Spring naar inhoud

Verdieping aan de hand van de vier focuspunten

Introductie

In afstemming met de gemeente zijn vier aandachtgebieden (focuspunten) geformuleerd, waaraan doelgericht gewerkt en naar de gemeente over gerapporteerd wordt. Dit betreffen:

  • armoede en financiële problematiek;
  • veilig en gezond opgroeien;
  • preventie en veerkracht;
  • samenwerking met de Toegang.

2.1 Financiële uitdagingen te lijf! (armoede en financiële uitdagingen)

Onze ondersteuning op het gebied van financiën draagt eraan bij dat inwoners rust en overzicht krijgen, zodat zij weer kansen zien en kunnen benutten om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. We zetten daarbij in op vroegsignalering en preventie. We dragen onder andere bij aan het Geldloket en de VoorzieningenWijzer. In onderstaande overzicht zijn onze aandachtspunten voor 2023 op het gebied van financiën inzichtelijk gemaakt. 

Indicatoren

Domein Financiën

209 trajecten

Aantal individuele trajecten met financiën als hoofddomein (in 2022 waren dit 179 trajecten)

Doelgroep Armoede en financiën

27 – 55 jaar

Is de doelgroep die het vaakst een hulpvraag hebben op het gebied van financiën, huisvesting en/of werk en inkomen.

Tabel 9: Onze inzet op ‘Armoede en financiële uitdagingen’

