Spring naar inhoud

Maatschappelijke opgaves van Sociaal Werk Sedna

Impact op de maatschappelijke opgaves in Emmen

Sociaal Werk Sedna richt zich op de vijf maatschappelijke opgaves die vastgesteld zijn in samenwerking met de gemeente Emmen. Deze opgaves zijn:

  1. Het doorbreken van armoede
  2. Perspectief voor jeugdigen
  3. Faciliteren en doorontwikkelen van informele zorg
  4. Ondersteuning bij en preventie van huiselijk geweld
  5. Het versterken van de zelfredzaamheid van inwoners

Hieronder beschrijven per maatschappelijke opgave onze inspanning op deze opgave en de behaalde impact.

1. Doorbreken van armoede

Binnen deze maatschappelijke opgave werken we aan het verminderen en doorbreken van armoede. Dit doen we door actief signalen op te halen binnen het buurtwerk, bereikbaar en dichtbij te zijn met onze spreekuren en door ondersteuning te bieden vanuit het maatschappelijke werk. Wij doen dit niet alleen. Zowel op bestuurs- en beleidsniveau en in de uitvoering zoeken we actief de verbinding met andere maatschappelijke organisaties. We zijn betrokken bij de Alliantie van Kracht en het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe. De schuldhulpverleners van Sociaal Werk Sedna en de schulddienstverleners van de gemeente en Stichting de Toegang weten elkaar te vinden om te overleggen en door te verwijzen. In 2023 namen we actief deel aan de werkplaats energiearmoede, waarin samenwerking met verschillende organisaties als Menso, de woningcorporaties, hoofdaanbieders, vrijwilligersorganisaties en gemeente centraal stond.

Jaardoelen

A. Ondersteuning bij en het voorkomen van problematische huurschulden 
B. Het stabiliseren, doorbreken en voorkomen van (toenemende) schuldenproblematiek 
C. Het vergroten van de taalvaardigheid van inwoners 
D. Het creëren van een duurzaam toekomstperspectief 
E. Het bevorderen van kansengelijkheid bij kinderen en/of jongeren 

Bereik

Ons bereik op de maatschappelijke opgave ‘doorbreken van armoede’ is in 2023 als volgt:  

Jaardoel Dienst Gepland Bereik Realisatie 2023
Ondersteuning bij en het voorkomen van problematische huurschulden Intensieve samenwerking met woningcorporaties 75 70
Het stabiliseren, doorbreken en voorkomen van (toenemende) schuldenproblematiek Schuldhulpverlening (individueel en collectief) en buurtmaatschappelijk werk (kortdurend en langdurend) 560 659
Het vergroten van de taalvaardigheid van inwoners O.a. Praatcafés 200 422
Het creëren van een duurzaam toekomstperspectief Intergenerationele armoede 8 8
Het bevorderen van kansengelijkheid bij kinderen en/of jongeren O.a. Schoolmaatschappelijk werk N.t.b. -
Totaal   843 1159

Het verhaal achter de cijfers

Zoals aangegeven in de voortgangsrapportage 2023 is er sprake van een toename van hulpvragen op het gebied van armoede. Deze lijn zet door in de tweede helft van 2023. In 2023 hebben we 1.159 inwoners bereikt met een hulpvraag op het gebied van armoede. Dit is aanzienlijk meer dan het geplande bereik van 843. We merken dat steeds meer mensen moeite hebben om rond te komen.

Ondersteuning bij en het voorkomen van problematische huurschulden

In nauwe samenwerking met diverse woningbouwcorporaties in Emmen, biedt Sociaal Werk Sedna ondersteuning aan huishoudens met (toenemende) huurachterstanden. Het doel van deze ondersteuning is te zorgen dat de schulden van inwoners niet langer toenemen en dat zij zelfredzamer worden op het gebied van financiën. Onze inspanning is erop gericht het aantal uithuiszettingen te verminderen, de noodzaak voor beschermingsbewind te beperken en een afname te realiseren van het beroep op zware (geïndiceerde) hulp- en dienstverlening. In het jaar 2023 hebben wij ondersteuning geboden aan 70 inwoners en huishoudens die te maken hadden met huurachterstanden. Sinds 2022 is de gemeente Emmen begonnen met vroegsignalering, waarbij met de betrokkenen gezocht wordt naar passende oplossingen. Indien inwoners later alsnog door de woningbouwcorporaties bij Sociaal Werk Sedna gemeld worden, is er veelal sprake van complexe problematiek waardoor onze trajecten langer duren en we intensievere begeleiding moeten bieden.

Het stabiliseren, doorbreken en voorkomen van (toenemende) schuldenproblematiek

In 2023 hebben wij 659 inwoners ondersteund bij het stabiliseren, doorbreken en voorkomen van schuldenproblematiek. Specifiek hebben we individuele schuldhulpverlening geboden aan 205 inwoners en huishoudens. Daarnaast hebben we 2 inwoners ondersteund met intensieve trajecten en hebben we 70 inwoners ondersteuning geboden vanuit het buurtmaatschappelijk werk. Ook hebben we 382 inwoners ondersteund middels collectieve trajecten en bijeenkomsten, gericht op schuldhulpverlening en algemene financiële vraagstukken. Door samen in gesprek te zijn over de gevolgen van armoede en schulden is herkenning en onderlinge steun mogelijk. Het lijkt erop dat vooral de bijeenkomsten waarin we praktische tips delen goed aanslaan en mensen echt helpen.

