Spring naar inhoud

Onze dienstverlening

Inleiding

We hebben onze dienstverlening ingedeeld op basis van vier thema’s: leefbaarheid, een sterke basisstructuur, gelijke kansen bij het opgroeien en inburgering. Per thema staan we stil bij de activiteiten die wij in de periode van mei 2023 tot mei 2024 hebben ondernomen en welke resultaten dan wel hoeveel mensen wij hiermee hebben bereikt. 

1.1 Leefbaarheid

We zetten ons ervoor in dat inwoners zich betrokken voelen bij hun woon- en leefomgeving. We zetten hierbij de krachten en talenten van inwoners in om leefbaarheid te behouden, ook voor inwoners in een kwetsbare positie. Dit doen we vanuit de gedachte dat inwoners medeproducent en vormgever zijn van samenleven.

Ondersteuning bewonersinitiatieven en dorpsorganisaties

Vanuit Neie Naober zetten we ons actief in om de eigen kracht en talenten van de inwoners in de gemeente Tynaarlo te versterken. We brengen mensen in dorpen en buurten samen, adviseren en begeleiden. Wanneer inwoners een idee hebben, dat ook gedragen wordt door andere inwoners in het dorp, kan Neie Naober deze inwoners begeleiden, wegwijs maken in de mogelijkheden die er zijn en advies geven over vergelijkbare initiatieven in andere dorpen. Elkaar ontmoeten en leren kennen draagt bij aan sociale cohesie en omzien naar elkaar. Mee kunnen doen aan een activiteit die bij je past verhoogt het welbevinden en de kwaliteit van leven. Daarnaast denken we mee met subsidieaanvragen om een initiatief financieel te ondersteunen.

Nieuwe ideeën welkom voor Ons Dorpshuis

Op 28 februari 2024 heeft Neie Naober in Ons Dorpshuis een ideeënmiddag georganiseerd. Op het krantenartikel en het Facebookbericht kwamen al veel reacties. Er zijn veel creatieve ideeën gedeeld, variërend van een discoavond voor ouderen tot een workshop hondentaal voor kinderen. Tijdens de ideeënmiddag kwamen 11 enthousiaste dorpsbewoners samen om hun ideeën en wensen te delen. Door middel van een werkvorm ‘droomwolk’ zijn de ideeën verzameld. Dezelfde ‘droomwolk’ is gemaakt door de deelnemers van de Open Huiskamer. In totaal zijn er 45 ideeën verzameld. Opvallend is de grote interesse in een gezamenlijke maaltijd, gezelschapsspelletjes en creatieve activiteiten. De wens om Ons Dorpshuis een opfrisbeurt te geven wordt ook meermaals benoemd.

Wij vinden het belangrijk dat de mensen die een idee hebben gedeeld betrokken blijven bij de uitvoering van dit idee. Door de organisatiekracht bij de inwoners te laten wordt Ons Dorpshuis ook echt een huis van het dorp. De buurtwerker ondersteunt en adviseert inwoners bij realisatie van de ideeën. De 11 deelnemers van de ideeënmiddag zijn gevraagd om als werkgroep verder te gaan. Uiteindelijk sloten 5 deelnemers zich aan bij de werkgroep.

We hebben gewerkt aan de uitwerking van een activiteitenagenda van Ons Dorpshuis. Daarnaast zijn we bezig gegaan met de realisatie van spelletjesavonden, salsalessen en een structurele gezamenlijke maaltijd. 

Koffieochtenden en huiskamers

Neie Naober heeft diverse structurele laagdrempelige ontmoetingsmomenten voor volwassenen en senioren in de gemeente Tynaarlo georganiseerd: koffieochtenden en huiskamers. Medewerkers van Neie Naober speelden een rol in het initiëren en/of ondersteunen van verschillende manieren van ontmoeten. Ons uitgangspunt is dat daar waar mensen in staat zijn op eigen kracht of met ondersteuning van een vrijwilliger de ontmoetingsmomenten vorm te geven, wij ons meer naar de achtergrond bewegen. Daar waar het ging om ontmoetingen tussen inwoners die te maken hebben met kwetsbaarheden, intensiveerden wij de ondersteuning. Hiermee konden we zwaardere zorg voorkomen of uitstellen.

Huiskamer de Ludinge

Huiskamer de Ludinge werd stabiel bezocht door een kleine vaste kern van bezoekers. Een deel sloot altijd aan, anderen kwamen om de paar keer. Er heerste over het algemeen een goede sfeer. Het was een hele fijne groep voor deelnemers die kleinschaligheid en in de basis vaste gezichten/contacten nodig hadden. Die vastigheid boden we met twee vrijwilligers en de buurtwerker van Neie Naober. Samen hebben we het hele jaar door een bepaalde mate van vertrouwdheid en veiligheid geboden. Enkele deelnemers zijn via het Sociaal Team, de praktijkondersteuner of de huisarts bij de buurtwerker aangemeld. Er werd samen veel lief en leed gedeeld. Dat was best bijzonder, omdat de groep erg divers was: van laag tot hoog opgeleid. De een kreeg ambulante zorg wegens mentale beperking, de ander kon en deed alles nog zelf ondanks zijn of haar hoge leeftijd. Sommigen hadden het zwaar door verlies van lichamelijke functies, pijnen of chronische onderliggende ziekten, de ander door andersoortige problematiek in hun leven. De een had het financieel goed voor elkaar, de ander moest de eindjes aan elkaar knopen. Het mooie was dat de focus ligt op wat er wel kan en het positief samen zijn.

- Positieve gezondheid: geregeld bespraken we informeel de verschillende facetten.
- Laagdrempelige voorziening: ook toegankelijk voor bezoekers met sociale angst en/of die niet goed tegen omgevingsgeluiden/prikkels kunnen.
- We deelden informatie en activiteiten
- Signalering en korte lijnen waar nodig met de 1e lijn.

Op verzoek van de deelnemers en de gastheer is dit collectief vanaf februari 2024 wekelijks geopend in plaats van om de week. Hier zijn de deelnemers ontzettend blij mee. Nu het wekelijks open is geeft het de deelnemers meer houvast, ze kunnen elkaar vaker ontmoeten en bij elkaar zijn, geven meer ondersteuning aan elkaar en heeft het een grotere positieve impact op het mentaal welbevinden. 

De Huiskamer is van mei 2023 tot mei 2024 in totaal 293 keer bezocht. Er zijn 30 ochtenden geweest, waarvan gemiddeld 10 deelnemers en met een totaal bereik van ongeveer 30 unieke personen.

Huiskamer de Aanloop, Zuidlaren

In huiskamer De Aanloop kun je anderen ontmoeten en gezellig samen zijn. Het is een zorgvriendelijk burgerinitiatief vanuit seniorencomplex Nieuw Laarhof. Ook mantelzorgers zijn hierbij van harte welkom voor wat gezelligheid en ondersteuning. Vrijwilligers maakten De Aanloop mogelijk, begeleid door Neie Naober en ondersteund door het bestuur van bewonersvereniging Nieuw Laarhof en de gemeente Tynaarlo. De buurtwerker van Neie Naober pakte signalen op, gaf adviezen en bundelde waar mogelijk wensen van bezoekers met betrekking tot het opzetten van nieuwe activiteiten. 

Huiskamer De Aanloop is van mei 2023 tot mei 2024 in totaal 998 keer bezocht. Er zijn 50 bijeenkomsten georganiseerd. Gemiddeld komen er 19 personen per keer met een bereik van ongeveer 50 unieke personen. Vanuit de behoefte naar Huiskamer de Aanloop worden ook andere activiteiten georganiseerd. Die vallen onder de Themamiddagen De Aanloop en de Kookclub De Aanloop. In 2023 zijn er 7 keer themamiddagen georganiseerd die 126 keer zijn bezocht door gemiddeld 18 personen. Voorbeelden van de themadagen zijn de scootmobielcursus (zie hieronder), de zorgcafés en filmmiddagen.

Op 17 september 2023 waren vrijwilligers van huiskamer De Aanloop in Zuidlaren aanwezig op de informatiemarkt van De Protestantse Gemeente Anloo-Zuidlaren bij de Laarkerk. De informatiemarkt was onderdeel van de kerkelijke startbijeenkomst. Onze vrijwilligers van De Aanloop waren uitgenodigd door dominee Anita Akkerman. De vrijwilligers informeerden de aanwezigen over de activiteiten van Neie Naober en onze samenwerkingspartners. Er kwamen mooie gesprekken op gang. De informatie, de gesprekken en de aanwezigheid van de vrijwilligers werden erg gewaardeerd.

Op 19 september 2023 was er een scootmobielcursus in De Aanloop. Dit was een groot succes. Ondanks het wisselvallige weer kwamen er toch 16 deelnemers op af. De middag begon met een theoretisch gedeelte. Daarna oefenden de deelnemers in de praktijk met een parcours. Het was een leerzame en leuke middag voor zowel beginners als de meer gevorderde scootmobielrijders. Tijdens de middag gaven drie personen zich op voor een opfriscursus autorijden en twee voor een individuele scootmobieltraining bij Veilig Verkeer Nederland. Deze themadag werd georganiseerd door de buurtsportcoach Berna Nijboer en buurtwerker Lot Thijs in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, en Mobivit.

Sinds november 2023 is er in De Aanloop in Zuidlaren een kookclub gestart. Onder begeleiding van een buurtwerker en een vrijwilliger komt een kleinschalige groep mensen twee keer per maand samen om samen gezellig en gezond te koken en te eten. Inmiddels heeft de kookclub 9 keer plaatsgevonden en zijn er 7 vaste deelnemers.

