Spring naar inhoud

Jaarverslag 2021

Managementsamenvatting

Terugblik

In het jaarverslag van 2020 hebben we vooruitgeblikt en een aantal ontwikkelingen uitgelicht die relevant waren voor de taken van Andes in 2021.

Zo wilden we inzetten op Integraal werken. Intern zien we dat deze ontwikkeling zich heeft doorgezet tussen alle verschillende taakgebieden en extra inzet. Enkele voorbeelden:

  • Per dorp is er een constructie waarin jongerenwerk en opbouwwerk samen optrekken.
  • Verbinding tussen VIP! en mantelzorgondersteuning en Sociale Activering.
  • Schuldenescape (jongerenwerk en schulddienstverlening).
  • Trainingen omgaan met geld in relatie tot laaggeletterdheid (Taalhuis).
  • Mantelzorgsituaties herkennen in het jongerenwerk, sociale activering Sociale activering en vrijwilligersondersteuning.

Ook extern heeft het integraal werken meer vorm gekregen:

  • in het opbouwwerk met woningbouwcorporaties en politie;
  • in het Samen Doen team rondom betalingsachterstanden;
  • In het jongerenwerk met de combicoaches;
  • met Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn zijn stappen gezet om het integraal werken verder te verbeteren.
  • inloopspreekuren bij het Esdal College door jongerenwerk
  • de samenwerking met de Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn, de gemeente en Andes in de Expeditie de Monden.

Voor Andes is het gedachtegoed van Positieve gezondheid meer gaan leven doordat alle medewerkers erin geschoold zijn. Waar mogelijk wordt er vanuit dit gedachtegoed gewerkt en we onderzoeken hoe Positieve Gezondheid kan worden ingezet in collectieve activiteiten.

Intern zijn in 2021 voorbereidingen getroffen om de impact van collectieve dienstverlening inzichtelijk te maken. Onze verwachting is dat we hier in 2022 daadwerkelijk gebruik van kunnen gaan maken.

Andes heeft voor de toerusting van medewerkers de mogelijkheid om kennis en praktijken uit te wisselen met andere welzijnsorganisaties binnen de Tintengroep. Waar deze kennis en praktijken waarde toevoegen aan ons werk in Borger-Odoorn, wordt hiervan gebruik gemaakt.

Trends en ontwikkelingen

In 2021 hebben we de volgende ontwikkelingen gezien:

  • De netwerken die in eerdere stadia zijn opgebouwd vanuit opbouwwerk, jongerenwerk en sociale activering zijn tijdens de coronapandemie cruciaal gebleken om ons werk voort te kunnen zetten.
  • De organisatie van de Ruilgoederenbank heeft te lijden gehad onder diverse ontwikkelingen, waardoor het aantal activeringspekken onder druk komt te staan.
  • Investeren in relaties met jongeren is cruciaal om preventief te kunnen werken. Jongeren verdwijnen echter te gemakkelijk uit beeld bij het jongerenwerk in Borger-Odoorn. Onder andere doordat hun leefwereld zich met de overgang naar de middelbare scholen verplaatst naar andere gemeentes. De relaties verliezen of beperkt kunnen opbouwen heeft forse consequenties voor vroege signalering en vroegtijdig ingrijpen in situaties waarin dit nodig is.
  • In de informele ondersteuning hebben we gezien welke waarde de toerusting en ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorg heeft. We hebben geleerd dat toerusting door vrijwilligers erg wordt gewaardeerd, en dat het zin heeft om met ons aanbod aan te blijven sluiten op de vraag.
  • Voorbereidingen voor een certificering van het Taalhuis zijn getroffen, wat een kwaliteitsslag betekent voor de dienstverlening met betrekking tot taalvaardigheden.
  • Ten aanzien van het taakgebied Schuldhulpverlening verwachten we dat het aantal huishoudens dat tot de risicogroep behoort zal groeien in verband met de economische gevolgen van de coronapandemie. Ook de gevolgen van de recente sancties tegen Rusland naar aanleiding van de oorlog in Oekraïene zullen hier invloed op hebben.
  • De subsidieopdracht loopt in 2022 ten einde.