Omdat de hoge energiekosten en het daardoor in de knel komen buiten jouw schuld ligt, is het makkelijker bespreekbaar te maken. Iedereen heeft er mee te maken. Fijn om te horen dat er ondersteuning is.

Het vergroten van de taalvaardigheid van inwoners

Onze buurtwerkers hebben zich ingezet voor collectieve trajecten gericht op het bestrijden van laaggeletterdheid. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de praatcafés en interculturele groepen die in verschillende wijken werden georganiseerd. We zijn verheugd te zien dat er een grote belangstelling is voor onze programma's gericht op het verbeteren van taalvaardigheid. In het jaar 2023 hebben we hiermee 422 inwoners weten te bereiken. Het is bemoedigend om te constateren dat meer mensen dan verwacht deelnemen aan deze initiatieven, omdat een goede beheersing van taal kan bijdragen aan het duurzaam beter leren omgaan met de financiële administratie en gebruik van digitale voorzieningen.

Het creëren van een duurzaam toekomstperspectief

Vanuit het project intergenerationele armoede is in 2023 ondersteuning geboden aan 8 huishoudens met als doel het creëren van een lange termijn perspectief om zo generatiearmoede te doorbreken.

Het bevorderen van kansengelijkheid bij kinderen en/of jongeren

Binnen al onze ondersteuning streven onze medewerkers actief naar het bevorderen van gelijke kansen voor kinderen en jongeren. Dit omvat het inzetten van geschikte interventies, zoals het aanvragen van fondsen die gericht zijn op het bevorderen van gelijke kansen. Daarnaast organiseren we activiteiten waar kinderen en jongeren kosteloos aan kunnen deelnemen, waardoor hun wereld wordt vergroot en zij gelijke toegang hebben tot kansen en mogelijkheden. Gezien de inhoudelijke overeenkomsten met de maatschappelijke opgave 'perspectief voor jeugdigen', wordt het bereik van het bevorderen van kansengelijkheid onder deze maatschappelijke opgave geregistreerd.

Omdat jullie dit organiseren, kan ik mijn kinderen laten deelnemen aan leuke activiteiten, waar ik zelf geen geld voor heb.

De ZRM registratie biedt het volgende inzicht:

Inwoners die wij ondersteund hebben in 2023 met een hulpvraag rondom armoede geven het vaakst aan problemen te ervaren op de volgende ZRM-hoofddomeinen:

ZRM hoofddomein %
Financiën 70%
Huisvesting 8%
Geestelijke gezondheid 7%

ZRM scores "Doorbreken van armoede"

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

ZRM Hoofddomein ZRM Startmeting ZRM Eindmeting ZRM Groei
Financiën 2.81 3.58 0.77
Huisvesting 2.73 3.2 0.47
Geestelijke gezondheid 3.6 3.9 0.3

Zoals verwacht blijkt financiële problematiek veruit het meest voorkomende probleemgebied. Na ondersteuning vanuit Sociaal Werk Sedna is duidelijk een grote toename in zelfredzaamheid op dit hoofddomein meetbaar. Ook op andere hoofddomeinen zien we groei van de zelfredzaamheid.


2. Perspectief voor jeugdigen

Met onze inzet op deze maatschappelijke opgave leveren we een bijdrage aan het normaliseren en oplossen van jeugdproblematiek en het voorkomen van opschaling naar geïndiceerde voorzieningen. Wij doen dat door het aanbieden van collectieve activiteiten door het jeugdmaatschappelijk werk en de jongerenwerkers. En met individuele ondersteuning van het schoolmaatschappelijk werk. 

Jaardoelen

  1. Ondersteuning van kind en ouder(s) (SMW en JMW)
  2. Integrale hulp ter voorkoming van zwaardere zorg
  3. Jongeren bewegen om te participeren
  4. Activiteiten voor en door jongeren
  5. Het realiseren van een gezond en stabiel opvoedklimaat 

Bereik

Ons bereik op de maatschappelijke opgave ‘perspectief voor jeugdigen’ is in 2023 als volgt:

Jaardoel Dienst Gepland Bereik Realisatie 2023
Ondersteuning van kind en ouder(s) (SMW en JMW) Schoolmaatschappelijk werk, Jeugdmaatschappelijk werk, KOPP-Groepen, Negatieve effecten van scheiding op kinderen verminderen (echtscheidingsloket) 1672 1702
Integrale hulp ter voorkoming van zwaardere zorg Integrated Care 40 66
Jongeren bewegen om te participeren Movements (individueel en collectief) 300 396
Activiteiten voor en door jongeren Jongerenwerk 720 2314
Het realiseren van een gezond en stabiel opvoedklimaat Moeders van Emmen 30 27
Totaal   2762 4505