Inzet Voortgang
Vormgeven van de rol Sociaal Werk De Kop in het thema participatie Er zijn samenwerkingsafspraken gemaakt met de afdeling participatie van gemeente Steenwijkerland over doorverwijzingen van en naar elkaar en het VIP! is goed onder de aandacht bij de consulenten van de gemeente. Onderdeel hiervan is dat activiteiten vanuit het VIP! worden besproken met de afdeling participatie. Vanuit het doen van vrijwilligerswerk via bemiddeling van het VIP!, zijn vier inwoners in 2023 doorgestroomd naar een betaalde baan. Voor 2024 worden mogelijkheden bekeken voor het ontwikkelen van laagdrempelige informatieve vrijwilligers ‘cafés’, in samenwerking met het Lokaal Sportakkoord en de Cultuurmakelaar.
Het Geldloket wordt naar het buitengebied gebracht (inloopmomenten) De gemeentelijke schuldhulpverlening werkt, vanuit het Geldloket, inmiddels in het buitengebied. De samenwerking met Sociaal Werk De Kop vraagt om verdere ontwikkeling en afstemming. In oktober en november hebben er zes bijeenkomsten 'Grip op je geld', een budgetcursus plaatsgevonden. Van de acht aanmeldingen waren vier deelnemers structureel aanwezig.
De VoorzieningenWijzer wordt voortgezet De Voorzieningenwijzer is in 2023 voortgezet. De gemeente heeft besloten een deel van de aanmeldingen zelf te doen. We zien, mede hierdoor, een daling in de verwijzingen richting Sociaal Werk De Kop voor de VoorzieningenWijzer.
Inloopmomenten doorontwikkelen en uitbreiden (gebiedsteams Steenwijkerland) Er heeft nog geen evaluatie plaatsgevonden t.a.v. de Gebiedsteams met alle partijen. Op de ene plek verloopt de samenwerking beter dan op de andere plek. In een aantal Gebiedsteams zijn statafelgesprekken georganiseerd, om op die manier inwoners kennis laten te maken met de Gebiedsteams.
Verandering Volwassenenfonds n.a.v. signalen/ reacties inwoners In maart en juni heeft er een informatie avond voor sport- en cultuuraanbieders plaatsgevonden voor intermediairs (die het fonds aanvragen). Tijdens deze avond worden bezoekers geïnformeerd over het fonds, wat geldende afspraken zijn t.a.v. het minimabeleid en hoe je het gesprek aan kunt gaan over betalingsachterstanden. Het uiteindelijke doel is dat vrijwilligers, verenigingen, inwoners en andere relevante partijen zelfstandig het fonds kunnen aanvragen. Er zijn meerdere inwoners geholpen met een aanvraag voor het volwassenenfonds of het jeugdfonds sport & cultuur. Het aantal aanvragen van inwoners wordt bijgehouden door de gemeente.
Thema huurachterstand en woningnood (campings, Vijverhof etc.) bespreekbaar maken met Wetland Wonen en hierin samenwerken Ook in de gemeente Steenwijkerland zien we dat (sommige) inwoners het lastig vinden om een geschikte woning te vinden. We zien nog vaak dat mensen niet ingeschreven staan als woningzoekende. Dit maakt na ‘life events’ zoals scheidingen de zoektocht naar een woning moeilijker. Wij ondersteunen mensen bij het vinden van een woning door informatie te geven over hoe je je hiervoor kunt inschrijven. Daarnaast hebben wij nauwe contacten met Wetland Wonen over leegstand in bijvoorbeeld de Perelaar. De huurachterstanden zijn bekend bij het project 'Vroeg signalering' en worden opgepakt door het maatschappelijk werk. Via het project 'geWOON besparen' komen komen we laagdrempelig bij inwoners achter de voordeur. Binnen dit project hebben we aandacht voor de financiële situatie van inwoners.
Energieprijzen en inflatie vragen om creatieve oplossingen/ interventies. We hebben oog voor de doelgroepen die geen recht hebben op tegemoetkomingen, maar wel fors minder te besteden hebben. Er is een goede doorverwijzing en samenwerking met de Duurzaamheidswinkel in Steenwijk. Via o.a. de VoorzieningenWijzer verwijzen we actief door naar de Duurzaamheidswinkel. We zien veel vragen binnenkomen over de energietoeslag vanuit de gemeente. Het Noodfonds Energie is per januari 2024 weer beschikbaar. Bij het vorige noodfonds hebben we hier twee vragen uit ontvangen, we verwachten hier in januari dan ook niet een grote vraag naar. Het buurtwerk is betrokken bij het project geWOON besparen. Dit is een samenwerking tussen de gemeente, Wetland Wonen, Woonconcept, infopunt Duurzaam Doen, Noordwestgroep en Sociaal Werk De Kop. Er worden maandelijkse straatacties gehouden om gewoon te besparen, waar we huis aan huis aanbellen om inwoner te helpen met energie besparen. Ook wordt er een fixbrigade opgezet die mensen gaat helpen, i.s.m. de NWG. Deze mogelijkheden worden ook in de VoorzieningenWijzer aangeboden en de doorverwijzing naar de energiecoach van het infopunt zal blijven. In het infopunt is ook een inloopmoment georganiseerd door Sociaal Werk De Kop voor vragen rondom het thema duurzaamheid en de energietransitie.
Aandacht voor preventie bij kwetsbare groepen (bijvoorbeeld jong leren omgaan met geld) Er zijn gastlessen gegeven op de RSG en deze volgen in januari 2024 weer. Tijdens de Week van het geld is er ingezet op het spreekuur ‘Ik word 18 en nu?’ De Schulden Escapekoffer is daarnaast ingezet. De Week van het geld is ook onder de aandacht gebracht bij basisscholen. Tijdens het Samen voor Ryan festival is de Schuldenescape ingezet voor de professionals om met hen in gesprek te raken over hoe ze armoede bespreekbaar maken als ze dit zien en hoe ze dit kunnen herkennen. We hebben daarnaast met een stand bij de ‘10-14 markt’ gestaan, met als doel om met basisscholen in contact te komen over het herkennen van armoede en het bespreekbaar maken hiervan. We zijn aangehaakt bij de mantelzorg papas en mama’s. Om zo aandacht te geven rondom financiën voor mantelzorgers. Daarnaast hebben we een zorgverzekeringsspreekuur georganiseerd, met als doel om met inwoners mee te kijken naar de zorgverzekering.

