Spring naar inhoud

Waar werkten we aan

Peuterwerk werkte ook in 2021 vanuit betrokkenheid, bevlogenheid en enthousiasme in de verschillende gemeenten om de (opvoed/opgroei) krachten en talenten van peuters en hun ouders te versterken. Dit deden we onder andere door extra in te zetten op preventie in het voorliggend veld door krachten te bundelen met onze welzijnsorganisaties. Altijd in samenwerking met netwerkpartners, vrijwilligersorganisaties en inwoners. De kaderbrief 2021 vormde voor Stichting Peuterwerk de papieren basis voor de thema’s die dit jaar extra aandacht kregen. Naast aandachtspunten voor de korte termijn waren er accenten voor de middellange en lange termijn. Daarnaast hebben we pro actief gehandeld op grond van signalen en observaties. Een aantal thema’s en aandachtspunten lichten we hieronder verder toe.

VVE+

In de regio’s waarin Peuterwerk actief is, worden steeds meer kinderen gezien met een VVE indicatie. Van deze groep kinderen vertoont een groter wordende groep ook (sterke) gedragsproblematiek. Het groter(re) aandeel VVE+ kinderen heeft gevolgen voor zowel de omgeving van de kinderen als ook voor deze kinderen zelf. Ook voor medewerkers vormde dit een extra belasting in een tijd die door coronamaatregelen al onrustig was. 

Uitstroom naar regulier basisonderwijs is voor een deel van deze groep kinderen  vanwege de vaak complexe problematiek nog een brug te ver. Vanuit de wens om kinderen (langer) in een vertrouwde en nabije omgeving verder te laten ontwikkelen en vanuit de behoefte aan overbrugging, werd daardoor vaker e beroep gedaan op de Peuteropvang. We merken ook dat de ouders van deze kinderen om verschillende redenen niet altijd goed betrokken zijn terwijl dat voor het zetten van stappen juist zo belangrijk is. 

De dynamiek, onzekerheid en onrust op sommige groepen zorgt ervoor dat inzet van MKD en KDC de enige aangewezen weg lijkt. Maar deze opvang kent inmiddels wachtlijsten en is lang niet altijd nodig. Hierdoor worden door de gemeente extra (zorg)kosten gemaakt voor de inzet van jeugdhulp terwijl dit niet altijd nodig is. 

In verbinding met onze opdrachtgevers én onze partners binnen onderwijs, sociaal werk en (jeugd)zorg zoeken we naar passende oplossingen. Een win-win zijn voor alle betrokkenen. Onze positie zorgt dat er vroeg bij (kunnen) zijn. 

Inzet op verbetering doorgaande lijn en partnerschappen in het voorliggend veld

Voor een goede doorgaande lijn is het noodzakelijk dat de werkzaamheden van de voorscholen (peuteropvang en kinderopvang) en de scholen voor basisonderwijs op een efficiënte en effectieve wijze op elkaar aansluiten. Allen op deze manier is er sprake van een ‘warme’ overdracht van doelgroepkinderen naar de basisschool. Op veel locaties bleek de intensivering van de samenwerking met het onderwijs essentieel. Dit geldt ook voor de afstemming met de GGD en aanbieders van jeugdzorg etc. Meer en meer zien we kinderen met achterstanden in combinatie met moeilijk gedrag. Kinderen die (nog) niet naar de basisschool kunnen of die vanwege wachtlijsten in de jeugdzorg nog geen passende plek hadden. In overleg met de basisschool bleven sommige kinderen nog wat langer bij ons. Zo kregen ze tijd om zich nog wat verder te ontwikkelen. In andere gevallen bleven kinderen langer bij ons als overbrugging naar een speciale vorm van opvang of onderwijs. Onze natuurlijke verbinding met het sociaal werk bood en biedt mogelijkheden om vanuit het oogpunt van preventie en vroegtijdige inzet ook te werken in/met de omgeving van het kind.

Ik geniet iedere dag van mijn werk en de kinderen.

Medewerkerstevredenheid en -betrokkenheid

Op basis van een medewerkerstevredenheid onderzoek hebben we een plan van aanpak opgesteld van zaken die we belangrijk vinden en zaken die binnen de organisatie nog aandacht vragen. Ook was er aandacht voor het vergroten van kennis en expertise. Het doel is dat alle medewerkers van Peuterwerk een positief gezonde werkomgeving ervaren waar vanuit een goede balans en stevige veilige basis gewerkt wordt. We vroegen medewerkers daarbij ook om zelf regie te voeren op hun veerkracht en te onderzoeken wat het werk betekenisvol maakt. Persoonlijk leiderschap en (eigen) verantwoordelijkheid waren en zijn belangrijke onderwerpen. Teamleiders werden gedelegeerd opdrachtgever voor inhoudelijke thema’s van Peuterwerk. Teamleiders betrokken op hun beurt steeds vaker medewerkers bij de totstandkoming van beleid en besluitvorming.

Strategische koers

Op basis van de strategische toekomstverkenning van Sardes is in 2021 een toekomstvisie geschreven voor  Peuterwerk. Dit document vormt de basis voor de koers die Stichting Peuterwerk wil gaan varen en gaat in op de vraag: ‘Hoe kunnen we Stichting Peuterwerk -op een duurzame en toekomstbestendige wijze-  robuust onderdeel van de Tintengroep laten zijn?’. met behulp van ‘scenarioplanning’ is onderzocht welke scenario’s kunnen worden onderscheiden en welke daarvan meer of minder kansrijk zijn. De resultaten van de analyse van Sardes  gecombineerd met de verschillende scenario’s hebben geleid tot een passende strategie. Deze strategie is op hoofdlijnen uitgewerkt en biedt handvaten voor het verder operationaliseren van de koers in 2022. Ook ‘branding’ en marketing zullen hierbij worden betrokken.

Versie:
v5.8.12

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report