
Voorwoord
Voorwoord
In 2024 stond Sociaal Werk Oldambt (SWO) opnieuw klaar om de inwoners van Oldambt te ondersteunen op uiteenlopende gebieden zoals bestaanszekerheid, jeugd en jongeren, opvoeden en opgroeien, meedoen in de samenleving, gezondheid en sociale relaties. Onze sociaal werkers boden een luisterend oor en persoonlijke begeleiding aan volwassen, gezinnen, jongeren en kinderen. Samen met de inwoners en diverse samenwerkingspartners hebben we ons ingezet om het welzijn en de leefbaarheid in de gemeente te versterken. Dit jaarverslag geeft inzicht in de resultaten, onze inzet en de veelheid aan activiteiten die SWO heeft verricht.
Het was het eerste jaar waarin we op basis van een meerjarig contract vanuit een beleidsgerichte contract financiering, samen met de gemeente, vorm en inhoud hebben gegeven aan een uitvoeringsplan. In 2024 is ook de uitvoering van de algemene voorziening Jeugd en Gezinsondersteuning (SoWiesO) voor meerdere jaren aan ons gegund. De pilot SoWiesO van de afgelopen drie jaar is effectief gebleken. Ook de nauwe samenwerking met de overige dienstverlening van SWO is hierbij van meerwaarde.
Hiermee heeft SWO een behoorlijke groei doorgemaakt en staat er een stevige, flexibele en gemotiveerde welzijnsorganisatie in Oldambt. Bij SWO werken circa 45 vakbekwame en bevlogen sociaal werkers. Ons team kent een diversiteit aan expertises zoals buurtwerkers, opbouwwerkers, gezinsbegeleiders, jongerenwerkers, maatschappelijk werkers, onafhankelijke cliëntondersteuners, welzijnscoaches en niet te vergeten ervaringsdeskundigen en onze vrijwilligers. Daarnaast worden we ondersteund door de collega’s vanuit Tintengroep. Wat hen allemaal bindt, is hun inzet om het verschil (klein of groot) te maken voor de inwoners van de gemeente Oldambt.
Professionaliteit en vakmanschap staan centraal binnen onze organisatie. Daarnaast zijn we een lerende organisatie. In samenwerking met de gemeente Oldambt streven we naar vitale en verbonden wijken en dorpen. Waar iedereen, jong en oud, zich thuis voelt.
In het jaarverslag lichten we per product onze resultaten en inzet toe. Omdat er sterke verbanden zijn tussen de producten en onze activiteiten vaak aan meerdere producten gekoppeld kunnen worden, hebben we getracht zo goed mogelijk de structuur van het uitvoeringsplan aan te houden. Dit geeft her en der iets aan overlap. Daarom wordt voor 2025 het uitvoeringsplan door de gemeente aangepast.
Het zorgstelsel staat onder druk. Zoals ook bekrachtigd vanuit IZA, GALA, WOZO en Gezond Groningen kan de potentie vanuit sociaal werk beter worden benut om het zorgstelsel te ontlasten. Een deel van de oplossing ligt aan de ‘voorkant’ voordat mensen (zwaardere) zorg nodig hebben. Het vergroten van de zelfredzaamheid, gezondheid en welzijn draagt bij aan deze oplossing. Dit vraagt om een sterkere verbinding tussen het sociaal werk en de zorg. We hebben in Oldambt al een goede start gemaakt met onder andere de inzet van een welzijnscoaches vanuit Welzijn op Recept. Welzijn op Recept is een interventie die de samenwerking tussen de eerstelijnszorg (huisartspraktijken) en het welzijnswerk verstevigt en structureel borgt. Hulpvragen die betrekking hebben op psychosociale leefgebieden en waarvoor geen psychologische of medische behandeling nodig is, worden doorverwezen naar de welzijnscoach.
We hebben afgelopen jaar een bijdrage geleverd aan veiligheid gerelateerde vraagstukken in de gemeente. Onze bijdrage aan de sluitende aanpak jeugd is hier een voorbeeld van. Regionaal zijn we in gesprek met partners zoals het RIEC om nader te onderzoeken welke bijdrage het welzijnswerk nog meer kan leveren.
Als partner van de gemeente Oldambt signaleren we trends en ontwikkelingen. Deze maken wij kenbaar en we denken graag mee over vervolgstappen. Hierbij adviseren wij om de huidige sociaal-maatschappelijke infrastructuur in Oldambt en de samenwerkende organisaties te benutten. Op basis van de ontwikkelingen, geïnitieerd vanuit bijvoorbeeld de sociale agenda Nij Begun, de Regiodeal en Gezond Groningen, ziet SWO mogelijkheden om samen met de inwoners en gemeente een boost te geven aan de versterking en de vernieuwing op het gebied van jeugd, leefbaarheid en gezondheid. Graag bespreken we dit jaarverslag met de gemeente. Waarbij we vooral in gesprek willen gaan over hoe we kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en toekomstige vraagstukken. En wat dit vraagt van het vakmanschap van onze sociaal werkers. Wij zetten ons hier graag voor in.
Tot slot ben ik trots op de door de sociaal werkers van SWO behaalde resultaten. Zij zetten zich met passie in voor de inwoners van de gemeente Oldambt.
Karin Eeken
Directeur Sociaal Werk Oldambt
Het jaar 2024 in beeld
Kuier en Keuvel
Januari 2024
Onder de naam "Kuier & Keuvel" organiseert Sociaal Werk Oldambt elke week een wandeling. De meeste wandelingen zijn 4 á 5 kilometer en duren 60 tot 75 minuten. Er wordt gewandeld in een rustig tempo zodat iedereen mee kan doen.