Deze gemakkelijk toegankelijke activiteit brengt een deelnemer in stappen (weer) in contact met anderen. Je wordt ergens verwacht en je wordt gemist als je een keer niet kunt komen. Met andere woorden: je hoort ergens bij. De interactie stimuleert bovendien om ook andere dingen op te pakken: men kan elkaar bijvoorbeeld praktische tips geven over bepaalde regelingen of vrijetijdsbesteding. Talenten worden ontdekt en ingezet. De aanleiding om bij elkaar te komen, het samen koken, wordt bovendien benut om over gezonde voeding te praten. Op deze manier doorbreken we sociaal isolement en bevorderen we sociale cohesie, participatie en een gezonde(re) leefstijl.

Creatief Ontmoetingscafé, Bibliotheek Zuidlaren

Vanuit de vraag naar een collectief aanbod van ontmoeting in combinatie met op creatief vlak elkaar inspireren is in 2022 het Creatief Ontmoetingscafé gestart in de bibliotheek van Zuidlaren. Iedereen neemt eigen werk mee. Daarnaast wordt er geregeld samengewerkt aan gezamenlijke projecten. Het creatief ontmoetingscafé in Zuidlaren is van mei 2023 tot mei 2024 in totaal 407 keer bezocht. Er zijn 52 bijeenkomsten geweest met een gemiddelde van 8 deelnemers en een bereik van 15 unieke personen. De deelnemers hebben het wandkleed “Vogels” gemaakt wat te bewonderen is in de bibliotheek. 

Koffieochtend Eelde, ontmoetingsruimte aanleunwoningen de Symphonie

De koffieochtend is een wekelijks ontmoetingsmoment voor senioren in Eelde. De deelnemers wonen in het aanleungedeelte van de Symphonie. Twee vrijwilligers leiden de activiteiten met betrokken deelnemers. Buurtwerker Yvette Hovenkamp van Neie Naober sluit af en toe aan ter ondersteuning van de vrijwilligers en om behoeftes van de bezoekers op te halen. Namens Neie Naober werd er een paas- en kerstlunch voor de deelnemers georganiseerd. Vanaf januari 2024 helpen actieve deelnemers en vrijwilligers mee in de organisatie van de bingo. De nieuwe activiteiten zorgden voor een wisselend activiteitenaanbod voor de senioren.

Er zijn 49 koffieochtenden georganiseerd met in totaal 626 deelnemers. Dit zijn ongeveer 100 deelnemers meer dan de vorige periode. Het gaat gemiddeld om zo'n 13 deelnemers per bijeenkomst. 

Open huiskamer Paterswolde

De Open Huiskamer is voor iedereen die behoefte heeft aan contact en graag in gesprek komt met een ander. De activiteit wordt wekelijks op de maandagmiddag georganiseerd. Deelnemers starten de week zo direct goed en ze praten na over het weekend. Twee vrijwilligers met affiniteit voor groepswerk en senioren helpen mee als gastvrouw. De Open Huiskamer heeft een laagdrempelig karakter. Er is geen verplichting en je kunt later binnenstappen of eerder weggaan. Bezoekers voelen zich erg betrokken bij de groep en melden zich bij afwezigheid bij de buurtwerker van Neie Naober af.

De deelnemers van de activiteit zijn tussen de 60 en 95 jaar oud. Inmiddels zijn er ongeveer 25 terugkerende bezoekers. Er komen elke keer nog nieuwe deelnemers bij. Een groot deel van de bezoekers komt via de huisarts en het sociaal team. De buurtwerker gaat eerst bij de inwoner langs om kennis te maken en meer te vertellen over de Open Huiskamer. De buurtwerker verlaagt hiermee de drempel om voor de eerste keer deel te nemen. De Open Huiskamer voldoet voor velen aan de wens van een zinvolle daginvulling. Veel deelnemers ervaren eenzaamheid. Er komen ongeveer vier deelnemers met de diagnose dementie. Voor hen geldt de Open Huiskamer als een voortraject van dagbesteding of een aanvulling op de dagbesteding. Wij horen dat bij indicaties voor dagbesteding rekening wordt gehouden met de Open Huiskamer. Dit wordt erg belangrijk gevonden en de dagbesteding mag niet op hetzelfde moment gepland worden. De Open Huiskamer biedt ondersteuning en ademruimte voor mantelzorgers als de partner van de mantelzorger naar de activiteit gaat. Via het Zorgcafé ‘dementie en alzheimer’ zijn er drie nieuwe bezoekers bij de Open Huiskamer gekomen. 

In de periode mei 2023 tot april 2024 zijn diverse activiteiten tijdens de Open Huiskamer georganiseerd. Maandelijks werd er een bingo georganiseerd. Daarnaast deden ze regelmatig een quiz of pakten er gesprekskaartjes bij om een verrassend gesprek te starten. Ook kwamen er gastsprekers langs die een activiteit onder de aandacht brachten bij de oudere doelgroep. De sportcoach kwam langs om te vertellen over de Cursus Valpreventie waarna 5 deelnemers zich hebben aangemeld. Daarnaast bracht de sportcoach de wandelgroep en scootmobieltocht onder de aandacht. De RegioBank kwam vertellen over het gevaar van bankfraude. Een woordvoerder van Groningen Bereikbaar gaf een presentatie over Aanpak Ringweg Zuid. Hierna gingen de deelnemers in busjes langs de belangrijke nieuwe knooppunten. De Carnavalsvereniging organiseerde een bingo. 

In de zomervakantie gaat de Open Huiskamer door. Dit waarderen de deelnemers: “In de zomerperiode zijn mijn kinderen op vakantie. Het verenigingsleven is gestopt. Het zijn lange weken voordat er in september weer wat wordt georganiseerd. Door de Open Huiskamer kom ik nog onder de mensen en heb ik iets om naar uit te kijken.”

Er zijn afgelopen jaar 46 bijeenkomsten georganiseerd met in totaal 582 bezoekers. Dit zijn bijna 200 bezoekers meer dan over de vorige periode. Het gaat gemiddeld om zo'n 13 bezoekers per bijeenkomst. 

Tynaarlo Orchestra

In 2023 bestond de gemeente Tynaarlo 25 jaar. Dit is op 23 en 24 september muzikaal gevierd onder de naam ‘Tynaarlo Orchestra’. Tijdens deze unieke voorstelling werden in Sporthal Groote Veen in Eelde de verhalen van alle dorpen en buurtschappen vertelt en muzikaal ondersteund. Het was uniek, omdat de drie grote muziekverenigingen Nieuw Leven (Eelde-Paterswolde), Harmonie Vries en Erica (Zuidlaren) gezamenlijk het ‘Tynaarlo Orchestra’ vormden. Het orkest werd speciaal voor deze gelegenheid geleid door Jacob de Haan: een componist en dirigent die in de muziekwereld zijn sporen heeft verdiend. Als Neie Naober leverden wij ook een kleine bijdrage: jongerenwerker Robin Geertsma presenteerde de voorstellingen.

Muziek met Harry

In Eelde-Paterswolde is woensdag 4 oktober 2023 een nieuw bewonersinitiatief gestart: ‘Muziek met Harry’. Dit ‘Liedjescafé’ vond tot en met april 2024 elke eerste woensdagmiddag van de maand plaats in Ons Dorpshuis. Onder de bezielende leiding van Harry Wessels konden inwoners onder het motto ‘één en al gezelligheid, één groot feest’ bekende Nederlandstalige liedjes zingen. Gezelligheid en het samenzijn stonden deze middagen centraal. De buurtwerker van Neie Naober ondersteunde Harry Wessels bij zijn initiatief. Het samen zingen zorgde voor verbinding en een gezellige middag. Door muziek van vroeger te draaien brengt dit oude herinneringen naar boven.

Meerdere dames waren vroeger onderdeel van een koor. Door het ouder worden of een operatie is hun stem veranderd. “Ik zong vroeger heel veel. Maar toen ik uit het koor ging deed ik dit niet meer. Nu ik bij Muziek met Harry ben kan ik weer zingen. Het maakt niet uit of het vals is. Het is zo fijn om weer samen met anderen te zingen.”

Er zijn 8 bijeenkomsten 'Muziek met Harry' georganiseerd met in totaal 134 deelnemers. Gemiddeld gaat het om 17 deelnemers per bijeenkomst. 

Dahlia’s voor de Notenkraker

De buurtwerker van Neie Naober heeft sociaal en creatief ondernemer Mooimiek ondersteund bij de organisatie van Dahlia’s voor de Notenkraker. In de winterperiode konden dorpsgenoten samenwerken aan een viltproject. De activiteit is bedoeld voor mensen die in de wintermaanden weinig buiten komen en behoefte hebben aan contact. Het viltproject is een voorloper van het Creatief Ontmoetingscafé dat in het voorjaar van 2024 gestart is.

De buurtwerker was via de huisarts in contact gekomen met een dame van 90+. Na jarenlang voor haar man te hebben gezorgd voelde ze zich eenzaam. Ze kwam weinig onder de mensen en wist niet aan welke activiteiten ze kon deelnemen. Op advies heeft ze deelgenomen aan het viltproject: “Een maand geleden was ik zo verdrietig en voelde mij alleen. Nu sta ik hier, met mijn handen in het vilt. Ik vind het zo fijn om creatief bezig te zijn en ook nog eens nieuwe mensen leren kennen!”

Er zijn 4 bijeenkomsten ‘Dahlia’s voor de Notenkraker’ georganiseerd met in totaal 10 vaste deelnemers. 

1.2 Een sterke basisstructuur

Ons doel is dat inwoners zichzelf kunnen redden en dat zij minder (snel) een beroep doen op zwaardere vormen van ondersteuning door een stevige basisstructuur. Een basis van hulp, ondersteuning, activiteiten en faciliteiten, die beschikbaar is voor iedereen. Zonder indicatie. Het is belangrijk dat de inwoners weten welke voorzieningen er zijn en hoe zij daar gebruik van kunnen maken, zodat ze zoveel mogelijk op eigen kracht en waar nodig met passende ondersteuning mee kunnen doen in de samenleving. 