Figuur 7: Verloop aantallen trajecten relevante domeinen

Met als doel onze ondersteuning op het gebied van armoede en financiën te monitoren maken we in figuur 7, per kwartaal, de hulpvragen op het gebied van de ZRM domeinen Financiën, Huisvesting en Werk en Opleiding inzichtelijk. We zien in het laatste halfjaar van 2023 een sterke stijging op dit domein. De ondersteuning rondom de aanvraag van de energietoeslag kan hier een verklaring voor zijn.

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Periode Financiën Huisvesting Werk en opleiding
Q1, 2020 54 19 5
Q2, 2020 33 20 6
Q3, 2020 30 15 6
Q4, 2020 31 16 4
Q1, 2021 33 12 5
Q2, 2021 30 13 8
Q3, 2021 26 16 11
Q4, 2021 28 9 6
Q1, 2022 36 15 7
Q2, 2022 34 16 5
Q3, 2022 29 17 2
Q4, 2022 42 14 1
Q1, 2023 38 15 5
Q2, 2023 28 14 5
Q3, 2023 53 13 9
Q4, 2023 54 18 10

Verloop van de aantallen opgestarte casussen per kwartaal met als hoofddomein Financiën, Huisvesting en Werk en opleiding

2.2 Kansen voor alle kinderen! (veilig en gezond opgroeien)

Sociaal Werk De Kop wil bevorderen dat kinderen in de gemeente Steenwijkerland veilig en gezond opgroeien. Onze algemene inzet richt zich onder andere op gezonde opvoedsituaties, het bevorderen van laagdrempelige voorzieningen, het versterken van krachtige wijken en het voorkomen van complexe problemen. 

Indicatoren

Domein opvoeding

49 trajecten

in 2022 waren dit 45 trajecten

Jongeren

144 casussen vanuit Impacter, SMW, individuele ondersteuning 18-

in geheel 2022 waren dit 129 trajecten

Ta(a)lent!

79 kinderen ondersteund

In geheel 2022 waren dit 32 kinderen

Tabel 10: Onze inzet op ‘Veilig en gezond opgroeien’

