
Inleiding
Impuls zet zich in om het welzijn van inwoners in de gemeente Aa en Hunze te versterken. Onze ondersteuning is gericht op het versterken van de eigen kracht en talenten, van inwoners en van wijken. Ons doel is dat iedereen zelfstandig kan deelnemen aan het dagelijks leven.
In 2024 hebben wij ons ingezet voor de volgende onderdelen van de kernopdracht van de gemeente Aa en Hunze:
- Een levendige en zorgzame samenleving in dorpen en buurten
- Iedereen kan meedoen en zelfstandig functioneren naar vermogen
- Kinderen kunnen zich optimaal ontwikkelen
- Vitaal ouder worden
Op basis van deze opdracht hebben wij ook dit jaarverslag opgebouwd. Per onderdeel van de opdracht is uitgewerkt hoe wij hier uitvoering aan hebben gegeven.
Ons team
Achter de cijfers en verhalen in dit verslag staan bevlogen medewerkers die zich dagelijks met veel enthousiasme en toewijding inzetten voor de inwoners in de gemeente. Hun betrokkenheid, flexibiliteit en vakmanschap maken het verschil in een tijd waarin de vragen en uitdagingen complex zijn.

Vanuit Impuls bieden wij individueel en collectief maatwerk voor alle inwoners. Wij werken met instrumenten en methodieken die het mogelijk maken dat inwoners hun veerkracht terugvinden en kunnen laten groeien, voor zichzelf en met elkaar.
Martine, Henk, Jeannet, Dianne en Annet staan als buurtwerkers midden in de dorpen: zij ondersteunen bewonersinitiatieven, signaleren wat er speelt en brengen mensen samen. Anneke richt zich daarbij met extra aandacht op gezondheid en het stimuleren van een gezonde leefstijl. In Grolloo, Gasselternijveen en omstreken verbinden dorpscoördinator Siny en dorpsondersteuner Yvonne mensen en organisaties – zij helpen bij het vinden van passende ondersteuning of oplossingen. Patrick, Goossina, Tietsia, Diana, Anastia en Bianca zijn als buurtmaatschappelijk werkers een luisterend oor én een steun in de rug: van kortdurende hulp tot leun- en steuntrajecten. Ook voor jongeren is er volop aandacht: Merit, Bent en Jesse zorgen voor leuke activiteiten en verbinding met de leefwereld van jongeren. Karin, Lianne, Josien en Claudia – onze school- en jeugdmaatschappelijk werkers – zijn er op school voor kinderen, ouders en leerkrachten met hulpvragen. Liesbeth biedt als gezinscoach ondersteuning bij uiteenlopende opvoedvragen, zoals bij autisme of echtscheiding.
Robin, Kelly en Thea pakken als budgetcoaches en schuldhulpverleners financiële zorgen aan en zijn actief in het 'samendoen team'. Petra coördineert de maatschappelijke begeleiding van statushouders. Lettie werkt aan inburgering en draait samen met Mary het maatschappelijk spreekuur bij De Biester. Carla coördineert de Zelfredzaamheidsroute, sociale activering en support trajecten. Voor mantelzorgondersteuning en ouderenadvies kunnen inwoners terecht bij onze mantelzorg consulent Carin. En met AutoMaatje en Meer Bewegen voor Ouderen zorgt Wubbina dat inwoners letterlijk en figuurlijk in beweging blijven. Antoinet ondersteunt en versterkt de onmisbare vrijwilligers in de gemeente. Ervaringsdeskundigen Hamid en Clara slaan een brug tussen professionals en inwoners door hun persoonlijke ervaring met herstel en ondersteuning. En dan zijn er Fafa en Hannie, die zich als ondersteunend sociaal werker onder andere bezighouden met respectievelijk vertalen en administratieve werkzaamheden.
Een team dat elkaar aanvult en versterkt. In 2024 werden de teams ondersteund door teamcoaches Deborah, Elsemieke en Gieljan, die bijdroegen aan professionele groei, samenwerking en werkplezier. Directeur Annet en waarnemend directeur Rob gaven strategisch en organisatorisch leiding, en hielden de koers, continuïteit en verbinding met partners en de gemeenschap in het vizier - zodat Impuls kon blijven doen waar het goed in is: er zijn voor de inwoners in de gemeente Aa en Hunze.