Spring naar inhoud

Hoofdstuk 3 Overige activiteiten

Activiteiten op basis van inkoop of subsidie buiten de oorspronkelijke subsidieopdracht om

Expeditie De Monden

Welzijnsorganisatie Andes werkt samen met de Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn en de gemeente Borger-Odoorn in ‘Expeditie De Monden’. Deze Expeditie is gericht op Valthermond. De financiën komen uit de Regiodeal Zuid Oost Drenthe en Hardenberg.

De organisatie ziet er als volgt uit:

  • De stuurgroep wordt gevormd door: twee wethouders, manager Sociaal Domein, directeur bestuurder Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn, de manager van Andes en de projectleider van de Expeditie.
  • De Projectgroep wordt gevormd door: de projectleider, ambtenaar Sociaal Domein gemeente Borger-Odoorn, Projectmedewerker Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn en een buurtwerker van Andes.

In drie deelprojecten wordt gewerkt aan gezinsondersteuning, leefbaarheid aan de Rooilaan en het vergroten van kansen voor jongeren. In deze projecten wordt de expertise van buurtwerkers van Andes ingezet in de vorm van projectleiderschap.

Steunouder
Vanuit de Expeditie is onderzocht welke gezinsvoorziening passend zou zijn voor het Mondengebied. Aan de hand van literatuuronderzoek, gesprekken met netwerkpartners en de aanbieders van dergelijke voorzieningen is besloten om een pilot te starten met Steunouder NL. Er is voor deze aanbieder gekozen omdat daarmee de werkwijze ingebed wordt binnen de gemeente, zodat er lokaal aanpassingen gedaan kunnen worden. De pilot start in april 2022. Mocht de pilot succesvol verlopen, dan kan onderzocht of een uitrol binnen de gehele gemeente mogelijk is.

Expeditie Rooilaan
Een van de andere deelprojecten van Expeditie De Monden is Expeditie Rooilaan. In dit project gaat Andes, met verschillende netwerkpartners (gemeente Borger-Odoorn, Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn, Woonservice e.a.), in gesprek met inwoners van de Rooilaan over de leefbaarheid in de straat en hoe zij deze ervaren. Daarnaast willen we met hen bepalen wat er beter kan, wat zij voor rol voor zichzelf hierin zien en wat er gezamenlijk met (professionele) organisaties opgepakt moet worden.

In 2021 zijn de voorbereidingen gestart met gesprekken met de netwerkpartners, statistieken en observaties in de straat. De uitvoering van de actie staat gepland voor het voorjaar van 2022.

Backpack
Aan het begin van het schooljaar 2021-2022 is in Valthermond het project Backpack van start gegaan. Backpack is een naschools programma van 40 weken met activiteiten op het gebied van sport, cultuur en ondernemen. Het doel hiervan is kinderen hun talenten en interesses te laten ontdekken en deze verder te ontwikkelen om het referentiekader te verbreden.

Hiervoor wordt samengewerkt met de combicoach, cultuurcoach, regisseur Sociale Teams, inwoners, ondernemers, verenigingen en basisscholen. Voorbeelden van resultaten zijn: een deelnemer die na de workshop toneelspelen genoeg zelfvertrouwen heeft om elders auditie te doen, nieuwe leden bij de verenigingen en kinderen die meehelpen op de boerderij.

Sociale Activering

Activeringstrajecten

33 aanmeldingen

waarvan 10 trajecten zijn afgerond

Voor Sociale Activering zijn 33 inwoners aangemeld door het Sociaal Team. In de cirkeldiagram hieronder is te zien waar de inwoners terechtkomen voor sociale activering. Het grootste aandeel activeringsplekken wordt geboden door woonzorgcentra van Treant, Meander en Tangenborg en de Ruilgoederenbanken. Onder overige vallen de plekken waar een enkele kandidaat is geplaatst: Borgers Moestuin, Breicafé, Lekker Hip, Kringloop Wedeka en Hout en Steen. Door het wegvallen van de financiering van de leerwerkplek van de voorman, blijven er twee activeringsplekken over. We staan nu voor de uitdaging om nieuwe plekken te zoeken en de kwaliteit van de begeleiding te blijven borgen.

Naast de activeringsplekken kijken we ook welke interventies steunend kunnen zijn aan het activeringstraject. Interventies zijn onder andere: Bewegen Werkt, Rots en Water (weerbaarheidstraining), Sterk in je werk, taalondersteuning en budgetcoaching.

Inzet activeringsplekken

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Figuur 1: Aantal deelnemers per activeringsplek

Maatschappelijke Diensttijd

Andes heeft geïnvesteerd in het project Impacter om jongeren te helpen hun passies en talenten ontdekken. De jongerencoach gaat met ze op zoek naar een organisatie in gemeente Borger-Odoorn waar ze zich kunnen ontwikkelen. Pionieren en uitproberen was voor ons in 2021 nog een behoorlijke uitdaging door de wisselende corona maatregelen. Ondanks dat, hebben we geleerd dat peer-2-peer contact en een benadering die gericht is op perspectief, uitdagingen en talenten beide vruchten afwerpen.

De Maatschappelijke Diensttijd trajecten kunnen zowel individueel als in groepsverband worden vorm gegeven. Door de Impacter activiteiten onder te brengen bij het jongerenwerk versterken beide elkaar. De projectfase loopt in 2022 af, waarmee ook de financiering afloopt. Voor 2022 hebben we mooi ideeën om impact te maken met (groepen) jongeren in Borger-Odoorn. We zien in het organiseren van Maatschappelijke Diensttijd trajecten bovendien kansen om bij te dragen aan de transformatiebeweging juist door ons samen met de jongeren te richten op positieve ontwikkeling en het bieden van perspectief. 

Lees meer over Impacter in Borger-Odoorn
Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report