Cijfers in beeld

In de periode 2023-2024 waren er bij Neie Naober 63 collectieve trajecten in behandeling. Er zijn 458 bijeenkomsten georganiseerd. Het aantal bezoekers van deze bijeenkomsten bedroeg 7276 inwoners. Neie Naober is ook heel actief op sociale media. We gaven in de periode 2023-2024 457 keer informatie en advies. Daarnaast verwerkten we 81 signalen en beantwoordden we 148 vragen. Het geven van informatie en advies zit besloten in ons dagelijkse werk. Alleen van die thema's waar we langer dan een uur mee bezig zijn registeren wij in ons systeem. Wij richten ons met de informatie- en adviesfunctie op de volgende thema's:

  • Bewonersinitiatieven
  • Buurtbemiddeling
  • Buurtwerk
  • Eenzaamheid
  • Integrale ouderenzorg
  • Jonge Mantelzorgers
  • Jongerenwerk
  • Klussendienst
  • Mantelzorg
  • Meer Bewegen voor Ouderen
  • Meer welzijn, minder zorg
  • Mentor4You
  • Statushouders
  • VIP
  • Vrijwilligers

Hieronder schetsen wij op een aantal thema's een paar voorbeelden van onze informatie- en adviesfunctie. 

Voorbeelden informatie en advies

Thema Voorbeeld informatie en advies 
JongerenwerkDe jeugdsoos in Donderen vroeg of wij een presentatie konden geven over de functie ‘jongerenwerk’. De jeugdsoos heeft meerdere mensen uitgenodigd om te vragen of zij uitleg willen geven over hun beroep (denk aan gemeente, horeca, brandweer, politie e.d.), om zich zo te oriënteren op de verschillende werkvelden en opleidingen. Er sloten 15 kids aan. 
JongerenwerkStichting Yders Hoes klopte aan om te vragen of wij wisten hoe we jongeren konden bereiken en activeren. We hebben hen van informatie voorzien wat betreft ketenpartners/samenwerkingen/lijntjes naar de gemeente een dergelijke. 
EenzaamheidVia de huisarts is de buurtwerker in contact gekomen met een dame van 90+. Ze gaf aan zich eenzaam te voelen na jarenlang voor haar zieke man te hebben gezorgd. Ze heeft nog weinig binding in het dorp en weet niet goed wat bij haar zal passen. Ze gaf aan het leuk te vinden om onder de mensen te komen en creatief bezig te zijn. Als advies de Open Huiskamer en het viltproject gegeven. Hier neemt zij nu wekelijks deel aan. Ze vindt het vooral leuk weer mensen tegen te komen die haar herkennen van haar vrijwilligerswerk bij de Wereldwinkel. 
Meer welzijn, minder zorg Het Sociaal Team heeft contact opgenomen met de buurtwerker over een dame waarvan binnenkort de indicatie dagbesteding afloopt in verband met overspanning. De buurtwerker heeft samen met mevrouw gezocht naar voorliggende activiteiten waar ze aan deel kan nemen, maar ook als vrijwilliger actief kan zijn. Een half jaar later is ze vrijwilliger bij twee verschillende activiteiten als gastvrouw. Ze heeft elke dag een activiteit op de planning staan. De buurtwerker ziet haar wekelijks om haar in de gaten te houden of ze symptomen van overspanning toont. 

aantal collectieve trajecten per thema

115 actieve vrijwilligers

peildatum 1 mei 2024

Binnen Neie Naober zijn vrijwilligers betrokken die elk op hun eigen manier een bijdrage leveren aan hun dorp. Wij bieden mogelijkheden voor vrijwilligerswerk als klusvrijwilliger of als gastheer/-vrouw bij de koffieochtenden. Daarnaast ondersteunen we een aantal vrijwilligersgroepen.

Er zijn negen vrijwilligersgroepen bij Neie Naober aangesloten, namelijk de Klussendienst-vrijwilligers, Ad Hoc vrijwilligerspool, gezinsbuddy’s, VIP! vrijwilligers, buurtbemiddeling-vrijwilligers, Kledingbeursvrijwilligers, gastdames en gastheren, Repaircafé-vrijwilligers en Taalhuisvrijwilligers. De vrijwilligersgroepen dragen allen op hun eigen manier bij aan de leefbaarheid in het dorp. Het uitgangspunt is dat daar waar vrijwilligers op eigen kracht de activiteit kunnen vormgeven, wij ons meer naar de achtergrond bewegen en aanhaken daar waar het gewenst of nodig is.

Klussendienst

Klusvrijwilligers

De Klussendienst heeft een vast team van 11 enthousiaste klussers. Allemaal met verschillende klusachtergronden en competenties. De Klussendienst heeft 1 vrijwillige coördinator die het team aanstuurt en advies geeft over de klus. De Klussendienst kan benaderd worden voor incidentele klussen in en om het huis, die samen niet meer dan 3 uur duren, bijvoorbeeld:

  • het ophangen van een spiegel, lamp, of een schilderijtje;
  • een tuinhekje repareren;
  • een rolgordijn of gordijnrail ophangen;
  • het monteren van een (extra) trapleuning;
  • het maken van een scootmobielplankje;
  • een binnen- of buitenlamp ophangen. 
  • Ophangen van rookmelders

Tuinklussen

De vrijwillige Klussendienst is in november 2023 gestopt met het aanbieden van tuinhulp. De hulpvragen van tuinklussen bleken zo overweldigend groot te zijn dat de tuinvrijwilligers deze hoeveelheid vragen niet aan kunnen en wij ook geen onderscheid willen maken wie er wel en niet kunnen wordt geholpen. Daarom is er besloten om geen particuliere tuinklussen uit te voeren. Hulporganisaties kunnen ons blijven benaderen als zij een tuin aantreffen die is verwaarloosd en overlast geeft in de buurt. We gaan per situatie kijken of de klus geschikt is voor de Klussendienst. Als de klus geschikt is gaan we proberen om een klein team samen te stellen van vrijwilligers die de klus willen uitvoeren.


De Klussendienst is er voor inwoners is die:

  • zelf niet in staat zijn, om wat voor reden dan ook, een klus uit te voeren;
  • vallen in de leeftijdsgroep vanaf 60 jaar, een beperking hebben of chronisch ziek zijn;
  • geen of een te klein netwerk hebben van waaruit een helpende hand kan worden geboden;
  • niet de financiële middelen hebben een professional in te huren;
  • en/of in bijzondere omstandigheden verkeren waardoor ze hulp nodig hebben.

Er zijn in totaal 48 klussen geklaard, waarvan 23 tuinklussen en 25 klussen in en om het huis. Er zijn in totaal 60 aanmeldingen geweest voor een klus. Sommige klussen waren geen klussen voor de vrijwillige Klussendienst. Deze inwoners zijn doorverwezen naar: sociaal team, klusbedrijven en hoveniers.

De Klussendienst

48 klussen geklaard

Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!)

Het VIP! biedt ondersteuning aan zowel vrijwilligers als organisaties. De belangrijkste taken van een VIP! zijn het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, adviseren, informeren en ondersteunen van vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties.

Adviesrol

Over de volgende thema’s is in het afgelopen jaar advies gegeven:

  • Vrijwilligerswerkvergoedingen
  • Vrijwilligersbeleid
  • Vrijwilligersvacaturebank en je organisatie promoten.
  • Gemeentelijke vrijwilligersverzekering;
  • Werven van vrijwilligers
  • Trainingen voor vrijwilligers

In het voorjaar van 2024 heeft het VIP! de training Vertrouwens Contact Persoon aangeboden aan alle vrijwilligers van de gemeente Tynaarlo. 19 vrijwilligers hebben hun certificaat in ontvangst genomen.

Vrijwilligersvacaturekrant

Woensdag 31 mei 2024 is de Vrijwilligers Vacaturekrant van VIP! Tynaarlo weer uitgekomen. De Vacaturekrant zat als bijlage in De Krant van Tynaarlo van woensdag 31 mei (blz. 13-16). De krant staat boordevol informatie voor mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk: redenen om vrijwilliger te worden, de gemeente Tynaarlo zet vrijwilligers weer in het zonnetje met de Horecabon, een greep uit de vele vacatures op de digitale Vacaturekrant en twee interviews met vrijwilligers in onze gemeente.

Vrijwilligerswaardering: De Horecabon

Als dank voor hun inzet heeft de gemeente Tynaarlo vrijwilligers een tegoedbon aangeboden voor een kopje koffie of thee met iets lekkers bij de deelnemende horecagelegenheden. Deze traktatie was bedoeld voor iedereen die vrijwilligerswerk doet in de gemeente Tynaarlo of in de gemeente woont en ergens anders vrijwilliger is.

Miguel Ririhena, wethouder sociaal domein, verwoordde het als volgt: "Een gemeenschap draait op vrijwilligers. Zij die dienend zijn aan de samenleving, veelal onzichtbaar, maar bovenal onmisbaar. Daarom lof en waardering voor al die vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor onze gemeenschap."

In de uitvoering van de actie werkte de gemeente samen met het VIP! van Neie Naober. Het aanvragen van de bon liep via de vrijwilligersorganisaties. Het VIP! heeft alle vrijwilligersorganisaties in de gemeente benaderd om deze Horecabon aan te
vragen voor hun vrijwilligers. In 2023 hebben 1900 vrijwilligers de horecabon in hun brievenbus ontvangen.

“Weer een mooi initiatief van de gemeente Tynaarlo om haar vrijwilligers in het zonnetje te zetten. (Museum de Wachter)”

“Bij deze wil ik jullie bedanken voor de tegoedbonnen, die jullie aanbieden aan onze vrijwilligers, het wordt enorm gewaardeerd! Namens het bestuur Wereldwinkel Paterswolde, Hidda Bruggers“

“Een heel leuk initiatief waar iedereen verrast over zal zijn. Bedankt daarvoor! (Wereldwinkel Vries)”

“Gisteren hebben wij als vrijwilligsters van de Duinstee, met ons vieren, de vrijwilligersbon ingeleverd op het terras van Het Witte Huis in Zeegse. We zijn er samen naar toe gefietst en hebben op het terras heerlijk kunnen bijpraten. Iets waar we  doorgaans geen tijd voor hebben. Ook al omdat we op verschillende momenten aanwezig zijn in de Duinstee. Onze hartelijke dank daarvoor!”

