Spring naar inhoud

Organisatie en vooruitblik

Samenwerken

Onze medewerkers kijken over de eigen grenzen van hun werk heen om een zo integraal, sluitende werkwijze te bewerkstelligen. We zoeken de afstemming en samenwerking met andere maatschappelijke organisaties om samen meer te bereiken en om te voorkomen dat er overlap bestaat in de verschillende activiteiten. Voorbeelden van samenwerkingen zijn: Attenta, De jeugdgezondheidszorg (Icare, GGD en het onderwijs), de sportcombi’s, Gemeentelijke Krediet Bank (GKB), Werkplein Drentsche Aa (WPDA), Huisartsen, de lokale politie, Het Samen Doen Team en meerdere Sociaal Teams. In 2022 is het management van Impuls versterkt met een teamcoach. Ook start in 2022 een nieuwe buurtwerker. Deze buurtwerker gaat zich inzetten voor het dorp Rolde.
 

De Cliëntenraad

De Cliëntenraad (CR) van Impuls is onafhankelijk en zet zich in voor de belangen van alle inwoners die gebruik (willen) maken van het hulp- en dienstenaanbod van Impuls. De CR adviseert Impuls over elk onderwerp, signaal of voorgenomen besluit dat van belang is voor de cliënten. Daarnaast volgt de CR maatschappelijke ontwikkelingen en de problematiek van de doelgroep(en) in de gemeente Aa en Hunze. Aan de hand van deze ontwikkelingen en problematiek adviseert de CR over wat aandacht vraagt.

De CR bestond in 2021 uit vijf leden. De leden hebben in het afgelopen jaar acht keer vergaderd. Deze vergaderingen vonden zowel fysiek als digitaal plaats. Ook heeft de CR elkaar een aantal keer ontmoet om specifieke inhoudelijk thema’s met elkaar te bespreken. Daarnaast zijn er flyers verspreid in de dorpshuizen, met als doel de CR onder de aandacht te brengen bij inwoners.

De coronacrisis en de beperkingen die daaruit voortkwamen was in 2021 een belangrijk thema. Kijkend vanuit deze beperkingen beoordeelde de CR wat nog wel mogelijk was en waar knelpunten liggen. Ook armoede in relatie tot duurzaamheid en hoe inwoners hier bewust van te maken, was een belangrijk thema. Gezien de huidige ontwikkelingen rondom dit thema, zoals de hoge energieprijzen, zal de CR dit in 2022 zeker een vervolg geven.
 

Maatschappelijke ondersteuning nieuwkomers, inburgering en financiële zelfredzaamheid

Vanaf 2022 heeft Impuls de taak van VluchtelingenWerk overgedragen gekregen om nieuwkomers maatschappelijk te begeleiden. Om deze reden is er een coördinator maatschappelijke begeleiding gestart (zie ook hoofdstuk 3.2). In 2022 gaan we de werkwijze samen met de regievoerder, WPDA, vrijwilligers en andere ketenpartners verder ontwikkelen. Impuls is sterk in integraal werken. Daarnaast kunnen we de nieuwkomers snel in verbinding brengen met inwoners en voor hen relevante activiteiten. In de maatschappelijke ondersteuning begint onze taak op inburgering immers al. Op deze onderdelen kunnen we de opgedane ervaring en aanbevelingen vanuit de pilot Inburgering meenemen. Impuls gaat zich werkenderwijs daar waar nodig doorontwikkelen, met als doel nieuwkomers zo goed mogelijk toe te rusten om (naar vermogen en talenten) mee te doen. 

Professionals met impact

Het ontwikkelprogramma ‘Professionals met impact’ wordt in 2022 voor alle medewerkers van Impuls in praktijk gebracht. Dit programma loopt drie jaar en wordt continu doorontwikkeld aan de hand van input van medewerkers. Het ontwikkelprogramma bereidt medewerkers voor op een steeds veranderende toekomst en wat er in onze samenleving speelt. Een voorbeeld hiervan is de recente crisis in Oekraïne. Impuls draagt graag bij aan de opvang en welbevinden van Oekraïners die voor de situatie in hun land op de vlucht zijn. Als Impuls zetten we ons ook in op het opleiden van nieuwe professionals. Zo hebben we in het afgelopen jaar een stagiaire in buurtmaatschappelijk werk en een stagiaire in jongerenwerk begeleid.


Energietransitie

Een ander actueel thema betreft de energietransitie. Binnen de Tintengroep heeft in het afgelopen jaar (2021) een onderzoek plaatsgevonden naar de rol van het sociaal werk in de energietransitie. Het Project ‘De wijk van de toekomst’ in Gieten was binnen dit onderzoek een belangrijke bron van inspiratie. In dit onderzoek is naar voren gekomen dat het sociaal werk een belangrijke rol kan spelen in het verbinden van de driehoek inwoner, gemeente en corporatie. Ook bij het signaleren en aanpakken van energiearmoede en rondom het thema dubbele duurzaamheid liggen kansen voor het sociaal werk. In 2022 zal er vanuit de Tintengroep bij enkele gemeenten de opgedane kennis in praktijk worden gebracht via pilots.

Impact van ons werk

In 2022 willen we ons blijven inzetten om te laten zien wat de impact is van ons werk. Dit vraagt van de medewerkers van Impuls om goed te registreren en de mogelijkheden binnen ons registratieststeem Myneva nog beter af te stemmen op onze dienstverlening. Sinds september 2020 kijken wij samen met de gemeente en Attenta naar de gezamenlijke data om een beeld te krijgen van het gehele sociale domein. In 2021 hebben wij dit verder door ontwikkeld, door onder andere de pilot ‘Kinderen Eerst’ en de doorontwikkeling van de Huiskamers. In 2022 gaan wij hiermee verder.

Positieve Gezondheid

Volgens het idee van Positieve gezondheid hebben zes aspecten (zie spinnenweb) invloed op het vermogen van onze klanten om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en om hierin zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Wij zetten ons in 2022 in op het verder doorvoeren van de principes van Positieve Gezondheid op alle niveaus van de organisatie.

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report