Inzet Voortgang
MRT wordt in 2023 op 6 scholen geboden Motorische Remedial Teaching (MRT) is bedoeld voor kinderen die qua motoriek achterblijven en daardoor minder plezier hebben in bewegen. De training is in de eerste helft van 2023 geboden aan drie basisscholen. Wij zijn de training aan het doorontwikkelen met als doel ze beter aan te laten sluiten op de overige projecten die wij op de scholen bieden.
In 2023 voortgang Ta(a)lent verder bespreken Momenteel zijn 13 vrijwilligers voor dit project actief op tien basisscholen en zijn er in 2023 79 kinderen ondersteund. Kortom Ta(a)lent wordt goed gevonden en gewaardeerd. Veel vrijwilligers binnen Ta(a)lent hebben zelf jaren op een basisschool gewerkt, dus zijn ervaren. Dit wordt gewaardeerd door de scholen. We onderzoeken de mogelijkheid om vrijwilligers bij bestaande trainingen vanuit “Samen voor Ryan” aan te laten sluiten.
Er wordt een KIES groep gedraaid Er is nog geen KIES groep in 2023 gedraaid. Dit vanwege te weinig aanmeldingen om een groep vol te maken, ondanks actieve promotie voor de training. Er start een KIES groep in januari 2024 op de school Het Kompas in Vollenhove. Ook zal er een reguliere KIES groep starten in 2024 vanuit Sociaal Werk De Kop.
Pilot weerbaarheidstraining (Zoo-vaardig) voor kinderen Naar aanleiding van signalen en behoefte vanuit het onderwijs én omdat binnen Tintengroep de weerbaarheidstrainingen overal op een andere manier aangeboden werd, is samen met collega’s van andere welzijnsorganisaties die onder Tintengroep vallen, een nieuwe weerbaarheidstraining voor kinderen ontwikkeld. De drie pilotgroepen vanuit Sociaal Werk De Kop zijn succesvol afgerond en de reacties hierop zijn positief. De meerwaarde van Zoo-vaadig ten opzichte van de voorgaande weerbaarheidstraining betreft dat hierin de best practices vanuit de verschillende welzijnsorganisaties gebundeld zijn. Daarnaast kunnen benodigde materialen voor de training kostenefficiënt ingekocht worden.
Aansluiten Samen voor Ryan projecten We blijven onze inzet in alle projectgroepen binnen Samen voor Ryan continueren. In deze periode is de pilot schoolmaatschappelijk werk gecontinueerd en heeft er in december een evaluatie plaatsgevonden. In 2024 wordt de pilot gecontinueerd. In mei 2024 zal vanuit Samen voor Ryan een onderzoek plaatsvinden of en in welke vorm de pilot door zal gaan. De bertrokken partijen concluderen dat de pilot een preventieve werking heeft. De leerkrachten en IB-ers geven aan zich ondersteund te voelen en de lijnen zijn kort. Ook de ouders weten de hulpverleners steeds beter te vinden.
Inzet training Jongeren in beweging Met het programma Jongeren in Beweging dient sport als middel om jongeren vaardigheden en vooruitgang te bieden in het dagelijkse leven. Samen met een sportcoach werken deelnemers aan de eigen gestelde doelen. Door middel van sport laten we jongeren succes ervaren, bouwen we aan zelfvertrouwen en gaan we aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. Dit aanbod verloopt goed en er is veel vraag naar. Er hebben in 2023 zeven groepen, van elk 24 bijeenkomsten, plaatsgevonden. In totaal hebben 30 jongeren de training gevolgd.
Aanbod brugklastraining Deze training is voor alle leerlingen die vanuit groep 8 naar de middelbare scholen gaan. De training sluit goed aan bij de behoefte van scholen en hun leerlingen. Wanneer de leerlingen eenmaal op het VO zit, zien zij weer de vertrouwde gezichten vanuit het jongerenwerk en het schoolmaatschappelijk werk. Dit is het effect dat we willen bereiken. Er hebben afgelopen jaar 18 kinderen aan de training deelgenomen. De training beslaat één dag.
De training Pimp your Power wordt op de Eekering gegeven. De training is in 2023 geboden op de Eekeringe. Het betrof één reeks van lessen aan een groep leerlingen uit klas 1 t/m klas 4. Na deze bijeenkomsten zijn de leerlingen en diens ouders uitgenodigd voor een individueel evaluatiegesprek. Hier is het grootste deel op afgekomen. De samenwerking met de ondersteuningscoördinator op de school en Sociaal Werk De Kop wordt als prettig ervaren. Bijzonderheden en signalen worden laagdrempelig aan de ondersteuningscoördinator doorgegeven en andersom (met toestemming van de leerlingen). In januari 2024 start er een nieuwe groep Pimp your Power op het Tij. Dit is een afdeling binnen de RSG Stationsstraat met leerlingen die langdurig thuis hebben gezeten.
Binnen de opvoedondersteuning wordt gewerkt met de Triple P methode. Inwoners en ketenpartners weten ons steeds beter te vinden bij opvoedvraagstukken. Triple-P is een methodiek waarbij je een gezin volgt en handvatten geeft om op positieve manier de opvoeding vorm te geven. In de praktijk zien we dat de methode effect heeft en daarom wordt deze steeds vaker ingezet. Het maatschappelijk werk is getraind in de methodiek. We merken dat er soms behoefte is aan een andere vorm van ondersteuning, bij sommige ouders zou een lichtere vorm (bijvoorbeeld oudercursus) passender zijn.
Bijdragen aan Kopje Cultuur Binnen Cultuurlab dagen wij jongeren uit te experimenteren en te leren samenwerken. Hierin staan de jongeren en de kracht van cultuur centraal en werken we vanuit de Impacter methodiek. We zien dat deelnemers uit verschillende milieus elkaar weten te vinden in gedeelde hobby’s en talenten. We zijn gestart met 11 jongeren, waarvan 9 jongeren het programma in zijn geheel hebben afgerond. Andere deelnemers blijven in beeld bij het jongerenwerk. Vanuit de collectieve impactmeting kregen we zeer mooie waardering voor het project. De jongeren zijn op verschillende vlakken verder gekomen in hun persoonlijke ontwikkeling. We gaan in 2024 verder met het door ontwikkelen van Cultuurlab en zoeken hierin weer de samenwerking op met Kopje Cultuur.
Storytelling: jongerenwerk

