Spring naar inhoud

Vooraf

Wat is onze opdracht?

Aardbevingen veroorzaken niet alleen schade aan gebouwen. We zien dat mensen veel last (sociaal emotionele schade) kunnen hebben van alles wat er gebeurt. Denk aan lang wachten op schade herstel of per direct verhuizen omdat het huis niet meer veilig is. Vanuit deze gedachte biedt Mensenwerk Hogeland sinds 2019 inwoners op het Hogeland ondersteuning rondom aardbevingsproblematiek. Deze ondersteuningen noemen we aardbevingscoaching. Dit wordt geboden door hiervoor gespecialiseerde sociaal werkers. Zij bieden inwoners een luisterend oor en staan inwoners bij in contacten met de verschillende instanties die over bevingsschade gaan. De sociale emotionele problematiek die we achter de voordeur aantreffen en die bijvoorbeeld een tijdelijke verhuizing in de weg staat, nemen we mee in de ondersteuning die we bieden. De opdracht vanuit Mensenwerk Hogeland ten aanzien van aardbevingcoaching bestaat uit twee onderdelen:

  1. Individuele aardbevingcoaching aan inwoners die (gezondheids-)problemen ondervinden als gevolg van de aardbevingsproblematiek. Het gaat hier om zowel sociaal-emotionele als praktische ondersteuning en bijvoorbeeld het (her-)vinden van zingeving.
  2.  Collectieve aardbevingscoaching met als doel om de leefbaarheid en sociale cohesie in gemeenschappen (dorpen, wijken) te behouden en daar waar nodig te versterken. Uit onderzoek vanuit Gronings Perspectief is gebleken dat de versterkingsoperaties en de (langdurige) afhandeling van bevingsschade de sociale cohesie, onderlinge relaties en leefbaarheid in het gebied onder druk zet. De collectieve ondersteuning richt zich tot deze gevolgen, waarbij extra rekening wordt gehouden met kwetsbare doelgroepen zoals de jeugd en ouderen. Een voorbeeld hiervan zijn de creatieve activiteiten met jeugd en (het ontwikkelen van) de aardbeving Thuiskamers (Zandeweer, Kantens en Uithuizen).

Signalen vanuit de individuele ondersteuning worden samengebracht tot collectieve activiteiten. Andersom worden signalen in de wijken, dorpen en tijdens activiteiten meegenomen in onze individuele ondersteuning. 

Tijdlijn aardbevingscoaching in 2023

In gesprek met Faissal Boulakjar (D66)

januari 2023

In januari ontvingen de aardbevingscoaches de politicus Faissal Boulakjar (D66). Het doel van het bezoek was om met de aardbevingscoaches in gesprek te gaan in wat zij zien binnen hun werk als aardbevingscoaches bij de inwoners. Tijdens dit bezoek hebben de coaches het net uitgekomen kinderboek “Moeze” overhandigd. In het boekje wordt op een toegankelijke en speelse manier uitleg gegeven over de aardbevingen in Groningen. Daarbij wordt stil gestaan bij wat voor schade aardbevingen veroorzaken aan de huizen en wat het veroorzaakt bij de inwoners in het gebied.

Opruimdag Kantens

februari, 2023

 In Kantens is een extra opruimactie gehouden met als doel om de laatste particulieren woningeigenaren te helpen om hun woning op tijd leeg te kunnen krijgen. Inwoners zijn via een persoonlijke brief uitgenodigd om hun grof vuil te storten in de beschikbaar gestelde zeecontainer. De stampvolle container aan het einde van de dag laat zien dat inwoners weer goed gebruik hebben gemaakt van de opruimdag. Opruimdagen zijn niet alleen praktisch van aard. We beogen ook onderling contact tussen inwoners, die het zelfde meemaken, te bevorderen. De opruimdagen zijn daarmee onderdeel van onze grotere ambitie om de cohesie en leefbaarheid in de dorpen blijvend te versterken.   