Het verhaal achter de cijfers

We zien een grote toename van het gerealiseerde bereik op alle onderdelen van deze opgave, wat nadere toelichting behoeft. Naast onze basisopdracht heeft Sociaal Werk Sedna ook extra opdrachten gekregen voor schoolmaatschappelijk werk en jongerenwerk, gefinancierd door NPO-middelen. Het bleek echter bijna onmogelijk om op interventieniveau en dus in de registratie een onderscheid te maken tussen ons reguliere werk en het werk gefinancierd door NPO. Bijvoorbeeld, wanneer een schoolmaatschappelijk werker een kind ondersteunt, is het op dat moment niet eenvoudig vast te stellen of de oorzaak van de vraag van het kind te wijten is aan de effecten van Corona of een andere aanleiding heeft. Hierdoor is een deel van de toename in ons bereik te verklaren vanuit de extra NPO-opdrachten. Na grondige analyse schatten we dat ongeveer 25% van de onderstaande cijfers voortkomen uit de extra NPO-opdrachten.
Aan de voorkant wordt gesignaleerd dat er vaker sprake is van problematiek. Daarnaast zien we in het schoolmaatschappelijk werk een toename van de complexere problematiek, waarbij meer en langdurigere ondersteuning wordt gevraagd.

Ondersteuning van kind en ouder(s) (SMW en JMW)

Ondersteuning SMW en JMW
In 2023 hebben we via ons schoolmaatschappelijk werk (SMW) en jeugdmaatschappelijk werk (JMW) 1.698 inwoners en gezinnen ondersteund. Onze begeleiding richt zich op het normaliseren van alledaagse opvoedproblemen en het bevorderen van de zelfredzaamheid van zowel ouders als kinderen. Zo kunnen zij op basis van eigen kracht met deze vraagstukken aan de slag en wordt indicatie alleen daar ingezet waar dit het meest passende antwoord is.

Ik heb geleerd meer voor mijzelf op te komen.

Mijn kind durft keuzes te maken voor haarzelf, wat zij zelf vindt en niet wat anderen vinden

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP-) Groepen
Op verzoek van de gemeente hebben we het aanbod van gespreksgroepen voor kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP-training) mogelijk gemaakt. Er is op verschillende manieren en bij verschillende organisaties gepoogd om het aantal deelnemende kinderen te vergroten, echter niet met het gewenste resultaat. Hoewel er incidenteel interesse is vanuit een jeugdige, blijkt het niet haalbaar om een minimale bezetting voor een groep te realiseren. Als alternatief worden de vragen nu individueel opgepakt. In 2024 zullen twee vierdejaarsstudenten een onderzoek uitvoeren naar het thema KOPP-groepen om te achterhalen hoe we deze doelgroep beter kunnen bereiken.

Negatieve effecten van scheiding op kinderen verminderen (echtscheidingsloket)
In 2023 zijn we gestart met het relatie en echtscheidingspunt in samenwerking met het Juridisch Loket. Dit proces is gaande. Vier medewerkers, twee van elke organisatie, werken intensief samen om in een zo vroeg mogelijk stadium van een scheiding te interveniëren. Het doel is om de negatieve effecten op kinderen te verminderen. In 2023 hebben we ondersteuning geboden aan 4 inwoners en gezinnen.

Integrale hulp ter voorkoming van zwaardere zorg

In 2023 hebben wij 66 inwoners en gezinnen ondersteund via Integrated Care. Deze aanpak biedt geïntegreerde en laagdrempelige ondersteuning op school voor kinderen en gezinnen. De kern van Integrated Care vormen twee vaste en zichtbare gezichten in de school, een intern begeleider als onderwijscoach en een maatschappelijk of sociaal werker als gezinscoach. Zij zijn de vraagbaak voor ouders, kinderen en leerkrachten als het gaat over opgroeien, opvoeden en onderwijs. Dit doen zij vanuit een gedeelde pedagogische visie die gericht is op het normaliseren van situaties. Door vroegtijdige ondersteuning te bieden, draagt Integrated Care bij aan een verminderde behoefte aan zorg. Integrated Care is in 2023 ingezet in Nieuw Amsterdam vanuit onze basisopdracht en in Emmermeer vanuit een aanvullende opdracht (sinds september 2023). Betrokken organisaties delen de wens om de filosofie van werken vanuit Integrated Care rondom het kind en gezin verder uit te bouwen. Voor 2024 heeft de gemeente Emmen aanvullende subsidie toegekend, waardoor de doelgroep kan worden uitgebreid naar kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar.

Jongeren bewegen om te participeren

In 2023 hebben 396 jongeren deelgenomen aan activiteiten georganiseerd door Movements. Movements biedt jongeren tussen de 17 en 27 met een afstand tot de samenleving een toekomstperspectief door middel van een integrale activeringsaanpak. Deze aanpak omvat persoonlijke coaching en een wekelijkse programma, bestaande uit verschillende (vaak door jongeren zelf bedachte) activiteiten, het creatief atelier, spelletjesmiddagen en bootcamps.
Movements ondersteunt deze jongeren bij het herstellen van de regie over hun leefsituatie en het hervinden van een actieve rol in de samenleving. Ongeveer 60% van de jongeren die een individueel traject doorloopt wordt weer actief betrokken in de vorm van een werkplaats, vrijetijdsbesteding of het volgen van een opleiding. Bij een aantal van de jongeren wordt zwaardere zorg voorkomen.