Anderhalf jaar geleden kwam ik als jongerenwerker in contact met een jongere die niet goed wist wat ze wilde en nog minder hoe ze dit aan moest pakken. Haar thuissituatie zorgde ervoor dat ze zich niet goed kon focussen op wat ze zelf wilde en wat daarvoor nodig was. Ze zat buiten haar eigen woonplaats op school, maar had veel verzuim omdat  het openbaar vervoer haar veel stress bezorgde. Haar school maakte zich zorgen over haar verzuim en vroeg of wij iets voor haar konden betekenen.

 Om haar te helpen om weer in beweging te komen, gingen we tijdens onze gesprekken wandelen en vertelde ik haar over een weerbaarheidsgroep binnen Sociaal Werk De Kop. Met goedkeuring besprak ik dit met mijn collega’s van buurtwerk sport. Omdat ze het erg spannend vond spraken we af dat ik haar de eerste keren thuis zou komen ophalen om samen naar de activiteit te gaan. Daarna was het de bedoeling dat ze zelfstandig naar de groep zou gaan. Helaas bleek de groep niet geschikt voor haar. Waarna we een tijdje niks meer van haar hoorde.  

Ik heb hierover regelmatig met mijn collega’s gesproken. Wat had ik anders kunnen doen? Hoe motiveer je iemand om recht te doen aan zijn of haar talenten. Voor mij voelde dit alsof ik gefaald had, dat bleef knagen.

Gisteren kreeg ik ineens na een jaar een berichtje van haar waarin ze mij bedankte voor de fijne tijd die we samen hadden gehad en voor alle steun die ze had ervaren. Ook bood ze haar excuses aan omdat ze nooit meer iets van zich had laten horen. Voor mij betekende dit berichtje heel veel. Want juist toen ik dacht dat ik niets voor haar had kunnen betekenen, had mijn inzet toch meer gebracht dan ik kon vermoeden. Dit is de impact van jongerenwerk!

 Door het jongerenwerk van Sociaal Werk De Kop 

Figuur 8: Verloop aantal trajecten t.a.v. ouderschap

In figuur 8 zien we dat het aantal ondersteuningsvragen rondom de ZRM- domeinen Sociaal emotionele ondersteuning, Scholing en Opvang in de afgelopen drie jaar relatief stabiel is gebleven. Het grootste deel van de inwoners met een ondersteuningsvraag op deze domeinen zit in de leeftijdscategorie 27 – 55 jaar. Kinderen worden vaak onder de naam van de ouders gerapporteerd, waardoor wij deze leeftijdscategorie relatief weinig terug zien in onze statistieken.

Aantal opgestarte trajecten met ouderschap als hoofddomein per kwartaal in de afgelopen drie jaar.

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Periode Sociaal emotionele ondersteuning (ouderschap) Scholing (ouderschap) Opvang (ouderschap)
Q 1 2020 10 0 0
Q 2 2020 12 1 0
Q 3 2020 6 1 3
Q 4 2020 7 1 1
Q 1 2021 2 0 0
Q 2 2021 12 1 0
Q 3 2021 6 1 3
Q 4 2021 7 1 1
Q1 2022 8 2 2
Q2 2022 7 1 0
Q3 2022 5 1 0
Q4 2022 7 0 0
Q1, 2023 11 0 1
Q2, 2023 10 1 2
Q3, 2023 6 1 2
Q4, 2023 15 0 0
Via het schoolmaatschappelijk werk, weerbaarheidstrainingen en het jongerenwerk zijn we zichtbaar op de scholen in de gemeente, voor (onderwijs)professionals, ouders en leerlingen.

