Jaarverslag 2022
Sociaal Werk De Kop
Sociaal Werk De Kop
Februari
Begin februari zijn twee buurtwerkers geschoold in het geven van de training Grip en Glans. Deze training hebben we inmiddels al twee keer met succes gegeven.
Na een periode van elkaar weinig tot niet kunnen ontmoeten, konden we in 2022 eindelijk weer de doelgroepcafés en lotgenotengroepen organiseren zoals de Verlies en Rouw groep, het MS-café en het Alzheimer Trefpunt. We hebben positieve feedback ontvangen van deelnemers:
''Het heeft me geleerd het verlies een mooie plek in mijn hart te geven en me sterker gemaakt voor de toekomst.'' - deelnemer lotgenotengroep
Juni
Naar aanleiding van een wens van een inwoner, waarbij sprake is van dementie, is vanuit Samen Dementievriendelijk Nederland in het wijkcentrum 'De Oerthe' een training gegeven voor de inwoners van de straat 'De Teeme'. Met als doel om aandacht en kennis te delen voor een dementievriendelijke straat/wijk.
Oktober
Door de hoge (energie)prijzen in 2022 hebben steeds meer mensen het financieel moeilijk. Om inwoners te ondersteunen met informatie hebben we samen met de gemeente een start gemaakt met het Geldloket. Wegens succes zullen we het loket in 2023 uitbreiden naar andere locaties. Veel inwoners weten het loket goed te vinden en hebben we geholpen met het aanvragen van energietoeslag en ondersteuning van de vrijwilligers van de Formulieren Brigade. Ook zien we dat jongeren problemen ondervinden op het gebied van financiën. Voor de jeugd hebben we tijdens de opening van het Geldloket en het Samen voor Ryan festival in oktober het spel ‘de Schuldenescape’ georganiseerd en daarmee het Geldloket onder de aandacht gebracht.
November
In 2022 waren we in de wijken en dorpen meer zichtbaar door onze aanwezigheid op vaste momenten in onder andere Steenwijkerwold, Blokzijl, Vollenhove, Steenwijk, Giethoorn, Sint Jansklooster en Kuinre. Zo gingen we op 30 november met het buurtwerkteam met onze bakfiets naar Giethoorn Noord. Inwoners geven aan het te waarderen wanneer wij vertellen wat we doen en wie we zijn.
December
Bij 206 huishoudens hebben we met behulp van de VoorzieningenWijzer inzicht gegeven in de financiële situatie. Bij veel van hen was het mogelijk om te besparen op verschillende uitgaven. We hebben gemiddeld €703,- per huishouden bespaard!
December
Na een nieuwe subsidieaanvraag en een paar spannende weken in afwachting is er goed nieuws voor Impacter Steenwijkerland: het project is met drie jaar verlengd. Impacter is een project uit het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT), waarin jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar inzicht krijgen in hun eigen vaardigheden en werken aan hun zelfvertrouwen en intrinsieke motivatie. Wij werken hierin samen met lokale scholen, bedrijven, organisaties en professionals. Deze samenwerking draagt eraan bij dat jongeren nóg meer impact kunnen maken. ’
''We zijn trots dat het positieve effect van Impacter wordt erkend en dat wij door mogen ontwikkelen in een tijd waarop als je jong bent veel op je af kan komen. Daarin is het vaak zo dat je veel meer kan dan jezelf denkt. Het is mooi dat jongeren binnen Impacter een kans krijgen om te leren in een omgeving waarin ze experimenteren en gewaardeerd worden om wie zij zijn, dat zorgt voor meer vertrouwen in jezelf, je talenten en je plek in de maatschappij’’
Door professionals en organisaties in het sociaal domein te verbinden, ondersteunen en faciliteren willen we ervoor zorgen dat mensen zichzelf kunnen redden in hun wijk/dorp en in de maatschappij. Hiervoor brengen we mensen en organisaties bij elkaar: dus niet ieder voor zich, maar samen.
De visie van Sociaal Werk De Kop is ontwikkeld op basis van het gedachtegoed van de filosofe Martha Nussbaum. We gaan ervan uit dat alle inwoners de waarde en potentie hebben om zichzelf (verder) te ontwikkelen en (beter) te leren omgaan met de situatie waarin iemand zich bevindt. De mens is een sociaal wezen en geneigd zich met anderen verbonden te voelen, wil erbij horen en verantwoordelijkheid nemen in de bijdrage aan de samenleving. Vanuit deze gedachte willen we bijdragen aan de inclusieve samenleving. Positief welbevinden en Positieve Gezondheid vormen samen het uitgangspunt van waaruit wij inwoners benaderen. Dat betekent dat we ons richten op wat inwoners nog wél kunnen, wat hun wensen zijn en waar zij plezier uit halen. Volgens dit gedachtegoed hebben zes pijlers (weergegeven in een spinnenweb) invloed op het vermogen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en om hierin zo veel mogelijk eigen regie te voeren.