StroatProat

28 feb en 1 maart

Op 28 februari en 1 maart zijn onze aardbevingscoaches langs de dorpen gegaan om inwoners te vragen naar hun mening over de uitslag van de parlementaire enquête. Wat opviel is dat er erg weinig vertrouwen is in dat de uitslag daadwerkelijk verbetering oplevert. “Eerst zien, dan geloven” was wat wij het meeste hoorden. Sommige mensen waren wel hoopvol. Onze rol is het ophalen van de gevoelens en een luisterend oor bieden voor inwoners. Daarnaast zetten we, als onafhankelijke partij,  via deze dorprondes bewust in op het creëren van zichtbaarheid en vertrouwen bij inwoners. 

Aandacht voor jeugd in het interview vanuit IMG

maart, 2023

In maart hebben de aardbevingscoaches meegewerkt aan een interview die is afgenomen door het IMG. In dit interview hebben de coaches vertelt over hun werk met betrekking tot kinderen en jongeren. We stonden stil bij wat de aardbevingsproblematiek doet bij de jeugd en wat zij missen in de afhandeling ervan. Op deze manier krijgt ook de jeugd een stem in dit voor hen impactvolle thema. 

Bloempot vullen en snert eten

11 maart, 2023

Voor de twee wijken die gezamenlijk naar het tijdelijke huisvestingterrein Nijverheidsweg in Uithuizen verhuizen is een activiteit georganiseerd (bloempot vullen en snert eten), vanuit de gedachte om de inwoners van de wijken met elkaar kennis te laten maken en het terrein op te vrolijken. Daarbij was ook aandacht voor de kinderen in de wijk. De organisatie hebben we zo veel mogelijk bij de inwoners zelf gelaten.

Media-aandacht

april, 2023

De maand april stond in het teken van veel media verzoeken. Indien mogelijk dragen we hier graag aan bij. Dit draagt bij aan de zichtbaarheid bij onze doelgroep en we geven hiermee onze doelgroep een stem. Zo is meegewerkt aan een live verslag vanuit Een Vandaag (kik hier voor het interview). Daarnaast is diezelfde maand bijgedragen aan een interview vanuit Dagblad van het Noorden. Waarbij stil is gestaan bij wat we in ons werk tegenkomen, wat ons werk inhoudt en hoe we de toekomst voor ons werk zien. Voor dit interview heeft een van onze aardbevingscoach samen met een cliënt uit haar caseload, nog een apart interview gehouden. In het interview met de cliënt wordt er vertelt over haar persoonlijke situatie in samenhang met de ondersteuning die ze ontvangt van de aardbevingscoach. Klik hier voor het artikel.

Een moestuin voor huisvestingsterrein Uithuizen

april, 2023

Op initiatief van een inwoner die een gemeenschappelijk moestuin wil beginnen is er een moestuintje op het tijdelijke huisvestingsterrein Uithuizeningericht. De rol van de aardbevingscoach hierin was het verbinden van de betreffende inwoner met andere inwoners die graag iets voor het terrein willen betekenen. 

Kunst en cultuur

mei, 2023

Met de gehele basisschool De Nijenstein in Zandeweer (47 kinderen) en tijdens twee workshops in Uithuizen zijn verschillende Graffitidoeken gemaakt. De doeken van de Nijenstein zijn in september opgehangen aan de bouwhekken langs de huurwoningen die gesloopt worden i.v.m. versterken en verduurzamen.

Kunst en cultuur is een positieve manier om met kinderen aan de slag te gaan en fleurt de buurten op waar een versterkingsopgave speelt. Het is ook zichtbaar. Kinderen kunnen er met ouders of opa en oma nog langs wandelen en trots vertellen dat zij die doeken hebben gemaakt. Eerdere acties waarbij we creatief aan de slag gingen met kinderen betrof het maken van de Happy Stone’s tijdens de opruimdagen. Dit krijgt wellicht weer een vervolg. 

Opruimdag Zandeweer

20 mei 2023

Opruimdag voor de Albert van der Zielstraat en Poelweg in Zandeweer vanwege de aanstaande verhuizing naar het tijdelijke huisvesting terrein in Zandeweer. De geplaatste container is goed benut, waarna in juni een nieuwe container is geplaatst. 