Door Movements Next Level heb ik een duidelijke bestemming voor ogen. Ook weet ik nu dat als je verbetering wilt zien, je er echt zelf voor moet werken.

Activiteiten voor en door jongeren

In 2023 hebben wij 2.314 jongeren bereikt met onze activiteiten voor en door jongeren. Het jongerenwerk heeft tot doel om jongeren weer actief betrokken te laten voelen bij de samenleving en om hen te helpen bij het opbouwen van een sterker sociaal netwerk. Hoewel het gerealiseerde bereik hoger is dan gepland, merken we op dat de huidige inzet van Sociaal Werk Sedna niet voldoende is om in alle gebieden de basisdienstverlening te waarborgen. Signalen vanuit de politie dat er onvoldoende inzet gepleegd wordt bij het aanpakken van overlastgevende jeugd ondersteunen deze bevinding. Uit ervaring weten we dat vroegtijdig signaleren, actie ondernemen en betrokken blijven veel grotere problemen op langere termijn kunnen voorkomen. Voor de periode 2024-2027 heeft de gemeente Emmen aanvullende middelen beschikbaar gesteld. We hopen dat deze middelen op korte termijn worden toegewezen aan Sociaal Werk Sedna, zodat we beter kunnen inspelen op deze maatschappelijke opgave.

Het realiseren van een gezond en stabiel opvoedklimaat

In 2023 hebben wij 27 ‘Moeders van Emmen’ ondersteund en begeleid. Het Moeders van Emmen programma is gericht op het vergroten van de kansen op een gezonde zwangerschap, een gezonde en veilige kraamperiode en een goede start voor het kind van zwangere vrouwen/gezinnen in kwetsbare situaties. Het doel is om de zelfredzaamheid van moeders bij de opvoeding van hun kinderen te vergroten, wat op lange termijn resulteert in minder behoefte aan geïndiceerde voorzieningen. In 2023 heeft Sociaal Werk Sedna een aanvullende subsidieaanvraag ingediend om het programma 'Moeders van Emmen' voort te zetten na 2023. Deze aanvraag is toegekend voor de periode 2024-2026.

De ZRM registratie biedt het volgende inzicht:

Inwoners die wij ondersteund hebben binnen de maatschappelijke opgave ‘perspectief voor jeugdigen’ geven het vaakst aan problemen te ervaren op de volgende ZRM-hoofddomeinen: 

ZRM hoofddomein %
Geestelijke gezondheid 63%
Sociaal-emotionele ondersteuning (Ouderschap) 12%
Huiselijke relaties 9%

De ZRM scores "Perspectief voor jeugdigen"

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

ZRM Hoofddomein ZRM Startmeting ZRM Eindmeting ZRM Groei
Geestelijke gezondheid 3.74 4.52 0.78
Sociaal-emotionele ondersteuning (Ouderschap) 3.67 4.28 0.6
Huiselijke relaties 3.3 3.83 0.52

We zien in de cijfers dat onze ondersteuning leidt tot een groei in zelfredzaamheid. Met name op het hoofddomein Geestelijke Gezondheid en Sociaal-emotionele ondersteuning (ouderschap).


3. Faciliteren en doorontwikkelen van informele zorg

Onder informele zorg verstaan wij zorg, hulp of ondersteuning die wordt gegeven door vrijwilligers, mantelzorgers of inwoners in de gemeente Emmen. Veelal zijn dit collectieve activiteiten die met ondersteuning van de buurtwerkers worden aangeboden. 

Jaardoelen

  1. Het ondersteunen en matchen van vrijwilligers, organisaties en inwoners aan elkaar. 
  2. Een bijdrage leveren aan het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers.
  3. Samen met vrijwilligers en inwoners activiteiten/diensten opzetten en uitvoeren die bijdragen aan het zorgen voor elkaar en aan het welbevinden van inwoners. 

Bereik

We zien dat het gepland bereik ruimschoots gerealiseerd is voor alle jaardoelen in 2023:

Jaardoel Dienst Gepland bereik Realisatie 2023
Het ondersteunen en matchen van vrijwilligers, organisaties en inwoners aan elkaar VIP!, Tegenprestatie, Maatjes en VIP!-school 2100 7748
Een bijdrage leveren aan het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers Het ondersteunen van mantelzorgers, het ondersteunen van de lokale contactpunten mantelzorg in de gebieden, het ondersteunen van de organisatie van de Week van de Mantelzorg en de Week van de Jonge Mantelzorger, het ondersteunen van de werkgroep jonge mantelzorgers. 650 388
Samen met vrijwilligers en inwoners activiteiten opzetten die bijdragen aan het zorgen voor elkaar en aan het welbevinden van inwoners* Collectieve activiteiten gericht op individuele inwoners, collectieve activiteiten gericht op groepen inwoners, ondersteuning vrijwilligers zelfstandige groepen. 1300 4046
Totaal   4050 12182

*Indien een inwoner een open inloop meermaals bezoekt wordt de inwoner onder dit doel bij ieder bezoek geteld. Bij dit doel betreft de realisatie daarom het aantal deelnames in plaats unieke deelnemers.

