Spring naar inhoud

Jongerenwerk

Jongerenwerk

Het jongerenwerk draagt bij aan het in hun kracht zetten van jongeren. Dat doen we op diverse manieren: soms door ze met elkaar te verbinden, soms door er een supporter aan te koppelen. Maar ook met individuele gesprekken of juist door het begeleiden naar een meer passende hulpverlener. De jongerenwerkers staan dichtbij de jongeren, signaleren onderliggende omstandigheden of problematiek en doen daar wat mee voor het te groot wordt. Heel vaak werkt een collectieve aanpak goed bij jongeren, juist omdat ze dan voelen dat ze niet alleen zijn met hun problemen. En ze ervaren dat ze elkaar heel goed kunnen helpen met tips, ideeën, steun en een luisterend oor.

Hieronder een beeld van het jongerenwerk wat grotendeels vanuit het jongerencentrum Break! plaatsvindt. 

Jongerencentrum Break!

Jongerencentrum Break! is een chillplek, waar de jongeren na schooltijd en op een aantal middagen en avonden langs kunnen komen. Zo is er van woensdag tot en met vrijdag reguliere inloop, en zijn er op maandag en dinsdag meer gesloten bijeenkomsten. De jongeren kunnen in het jongerencentrum chillen, maar ook meedoen met (het organiseren van) allerlei activiteiten en projecten zoals een LAN-party, sport- en spel, meidenavond, een FIFA toernooi enz. Per avond komen hier zo'n 30-70 jongeren, vooral op de vrijdag. 
Daarnaast is het centrum ook een belangrijke plek waar je terecht kunt voor hulp en ondersteuning. Bijvoorbeeld als het gaat over pesten, een maatschappelijke stage, eenzaamheid of als jongeren een leuk idee hebben voor een activiteit. De jongerenwerkers van Compaen pakken ook individuele vragen en problemen op.

Hieronder een overzicht van een aantal collectieve activiteiten die in 2022 hebben plaatsgevonden. 

Meidenavond

Eén keer per maand is het girls only bij Break! Dit wordt begeleid door stagiaires. Er wordt bijvoorbeeld gepraat, een film gekeken of tips over make up uitgewisseld. 

Supportteam

Jongeren die vastlopen op een bepaald gebied en ondersteuning nodig hebben, kunnen individueel gekoppeld worden aan een maatje. Dit kunnen stagiaires of vrijwilligers zijn. De begeleiding kan maximaal een schooljaar duren of wordt daarna overgenomen door een andere supporter. Verwijzingen naar het supportteam worden gedaan door: CJG (casemanagers), Accare, Lentis, collega’s Compaen of de deelnemer komt zelf. 

LAN-party

Samen gamen, maar ook samen eten en drinken en sociale contacten leggen en verbeteren. Het gaat daarbij ook om activering en het creëren van een plek waar jongeren terecht kunnen. 

Muziek

Vanuit het jongerenwerk wordt ook aandacht gegeven aan muziek. Zo laten ze jongeren kennismaken met muziekinstrumenten, en is er aandacht geweest voor begeleiding bij het ontwikkelen van muzikaal talent (bijvoorbeeld door jam sessies). Bij muziek gaat het ook om jezelf (durven) laten zien en horen, en je emoties en onzekerheden uiten. Dit kan heel bevrijdend zijn. 

Bij de les!

Op maandagmiddagen is Break! alléén open is om samen huiswerk te maken. Het samen gezellig bezig zijn met huiswerk stimuleert de leerlingen (van groep 7 en 8 tot MBO4). Dit wordt gedaan onder begeleiding van stagiaires. 

Teenz middag

Elke dinsdagmiddag van 14:30-17:00 is er Teenz middag voor jeugd in de leeftijd van 10-12 jaar. Samen chillen, of een leuke activiteit, zoals cupcakes bakken!

Burgemeester en wethouders bij Break!

8 november

Vandaag mocht Break! aan burgemeester en wethouders hun visie op het jongerenwerk presenteren. Dit werd gedaan samen met ketenpartners, politie, en Winkler Prins. Een gezellige middag waar we het belang van jongerenwerk, in het voorliggend veld, en samenwerking met ketenpartners konden uitleggen en benadrukken. Dit leverde mooie inzichten en gesprekken op.

Overige activiteiten

Naast bovenstaande kort toegelichte activiteiten zijn er in 2022 onder meer ook nog een voetbaldag, filmmiddag, halloween bal, toernooi middag, een kerstdiner en een kerst gala georganiseerd. 

Verder worden er regelmatig trends gezien waar vanuit het jongerenwerk zelf of met een ketenpartner collectief op ingespeeld kan worden, bijv. transgender problematiek, geweld tegen vrouwen (Orange the World), respectloos gedrag (groepsgesprek), eenzaamheid, kennismaken en in gesprek met politie en VNN enz.

Naar aanleiding van een gesprek over het belang en de impact van het jongerenwerk vertelt een jongerenwerker:

"Het is voor de jongeren superfijn dat ze ergens terecht kunnen, en ook belangrijk dat door middel van het jongerenwerk soms ergere problemen voorkomen kunnen worden. Er is nu een groepje oudere jongeren, die onderdeel zijn van de vaste kerngroep die al langer meedraait, en zij hebben nu samen een vrijwilligersclubje opgericht voor Break!. Ze doen bardiensten, schoonmaken, activiteiten, en zijn echt part of the team. Dat is het grootste compliment wat je kan krijgen, dat ze zelf iets willen betekenen voor Break!".

"Het is mooi om te zien als de jongeren zich positief ontwikkelen, en je ze bijvoorbeeld ziet afstuderen. Ik kreeg een briefje van een jongere waarop stond: "ik leer heel veel van jou". Dat is mooi. Die waardering van jongeren krijgen we allemaal."

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report