaal werk. Jan Wim: 'dat doen we natuurlijk niet alleen, maar in nauwe samenwerking met de organisaties en netwerkpartners.' Dorien vult hem aan: 'door initiatieven van inwoners te ondersteunen en deze met elkaar te verbinden werken we aan een sterke sociale basis in de gemeente Borger-Odoorn. En dat is in deze tijd hard nodig!' Jan Wim: 'naast ons werk in de dorpen, waarbij dit jaar de dorpshuizen in Valthermond en Nieuw-Buinen extra inzet vroegen zijn we actief geweest in de opvang van statushouders in Valthermond en Oekraïners en asielzoekers.' Het werk vraagt steeds flexibel en adequaat kunnen schakelen in wat er nu nodig is. Het opbouwwerk heeft twee speeltuinen ondersteund bij het verkrijgen van een sterker bestuur en fondsaanvragen en de speeltuin aan de Irenestraat in Borger is feestelijk geopend. Jan Wim: 'we werken in 2e Exloërmond aan het tot stand komen van een nieuwe dorpsorganisatie nu het huidige bestuur de keuze heeft gemaakt zich alleen toe te leggen op het dorpshuis. En Nieuw-Buinen bestaat 200 jaar in 2023. Hen hebben we ondersteund in de opzet van een structuur rond de aankomende feestweek. Samen met de woningbouwcorporaties en het sociaal team zijn we aan de slag met Buurtkamers waar inwoners met vragen over wonen, zorg en welzijn terecht kunnen. Er valt nog zoveel werk te doen!'
Meer financiele hulpvragen: Budgetcoaching
Onze budgetcoach Sietie Rinkema ondersteunt inwoners bij het verkrijgen van een gezonde financiële huishouding. Financiële problemen zijn vaak dominant aanwezig en vraagt veel energie van de inwoners. Hierdoor blijft er weinig ruimte over voor andere aspecten in het leven. 'Het is fijn om als budgetcoach actief te zijn binnen Andes. Ik krijg zelf energie wanneer ik zie wat onze inzet kan betekenen voor inwoners. Als ze de zaken weer meer op orde hebben ontstaat er rust en ruimte voor meedoen in de samenleving. En mocht er ook andere problematiek spelen dan verwijs ik mensen door naar bijvoorbeeld het sociaal team, een collectief aanbod van onszelf of ik leid mensen toe naar vrijwilligerswerk. Ik heb ook goede contacten met de voedselbank en dan kan er in een dag al veel geregeld zijn. 'In totaal hebben zich in 2022 wel 85 nieuwe cliënten gemeld voor advies. Mensen met vragen over de energietoeslag kwamen rechtstreeks. De overige 68 cliënten werden bijna allemaal doorverwezen vanuit het sociaal team. Maar er zijn nog meer vragen, zoals de belastingaangifte en de voorzieningenwijzer. 'Gelukkig word ik in mijn werk daarbij ondersteund door budgetmaatjes, bijvoorbeeld voor de belastingaangiften. Dat zijn vrijwilligers die actief worden gekoppeld aan een cliënt. In 2023 wil ik toewerken naar vaste dagdelen waarop de budgetmaatjes een spreekuur Voorzieningenwijzer draaien. 'We zien dat er steeds meer ondersteuning nodig is', vertelt Sietie. In 2022 waren er 46 info & advies vragen voor de budgetmaatjes. Voor 2023 is gekozen de daadwerkelijke belastingaangiften bij de bibliotheek onder te brengen. Er zijn in 2022 vijf vrijwillige budgetmaatjes samen met Sietie getraind om de applicatie Voorzieningenwijzer te kunnen gebruiken. In totaal zijn met behulp van de voorzieningenwijzer in 2022 87 gesprekken gevoerd en 72 huishoudens bezocht.

Ontmoeten signaleren en ondersteunen vanuit jongerenwerk
Jill Huizing en Marlou Meuleman zijn de jongerenwerkers van Andes. Het meest belangrijk binnen het jongerenwerk is het contact opbouwen met jeugd en jongeren, in verbinding blijven, weten wat er speelt en activiteiten neerzetten om op een positieve manier in contact te komen met de doelgroep. Door laagdrempelig contact te hebben met de jongeren weten we wat er speelt bij de jongeren. Hierdoor kunnen we jongeren in een vroeg stadium helpen bij het vinden van oplossingen. We werken aan verbinding tussen de jeugd onderling en hun leefomgeving. De leefwereld van de jongeren wordt steeds complexer. Veel jongeren worstelen met vragen zoals alcohol, sociaal media, middelen gebruik en hun seksualiteit. We hebben een signaalfunctie als het even niet lekker loopt binnen een bepaalde groep jongeren of binnen een dorp. We verzorgen weerbaarheidstrainingen Rots en Water voor jongeren. In 2022 hebben we extra ingezet op Rots en Water training in de groepen 7/8 van de basisscholen. Niet iedereen gaat voor vervolgonderwijs naar het Esdal College in Borger en als we ze niet vroeg leren kennen, dan zijn ze daarmee mogelijk uit beeld. Jill en Marlou zijn actief op het Esdal College en hier structureel aanwezig. Daarnaast is collega Dorien Streutker er actief als schoolmaatschappelijk werker. De jongerenwerkers doen wekelijks straatwerk, dus de jeugd die buiten rondhangt, komt uiteindelijk wel weer in beeld. In 2022 hebben we de contacten met de jeugdsozen aangehaald, er is een jeugdsoos in Exloo bijgekomen en extra inzet gedaan op de jeugdsoos in Borger. In 2e Exloërmond investeerden we in contacten over het opzetten van een plek voor jongeren. In 2023 krijgt dit een vervolg. Marlou en Jill zijn ook actief in het volgen en bijhouden van ontwikkelingen rond sociale media en onderhouden houden contacten met hun netwerkpartners. In de meivakantie van 2022 hebben Jill en Marlou in diverse dorpen de activiteit 'Expeditie Robinson' neergezet. Ook heeft een Oekraïense jongere ons meegeholpen met de activiteit. 'Dit is de mooiste dag die ik in de afgelopen maanden heb gehad', gaf zij aan. Daar doe je het voor!