Het verhaal achter de cijfers

Het ondersteunen en matchen van vrijwilligers, organisaties en inwoners aan elkaar

Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!)
Bij het VIP! kunnen inwoners en organisaties terecht als ze op zoek zijn naar vrijwilligers(werk) of vragen hebben over vrijwilligerswerk. Daarnaast geeft het VIP! informatie en advies over vrijwilligerswerk aan organisaties die (willen) werken met vrijwilligers. Ook organiseert het VIP! grotere acties om inzicht te geven in de mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Het grote bereik van het VIP! in 2023 bestaat uit de volgende onderdelen:

Bereik VIP! 2023 Uniek bereik
Matches naar vrijwilligerswerk 1010
Collectief bereik 2893
Kerstactie 1295
Vragen van (aspirant) vrijwilligers 862
Bereik presentatie over vrijwilligerswerk 115
Vragen/contact met/van organisaties 681
Vrijwilligers doorverwijzen naar hulporganisaties 427
Wijkbewoners die een luisterend oor vonden bij het VIP! 208
Wijkbewoners geholpen aan huisraad/fiets 60
Wijkbewoners doorgestroomd naar betaald werk. 35
Totaal 2023 7586

Uitgelicht: impact kerstactie 2023

In onze tijdlijn hebben we beschreven hoe een simpele sociale mediapost over de 88-jarige eenzame Jaap en een oproep om meer voor elkaar te zorgen, leidde tot een spontane kerstactie voor eenzame inwoners van Emmen. Tijdens deze actie werden kerstkaartjes, tekeningen en cadeautjes rondgebracht, en openden mensen hun deuren tijdens kerst om een eenzame inwoner van Emmen een gezellig kerstdiner te bezorgen. Na afloop hebben we de actie geëvalueerd onder 98 vrijwilligers en ontvangers. Gemiddeld werd de kerstactie met een rapportcijfer 9 gewaardeerd.

Een greep uit de terugkoppeling van die wij kregen op de kerstactie:

  • Vrijwilligers die presentjes rondbrachten gaven aan dat de reacties van mensen hebben indruk hebben gemaakt: mensen die heel blij reageren en ook mensen die emotioneel werden van het gebaar.
  • De leidsters van de peuters die tekeningen hadden gemaakt, zeiden dat de actie aanleiding was om met de kinderen te praten over eenzaamheid. De kinderen vertelden thuis over de actie en ouders reageerden erg positief.
  • Donateurs waren onder de indruk van de terugkoppeling over waar hun donaties naartoe gingen.
  • Ontvangers van de kerstcadeautjes waren verrast en ontroerd. Niet alleen door het cadeautje zelf, maar ook door het gesprek en de oprechte aandacht die ze ontvingen. Velen hadden niet verwacht dat er naar hen zou worden omgekeken.
  • Mensen die tijdens kerst bij iemand werden uitgenodigd of bezocht, gaven aan dat ze voor het eerst in jaren niet alleen waren met kerst, wat ze geweldig vonden. Ze voelden zich minder eenzaam en in veel gevallen werd het contact zelfs na kerst voortgezet.

Tegenprestatie
Wanneer het inwoners met een bijstandsuitkering niet lukt om zelfstandig vrijwilligerswerk te vinden en dit wel moet vanwege de tegenprestatie die de gemeente Emmen vraagt, dan helpt Sociaal Werk Sedna bij het vinden van en bemiddelen naar vrijwilligerswerk.

Maatjes
In het afgelopen jaar hebben we gezien dat het aantal vragen naar vrijwilligers die 1 op 1 ondersteuning willen bieden aan individuele inwoners met een lichte ondersteuningsbehoefte, door ons “maatjes” genoemd, is toegenomen.

VIP! school
In 2023 hebben 162 vrijwilligers deelgenomen aan de VIP!-school, georganiseerd vanuit VIP!. De VIP!-school is een vrijwilligersschool met workshops, cursussen en trainingen voor en door vrijwilligers. Ook vrijwilligers van externe organisaties kunnen meedoen aan het aanbod van de VIP!-school. Instanties kunnen hun aanbod op het gebied van vrijwilligersscholing ook aanbieden via de VIP!-school.

Ik had geen idee wat mij te wachten stond, maar het was een zeer interessante scholing. In mijn eigen bewoording zou ik zeggen “heel gaaf". Ik kijk nog met grote voldoening terug op de avond.

Een bijdrage leveren aan het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers

Het ondersteunen van individuele mantelzorgers
In 2023 hebben wij 188 mantelzorgers ondersteund middels collectieve activiteiten om overbelasting te voorkomen en een gezond evenwicht te vinden tussen draaglast en draagkracht. Onder hen bevonden zich 55 jonge mantelzorgers.