Onze missie en visie sluit aan bij het gedachtegoed van Samen voor Ryan die uitgaat van:
Vanuit onze overtuiging dat we problematiek zoals armoede en complexe gezinssituaties niet alleen kunnen aanpakken, dragen we graag bij aan het gedachtengoed van Samen voor Ryan. We gaan binnen het basisonderwijs schoolmaatschappelijk werk bieden, om zo problemen die groei en ontwikkeling in de weg staan aan te pakken. Hier zetten we ook op in via onze opvoedondersteuning, waarbij de inzet van de Triple-p methode van toegevoegde waarde blijkt te zijn. We sluiten aan bij het principe van een leven lang leren vanuit het project Impacter, waarbij ingezet wordt op talentontwikkeling. Maar ook bij onszelf als Sociaal Werk De Kop staat samen blijven leren en daarmee vakmanschap centraal.
Verbinden-ondernemen-professioneel; dat zijn onze kernwaarden. Dat vraagt om een proactieve houding en bij te blijven bij ontwikkelingen binnen ons eigen vakgebied. We willen ‘bewust bekwaam’ zijn. Dat betekent dat we bewuste keuzes maken over welke methode of interventie we inzetten en reflecteren we op onze doelen. Datagedreven werken is daarom niet alleen belangrijk voor onze verantwoording, het draagt ook bij aan de reflectie of we met onze inzet datgene bereiken wat we beogen.
Voor u ligt het jaarverslag van Sociaal Werk De Kop.
Afgelopen jaar hebben wij veel inwoners kunnen ondersteunen met hulpvragen op het gebied van onder andere geldzaken, opvoeding, relaties, wijk- en buurt gerelateerde zaken en mantelzorgondersteuning. We hebben inwoners gesproken die om verschillende redenen werden uitgesloten van volwaardige deelname aan de samenleving door een beperking, leeftijd, etnische herkomst, seksuele oriëntatie of genderidentiteit, maar ook door armoede. Het werken aan een inclusieve samenleving vraagt daarom nog de nodige aandacht. Door de hoge (energie)prijzen in 2022 hebben steeds meer inwoners het financieel moeilijk. Als reactie hierop hebben we samen met de gemeente een start gemaakt met het Geldloket.
Als Sociaal Werk De Kop kunnen we ons werk niet alleen doen én niet alleen met professionals doen. Veel organisaties en inwoners met een initiatief of die als vrijwilliger iets voor een ander wil betekenen weten Sociaal Werk De Kop inmiddels goed te vinden. Samen met netwerkpartners zetten wij mooie stappen. Niet ieder voor zich, maar mét elkaar. Vanuit de projecten zoals Samen voor Ryan, het Sportakkoord en Kansrijke Start zien wij dat er met elkaar mooie ideeën ontstaan die vervolgens worden uitgewerkt in acties. Deze acties zijn steeds meer zichtbaar bij de inwoners van Steenwijkerland. Veel acties dragen bij aan zelfredzaamheid, gezond en veilig opgroeien en vitaliteit. Zoals u kunt lezen in dit jaarverslag kunnen we hierdoor steeds meer van waarde zijn voor inwoners. Om alle hulpvragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden, werken wij met én naast inwoners. Steeds vaker lukt het om inwoners te betrekken bij een lokale wijkaanpak. Onze buurtwerkers vertellen hier graag meer over.
De training ‘Werken met Positieve Gezondheid’ heeft een vervolg gekregen, waarbij alle medewerkers nu getraind zijn in het werken met positieve gezondheid. Medewerkers zijn creatief in het voeren van het bredere gesprek met bijvoorbeeld de jonge mantelzorgers. Maar ook kijken wij steeds vaker vanuit de pijlers van positieve gezondheid naar ons eigen werk. Kortom Positieve Gezondheid krijgt steeds meer plek binnen onze organisatie.
Mijn dank gaat uit naar de vrijwilligers en medewerkers die zich in het afgelopen jaar vanuit Sociaal Werk De Kop hebben ingespannen om inwoners van dienst te zijn. Zonder inzet van vrijwilligers hadden we nooit zoveel inwoners kunnen bereiken en ondersteunen.
Henk Diphoorn,
Manager Sociaal Werk De Kop
Het verslag is als volgt opgebouwd. In hoofdstuk 1 leest u over onze inspanningen die voortvloeien uit de basisopdracht. We gaan onze diensten bij langs aan de hand van de beoogde resultaten, inzet, opbrengst en opvallende trends. We staan daarbij ook stil bij de verhalen vanuit de praktijk. Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 een verdieping rond elk van de vier gezamenlijke focuspunten uit het jaarplan beschreven. In het laatste hoofdstuk staan we stil waar we op basis van dit jaarverslag in 2023 willen inzetten.
Belangrijke onderwerpen waaraan resultaten worden gehangen
Software voor digital-first corporate reporting
Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.