Webinar ‘Behapbaar Besturen’ voor vrijwillige bestuurders

Voor vrijwillige bestuurders organiseerde Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!) Tynaarlo op 21 juni 2023 het webinar ‘Behapbaar Besturen’ met als spreker prof. dr. Lucas Meijs. Deze online training was bestemd voor bestuursleden van verenigingen, stichtingen en vrijwilligersorganisaties. Bestuurders van vrijwilligersorganisaties zijn betrokken en bevlogen mensen. Zij zetten hun kennis en kunde met hart en ziel in. Bestuurswerk vraagt inzet en vooral ook tijd. Het is dan ook niet verrassend dat het vaak lastig blijkt om nieuwe bestuursleden te vinden. 

Onderstaande vragen kwamen aan bod tijdens het webinar:
• Hoe komen we aan meer bestuursleden?
• Wat kunnen we makkelijker maken aan de bestuurstafel?
• Wat kun je als bestuur ‘weg organiseren’ en/of wat kun je samen organiseren?

Vrijwilligerswerk promotie: Vrijwilliger van de maand!

Om vrijwilligerswerk te promoten en zichtbaar te maken wat de vrijwilligers doen voor de samenleving heeft het VIP! de samenwerking gezocht met de Krant van Tynaarlo voor het project Vrijwilligers van de Maand! In heel 2023 werden maandelijks gepassioneerde vrijwilligers in het zonnetje gezet. Deze vrijwilligers werden (indien ze dit wilden) geïnterviewd door de Krant van Tynaarlo.  

Fenny Eckhardt-Krijthe uit Eelde is door VIP! Tynaarlo uitgeroepen tot Vrijwilliger van de Maand oktober. Fenny stuurt al jarenlang naar alle tevredenheid de vrijwilligers van de beurzen aan. Naast dit vrijwilligerswerk voor Neie Naober doet Fenny ook vrijwilligerswerk bij twee andere organisaties in haar dorp. ‘Ik doe het vrijwilligerswerk natuurlijk altijd met een team. Ik krijg nu deze waardering, maar ik doe het werk zeker niet alleen.’ 

Daar sluit Neie Naober graag bij aan: deze waardering geldt voor al die vrijwilligers! Dankzij hen verlopen de succesvolle beurzen altijd gestroomlijnd. Ook in 2023 waren de beurzen weer een enorm succes. De inbreng voor de Dameskledingbeurs was zelfs zo groot, dat de dames een week van te voren al geen kleding meer in konden nemen: het maximum was al bereikt. De Speelgoedbeurs had meer bezoekers dan voorgaande jaren. Een mooie stimulans om de beurzen volgend jaar weer te organiseren.

Factsheet VIP Tynaarlo

68 inwoners, waarvan:

39 vrijwilligers, daadwerkelijk aan de slag zijn;

10 inwoners bemiddeld, maar nog niet aan de slag;

19 inwoners hebben besloten geen vrijwilligerswerk te doen.

Redenen hiervoor zijn betaald werk of opleiding, ziekte, kwetsbaarheid, een taalbarrière, stoppen van de vrijwilligersorganisatie of onverenigbaarheid van functies

100 vacatures (gemiddeld)

op de Vacaturebank

125 organisaties

maken gebruik van de vrijwilligersvacaturebank

Mantelzorgondersteuning

Op 8 november 2023 was er een bijeenkomst ter ere van de Dag van de Mantelzorg op het gemeentehuis in Vries. Er waren 25 mantelzorgers aanwezig om een attentie in ontvangst te nemen. Daarnaast zijn er nog 54 attenties bij mantelzorgers thuis gebracht die niet konden komen. Naast de uitreiking van de waardering werd er een korte instructie gegeven door de ontwikkelaar van de nieuwe app voor mantelzorgers: Valtes. 

Wij ondersteunen ook jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers zijn jongeren tussen de 8 en 23 jaar die zorgen of hebben gezorgd voor een langdurig ziek of gehandicapt familielid. Denk daarbij aan een familielid die kanker, MS, reuma, een ernstige spierziekte, psychiatrische klachten, een verslaving, ADHD, autisme of iets dergelijks heeft. Ongeveer één op de vijf jongeren is mantelzorger. Het kan zijn dat de jongere hierdoor meer zorg op zich neemt dan zijn/haar leeftijdsgenoten. Vaak gaat de meeste aandacht in het gezin uit naar degene die ziek is. Jonge mantelzorgers zorgen goed voor anderen. Maar het is ook heel belangrijk, dat ze goed voor zichzelf zorgen! Daarom organiseert het Jongerenwerk en Sport Tynaarlo regelmatig leuke activiteiten en ontmoetingen voor hen. Tijdens deze activiteiten en ontmoetingen merken ze dat ze niet de enige zijn. Ze komen zo in contact met lotgenoten en kunnen zo hun verhaal kwijt en leuke, ontspannende dingen doen.

Waarin ondersteunt het jongerenwerk momenteel? 

  • Activiteiten: een gesprek combineren met actieve afleiding.
  • Bijeenkomsten: in gesprek met jonge mantelzorgers, delen van ervaringen en ruimte voor erkenning. Dit kan ook in spelvorm aan de hand van positieve gezondheid.
  • Verwijzing naar groepsactiviteiten en activiteiten van het jongerenwerk.
  • Een-op-een gesprekken: in gesprek met jongerenwerker gevoelens en gedachtes over dit thema bespreekbaar maken. De jongerenwerker kan meedenken met de mantelzorger aan de hand van de behoeften.
  • Meer inzet op bewustwording en bereik van de jonge mantelzorgers: Dit willen we doen via beeld (filmopnames) waarin we in gesprek gaan met jonge mantelzorgers. Ervaringen worden gedeeld en dit leidt tot herkenning. Dit doen we gezamenlijk met de welzijnsorganisaties uit Borger-Odoorn en Aa & Hunze. Deze beelden kunnen gebruikt worden door scholen, sociale teams, team jeugd, maar ook online op de gemeentepagina en via verschillende sociale mediakanalen. De plannen liggen er en zijn uitgewerkt.
  • Bewustwording en online aandacht via video’s op de sociale media, zoals Instagram, TikTok en Facebook.

Zo kwamen de jonge mantelzorgers afgelopen periode weer samen tijdens de activiteit georganiseerd door het Jongerenwerk en Sport Tynaarlo. De activiteit is gestart met wandklimmen in de sporthal in Vries waar angsten voor hoogtevrees zijn overwonnen. RTV Drenthe kwam langs voor een live radio-uitzending om te horen hoe wij aandacht vragen voor het thema mantelzorg onder jongeren. Vervolgens zijn we in spelvorm in gesprek gegaan over het thema mantelzorg. Dit zorgde voor veel openheid en herkenning tijdens het delen van persoonlijke verhalen.

,,Dit was echt een top dag.’’

,,Ik vind het soms lastig om erover te praten maar in een kleine groepje vind ik dit fijn!’’

 ,,Volgende keer ben ik er weer bij!’’

Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 tot en met 7 juni 2023 was het de Week van de Jonge Mantelzorger. In deze week werd extra aandacht gevraagd voor deze vaak onzichtbare groep jongeren. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden door het hele land activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben, zoals onze jongerenwerkers.

Het doel is om bewustwording te creëren en de zichtbaarheid van jonge mantelzorgers te vergroten. Voor de jonge mantelzorgers zijn hun zorgen vaak zo vanzelfsprekend dat ze zelf niet eens beseffen dat ze mantelzorger zijn. De impact op het leven van een jongere is vaak erg groot. Samen met de jonge mantelzorgers van Aa & Hunze en Borger-Odoorn is het Jongerenwerk van Neie Naober op pad geweest. Tijdens het Glow midgetgolf en bowlen was er heel veel gezelligheid, tijd voor elkaar en ruimte voor gesprekjes.

Meer Bewegen voor Ouderen

Neie Naober organiseert onder de naam ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ diverse beweegactiviteiten die actief, sportief en gezellig zijn! Onder ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ (MBvO) vallen twaalf verschillende beweeglessen verdeeld over de gemeente Tynaarlo. Er worden twee soorten beweeglessen aangeboden: Sport & Spel 55+ en MBvO Gymnastiek. Na de les wordt er samen een kop koffie of thee met elkaar gedronken. 

Op 16 februari is het jaarlijkse volleybaltoernooi georganiseerd. Zes Sport & Spel 55+ groepen kwamen deze donderdagochtend naar Sporthal De Kamp om volleybalwedstrijden tegen elkaar te spelen. Weken aan voorbereiding gingen hieraan vooraf om de winst mee naar huis te nemen. Stagiaires van Sport Tynaarlo en Jongerenwerk hielpen mee in de uitvoering van het volleybaltoernooi. 

Er zijn in de periode mei 2023 tot mei 2024 in totaal 12 bijeenkomsten MBvO georganiseerd en hier namen 139 ouderen aan deel. 

MBvO Gymnastiek 

MBvO Gymnastiek bestaat uit beweeglessen gevuld met het uitvoeren van individuele oefeningen in groepsverband. Met als doel de zelfredzaamheid van de senioren te verbeteren in de ruimste zin van het woord. Het belangrijkste deel is balanstraining. Waar mogelijk wordt er gebruik gemaakt van een matje voor grondoefeningen. Ook is er MBvO gymnastiek Op en rondom de stoel. In deze groepen is men met een scootmobiel of rollator ook van harte welkom.

Sport & Spel 55+

Bij sport & Spel 55+ werden beweeglessen gegeven door middel van sport- en spelactiviteiten in groepsverband. Denk hierbij aan het beoefenen van circuittraining, gymnastiekoefeningen, (stuit)volleybal en tennis.