Ik ben hier naar toe gekomen omdat mama dacht dat dat wel fijn voor mij zou kunnen zijn om eens met iemand anders over hoe het thuis gaat te praten.

Het ondersteunen van de lokale contactpunten mantelzorg in de gebieden
Medewerkers van Sociaal Werk Sedna ondersteunen de contactpunten mantelzorg (CPM’s) in de gebieden. Naast ondersteunen van de contactpunten bieden we ook ondersteuning bij het realiseren van lotgenotencontact per gebied.  

Het ondersteunen van de organisatie van de Week van de Mantelzorg en de Week van de Jonge Mantelzorger
In 2023 hebben wij 200 mantelzorgers bereikt tijdens de Week van de Mantelzorg en de Week van de Jonge Mantelzorger. Het doel van deze evenementen is om mantelzorgers te waarderen en bij te dragen aan het creëren van een moment waarop zij de zorgtaken kunnen loslaten en iets leuks kunnen doen.

Het was een ontzettend gezellige middag. Heel fijn dat het een bingo gericht op de mantelzorger was.

Het ondersteunen van de werkgroep jonge mantelzorgers
Vanuit Sociaal Werk Sedna wordt ondersteuning geboden aan de werkgroep jonge mantelzorgers. Naast het ondersteunen van de werkgroep bieden we ook ondersteuning bij het realiseren van lotgenotencontact.

Samen met vrijwilligers en inwoners activiteiten opzetten die bijdragen aan het zorgen voor elkaar en aan het welbevinden van inwoners

Collectieve activiteiten gericht op individuele inwoners
In 2023 heeft Sociaal Werk Sedna 1.055 inwoners ondersteund zodat zij hun vrijwillige taak goed kunnen uitvoeren. Voorbeelden van deze diensten zijn Buurtbemiddeling, Mentor & Maatje, de formulierenbrigade, de tolkenpoule en de seniorenbezoekers.  

Fijn dat we terecht kunnen bij een inloop. Wordt goed geholpen door de vrijwilligers.

Collectieve activiteiten gericht op groepen inwoners
In 2023 heeft Sociaal Werk Sedna 1.316 deelnames gehad aan collectieve activiteiten die gericht waren op verschillende groepen inwoners. Deze activiteiten zijn ontstaan uit vragen en signalen vanuit de gemeenschap, waarbij Sociaal Werk Sedna samen met de inwoners zoekt naar antwoorden op hun behoeften. Sociaal Werk Sedna heeft onder andere de interculturele moedergroepen, de kledingdames, vrouwengroepen en de informele dagbesteding opgezet. Deze activiteiten worden meestal begeleid door vrijwilligers, met ondersteuning van een buurtwerker. Soms begeleidt de buurtwerker de activiteit samen met een vrijwilliger.

Ondersteuning vrijwilligers zelfstandige groepen
In 2023 heeft Sociaal Werk Sedna ondersteuning geboden aan 1.675 inwoners of organisaties bij het opzetten van activiteiten. Deze ondersteuning is meestal van tijdelijke aard. 

Ik heb weer een doel in mijn leven. Ik heb weer sociale contacten en iets om naar uit te kijken.


4. Ondersteuning bij en preventie van huiselijk geweld

Geweld hoort nergens thuis. Samen met onze partners is onze ambitie het volledig stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling in de gemeente Emmen. Sociaal Werk Sedna draagt bij aan een verbeterde signalering van huiselijk geweld en biedt ondersteuning aan ouders en kinderen die hiermee te maken hebben. Daarnaast leveren we een bijdrage aan het nazorgtraject van intensieve trajecten met risico op herhaling. 

Jaardoelen

  1. Het bieden van hulpverlening bij huiselijk geweld en huisverboden. 
  2. Een integrale visie en aanpak ontwikkelen In het kader van de Aanpak Voorkomen Escalatie.
  3. De uitkomsten van de pilot ‘Eerder samen signaleren’ worden verwerkt in een systeemgerichte aanpak voor de doelgroep. 
  4. Het inzetten van een ervaringsdeskundige om voorlichting te geven en hulpverleners te ondersteunen.
  5. Maatschappelijke organisaties worden getraind in het signaleren van huiselijk geweld.