2.3 Omgaan met de uitdagingen van het leven (preventie en veerkracht)

In 2023 zetten we ons in op het breed dragen van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. We zien Positieve Gezondheid als bindmiddel in het integraal wijkgericht samenwerken. Het thema vitaal ouder worden is in 2023 een steeds belangrijker thema geworden. We zetten hier op in via de huisbezoeken 75 + en Grip & Glans trainingen. Ons doel is om dit uit te breiden naar andere wijken. 

In de individuele casuïstiek is de leeftijdsgroep 31-40 groot. Deze leeftijdsgroep komt voornamelijk met vragen op het gebied van financiën. Daarnaast worden er vooral doelen gesteld op het gebied van huiselijke relaties. We anticiperen hierop door in te zetten op preventie en aan te sluiten bij lokale ontwikkelingen zoals ‘Beweging van 0’. We willen grip krijgen op de groep inwoners die bij ons aanklopt met vragen op het domein Geestelijk Gezondheid. Wat voor groep is dit, wat betekenen wij nu voor ze en is er aanvullend iets nodig? De rol van Sociaal Werk De Kop in integratie van nieuwkomers en ouderen die langer thuis wonen blijft aandacht vragen.  

Verwijzingen huisartsen 2023

12 verwijzingen vanuit de huisarts

(in 2022 betroffen dit 15 verwijzingen)

'Ik ben zo erg uit mijn comfortzone gestapt, en daar van heb ik geleerd' - deelnemer Cultuurlab

Onafhankelijke cliëntondersteuning in 2023

102 individuele trajecten

17 leun en steuncontacten

35 info en advies

Werken vanuit sociale netwerkversterking in 2023

250 individuele trajecten

34 leun en steuncontacten

0 info en advies

Tabel 11: Onze inzet op ‘Preventie en Veerkracht’

Inzet voortgang
Aansluiten bij het programma ‘Beweging van nul’ De gemeente zet samen met organisaties in de jeugdketen van Steenwijkerland in op de beweging naar nul bange ouders die geen hulp durven te vragen in geval van kindermishandeling. De beweging begint met luisteren. Wanneer een ouder met een hulvraag omtrent kindermishandeling zich meldt, dan nemen wij de tijd om naar het verhaal te luisteren. Als regels en procedures de kwaliteit van de hulpverlening in de weg staat dan gaan wij hierover het gesprek aan.
Uitvoering geven aan Sport- en Beweegakkoord Met ingang van 2023 is er een nieuw lokaal Sportakkoord met nieuw geformuleerde doelstellingen. Samen met Sportservice Zwolle wordt hier uitvoering aangegeven. Zie het onderdeel buurtwerk sport voor meer informatie.
Maatschappelijk werker koppelen aan gebied Ter kennismaking is het maatschappelijk werk een paar keer aangeschoven bij een Gebiedsteam. Voor nu is het voldoende om één medewerker (buurtwerker) van Sociaal Werk De Kop aan tafel te hebben, waar nodig sluit het maatschappelijk werk aan.
Het draaien van een rouw en verliesgroep De groep draait en er is veel belangstelling. De eerste twee groepen zijn inmiddels afgesloten. De derde groep start in januari 2024. In 2024 hebben we als doel om een bredere doelgroep te bereiken voor de rouw en verliesgroep.
75+ gesprekken De 13 vrijwilligers hebben inmiddels 130 75-plussers in het pilotgebied bezocht. De laatste bezoeken vinden in juni plaats. Het levert veel signalen op, een uitrol van de pilot is daarom gewenst.
Uitvoering van de Z-route Inburgeraars worden over de buurtwerkers verdeeld en er vindt samenwerking plaats met de inburgeringsconsulenten. Het buurtwerk plant met inburgeraars concrete bevorderende activiteiten in. Hierbij valt te denken aan taalwandelen, fietscoach, vrijwilligerswerk, meedoen met sporten. Hierin wordt aandacht besteed aan Positieve Gezondheid. Momenteel begeleiden drie buurtwerkers samen acht Z-route kandidaten.
Versterken van het VIP! Met ingang van maart 2023 werken we met een (betaalde) VIP! coördinator. De inzet van de VIP! coördinator is zowel intern als extern gericht. In 2024 willen we de samenwerking versterkingen met de afdeling participatie van de gemeente.
ABCD werkplaats De toolkit waarin de ABCD-methode centraal staat is in oktober beschikbaar gesteld voor onder andere Sociaal Werk De Kop. Binnen Sociaal Werk De Kop is inmiddels de beschikbare kennis en ervaring uit de toolkit benut bij zowel het buurtwerk als het jongerenwerk.
Storytelling: de Z-route