Mantelzorg en vrijwillige thuishulp mooie combinatie met ouderenadvies
Bij Andes is Peter-Jan Eleveld vanuit een deel van zijn werk actief voor de mantelzorgers binnen de gemeente samen met Elsemieke Spreen. De belasting van mantelzorgers is vaak groot en Andes werkt met vrijwillige thuishulp (VTH) aan de ondersteuning van deze doelgroep. Peter-Jan: 'de coördinatie rond de VTH ligt bij mij en bestaat uit het koppelen van vrijwilligers aan inwoners met een hulpvraag. Deze vragen komen onder andere vanuit het sociaal team bij mij terecht. Daarnaast houd ik goed in de gaten of we voldoende vrijwilligers hebben en behouden voor onze inwoners. Het is heel belangrijk dat we deze doelgroep op deze manier wat kunnen ontlasten en steunen door het inzetten van respijtvrijwilligers. Elsemieke: 'het verzorgen van training voor zowel mantelzorgers als de vrijwilligers én uitvoering geven aan de jaarlijkse gemeentelijke waardering voor mantelzorgers behoort tot de taken van Peter-Jan. De mantelzorgondersteuning vanuit Andes werkt nauw samen met de mantelzorgondersteuning van de gemeente Aa en Hunze. Zo organiseren ze elke 6 weken gezamenlijk een mantelzorgcafé, waarin mantelzorgers elkaar ontmoeten. Samen met het jongerenwerk richt Peter-Jan zich ook op de behoeften en het in beeld krijgen van jonge mantelzorgers. Er wordt in gezamenlijkheid met de scholen op ingezet dit onderwerp bespreekbaar te maken. 'Dit werk combineert heel mooi met mijn werk als ouderenadviseur: 'voor nu is Nieuw-Buinen daarbinnen ons focusdorp. Daar schuif ik aan bij organisaties en verenigingen en buurtkamers. Gemeente breed sluit ik aan bij de MDO's vanuit huisartsenpraktijken.' Binnen beide functies hebben Elsemieke en Peter-Jan nauwe afstemming met ketenpartners en netwerkpartners. Samen met collega Renée Schnakenberg werkt Peter-Jan ook aan de Taalhuiscoördinatie in Borger-Odoorn.

Samenwerking en coördinatie rond het Taalhuis
Samen met Peter-Jan Eleveld doet Renée Schnakenberg onder meer de coördinatie van het Taalhuis voor Borger-Odoorn. Voor inwoners met een taal achterstand is de uitdaging steeds groter om mee te doen in onze huidige samenleving. Omtrent deze problematiek heerst veel schaamte bij de Nederlanders met Nederlands als oorspronkelijke taal. Inwoners die met dit probleem te maken hebben, hebben een coping strategie ontwikkelt om hiermee om te gaan. Veel gebruikte excuses zijn, 'ik heb mijn bril vergeten', 'ik schrijf zo onleesbaar, wil jij dit voor mij invullen', 'ik vul het later wel in'. 'De coördinatie van het Taalhuis ligt vanaf 2018 bij Andes', vertelt Renée, 'Binnen de stuurgroep en werkgroep Taalhuis overleggen we samen met ketenpartners van gemeente, de bibliotheek, sociale teams, stichting Lezen en schrijven en het Drenthe College over de doorontwikkeling.' Peter-Jan: 'ik geef uitvoering aan het maken van de matches tussen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en vrijwilligers.' Daar hoort overigens ook rekenen en digitale vaardigheden bij. Net als in veel andere gemeenten is de groep NT 1 die Nederlands als oorspronkelijke taal kent veel lastiger te vinden dan mensen die Nederlands als tweede taal willen verwerven. Vanaf april is het Taalhuis binnen onze gemeente gecertificeerd. Renée: 'we hebben inmiddels 30 getrainde taalmaatjes die inzetbaar zijn bij de deelnemers en geven we de training 'Herkennen en verwijzen', ook voor ketenpartners. Wij nemen de taalmeter af bij cliënten van de Sociale Teams en ketenpartners, waardoor mensen doorverwezen kunnen worden naar een passend aanbod binnen het Taalhuis.' De samenwerking tussen organisaties is van groot belang om de zelfredzaamheid rond taal, rekenen en digitalisering van inwoners te kunnen verbeteren zodat iedereen kan meedoen in de samenleving. Bij de bibliotheek draait nu bijvoorbeeld de Klik & tik (digitalisering) voor een groep NT-2ers en dat is een groot succes. In 2022 hebben Renée, Elsemieke en Peter-Jan een mooi promotiefilmpje gemaakt voor het Taalhuis.