Het MBvO-aanbod werd onder de aandacht gebracht via lokale kranten, de Fitwijzer van de gemeente Tynaarlo en flyers die uitgedeeld werden op openbare plekken en netwerkpartners, zoals de huisarts, het sociaal team en de sportcoaches. Tijdens de Fittest van het project Gezond en Fit Ouder, wrtf er namens het MBvO een proefles aangeboden. Hierdoor werden nieuwe deelnemers geworven. 

Buurtbemiddeling

Vanaf 1 februari 2023 is in de gemeente Tynaarlo in samenwerking met de woningcorporaties Stichting Eelder Woningbouw en Woonborg het project buurtbemiddeling gestart. Neie Naober coördineert het project. Buurtbemiddeling wordt uitgevoerd door getrainde vrijwillige buurtbemiddelaars. De buurtbemiddelaars zijn neutraal en helpen de buren om samen afspraken te maken en de communicatie te verbeteren. Twee buurtbemiddelaars gaan met de buren in gesprek. Daarna bellen ze aan bij de andere buren, om ook hun verhaal aan te horen. Wanneer beide buren ervoor open staan, volgt een bemiddelingsgesprek op een neutraal terrein. 

In 2023 zijn er 25 aanmeldingen geweest. Hiervan waren er 19 geschikt voor buurtbemiddeling. 10 casussen hiervan zijn succesvol afgerond, 5 casussen niet succesvol, 1 is nog in behandeling. Over 9 casussen is geen eindconclusie te geven, omdat ze niet geschikt waren voor buurtbemiddeling of omdat mensen in de startfase van buurtbemiddeling hebben afgezien. Veruit de meeste mensen (10) hebben zichzelf aangemeld voor buurtbemiddeling. We ontvingen 7 aanmeldingen vanuit de politie, 3 vanuit de gemeente, 2 vanuit het buurtwerk, 1 vanuit Woonborg, 1 vanuit SEW en 1 vanuit het Sociaal Team. 

De meeste aanmeldingen (8) kwamen uit Eelde, gevolgd door Zuidlaren met 7 aanmeldingen. Verder kwamen er 5 aanmeldingen uit Vries, 4 uit Paterswolde en 1 uit Eelderwolde. Veruit het meest voorkomende onderwerp van overlast was geluidsoverlast. Wel is het zo dat in de meeste gevallen ook andere klachten spelen, zoals een verstoorde relatie.

Zorgcafés mantelzorg

Op 20 en 27 juni 2023 organiseerden we twee zorgcafés met het thema ‘mantelzorg’ in Ons Dorpshuis is Paterswolde en in De Aanloop in Zuidlaren. Een zorgcafé is de plek om lotgenoten te ontmoeten, informatie te krijgen en ervaringen te delen.  Bewindvoerders en mentoren van Kompas Zuidlaren vertelden over hoe zij als organisatie kunnen ondersteunen in het op orde houden van de financiën van iemand die mantelzorg ontvangt. Ze deelden hoe een mentor kan helpen met het maken van keuzes op het gebied van verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling voor degene die mantelzorg ontvangt. Daarna vertelde buurtwerker Marieke ten Buur over de voorzieningen vanuit Neie Naober die zinvol kunnen zijn voor zowel mantelzorgers als degene die mantelzorg ontvangt, zoals de open huiskamers en de mantelzorgondersteuning. Na een korte pauze vertelde een notaris van het Notariaat Zuidlaren over wat een levenstestament inhoudt. Tot slot vertelde Henny van der Born over zijn Stichting Vennebroek - De Til: In 1932 werd in Paterswolde, bij het Friescheveen, een klein, maar “aardig zomerhuisje” gebouwd, waar de zusters van het Diakonesseziekenhuis nog steeds kunnen “zitten, bij slecht weer schuilen, thee drinken en ook roeien”. In 2023 heeft Stichting Vennebroek de Til het bestaande, vervallen huisje weer toekomstbestendig gemaakt. Mantelzorgers kunnen er kosteloos verblijven.

Zorgcafés dementie

Op woensdag 20 en 27 maart 2024 organiseerden we twee zorgcafés met het thema dementie in De Ludinge in Zuidlaren en in Ons Dorpshuis in Paterswolde. Een zorgcafé is de plek om lotgenoten te ontmoeten, informatie te krijgen en ervaringen te delen. Bij de bijeenkomst was een vrijwillige gastdame aanwezig die zorgde voor een warm ontvangst met koffie/thee en iets lekkers. Ook was er een casemanager dementie aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. 

Oefentherapeut Mariken Jaspers (gespecialiseerd in cognitieve problemen bij mensen met onder andere dementie) vertelde over hoe zij de Ronnie Gardiner Methode toepast in haar werk als oefentherapeut. Deze methodiek wordt onder andere gebruikt bij mensen met beginnende dementie. Na de uitleg van Mariken ging de groep aanwezigen oefeningen doen vanuit deze methodiek. Hierbij deed iedereen actief mee en verscheen er op vele gezichten een glimlach.

Na een korte pauze vertelden begeleidster Renske van dagbesteding Zorgboerderij Midlaren en begeleidster Agnès van dagbesteding De Horst, aan de hand van foto's, hoe hun dagbesteding voor mensen met (beginnende) dementie eruitziet en wat het belang van dagbesteding is. Wat zij in de praktijk vaak zien is dat dagbesteding vaak in een te laat stadium wordt aangevraagd, waardoor deelnemers soms niet meer mee kunnen doen en tussen wal en schip komen te vallen. 

Tijdens de bijeenkomst werden verschillende vragen gesteld. De belangrijkste conclusies voor de zorg voor de betrokkene zijn: alles is maatwerk en het is belangrijk dat hij/zij zoveel mogelijk (maatschappelijk) actief blijft. Na afloop was er nog alle gelegenheid om de sprekers vragen te stellen en persoonlijk met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Vooral dat laatste bleek voor veel aanwezigen ook erg belangrijk. 

Pilot project Welzijnsondersteuner Huisarts

De Welzijnsondersteuner huisarts is een nieuwe functie binnen de huisartspraktijk de Marke en huisartspraktijk Nieuwe Rijksweg in Vries. Klachten als vermoeidheid, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk en eenzaamheid. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ of een behandeling voor te schrijven, verwijst de huisarts de patiënten door naar een welzijnsondersteuner. 

De welzijnsondersteuner maakt gebruik van het instrument positieve gezondheid om het gesprek aan te gaan op zes gebieden: Meedoen, Dagelijks functioneren, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Lichaamsfuncties. Samen bedenken ze wie (of wat) kan helpen om de situatie te verbeteren.

Cijfers

De pilot Welzijnsondersteuner Huisartsen is op 1 januari 2024 gestart.

Aantal doorverwijzingen huisarts: 19 patiënten

Reactie van een patiënt

“Geweldig hoe jullie me hebben geholpen, jullie zijn een goeie organisatie waar ik veel vertrouwen in heb. Complimenten voor jullie grote inzet.”

“Ik ben blij met de adviezen die je hebt gegeven, ik heb weer wat om naar uit te kijken.”

Spelmiddag Senioren Tynaarlo

Neie Naober heeft geholpen het initiatief ‘Spelmiddag Senioren’ weer opnieuw op te starten. De spelmiddagen worden georganiseerd door een spelcommissie. Deze commissie is een zelfstandige, slagvaardige en enthousiaste groep van buurtbewoners en spelliefhebbers die zich hebben verenigd om spelmiddagen te organiseren. Deze gezellige samenkomsten verbinden de mensen uit de verschillende dorpen, zorgen voor ontspanning en zijn een middel tegen eenzaamheid.

In de winter van 2023/2024 zijn er 7 spelmiddagen georganiseerd. Het was direct een groot succes. Elke spelmiddag deden er zo’n 55 senioren mee. 

‘Prachtig dat nu in dorpshuis De Pan ook zo’n spelmiddag wordt georganiseerd. Kunnen we middels onze seniorenbusje de senioren uit Eelde ook laten deelnemen. (duimpje omhoog)”

‘Zuidlaren, Yde, Vries, Donderen en Eelde. Wat een super mooie opkomst. Zeer geslaagde middag!’

Gezond & Fit Ouder Worden Eelde – Paterswolde

'Gezond en fit ouder worden' is een project van de gemeente Tynaarlo waarbij Neie Naober ook betrokken is. In 2023 draaide het project in Eelde, Paterswolde en Eelderwolde. Inwoners die ouder zijn dan 75 jaar ontvangen een brief waarin zij worden uitgenodigd om op de fitheidsdag (19 oktober) te komen en hun gezondheid te laten testen. In totaal deden 133 senioren mee aan de Fittest. Aan het eind van de testen gaf Neie Naober advies aan de hand het positieve gezondheidsformulier. Neie Naober stond ook op de vitaliteitsmarkt aansluitend aan de Fittest.  

Sommige inwoners gaven aan liever een huisbezoek te willen. Neie Naober heeft 20 huisbezoeken afgelegd en tientallen inwoners advies gegeven op het gebied van wonen, gezondheid, geestelijke gezondheid, eenzaamheid, bewegen en meedoen. #positieve gezondheid.

Naar aanleiding van de Fittest en de adviesgesprekken hebben we inwoners naar ons eigen aanbod of die van andere organisaties verwezen.

  • Er is een extra les MBvO Gymnastiek gestart en we hebben 8 nieuwe deelnemers vanuit het project.
  • Aan de groep Sport & Spel 55+ namen 4 nieuwe leden deel.
  • 3 nieuwe deelnemers zijn verwezen naar de Open Huiskamer voor meer sociale contacten.
  • 2 dames zijn aan elkaar gekoppeld als maatje omdat zij beiden culturele activiteiten willen ondernemen.

Ondersteuning belbussen

In 2024 hebben wij de opdracht gekregen om de ondersteuning van de belbussen te organiseren. Samen met het bestuur van de belbussen Eelde en Vries/Zuidlaren en de gemeente is geconstateerd dat de planning van de rittenplanning van beide belbussen kwetsbaar is. Bij beide belbussen wordt de planning door vrijwilligers gedaan. In 2024 levert Neie Noaber een supervisor die zich bezig zal houden met het scholen van de vrijwilligers, het controleren van de dagelijkse planning en het toekomstbestendig maken van de planning.