Vooruitblik

Voor de komende periode wordt het voor Andes daarom belangrijk om in te zetten op:

  • Behouden, onderhouden en borgen van de integrale werkwijze zowel in als extern.
  • Behouden, onderhouden en borgen van informele en formele netwerken.
  • Relatie-opbouw met jongere jeugd (groep 7, 8 basisonderwijs) en relatiebehoud tijdens overgangsperiodes.
  • Aansluiten bij de werkelijke ondersteuningsbehoefte van vrijwilligers en mantelzorgers.
  • De afronding van de certificering van het Taalhuis en uitvoering geven aan de gezamenlijke plannen.
  • Anticiperen op de groei van het aantal risicohuishoudens met betrekking tot financiële problematiek.
  • Investeren in preventie bij risicogroepen (jongeren, laaggeletterdheid, kwetsbare doelgroepen).
  • Uitvoering geven aan de Schuldenescape.
  • Focus op de bedoeling van de Ruilgoederenbank en het vormgeven van de organisatie gericht op die bedoeling.
  • Voorbereiden op de afloop van de subsidieopdracht.
  • Meedenken over de doorontwikkeling van het sociaal domein in Borger-Odoorn.
  • Nieuwe kansen benutten voor het vormgeven van beschutte plekken voor Sociale Activering.
  • Doorontwikkelen van het data-gedreven werken binnen Andes.

Visie en missie

Visie

Onze missie is inwoners ondersteunen en motiveren om vanuit eigen kracht en hun talenten regie te nemen over hun leven en met elkaar te zorgen voor een leefbare, sterke samenleving. Dit doen we vanuit de overtuiging dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven, maar ook invloed kunnen uitoefenen op het leven van hun naasten.

Missie

De kracht van Andes is dat wij weten wat er leeft en speelt op lokaal-, buurt- en dorpsniveau. We zijn actief betrokken, halen vragen op bij inwoners en bij onze samenwerkingspartijen. Vanuit onze kennis en vaardigheden op welzijnsgebied zijn wij de verbinding tussen organisaties en inwoners. We kennen en organiseren de sociale infrastructuur en brengen informele en formele partijen bij elkaar.

Bij Andes gaan we uit van de eigen kracht en het eigen talent van mensen. Iedereen kan zich op zijn of haar manier ontwikkelen en naar vermogen een bijdrage leveren aan een positieve, veilige leefomgeving. Andes sluit aan bij bewonersinitiatieven en stimuleert ze. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Voorwoord

In dit jaarverslag hoop ik de lezer mee te nemen in ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden bij Andes in 2021. We kunnen terugkijken op een inspirerend jaar waarin veel is veranderd. De grootste verandering is misschien wel dat ik als manager nieuw ben begonnen bij de organisatie. Voor mij persoonlijk is het een jaar geweest waarin ik veel heb geleerd over het sociale domein binnen en buiten de gemeente Borger-Odoorn. Ik heb veel mensen leren kennen en net zo belangrijk, zij mij. Het was ook een roerig jaar dat zich kenmerkte door een hoge werkdruk en de beperkingen door corona.

Integraal werken is een thema dat ik belangrijk vind en waar op in is gezet in 2021. Elkaar kunnen versterken en aanvullen waardoor er een synergie ontstaat is een belangrijke meerwaarde van integraal werken. Het thuiswerken was een uitdaging en af en toe een belemmerende factor. Desondanks begint het integraal werken zijn vruchten af te werpen. Het opbouwwerk is meer betrokken bij het jongerenwerk, waardoor dingen samen opgepakt kunnen worden. Doordat teamleden beter op de hoogte zijn van elkaars werkzaamheden ontstaat er een kruisbestuiving. Naast intern heb ik ook geïnvesteerd in integraal werken met ketenpartners. Om een voorbeeld te noemen is het contact met combicoaches beter dan ooit. De samenwerking met het Sociale Team is geïntensiveerd en heeft geleid tot een gezamenlijke ‘heidag’ in december. Daarnaast zijn vanuit Expeditie de Monden projecten samen met de gemeente en Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn opgepakt.

Verdere hoogtepunten van 2021 zijn te lezen in dit jaarverslag. Dit jaar had niet zo’n succes kunnen worden zonder de onuitputtelijke inzet van het gehele team. Als team samen, maar ook eenieder individueel. Onze vrijwilligers verdienen ook een grote pluim. Ze staan altijd klaar voor de inwoners van de gemeente en hebben te maken gehad met moeilijke omstandigheden. Hierdoor was het soms een grote uitdaging om toch dat te kunnen doen waarvoor ze ingezet worden.

Willemijn Kleijn, manager Andes

Leeswijzer

Het jaarverslag van welzijnsorganisatie Andes is als volgt opgebouwd: in het eerste hoofdstuk worden de taakgebieden en ureninzet in 2021 weergegeven. Hoofdstuk 2 schetst een beeld van de opbrengst van de werkzaamheden per taakgebied. In de loop van de tijd is ons takenpakket door middel van extra subsidie uitgebreid, zoals bijvoorbeeld in het opbouwwerk, de schuldhulpverlening, en het taalhuis. Deze extra inzet is in de verslagen opgenomen. Daarnaast voeren we op basis van inkoop nog andere werkzaamheden uit. Voor deze taken geldt dit jaarverslag niet als verantwoording. Maar om een volledig beeld te krijgen van ons werk beschrijven we deze inzet in het laatste hoofdstuk.

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report