Spring naar inhoud

Individuele ondersteuning

Individuele ondersteuning

De individuele ondersteuning vanuit de aardbevingscoaches is te verdelen in drie ondersteuningsvormen:

  • individuele trajecten: Complexe hulpvragen die frequente ondersteuning vragen van de aardbevingscoach. De ondersteuning die de aardbevingscoach biedt wordt geanalyseerd vanuit de psychosociale driehoek (zie afbeelding);
  • leun en steuncontacten: Het gaat hier om, in vergelijking tot individuele trajecten, hulpvragen die minder frequente ondersteuning van de aardbevingscoach vragen en waarbij de inwoner een luisterend oor en/of een “steuntje in de rug” nodig hebben;
  • praktische ondersteuning: Het ondersteunen bij het voorbereiden van  gesprekken met een instantie en het aanvragen van de diverse subsidie mogelijkheden. Waarbij we helpen om de juiste gegevens te verzamelen (offertes van werkzaamheden, bankafschriften, verklaring van erfrecht, financiële overzichten, etc.).

Wat is het bereik van de individuele ondersteuning?

In figuur 1 brengen we het aantal behandelde leun en steuncontacten en individuele trajecten in 2023 in beeld. De praktische ondersteuning wordt zowel onder de leun en steun als onder de individuele trajecten gerapporteerd. Daarnaast laten we het bereik van de twee spreekuren in november zien. De korte informatie en advies vragen die wij tijdens wijkrondes of collectieve activiteiten beantwoorden zijn niet in dit overzicht meegenomen. 

Figuur 1: Aantal casussen per kwartaal

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Kwartaal individuele trajecten leun en steun spreekuur
Q1, 23 22 10 0
Q2, 23 21 8 0
Q3, 23 13 9 0
Q4, 23 24 10 38

Wat is het resultaat van de individuele ondersteuning?

Graag laten we door middel van 'tellen' en 'vertellen' het resultaat zien van de individuele ondersteuning van onze aardbevingscoaches. Het tellen doen we door middel van het laten zien van de vijf meest voorkomende leefgebieden waarop onze individuele ondersteuning betrekking op heeft (de hoofddomeinen). De groei op deze hoofddomeinen maken we zichtbaar door aan het begin en aan het einde van elk traject de Zelfredzaamheidmatrix (ZRM) in te vullen. Het gaat hier om een 5 puntenschaal (van 1: acute problematiek tot 5: volledig zelfredzaam). Het vertellen doen we door middel van twee casussen vanuit de praktijk, waarbij maatwerk en Positieve Gezondheid centraal staat. 

Figuur 2: Top 5 hoofddomeinen individuele ondersteuning aardbevingscoaching

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

ZRM Hoofddomein Aantal casussen
Geestelijke gezondheid 27
Huisvesting 27
Financien 24
Lichamelijke gezondheid 3
Huiselijke relaties 2

Figuur 3: Gemiddelde start- en eindmeting ZRM- hoofddomeinen aardbevingscoaching

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Rijlabels gemiddelde start meting gemiddelde eind meting
Financien 3.75 4
Geestelijke gezondheid 3.4 3.8
Huisvesting 3 3.714285714285714

Praktijkvoorbeeld 1: Soms is een beetje maatwerk nodig om het gewenste resultaat te bereiken

Een van de casussen die wij individuele ondersteuning bieden betreft Hans* (80). Vanwege een kleine versterking aan zijn woning heeft Hans vier maanden in een andere woning gewoond. De woningbouwvereniging heeft meneer geholpen met de verhuizing naar het tijdelijke adres en weer terug naar zijn eigen woning. Betreft de spullen van meneer is er ergens wat fout gegaan. Omdat de woning van meneer voor de versterking niet goed was leeggehaald komt hij terug in zijn eigen woning die niet goed bewoonbaar is. De woning staat vol met onbruikbare spullen, die hij vanwege zijn fysieke gezondheid niet zonder hulp kan opruimen. Naar doorvragen blijkt dat meneer in het verleden een zwaar ongeluk heeft gehad waarbij hij blijvend letsel aan heeft overgehouden. Hij heeft hier weer mee leren lopen, maar door de jaren heen merkt hij dat zijn benen fysiek steeds meer achteruit gaan. Meneer is slecht te been en vindt het moeilijk om hulpmiddelen te accepteren. Vanwege de wachttijden binnen de reguliere hulpverlening en omdat meneer op korte termijn weer een leefbare woning nodig heeft, is gekeken naar een andere oplossingen. In samenwerking met een paar stagiaires en een container die door de woningbouwvereniging is geplaats hebben we in één dag tijd de woning van meneer weer leefbaar kunnen maken. Soms is een beetje maatwerk nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

*fictieve naam en leeftijd

Praktijkvoorbeeld 2: het ombuigen van negatieve gedachtes tot positieve gedachtes en/of acties

Vanuit de individuele caseload bieden wij een keer per maand ondersteuning aan een ouder echtpaar.  Het echtpaar zit in een versterkingstraject waarin hun woning gesloopt en herbouwd zal worden. Het traject verloopt stroef doordat er veel verschillende belangen zijn die niet altijd even goed samen gaan. Meneer vindt het moeilijk te accepteren hoe sommige keuzes binnen de versterking gemaakt worden. De ondersteuning van de aardbevingscoach is gericht op negatieve gedachtes om te buigen tot positieve gedachtes en/of acties. Binnen de versterking is het moment aangekomen dat het echtpaar moet verhuizen naar de tijdelijke huisvesting. Ze vinden het erg spannend en overzien het soms niet helemaal. Ze hebben moeite om overzicht te houden in welke spullen mee moeten naar de tijdelijke huisvesting, welke in opslag moeten en welke weg kunnen. Omdat de inpak-service van het verhuisbedrijf niet helemaal dekkend is in de ondersteuning die ze nodig hebben, hebben twee aardbevingscoaches samen met de vrijwilligersorganisatie 'Stichting Present' het echtpaar geholpen met het sorteren van de spullen en het weggooien/wegbrengen van spullen. Op deze manier heeft het echtpaar toch nog tijdig en met een klein beetje overzicht goed kunnen verhuizen naar de tijdelijk woning.

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report