Vrijwilligers zijn er nooit genoeg
Simone Boekholt is buurtwerker bij Andes en is samen met Renee Schnakenberg ook coördinator van het Vrijwilligers Infomatie Punt (VIP!) in de gemeente Borger-Odoorn. Inwoners die wat willen doen voor onze maatschappij kunnen zich inschrijven als vrijwilliger. Dit geeft inwoners een positief gevoel om iets te kunnen betekenen voor een ander. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten. De inwoner is gebaat bij de hulp van de vrijwilliger en de vrijwilliger geeft weer iets terug aan de samenleving. Simone: 'binnen het VIP! werken we gemeentebreed aan facilitering en ondersteuning van vrijwilligers. Wij bemiddelen ook persoonlijk tussen inwoners op weg naar vrijwilligerswerk en organisaties en verenigingen die op zoek zijn naar vrijwilligers. Ook houden we de vacaturebank bij en werven vrijwilligers voor de openstaande vacatures. Daarnaast verzorgen en organiseren we ook trainingen voor vrijwilligers en door vrijwilligers.' Renée vult aan: 'er wordt steeds meer een beroep op vrijwilligers gedaan. Het is onze taak om ze goed uit te rusten voor het belangrijke werk dat ze doen. Wij reiken ook elk jaar de gemeentelijke vrijwilligerswaardering uit.' 'Ook hebben we een klussendienst voor minima', vertelt Simone, 'Zo kunnen we mensen tot aan een inkomen van 120% van het minimum op weg helpen met klussen aan computers, tuinonderhoud en schoonmaak.' De Drentse VIP!'s bundelen hun krachten en hebben regelmatig overleg om op die manier gezamenlijk in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. Met het VIP in Aa en Hunze is er een meer intensieve samenwerking. In 2022 hebben we een nieuwe website gelanceerd. Deze is overzichtelijker en gebruiksvriendelijker. Binnen Borger-Odoorn zijn maar liefst 6100 vrijwilligers actief, waarvan 130 als vrijwilligers bij Andes zelf. In wijken en dorpen is het VIP! ook actief, zo werkte Renee vanuit het VIP samen met opbouwwerker Jan-Wim aan de opzet van een nieuw dorpshuisbestuur in Nieuw-Buinen. Ook beheert het Vip een vervoerderpool, waarmee mensen zonder eigen vervoer op medische indicatie door vrijwilligers vervoerd worden, uiteraard tegen een tarief voor gemaakte onkosten.
Sociale activering
Vanuit sociale activering en als buurtwerker is Janny Blom actief binnen Andes. 'Ons doel is om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt toe te leiden naar niet geïndiceerde dagbesteding of vrijwilligerswerk, waardoor ze weer meedoen in onze samenleving. Dit is vaak het hoogst haalbare resultaat. Het gaat daarbij om mensen die nu op trede 1 of 2 staan van de participatieladder. Toeleiding gebeurt vaak door regisseurs werk en participatie van het sociaal team. Vanuit positieve gezondheid is het kunnen meedoen in de maatschappij van groot belang. Daardoor komen mensen beter in hun vel te zitten. Ze komen meer met anderen in contact en dat beïnvloedt hun gevoel van welbevinden.' Janny: 'ik ondersteun cliënten, het gaat om hen. Daarnaast leg ik verbindingen met lokale partners, bijvoorbeeld voor werkplekken. Ook bied ik trainingen aan, evalueer samen met de cliënt en doe een terugkoppeling naar de toeleiders. De trajecten zijn vaak van langere duur. Janny werkt nauw samen met alle collega's binnen Andes. Extern zoekt Janny de samenwerking met tal van ketenpartners waar ze steeds haar cliënten en hun groei centraal stelt. Daarnaast geeft Janny Rots & water trainingen aan andere doelgroepen dan op de scholen en zelfs volwassenen waarvoor een eigen aanpak is samengesteld: 'die trainingen lopen zo goed en mensen zijn zo enthousiast. Het versterkt het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van inwoners echt. Dat is het uiteindelijke doel van ons werk. Onszelf overbodig maken en dat mensen de uitdagingen in het leven zelf weer aankunnen', lacht Janny.