Bereik

We zien dat het gerealiseerde bereik onder het geplande bereik ligt in 2023 voor deze maatschappelijke opgave:

Jaardoelen Dienst Gepland bereik Realisatie 2023
Het bieden van hulpverlening bij huiselijk geweld en huisverboden Psychosociale hulpverlening in het kader van Eerste Hulp bij Huiselijk geweld, nazorgtrajecten 100 40
Een integrale visie en aanpak ontwikkelen In het kader van de Aanpak Voorkomen Escalatie Participeren in het ontwikkelen van een integrale visie in het kader van ‘Aanpak Voorkomen Escalatie’ - -
De uitkomsten van de pilot ‘Eerder samen signaleren’ worden verwerkt in een systeemgerichte aanpak voor de doelgroep. Samen met ketenpartners een systeemgerichte aanpak ontwikkelen. N.t.b. 1
Het inzetten van een ervaringsdeskundige om voorlichting te geven en hulpverleners te ondersteunen. De ervaringsdeskundige ondersteunt vanuit ervaring en deskundigheid de maatschappelijk werkers. -  
Maatschappelijke organisaties worden getraind in het signaleren van huiselijk geweld. Het geven van trainingen, die de signaalgevoeligheid versterken. 300 41
Totaal   400 82

Het verhaal achter de cijfers

Het bieden van hulpverlening bij huiselijk geweld en huisverboden

In 2023 heeft Sociaal Werk Sedna 36 inwoners ondersteund door middel van psychosociale ondersteuning in het kader van Eerste Hulp bij Huiselijk geweld. Deze ondersteuning richt zich op het bewust maken van de triggers voor huiselijk geweld binnen huishoudens. Als gevolg hiervan nemen relationele problemen af en weten gezinsleden beter hoe ze moeten reageren wanneer er spanningen ontstaan.
Daarnaast hebben maatschappelijk werkers 4 nazorgtrajecten geboden met als doel het bieden van toekomstperspectief na huiselijk geweld en het voorkomen van terugval in de problematische situatie.

Een integrale visie en aanpak ontwikkelen In het kader van de Aanpak Voorkomen Escalatie

Wij werken samen met ketenpartners aan een integrale visie en werkwijze in het kader van Aanpak Voorkomen Escalatie. Doel van deze aanpak is om vroegtijdige ondersteuning te bieden, waardoor huiselijk geweld wordt voorkomen, escalatie van problemen wordt tegengegaan en de kans op terugval wordt verkleind. In 2023 heeft Sociaal Werk Sedna samen met de ketenpartners deelgenomen aan een sprintsessie georganiseerd door de gemeente. Momenteel doorloopt de gemeente intern een traject alvorens de Aanpak Voorkomen Escalatie geïmplementeerd zal worden in Emmen.

De uitkomsten van de pilot ‘Eerder samen signaleren’ worden verwerkt in een systeemgerichte aanpak voor de doelgroep

De pilot ‘Eerder samen signaleren’ heeft met name het gesprek op gang gebracht wat nodig is om samen te werken. In 2023 hebben twee medewerkers van Veilig Thuis de zes gebiedsteams bezocht voor een nadere kennismaking. Ze zijn, naar aanleiding van signalen van de gezinscoach, naar een basisschool geweest om nadere uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Dit vraagt een constante afstemming door wisselingen in personeel en beperktheid qua inzet. Veilig Thuis Drenthe, de Toegang en Sociaal Werk Sedna zijn met elkaar in gesprek hoe dit duurzaam te borgen, waarbij het werken in gebiedsteam versus gemeente breed werken niet altijd helpend is.

Het inzetten van een ervaringsdeskundige om voorlichting te geven en hulpverleners te ondersteunen

Bij Sociaal Werk Sedna is een ervaringsdeskundige in dienst, die zich richt op het ontwikkelen van een aanpak gericht op voorlichting en preventie en mee kan naar gesprekken om vanuit haar deskundigheid aan te sluiten bij de ondersteuning.

Maatschappelijke organisaties worden getraind in het signaleren van huiselijk geweld

Bij dit doel valt het behaalde bereik lager uit dan verwacht. Dit komt voornamelijk doordat buurt- en sportverenigingen geen ruimte zagen om dit aanbod op te nemen in hun activiteiten. Daarnaast bleek het nabellen van verenigingen een intensief proces te zijn, waarbij uiteindelijk slechts een minimaal aantal verenigingen daadwerkelijk de training heeft gevolgd. Verenigingen die deelgenomen hebben vonden de training waardevol, zoals in de citaten hieronder onderstreept wordt:

Fijn om deze casus hier eens neer te kunnen leggen en te ontdekken dat we hier dus goed mee zijn om gegaan. Als vrijwilliger binnen een vereniging weet je niet altijd of je wel voldoende en/of het juiste doet voor een (jeugd)lid dat thuis duidelijk iets mist.

Een hele indrukwekkende training. Eén van de betere informatieavonden sinds tijden want ik heb veel geleerd op een leuke manier.

De ZRM registratie biedt het volgende inzicht:

Inwoners die wij ondersteund hebben binnen de maatschappelijke opgave ‘ondersteuning bij en preventie van huiselijk geweld’ geven het vaakst aan problemen te ervaren op de volgende ZRM-hoofddomeinen: 

ZRM hoofddomein %
Huiselijke relaties 39%
Geestelijke gezondheid 23%
Huisvesting 14%

ZRM scores Huiselijk Geweld

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

ZRM Hoofddomein ZRM Startmeting ZRM Eindmeting ZRM Groei
Huiselijke relaties 2.53 3.47 0.93
Geestelijke gezondheid 3.5 4.33 0.83
Huisvesting 4.5 3.75 -0.75

De ZRM laat een behoorlijke verbetering zien op de onderdelen Huiselijke relaties en Geestelijke Gezondheid. Opvallend is de negatieve score op Huisvesting. Het is een gegeven dat huisvesting in zijn algemeenheid een probleem is als er sprake is van echtscheiding en er de noodzaak is tot het vinden van nieuwe woonruimte. 