1.3 Gelijke kansen bij het opgroeien

Team Jongerenwerk: "Wij dragen er aan bij dat jongeren over goede kansen en een steunend netwerk op weg naar zelfstandigheid beschikken, waardoor zij kunnen participeren in de samenleving. We willen dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning, een luisterend oor en aanmoediging op maat."

Door het jongerenwerk wordt ingezet op het bieden van gelijke kansen bij het opgroeien. Het jongerenwerk beweegt zich binnen de vier werelden van jongeren: thuis, straat, school en online. Onze aanwezigheid op deze verschillende plekken maakt dat we vroeg kunnen signaleren en inspelen op situaties. Als jongerenwerk willen we zo toegankelijk mogelijk zijn en zetten we in op preventie. Zo dragen we bij aan het voorkomen van geïndiceerde zorg.

Veel jongeren hebben een individuele hulpvraag. Toch zijn er vaak raakvlakken met thema’s die veel meer jongeren raken zoals het willen ontmoeten, kunnen meedoen, omgaan met uitdagingen of tegenslagen en het maken van keuzes.

Vanuit het jongerenwerk zetten we in op ontmoeting en activering van de jeugd, collectieve oplossingen voor individuele vragen en waar nodig bieden we maatwerk. Het ontdekken, benutten en versterken van talenten van jongeren is leidend. Hun eigen ideeën en vragen zijn voor ons het uitgangspunt. Daarom organiseren we activiteiten samen met jongeren in plaats van voor jongeren.

Jongeren zijn op zoek naar aansluiting bij leeftijdsgenoten en willen elkaar ontmoeten. Ze willen ergens onderdeel van uitmaken en erbij horen. Als jongere kom je voor nieuwe uitdagingen te staan. Je leert jezelf kennen en bent aan de slag met je eigen ontwikkeling. Een kwetsbaar proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan. Dan is het fijn om dit te kunnen delen en te ervaren dat je hier niet alleen is staat. Samen met de jongeren in de gemeente Tynaarlo organiseert het jongerenwerk diverse collectieve activiteiten die bij kunnen dragen aan een optimale ontwikkeling.

Preventie op het basisonderwijs en voortgezet onderwijs

In samenwerking met de scholen in de gemeente Tynaarlo heeft het jongerenwerk meerdere gastlessen gegeven over verschillende thema’s. Dit gebeurde op zowel het basisonderwijs als op het voortgezet onderwijs. Gastlessen en ouderavonden worden altijd georganiseerd in samenspraak met de school. In sommige gevallen worden gastlessen met andere partijen gegeven. Een voorbeeld hiervan is de stichting Halt. Het jongerenwerk werkt aan de hand van het zogenoemde preventiemenu, om zo meer overzicht rondom de preventieve activiteiten te bieden.
 

Basisonderwijs

Het jongerenwerk werkt vanuit het ‘preventiemenu’. Dit is samen ontwikkeld met Sport Tynaarlo en is bedoeld voor het basisonderwijs in de gehele gemeente. Vanuit het preventiemenu kunnen scholen gebruik maken van de expertises van het jongerenwerk. Daarin kan er gekozen worden om lessen te geven in de klassen. Het jongerenwerk richt zich op de bovenbouw van de basisschool. Ook is er een optie om te kiezen voor een ouderavond. We hebben één ouderavond georganiseerd. Hier kwamen 17 ouders op af. Een combinatie tussen een ouderavond en een les is ook mogelijk. Hieronder melden wij het aantal gastlessen en het aantal bereikte kinderen. Bij sommige klassen zijn we twee keer geweest. Deze tweede keer is niet meegeteld in de cijfers. 

11 gastlessen gerealiseerd op het basisonderwijs

266 leerlingen of hun ouders

bereikt via de gastlessen

Preventie voortgezet onderwijs

Vanuit de samenwerking met AOC Terra geeft het jongerenwerk elk jaar voorlichtingslessen aan de onderbouw over sociale media. Deze lessen geven we samen met Halt. In deze speciaal ontwikkelde lessen spreken we over de verleidingen en gevaren van sociale media. Verder organiseerden we naast de lessen in de onderbouw ook een ouderavond, waar alle ouders van kinderen uit de onderbouw voor worden uitgenodigd. Hier kwamen 34 ouders op af. 

7 gastlessen gerealiseerd

op het voortgezet onderwijs

123 middelbare scholieren bereikt

dankzij de gastlessen

Powerkidzzz

In samenwerking met het expertiseteam Jeugd worden Powerkidzzz trainingen gegeven aan de bovenbouw van het basisonderwijs. Powerkidzzz is een sociale vaardigheidstraining. Vaak hebben kinderen moeite om voor hen zelf wenselijk gedrag te vertonen in een voor hen moeilijke situatie. Tijdens Powerkidzzz leren deze kinderen hoe zij om kunnen gaan met deze situatie. Enerzijds hoe je beter voor jezelf kan opkomen. Anderzijds om om te gaan met soms hevige emoties. In het najaar van 2023 zijn er 10 bijeenkomsten met een groep van 8 kinderen georganiseerd en in het voorjaar van 2024 10 bijeenkomsten met een groep van 10 kinderen. Dit is een bewust gekozen aantal, zodat de kinderen genoeg aandacht krijgen. De kinderen kunnen door alle basisscholen in de gemeente Tynaarlo worden aangemeld. 

Mentor4You

Mentor4You is voor jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 23 jaar, die door begeleiding van een mentor meer kans hebben om mee te doen in de samenleving. Mentor4You biedt ondersteuning bij de zoektocht naar volwassenheid met de daarbij horende uitdagingen.  

Buurtwerker en coördinator Mentor4You Jade Damstra: "Jongeren kunnen worden aangemeld via hun ouders/opvoeders, school of andere organisaties bij het jongerenwerk van Neie Naober. Het jongerenwerk gaat vervolgens met de jongere in gesprek, zodat er gezamenlijk een beeld ontstaat over welke ondersteuning hij/zij nodig heeft en waar met een mentor aan gewerkt kan worden. De mentoren zijn vrijwilligers van verschillende leeftijden, vaak met een achtergrond in de jeugdhulp of het onderwijs. Mentoren kunnen zowel preventief, ondersteunend als in de vorm van nazorg worden ingezet."

Zie voor de verantwoording van Mentor4You in 2023-2024 onderstaande rapportage. 

Ondersteuning aan verenigingen

Verenigingen worden ondersteund vanuit het jongerenwerk met buurtsportcoaches en sportverenigingen. Het jongerenwerk wordt ingeschakeld wanneer sportverenigingen overlast ervaren of wanneer er sprake is van sociale vragen omtrent jongeren. Zo is er samenwerking met vv Actief. Het jongerenwerk denkt mee in het oplossen van jeugdoverlast op de sportvelden van de voetbalvereniging. Hierin werken we samen met het bestuur van vv Actief, VNN en de buurtsportcoaches van de gemeente Tynaarlo. De signalen zijn via vv Actief bij het jongerenwerk terechtgekomen. Dit laat zien dat de lijntjes kort zijn.

Ontmoetingsplekken

Jongerenruimte Zuidlaren: ‘Honk op 1 Hoog’

De jongerenruimte is de plek waar jongeren kunnen samen komen om elkaar te ontmoeten, ideeën te delen en activiteiten te organiseren.

Summer Beach Party’s

Tijdens de zomervakantie van 2023 vonden de eerste Summer Beach Party’s plaats in de zwembaden in onze gemeente. De beachparty’s werden georganiseerd door Jong Tynaarlo, de zwembaden en het jongerenwerk van Neie Naober. Ze waren een groot succes. Na de eerste aftrap in Zwembad Lemferdinge, werd het feest vervolgd in De Leemdobben in Vries en tenslotte de eindknaller in het overdekte zwembad Aqualaren in Zuidlaren, waar 'het dak eraf ging'. 

In totaal hebben meer dan 200 jongeren van 12 tot en met 23 jaar (86 in Paterswolde, 85 in Vries en 140 in Zuidlaren) gratis genoten van dit succesvolle zwembadfestijn met een live-dj, waterattracties, een buikschuifbaan en een duikclinic. We kijken terug op geslaagde avonden die voor veel jongeren zeker voor herhaling vatbaar zijn. Filmpjes en foto’s van de beachparty’s zijn te bekijken op de TikTok- en Instagrampagina’s van jongerenwerk_tynaarlo.

Keet van Tynaarlo

Keet van Tynaarlo is een allesomvattende naam. Daarin maken wij onderscheid tussen:

  • Keet op pad 
  • De Glazenkeet. 

Keet op Pad

Tijdens Keet op Pad worden ook de overige dorpen binnen de gemeente meegenomen. Waar Keet in de Zomer om de jongere draait, richt Keet op Pad zich op jongeren en andere inwoners gezamenlijk. Daarin wordt samengewerkt met de dorpsbelangen van het dorp en indien aanwezig ook de jeugdsoos. Niet alleen voor de jongeren, maar samen met de jongeren (jongerenparticipatie). Naast het bieden van vermaak, levert het concept van Keet het volgende op:

  • Jongeren leren de jongerenwerkers kennen vanuit een positieve ervaring. Dit maakt het jongerenwerk laagdrempelig wanneer jongeren in de toekomst ondersteuning nodig hebben;
  • We komen dichtbij de inwoners;
  • We gaan het gesprek met inwoners aan over wat hen bezighoudt. Hiermee signaleren we behoeftes en ontwikkelingen;
  • Het is toegankelijk;
  • Het biedt een podium aan lokale initiatieven;
  • Het stimuleert ontmoeting tussen inwoners; 
  • Het elkaar kennen is een eerste stap om als inwoner ook iets voor een ander te betekenen. Het bevordert vrijwilligerswerk.