De Z-route is gericht op nieuwkomers wiens inburgering niet is gelukt of waarvan de verwachting is dat een volledig inburgeringstraject wellicht niet succesvol afgerond kan worden. Vanuit de Z-route volgen deze nieuwkomers in drie jaar tijd 800 uur taalonderwijs en besteden 800 uur aan participatie. Met dat laatste mogen wij als buurtwerkers een aantal mensen ondersteunen.

Een van de deelnemers is Alex. Op mijn vraag om samen een afspraak in te plannen om zijn gezin, waarover hij al veel had verteld, te ontmoeten reageerde hij meteen gastvrij. De robotstem van de vertaal-app op zijn telefoon vertaalde zijn uitnodiging: ‘kom volgende week aan het einde van de middag, dan zijn de kinderen thuis van school’. De koffie was ingeschonken en ik stelde zijn vrouw de vraag hoe lang ze in Nederland waren. ’Wij zijn hier nu al een tijdje. Maar onze oudste zoon is hier al drie jaar. Hij is als eerste naar Nederland gegaan en daarna konden wij ook komen’.  Ze keek me indringend aan. ‘Op jonge leeftijd moest ik hem in zijn eentje met een goede vriend van onze familie mee laten gaan. Lopend. Naar een land dat ik niet kende. Op een reis waarvan ik niet wist hoe lang die zou duren. Niet wetend of we elkaar weer terug zouden zien. Onze situatie in ons geliefde thuisland liet ons geen andere, dan deze onmenselijke keuze. Als we als gezin samen een toekomst wilden hebben, bij elkaar wilden blijven, dan was er geen andere manier waarop we onze kansen op een veilig gezinsleven konden vergroten’. De zoon is een goed jaar ouder dan mijn jongste. Ik probeerde me uit alle macht voor te stellen hoe dat voor haar, als moeder, moet zijn geweest. Hoe ze hem in deuropening moest uitzwaaien en hoe ze alleen maar kon bidden dat ze hem ooit weer terug zou zien. Hoe wanhopig en uitzichtloos de ellende in je thuisland moet zijn geweest om dat offer te brengen. Je kind, zonder zijn moeder, zonder zijn vader die enorme voetreis te laten maken. Ik kwam tot de conclusie dat ik me dat niet kon voorstellen.

Maar het was goed gegaan. Hij had de reis doorstaan. Het gezin werd herenigd. Er kwam een huis waarop ze zo ontzettend trots zijn. Ze volgen taallessen, werken vrijwillig bij een werkvoorziening op de dagen dat ze niet naar school gaan. Om ervaring op te doen. Mensen te ontmoeten. Om bij te dragen. De kinderen gaan naar school, voetballen. En er zijn dromen. Mooie dromen. Haalbare dromen. Van het leren van de Nederlandse taal. Van het toewerken naar een betaalde baan. Van kapper worden en stoffeerder. Van kinderen die positief kunnen gaan bijdragen aan Nederland, aan de wereld. Van veiligheid, rustig kunnen slapen en een toekomstbeeld. Wat is zag, wat ik zie, zijn mensen die alles willen aanpakken om iets terug te kunnen doen. Die niets voor lief nemen. Die bescheiden zijn. Maar ik zie vooral zo ontzettend veel Liefde en dankbaarheid.  