5. Versterken van de zelfredzaamheid van inwoners

Binnen deze opgave zetten wij ons in voor het versterken van de zelfredzaamheid van de inwoners van Emmen. Naast het versterken van de zelfredzaamheid en de samenredzaamheid werken we aan het normaliseren, activeren en collectiveren. Ons doel is om zo vroeg en laagdrempelig mogelijk ondersteuning te bieden, zodat inwoners in de toekomst zonder of met minimale (informele) ondersteuning verder kunnen. Daarnaast willen we inwoners betrekken bij de samenleving, zodat zij op hun eigen wijze en vanuit eigen kracht mee kunnen doen en mee kunnen denken over leefomgeving.  

Jaardoelen

  1. Individuele en collectieve ondersteuning waarbij wordt toegewerkt naar meer zelfredzaamheid en normalisatie van alledaagse problematiek. 
  2. Een door inwoners gedragen gebiedsagenda/wijkaanpak, waarbij inwonersinitiatieven worden gestimuleerd en ondersteund. 
  3. Ondersteuning voor inwoners met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA).

Bereik

We zien dat het gerealiseerde bereik onder het geplande bereik ligt in 2023 voor deze maatschappelijke opgave:

Jaardoel Dienst Gepland bereik Realisatie 2023
Individuele en collectieve ondersteuning voor inwoners in een kwetsbare positie, waarbij wordt toegewerkt naar meer zelfredzaamheid en normalisatie van alledaagse problematiek Individuele ondersteuning, collectieve ondersteuning, er-op-af-teams, pilot Welzijn op Recept 950 739
Een door inwoners gedragen gebiedsagenda/wijkaanpak Gebiedsagenda/wijkaanpak, inwonersinitiatieven worden gestimuleerd en ondersteund 1250 508
Ondersteuning voor inwoners met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen Optimaal Leven Team 40 40
Totaal   2240 1287

Het verhaal achter de cijfers

Individuele en collectieve ondersteuning waarbij wordt toegewerkt naar meer zelfredzaamheid en normalisatie van alledaagse problematiek

In 2023 heeft ons buurtmaatschappelijk werk aan 656 inwoners individuele en collectieve ondersteuning geboden om de zelfredzaamheid op verschillende levensdomeinen te versterken, zoals geestelijke gezondheid, huiselijke relaties, financiën, huisvesting en het sociale netwerk. De er-op-af teams hebben in 2023 aan 45 inwoners ondersteuning geboden. Via Welzijn op Recept hebben we in 2023 aan 38 inwoners ondersteund. 

Ik herken zoveel in wat je zegt, ik heb ook geen vriendinnen maar durfde het zelf niet te zeggen. En toen zei jij het wel.

Een door inwoners gedragen gebiedsagenda/wijkaanpak, waarbij inwonersinitiatieven worden gestimuleerd en ondersteund

In 2023 hebben de buurtwerkers van Sociaal Werk Sedna 508 keer ondersteuning geboden bij het oplossen van leefbaarheidsvraagstukken. In samenwerking met het sociaal team in het gebied, waaronder de gebiedsadviseurs van de gemeente, worden de signalen besproken en vertaald naar concrete acties.

Ik woon nog maar anderhalf jaar hier en ik ben zelf, door ambassadeur te zijn, nu helemaal ingeburgerd.

Ondersteuning voor inwoners met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA)

Vanuit het Optimaal Leven team in Emmen Oost wordt ondersteuning geboden aan 40 inwoners met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen in 2023. Sociaal Werk Sedna is hierbij betrokken. Onze sociaal werker heeft haar eigen caseload en zij kijkt met bewoners naar mogelijkheden om mee te doen in de wijk. Hierbij kijkt ze naar het netwerk en de informele steunstructuren van de wijk. Waar mogelijk wordt de inwoner toegeleid naar een zinvolle dagbesteding, vrijwilligerswerk of betaald werk.

De ZRM registratie biedt het volgende inzicht:

Inwoners die wij ondersteund hebben binnen de maatschappelijke opgave ‘versterken van zelfredzaamheid’ geven het vaakst aan problemen te ervaren op de volgende ZRM-hoofddomeinen: 

ZRM hoofddomein %
Geestelijke gezondheid 41%
Huiselijke relaties 14%
Financiën 12%

ZRM scores "versterken zelfredzaamheid van kwetsbare inwoners"

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

ZRM Hoofddomein ZRM Startmeting ZRM Eindmeting ZRM Groei
Geestelijke gezondheid 3.58 4.11 0.53
Huiselijke relaties 2.78 3.56 0.78
Financiën 3.61 3.96 0.36

De ZRM laat een verbetering zien van de zelfredzaamheid op de meest voorkomende hoofddomeinen Geestelijke Gezondheid, Huiselijke relaties en Financiën.  

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report