Glazen Keet Eelde

De week voor kerst stond weer in het teken van De Glazen Keet. Na een succesvolle eerste editie in Zuidlaren, stond de Glazen Keet dit jaar op ’t Kampje in Eelde. Van 20 tot en met 22 december werd er vanaf ‘t Kampje (hoek Hoofdweg-Westerhorn) weer de hele dag en avond live radio en tv gemaakt om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Voedselbank. Dit jaar werd het nog grootser dan de eerste keer. Zo werd er een café bij De Keet aangebouwd in de sfeer van de Top 2000. En werden er meerdere live optredens verzorgd tijdens de feestelijke afsluiting. Er waren verspreid over vier dagen circa 350 bezoekers. 

Jong Tynaarlo

#JongTynaarlo bestaat uit jonge inwoners van de gemeente Tynaarlo. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de politiek over onderwerpen die jongeren aangaan, zoals klimaatverandering, huisvesting, scholing en nog veel meer. Neie Naober en de gemeente Tynaarlo vinden de stem en mening van jongeren belangrijk, want zo kom je tot een goede aanpak. Leden van #JongTynaarlo worden ondersteund door jongerenwerkers en beleidsmedewerkers van de gemeente. Het jongerenwerk zorgt voor verbinding tussen de leden van de jongerenraad en het college, de gemeenteraad, het ambtelijke apparaat en de inwoners. Daarnaast helpt het jongerenwerk hen op weg om gevraagd en ongevraagd advies te kunnen geven binnen de gemeentelijke organisatie. In de periode van mei 2023 tot mei 2024 heeft de jongerenraad twintig bijeenkomsten met ruim 100 deelnemers gehad. De behaalde resultaten van de jongerenraad worden weergegeven in een eigen jaarverslag. Deze wordt gepresenteerd aan het college en de gemeenteraad.

#JongTynaarlo

102 deelnemers

aan bijeenkomsten van #JongTynaarlo

20 bijeenkomsten

in de periode mei 2024 - mei 2023

The Zero Generation 2023

Net als de eerste editie was The Zero Generation 2023 weer een groot succes. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar uit de gemeente Tynaarlo konden op 2 juni een avond lang alcoholvrij genieten van diverse dj’s en artiesten tijdens het feest in Ons Dorpshuis in Paterswolde. Maandenlang zijn onze jongerenwerkers, samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers, bezig geweest met de organisatie van The Zero Generation. Dankzij hun onvermoeibare inzet, was het weer een groot feest in Paterswolde! Dit jaar reden er ook pendelbussen vanuit Vries en Zuidlaren. Kortom: aan alles was gedacht. Bij het feest waren maar liefst 210 bezoekers. 

Het Jongerenwerk kon dit feest onder andere organiseren dankzij bijdragen van diverse sponsoren. De Rabobank steunde het feest met de Cheque Rabobank Coöperatief Dividend van € 1.000,--. Daarnaast konden we dankzij een sponsor gratis kaarten weggeven aan jongeren die het niet zo breed hebben.

Dankzij deze sponsoren, alle vrijwilligers en overige medewerkers was het weer een geslaagde avond! Dat bleek ook uit reacties van ouders op onze Facebookpagina: ‘De kinderen hebben een geweldige avond gehad! Bedankt voor de goede organisatie!’ en ‘Ook hier hebben de kids een superavond gehad om niet te vergeten! Dank! Op naar de volgende.’

'Soos doe je dat'

Op 31 oktober 2023 vond ‘Soos doe je dat!’ plaats. Een avond waarbij verschillende deelnemers uit soosbesturen of geïnteresseerden in het opstarten van een jeugdsoos samenkwamen op het gemeentehuis. Onze jongerenwerker uit kerngebied Vries was hierbij aanwezig evenals Koen van Hees van de gemeente Tynaarlo. Er waren 10 aanmeldingen en met elkaar werd er een mooi, verhelderend gesprek gevoerd over de jeugdsoos. Zo werd de relevantie besproken, werden er tips en ervaringen uitgewisseld en werd er met elkaar gespard over knelpunten en mooie ervaringen. Deze avond is georganiseerd naar aanleiding van vragen, knelpunten en klachten. Het was goed om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren.

Jongeren kookclub Vries

Het jongerenwerk ondersteunt de Kookclub Vries. De kookclub is een initiatief van inwoners uit Vries. Met de expertise van het jongerenwerk kon de kookclub een doorstart maken. Hierin hebben wij een adviserende en ondersteunende rol. De kookclub richt zich op kinderen en jongeren van 6 tot 14 jaar. Deelnemers leren naast koken meerdere dingen. Denk aan het kennismaken met nieuwe producten, wat te doen tegen voedselverspilling en samenwerken. Daarnaast heeft het een samenkomende en verbindende factor voor de jeugd in Vries. De kookclub wordt er elke derde dinsdag van de maand georganiseerd. 

Straatinterviews

Regelmatig gaan onze jongerenwerkers gewapend met een camera en scherpe vragen de straat op om jongeren in de gemeente Tynaarlo te interviewen. De interviews gaan over actuele jongerenthema’s. Het concept heeft voor de jongeren uit Tynaarlo geen introductie meer nodig. In de periode mei 2023 tot mei 2024 waren er in totaal 1730 deelnemers. 

De laatste keer ging het over cybercrime. Een belangrijk onderwerp. Steeds meer jongeren krijgen hiermee te maken. Op verschillende plekken in de gemeente werden de volgende vragen aan de jongeren gesteld: “Weet jij wat een ‘geldezel’ is?” en “Wat doe je als een vreemd iemand je vraagt op een betaallink te klikken?” Vaak hebben jongeren hele goede antwoorden op deze vragen. De vragen en antwoorden worden vervolgens gemonteerd en op TikTok en Instagram geplaatst. Deze video’s worden - met duizenden views per item - goed bekeken. Dat is mooi, want op deze manier vertellen jongeren elkaar wat ze kunnen doen in het geval van cybercrime. Het is een mooie manier om met veel jongeren in contact te komen. We gaan hier dan ook nog lang mee door.

Het jongerenwerk maakt gebruik van:

  •  Instagram: jongerenwerk_tynaarlo
  •  TikTok: jongenwerk_tynaarlo

De beste hits bij het Jongerenpodium Zuidlaardermarkt

Tijdens de week van de Zuidlaardermarkt heeft het jongerenwerk op zaterdag 14 oktober 2023 een muziekpodium georganiseerd voor de jeugd. Deze Jongerenstage werd op initiatief van jongeren georganiseerd om ook aan hun muzikale wensen te kunnen voldoen. Het was alcoholvrij, dus voor iedereen toegankelijk! De avond werd gevuld met meerdere artiesten die de beste urban, dance en rapnummers lieten horen. Hoogtepunt was het optreden van Floris Keijzer. Hij is namelijk mateloos populair onder de jeugd. Dit evenement was mogelijk dankzij de hulp van Stichting Evenementen Zuidlaren en de gemeente Tynaarlo. Er waren circa 200 jongeren aanwezig. 

Regio cup 2023

Bij de Regio Cup draait het om straatvoetbal en de straatvoetbalcultuur. De Regio Cup is een samenwerking met jongerenwerkers uit verschillende gemeenten in Noord-Nederland. Bij de Regio Cup strijden alle deelnemende gemeenten tegen elkaar door middel van een georganiseerd toernooi om de eerste prijs. Voorafgaand aan dit toernooi organiseert elke deelnemende gemeente zijn eigen selectiemomenten om een team samen te stellen. In Tynaarlo vond dit plaats in Eelde. Uit de aanmeldingen werd een selectie samengesteld met de beste voetballers. Tijdens de finaleavond in Oude Pekela heeft Tynaarlo een hele goede tweede plaats binnengehaald. Er deden 12 jongeren mee aan de selectietraining en uiteindelijk hebben 7 jongeren meegespeeld in het team. 

Speak Up! - Jongeren ‘talkshow’ RTV Tynaarlo

In onze samenwerking met RTV Tynaarlo is een idee ontstaan. RTV Tynaarlo maakt met regelmaat TV uitzendingen en zocht naar nieuwe content. Het jongerenwerk zoekt soms naar andere manieren van video’s verspreiden in het online jongerenwerk. Het jongerenwerk is online al veel zichtbaar. Dit doen we om aan te sluiten bij de leefwereld van jongeren (die ook voor een groot deel online zijn). We nemen video's op om ruchtbaarheid te geven aan activiteiten en de doelgroep van een activiteit te bereiken, maar spreken ook preventief over bepaalde onderwerpen en geven aandacht aan themaweken. Ook laten we jongeren hun stem horen over onze kanalen, als input naar de gemeente, maar ook om weer preventief onderwerpen bespreekbaar te maken. Hiermee bereiken we een grote doelgroep in relatief weinig tijd. We worden ook vaak herkend op straat (“Hey, jullie zijn toch van jongerenwerk Tynaarlo?”).

De video’s hebben vaak dezelfde structuur en met de samenwerking met RTV Tynaarlo is er weer ruimte om een fris nieuw concept op te starten: een soort minitalkshow, waar we verschillende onderwerpen aansnijden. De onderwerpen die we hebben gekozen voor elke talkshow, zijn:

  • Klimaat(verandering)
  • Armoede
  • Prestatiemaatschappij
  • Verslaving

RTV Tynaarlo zorgt voor de film- en audio-opnames. Wij gaan vooraf de straat op en houden een straatinterview om te laten zien in de aflevering. De gehele aflevering komt op Youtube, RTV Tynaarlo en we gebruiken stukjes op onze TikToks.