Repair café
Februari 2024
Het Repair Cafë helpt mensen die iets kapot hebben en geen idee hebben hoe of waar het gerepareerd kan worden. Vaak kunnen zij nog wel een oplossing vinden en dragen zij bij aan een beter milieu!

Belastingdienst opent steunpunt bij de Boschpoort in Winschoten
Maart 2024
Bij “De Boschpoort'' in Winschoten is een steunpunt van de Belastingdienst geopend. Inwoners zijn er iedere donderdag op afspraak welkom voor hulp met belastingzaken.

Linked: dé ontmoetingsplek voor jongeren met autisme.
April 2024
Met 10 geweldige jongeren en hun supportnetwerk hebben we genoten van boeiende gesprekken, strategisch Monopoly spelen, creatief knutselen, samen gamen met onze medewerkers en energie kwijtraken door lekker te rennen, gillen en de muziek te laten knallen!

Schouders voor ouders
Mei 2024
Een oudersteungroep bijeenkomst voor alle ouders vanuit de gemeente Oldambt. Ieder verhaal is anders, maar samen verbinden we in de zorgen en de machteloosheid die we als ouders/ opvoeders voelen.

Koffieleut
Juni 2024
Bij het inloophuis ''De Koffieleut'' is iedereen welkom voor een gezellige middag met een praatje, ontmoeting en creativiteit.

Jonge moedergroep
Juli 2024
In juli kwamen de jonge moeders weer bij één in de jonge moedergroep. Een groep waar ruimte is voor[LK1] [EH2] erkenning en herkenning. Het doel van de moedergroep is het versterken van de opvoedkracht van (alleenstaande) moeders, het versterken van het steunende netwerken en het bevorderen van sociale activering. Op deze ochtend sloten 12 moeders (en hun kindjes) aan.

Klaverjassen
Augustus 2024
Elke maandagmiddag trekt de klaverjasclub in de Boschpoort volop bezoekers. Deelnemers genieten van een spelletje in aanwezigheid van anderen. Deze middag wordt enthousiast gerund door twee vrijwilligers.

Hunted
September 2024
Op 20 september was het tijd voor Hunted! Jongeren moest een uur lang uit handen zien te blijven van politie, handhaving en het drone team. Dit was een samenwerking tussen het jongerencentrum ‘t Spoor, politie, Huis voor de Sport en de gemeente Oldambt. Met 150 deelnemers en 45 betrokken vrijwilligers/netwerkpartners was deze avond een enorm succes.

Biljarten
Oktober 2024
De biljartclub in de Boschpoort kampte de afgelopen jaren met een afname in het aantal leden. Door veel energie te steken in de PR is de biljartclub momenteel weer op volle sterkte! Dit is terug te zien in het leden aantal. 120 leden, in wisselende samenstellingen, genieten van een potje biljarten met elkaar.

Zangkoor Winschoten
November 2024
Het zangkoor heeft het afgelopen jaar een nieuwe dirigent gekregen. De keeltjes worden volop gesmeerd. Vanaf nu zal het zangkoor ook weer optredens gaan verzorgen. Elke donderdag sluiten er zo’n tien personen aan bij het zangkoor.

Ugly sweater party
December 2024
In december was er in de discozaal met de rookmachine en de beste (kerst)muziek een Ugly Sweater Party in jongerencentrum ’t Spoor voor jongeren van 12 tot 23 jaar. Met 26 deelnemers was het een drukte van belang. Jongeren genoten van warme chocolademelk met slagroom, de sfeer en de gezelligheid. De avond werd spectaculair afgesloten.