Door: een buurtwerker van Sociaal Werk De Kop 

2.4 Niet alleen, maar samen (samenwerking met De Toegang)

Samen met De Toegang werken we vanuit Positieve Gezondheid en zetten we in op de goede hulp op de juiste plek. De werkwijze Snelle Start draagt hieraan bij. 

Verwijzingen vanuit De Toegang in 2023

Uitstroom

22 verwijzingen naar De Toegang

in 2022 betroffen dit 22 verwijzingen

Instroom

46 verwijzingen vanuit De Toegang

in 2022 betroffen dit 37 verwijzingen

Tabel 12: Onze inzet op 'Samenwerking Toegang’

Inzet Voortgang
Aandacht functionaris huiselijk geweld en kindermishandeling gaat uitvoering en afspraken Veilig thuis 18+ inbedden De twee functionarissen vanuit Sociaal Werk De Kop zijn hierin opgeleid. Medewerkers zijn in 2023 weer meegenomen in de nieuwe ontwikkelingen rondom huiselijk geweld
Buurtwerk gaat de samenwerking met de gebiedscoördinatoren evalueren en door ontwikkelen De evaluatie vindt begin 2024 plaats. Er is contact met de gebiedscoördinatoren t.a.v. gemaakte afspraken met de verschillende betrokken partijen.
Samenwerking met de Toegang om jeugd casuïstiek te bespreken (Snelle Start) Snelle Start is omgezet naar een geïmplementeerde werkwijze en is daarmee geen pilot meer. Een keer per maand vindt er een overleg plaats tussen het voorliggend veld, jeugdconsulent en tweede lijnspartijen met als doel het bespreken van casussen waarbij niet duidelijk is of het voorliggend kan worden opgepakt of dat er een indicatie nodig is. Vervolgens als de casus belegd is bij een partij, kijken we na zes weken of het inderdaad passend is bij de betreffende partij. Transformeren is hierin het doel. Daarnaast werken we op reguliere basis veel samen met de jeugd consulenten als het gaat om complexe kind casuïstiek.
Pilot scheiding zonder schade De gesprekken met de gemeente over een lokale aanpak rondom complexe scheiding in de gemeente Steenwijkerland zijn herstart. In 2024 zetten we samen met de partners in op laagdrempeligheid, zichtbaarheid en duidelijkheid bij inwoners t.a.v. het thema.

Figuur 9: Verwijzingen door en naar De Toegang en de gemeente, per halfjaar

Over het algemeen is er een prettige samenwerking met De Toegang, er is ruimte voor overleg en meedenken. De instroom vanuit de Toegang en de gemeente is iets gestegen. In 2024 hopen we dat deze groei zich voortzet, om zo de transitie in het sociaal domein dichterbij te brengen. 

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Kolom1 door naar
2018 jan-jun 19 12
2018 jul-dec 5 8
2019 jan-jun 16 22
2019 jul-dec 23 15
2020 jan-jun 13 19
2020 jul-dec 24 18
2021 jan-jun 16 14
2021 jun - dec 24 14
2022 jan - jun 42 21
2022 jul - dec 25 17
2023 jan - jun 33 18
2023 jul - dec 39 14

Figuur 10: Wijze van aanmelding van nieuw opgestarte casussen in 2023

De aanmeldingen die bij Sociaal Werk De Kop binnenkomen betreffen voornamelijk verwijzingen.

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Wijze van aanmelding Casussen opgestart
Verwijzing Extern 238
Telefonisch 237
E-mail 58
Spreekuur 44
Verwijzing intern 36
Website 20
Buurtcontact 19
Via een activiteit / voorziening 11
Vroegsignalering 5
Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report