Make Your Move

Het project Make Your Move is een preventief samenwerkingsproject tussen Stichting Neie Naober en het ICO Partner in Kunst en Cultuur in de gemeente Tynaarlo. Make Your Move heeft als doel om jongeren in de gemeente Tynaarlo de ruimte te geven om vrij te experimenteren met creatieve werkvormen en op die manier dichter bij zichzelf te komen. Dit betreft de groep jongeren die hinder ondervinden van de gevolgen van het (post-)corona tijdperk en prestatiedruk en overprikkeling ervaren vanuit de maatschappij. Deze gevolgen van de coronaperiode zijn in de dagelijkse praktijk van jongerenwerkers, huisartsondersteuners, cultuurcoaches, sportcoaches en sociale teams tot op de dag van vandaag nog duidelijk waarneembaar. Dit was voor het jongerenwerk de aanzet om verder in gesprek te gaan met jongeren over de signalen die zij delen en bijeenkomsten met onze samenwerkingspartners uit de gemeente Tynaarlo te organiseren. Het doel was om samen te onderzoeken hoe we de handen ineen kunnen slaan om jongeren in Tynaarlo te bereiken en hen verder op weg te helpen tijdens hun ontwikkeling. Het jongerenwerk is met jongeren en het ICO Partner in Kunst in Cultuur de samenwerking aangegaan. Zowel het ICO als Neie Naober delen de opvatting dat iedereen de gelegenheid moet krijgen om zijn of haar eigen talenten te onderzoeken en te ontplooien. Neie Naober en het ICO ontvangen signalen dat jongeren in de hedendaagse samenleving aanzienlijke druk ervaren om te presteren, zowel op het gebied van onderwijs (cijfers, schoolkeuze, vervolgopleiding, diploma's, werk) als in hun sociale leven (offline en online). De digitale wereld is altijd actief en vereist voortdurende betrokkenheid, waardoor offline tijd soms schaars is. Vanaf najaar 2024 zal het project Make Your Move van start gaan met een jongerenstudio in Zuidlaren. Hier kunnen jongeren vrijblijvend experimenteren met hun creativiteit om te ontdekken wat ze leuk vinden, waar ze energie van krijgen en waar hun talenten liggen. Hieronder is het projectplan van Make Your Move bijgevoegd.

1.4 Inburgering

Opdracht inburgering

Opdracht gemeente

De Wet inburgering 2021 (Wi2021) is op 1 januari 2022 in werking getreden. Het doel van de Wi2021 is dat alle inburgeringsplichtigen snel en volwaardig mee kunnen doen aan de Nederlandse samenleving, het liefst door middel van betaald werk. In het inburgeringsstelsel van de Wi2021 hebben gemeenten de regie over de uitvoering van de inburgering. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de begeleiding en ondersteuning van inburgeringsplichtigen gedurende de inburgering en kunnen daarmee voor hen het verschil maken.

Opdracht Neie Naober

Statushouders die (nog) niet richting werk kunnen en ook (nog) niet kunnen deelnemen aan een participatieplek bij WerkPro gaan voor het participatiedeel van 800 uur naar Neie Naober. De uren van het participatiedeel worden gevuld met inzet op sociale activering, extra inzet op netwerkopbouw met Nederlanders, het vinden van een fijne vrijwilligersplek, of andere activiteiten die bijdragen aan zowel de zelfredzaamheid van de statushouder als aan het leren en oefenen van de Nederlandse taal. Neie Naober zoekt of ontwikkelt dus voor elke statushouder geschikte activiteiten om te participeren. Alle activiteiten waarbij de statushouders in aanraking komen met de Nederlandse taal zijn hiervoor geschikt, zoals bibliotheekbezoek, een wandeling met een 'NL-maatje', deelname aan een koffieochtend en 'Klik en Tik'. Waar mogelijk, te beoordelen door de regievoerder, krijgt Neie Naober de opdracht om mensen binnen een jaar ‘klaar te stomen’ voor een participatieplek bij WerkPro. WerkPro kan daarna het participatiedeel van de inburgering in 2 jaar afronden. Neie Naober verzorgt het participatiedeel van de Z-route voor maximaal 5 personen per jaar. Daarmee is het totaal in drie jaar nooit meer dan 15 personen.

Inzet nieuwe wet statushouders vanuit de Z-route op participatie volwassenen

Sinds december 2022 zijn er aanmeldingen bij Neie Naober gekomen van deze nieuwe statushouders. De begeleiding is intensief. Er moet eerst geïnvesteerd worden in contactopbouw en vertrouwen. Door de regievoerder is in grove lijnen een inventarisatie gedaan wat iemand zou kunnen, maar dit moet verder worden gefinetuned. Naast de participatieplicht, hebben deze statushouders de plicht om drie jaar scholing te volgen. Naast verwerking van eventuele trauma’s, zorgen over de achterblijvers en/of andere zaken kan dit heel veel zijn. De taal leren met een vol hoofd, of alle ballen in de lucht houden naast de zorg voor de kinderen en/of een zieke partner. Het zal maatwerk zijn en blijven. Binnen de mogelijkheden die er zijn werken we samen met de statushouder naar een positief nieuw begin in de mooie gemeente Tynaarlo. Zodat ook zij op hun niveau kunnen participeren in de maatschappij, liefst midden in de maatschappij, op het vlak waar zij zinvol kunnen bijdragen maar ook zingeving gaan ervaren. 

Vanaf mei 2023 tot en met december 2023 boden we individuele ondersteuning aan 10 nieuwkomers die in het voorafgaande jaar zijn aangemeld. Daarnaast hebben we 11 nieuwe aanmeldingen gekregen. Met de gemeente is afgesproken dat wij jaarlijks 6 aanmeldingen oppakken. In totaal hebben wij aan 15 nieuwkomers individuele ondersteuning geboden.

In afstemming met Vluchtelingenwerk en de regievoerders hebben wij de nieuwkomers ondersteund naar participatieactiviteiten passend naar diens wensen en mogelijkheden. De activiteiten waar wij de nieuwkomers naar toe hebben geleid zijn:

  • Langdurig vrijwilligerswerk (beheerder in een buurthuis, voetbalvereniging, werken bij de boer)
  • Kortdurend vrijwilligerswerk (Kledingbeurzen, RTV Tynaarlo, Plaats de Wereld)
  • Deelname aan een sportvereniging
  • Deelname dorpsactiviteit Samen aan Tafel
  • Aansluiten bij Creatief Ontmoetingscafé
  • Deelnemen aan Klik & Tik cursus
  • Koppeling maatjescontacten
  • Deelname aan wijkactiviteiten

Extra inzet op jeugdige statushouders die al langer in de gemeente wonen

Alle jongeren verdienen gelijke kansen bij het opgroeien. De nieuwe wet inburgering heeft langer op zich laten wachten waardoor mogelijk niet alle jongeren de juiste ondersteuning en kansen hebben kunnen krijgen. Mede daarom zet het jongerenwerk van Neie Naober zich in voor jongeren en gezinnen met een migratieachtergrond. Dit doet het jongerenwerk door vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid in gesprek te gaan met jonge inburgeraars. Om kennis te maken met jonge inburgeraars en om samen te kijken naar wat er goed gaat en waar deze jongeren tegenaan lopen en aan willen werken. De eigen krachten en talenten worden onderzocht en versterkt. Het jongerenwerk enthousiasmeert de jonge inburgeraars om deel te nemen aan collectieve activiteiten die in samenwerking met jongeren worden georganiseerd. Activering, uitbreiding van het sociaal netwerk en participatie. 

Het ging afgelopen jaar om 5 jongeren. Toeleiding naar: 

  • Activiteiten jongerenwerk (Keet van Tynaarlo, spelletjesavonden, Summer Beach Party's, etc.)
  • Home-start, ondersteuning 
  • Sportclubs 
  • Bijlesondersteuning 
  • Ondersteuning via Mentor4You
  • Bijbaantje
  • Activiteiten jongerenwerk
  • Contacten en leeftijdsgenoten
  • Klik en Tik digivaardigheid

We stimuleren activering en ontmoeting. De jeugd maakt kennis met het jongerenwerk en verschillende activiteiten zodat ook deze jongeren de kans hebben om nieuwe jongeren te ontmoeten en mee te doen.

Inzet nieuwe wet statushouders vanuit de Z-route op participatie jeugd

Dit is gestart in april 2023. De jongeren die eerder ondersteund zijn volgen onderwijs via de basisschool, middelbare school of het ISK.

Samen aan tafel

Op woensdag 10 mei was ’t Loughoes in Eelde omgetoverd tot een wereldrestaurant. Neie Naober organiseerde samen met de diaconie van de Dorpskerk ‘Samen aan Tafel’ een ontmoetingsactiviteit voor nieuwkomers en bewoners. Er waren 70 bezoekers, bestaande uit leden van de kerk, nieuwkomers met een woonplek in Eelde-Paterswolde en bewoners van het AZC. Eelde-Paterswolde heeft veel inwoners die gevlucht zijn uit levensbedreigende situaties in onder andere Eritrea, Nigeria, Syrië en Afghanistan. Zij bouwen nu langzaamaan een nieuw bestaan op in Nederland. Het kan erg moeilijk zijn om dorpsgenoten te leren kennen wanneer je de Nederlandse taal nog niet voldoende spreekt. Het idee achter ‘Samen aan Tafel’ is even eenvoudig als doeltreffend: eten verbindt! Door samen te eten leer je elkaar kennen en schep je een band.

Iedereen nam gerechten mee uit eigen keuken. Dit zorgde voor een buffettafel vol met gerechten van over de hele wereld: dolma’s uit Syrië, pannenkoeken uit Nederland en Zigni Injera uit Eritra. Er kon van elkaars eten geproefd worden. Dit bracht het gesprek tussen Nederlanders en anderstaligen op gang. Om het gesprek verder op gang te brengen, werd er gebruik gemaakt van gesprekskaartjes, bordspelletjes en een grote wereldkaart. Ook handen, voeten en Google Translate kwamen van pas. Het was een geslaagde avond waar ontmoeting centraal stond. 

Een bezoeker gaf een mooie reactie na afloop van de activiteit: “Normaal loop je elkaar voorbij in de supermarkt. Vanavond hebben we samen gegeten, gelachen en bordspelletjes gespeeld. Hierdoor ga je sneller met elkaar in gesprek”.

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report