Een picknick tafel voor ontmoeting

31 mei, 2023

In april is de eerste picknick tafel is op THV Uithuizen geplaatst. Eind mei volgde de tweede picknicktafel. Inwoners van het terrein maken er regelmatig gebruik van en ontmoeten elkaar bij de tafel. De tafels zijn door Werk op Maat gemaakt en geplaatst.

(Aardbeving-) Thuiskamer Uithuizen maakt impact!

juni, 2023

De Thuiskamer in Uithuizen is begin juni open gegaan. Deze Thuiskamer is gericht op inwoners die in een sloop-nieuwbouw traject zitten. Uiteraard zijn ook andere inwoners in het gebied in de Thuiskamer welkom. Na een impactmeting bij zeven deelnemers komt naar voren dat zij zich door het bezoeken van de Thuiskamer opgelucht en verbonden voelen. Daarnaast ervaren zij een verbetering in de lichamelijke gezondheid. In het begin waren de reacties minder positief omdat de fysieke ruimte niet als prettig werd ervaren. Dit is reden dat we vanaf november de Thuiskamer gaan verhuizen. Wie zien inmiddels dat de Thuiskamer voor deelnemers een plek is om even uit huis te zijn en om gezelschap en afleiding te vinden. 

Goedemorgen Nederland

29 september 2023

Een van de aardbevingscoaches is geïnterviewd tijdens een live uitzending op locatie in Loppersum voor Goedemorgen Nederland. Hierin verteld ze over de inhoud en het belang van haar werk. 

Buurtbarbecue Uithuizen

30 september 2023

Er is ondersteuning geboden bij de buurtbarbecue op het tijdelijke huisvesting terrein in Uithuizen. De rol van de aardbevingscoach is het betrekken van de verschillende achtergronden en wensen in de buurt, waardoor de activiteit voor alle inwoners toegankelijk is. Hierbij is ook rekening gehouden met de kinderen op het terrein. De inwoners zijn geactiveerd om zelfstandig lokale sponsoring te zoeken voor de activiteit (met succes). Uiteindelijk hebben 43 inwoners de barbecue bezocht. Met een zeer positieve collectie impactmeting als resultaat (zie hoofdstuk 2). Door activiteiten zoals de buurtbarbecue en de moestuin hebben de reguliere buurtfeesten in de voormalige wijk weer een doorstart gemaakt. 

De aarde beeft en Tintentalk

Oktober, 2023

Voor de documentaire “De aarde beeft” heeft een van onze aardbevingscoaches meegedaan aan de vierde aflevering. Daarin is de presentator Winfried Beijes een dag mee geweest in het werk van de aardbevingscoaches, zijn ze langs verschillende plekken geweest in de gemeente waar woningen gesloopt zijn, waar tijdelijke huisvesting staat en waar nieuwe woningen terug gebouwd worden. ook zijn ze samen naar een cliënt van de aardbevingscoach geweest en hebben daar nog een interview opgenomen. De documentaire start 12 januari ( eerste aflevering) in totaal zijn er vier afleveringen. 

Met als doel om Tintenbreed elkaar te inspireren hebben de aardbevingscoaches in een de zogenoemde Tintentalk verteld over hun individuele en collectieve inzet rondom aardbevingsproblematiek. In deze online uitzending konden collega's vragen stellen. 

’t Pleintje feest in Zandeweer

7 oktober 2023

Ook in Zandeweer hebben twee inwoners van het tijdelijke huisvestingsterrein een barbecue voor de buurt georganiseerd met ondersteuning van de aardbevingscoach. Met de naam ’t Pleintje feest, vernoemd naar hoe de kinderen het terrein noemen. Er hebben 21 inwoners aan de activiteit deelgenomen.     

Inloopspreekuur subsidieaanvraag t.a.v. Verduurzaming en Verbetering

15 en 17 november 2023

In november is twee keer een inloop spreekuur gehouden die zich richtten op het ondersteunen van inwoners bij de subsidieaanvraag t.a.v. Verduurzaming en Verbetering.  Deze speekuren zijn gehouden naar aanleiding van de 29 toegevoegde postcodes aan de subsidieregeling. Via meerdere wegen begrepen we dat er een aantal partijen zich aanboden de aanvraag te doen tegen een zogenoemde ‘fee”, een percentage van het bedrag dat zij ontvangen dat mensen moeten betalen aan deze partij. Om deze reden heeft wethouder de Visser ons benaderd met de vraag of wij een collectieve activiteit konden organiseren met als doel inwoners te informeren dat wij ze gratis bij deze aanvraag kunnen helpen. Het bereik van de spreekuren betrof: 

  • Ulrum: 14 aanvragen en 4 extra huisbezoeken voor intensievere ondersteuning;
  • Lauwersoog: 24 aanvragen gedaan en 2 extra huisbezoeken;.

De (aardbevings-) Thuiskamer in Uithuizen verhuisd

23 november 2023

De Thuiskamer die is gestart in juni is per 23 november verhuist naar de bibliotheek. Dit omdat de eerdere locatie minder geschikt was voor de mensen met gehoorproblemen. De bibliotheek is daarnaast meer toegankelijk door de ligging en het interieur. We hebben in de krant een artikel geplaatst over de verhuizing.  Op de eerste dag op de nieuwe locatie waren er 19 deelnemers aanwezig! 

Graffiti workshop Kantens

17 november 2023

In Kantens is een Graffiti workshop georganiseerd in samenwerking met basisschool de Klinkenborg. De leerlingen van groep 5 t/m 8 hebben (27 kinderen) hebben vier doeken gemaakt. Op 7 december zijn de doelken gezamenlijk met dhr. Truin  geplaatst aan de bouwhekken in het dorp. 

Extra zichtbaarheid en verbinding in december

december, 2023

In de decembermaand hebben de aardbevingscoaches ingezet op zichtbaarheid en verbinding op het tijdelijke huisvestingsterreinen. Er zijn kerstbomen op de treinen geplaats, waarbij de versiering aan de inwoners is overgelaten. Daarnaast is er voor de inwoners op de terreinen een kerstborrel georganiseerd en rondom oudejaarsdag zijn er oliebollen uitgedeeld.  

Vooruitblik

2024

Voor 2024 staan er veel leuke en nieuwe activiteiten op de agenda. Zo zijn we voornemend om samen met inwoners een foto project op te zetten waarbij de verschillende versterkingsopgaven worden gefotografeerd. Met deze activiteit beogen we bij te dragen aan het verwerkingsproces bij inwoners, doordat ze via de foto's terug kunnen blikken naar de huidige situatie. 

Ook zijn we voornemend om met de Paasdagen een leuke activiteit te organiseren met als doel om inwoners met elkaar te verbinden. In 2024 zullen we ons ook richten op de eerste inwoners die weer terug zullen verhuizen naar hun nieuwe versterkte woning. Hiervoor wordt er een kookworkshop georganiseerd, waarbij inwoners op een gezellig manier een lekkere maaltijd samen gaan koken, op de voor hun nieuwe inductie kookplaat. Tijdens deze workshop zullen de inwoners leren hoe ze hier goed op kunnen koken. 

Sinds januari 2023 is er contact met de gemeente over het plaatsen van speeltoestellen op het THV Nijverheidsweg Uithuizen. Van de toegezegde vier speeltoestellen zijn er inmiddels twee gerealiseerd. De inwoners op het tijdelijke huisvestingterrein Nijverheidsweg in Uithuizen hebben sinds ze hier wonen de wens dat er wat meer speelvoorziening voor de kinderen. Zodat zowel de kinderen als de ouders elkaar kunnen ontmoeten. In 2024 gaan we graag verder aan de slag met realiseren van de speeltoestellen die aansluiten bij de wensen van inwoners. Naast de realisering van de speeltoestellen,  zullen in 2024 ook onze opruim acties een vervolg krijgen. 

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report