
Ontwikkelagenda / Vooruitblik
In 2023 willen we op basis van de behaalde resultaten, signalen en ontwikkelingen in 2022 onszelf verder door ontwikkelen op de volgende punten:
Inzet Oekraïense vluchtelingen
Er is ingespeeld op de instroom van Oekraïense vluchtelingen door hen op de drie opvanglocaties ondersteuning te bieden. Daarnaast zijn we aanspreekpersoon geweest voor Oekraïners die bij particulieren in de gemeente ondergebracht zijn. Onze ondersteuning aan Oekraïense vluchtelingen gaan we in 2023 onder brengen bij buurtwerk. We willen daarbij de zelfredzaamheid verhogen en de doelgroep zoveel mogelijk te laten participeren op het gebied van werk, sport en vrijwilligerswerk. Kijkend naar het thema zelfredzaamheid en nieuwkomers, willen wij in 2023 onze rol binnen de Z-route verkennen.
Pilot Energiearmoede
Sinds november 2021 werken wij samen met het Infopunt Duurzaam Doen (initiatiefnemer), Gemeente, Woonconcept en Wetland Wonen om verwijzing en kennisdeling rondom de energietransitie te bevorderen, vanuit de gedachte dat we alleen gezamenlijk de lokale energietransitie kunnen realiseren.
Vanuit deze gedachte en samenwerking sluit het buurtwerk van Sociaal Werk De Kop in 2023 aan bij de Pilot Energiearmoede, waarvoor vanuit de gemeente een projectleider is aangesteld. Gezamenlijk met meerdere partijen wordt verkend hoe we voor inwoners met een laag inkomen aan de voorkant een hoge energierekening kunnen voorkomen. Wanneer we kijken naar de huidige problematiek rondom de hoge (energie)prijzen en de daarbij komende energiearmoede vindt Sociaal Werk de Kop het belangrijk om samen met de gemeente bij te kunnen dragen aan deze pilot.

Het VIP!
Voor 2023 zijn we een coördinator voor het VIP! aan het werven, met als doel meer op het gebied van participatie en verenigingsondersteuning te kunnen bieden. De coördinator gaat met deze doelstelling in samenwerking met de buurtwerkers en buurtwerkers sport aan de slag.
Integraal samenwerken voor een gezonde generatie
Vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA, 2023)[1] wordt ingezet op een regionale aanpak op het gebied van gezondheid, preventie en sterke sociale basis, met als lange termijndoel ‘het bereiken van een gezonde generatie in 2040’. Interprofessioneel samenwerken, een brede blik op preventie, normaliseren, weerbaarheid, Positieve Gezondheid, het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsachterstanden en een beweging naar de voorkant staan centraal in dit akkoord. Rondom de ontwikkeling van het kind dragen we hieraan bij vanuit Samen voor Ryan. De pilot waarbij een schoolmaatschappelijk werker, jeugdconsulent en een professional vanuit de GGD gezamenlijk aanwezig zijn op een school zal in 2023 van start gaan. We starten eerst op drie locaties, namelijk op de OBS Beatrixsschool (OpKop) en op de kindcentra Claus en Willem-Alexander (Accrete). Dit met als doel de integrale samenwerking rondom de ontwikkeling van het kind te bevorderen. Na de eerste evaluatie zal de pilot uitgerold worden naar de andere basisscholen in de gemeente. De monitoring van de pilot vindt plaats vanuit Samen voor Ryan.
Komend jaar willen we samen met de gemeente en lokale netwerkpartijen onderzoeken hoe we ook de interprofessionele samenwerking kunnen bevorderen rondom het thema vitaal ouder worden. Dit sluit aan bij de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA), dat de samenwerking tussen huisartspraktijken, GGZ en het sociaal domein wil bevorderen. Sociaal Werk De Kop ziet de huisartspraktijken als een belangrijke vindplaats. In 2023 willen we samen met de huisartspraktijken in gemeente verkennen of het mogelijk is om sociaal werkers fysiek te laten aansluiten bij huisartspraktijken.
Een praktisch voorbeeld van voorliggende inzet op vitaal ouder worden betreffen de 75+ huisbezoeken. We starten in 2023 met de huisbezoeken bij 75-plussers in de gemeente. Deze huisbezoeken worden door hiervoor getrainde vrijwilligers afgenomen. Vanuit een open gesprek willen we via de bezoeken signalen van bijvoorbeeld eenzaamheid opvangen en thema’s zoals langer zelfstandig thuis wonen bespreekbaar maken. Dit doen we vanuit het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Daarnaast ontvangen de 75-plussers een informatiepakket. De bestaande samenwerkingen met het Seniorenplatform, wijkverpleegkundigen, het Mantelzorgnetwerk, de diverse huisartsenpraktijken en de Adviesraad Sociaal Domein willen we voor de pilot benutten. De pilot zal starten in Vollenhove en de wijk Clingenborgh.
Ook op dorp- en wijkniveau zoeken we graag de samenwerking op. In 2023 gaan we in meerdere wijken en dorpen samen met de gemeente, Wetland Wonen en politie als één Gebiedsteam samenwerken. Eén keer per maand zal het Gebiedsteam in verschillende kernen aanwezig zijn om samen te werken, te overleggen, gezamenlijk de straat op te gaan en de collectieve agenda van de inwoners op te halen. Zo kunnen signalen gezamenlijk opgepakt worden en zijn we zichtbaar voor inwoners. Per kwartwaal zullen we deze samenwerking met elkaar evalueren.
[1] Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gezond en Actief Leven Akkoord.https://open.overheid.nl/docum...

Jongeren
Zoals eerder aangegeven zijn we in 2022 veel financiële problematiek onder jongeren tegengekomen. We willen hier in 2023 op inspelen via voorlichting en bewustwordingsactiviteiten. De coronamaatregelen hebben invloed gehad op sociaal-emotionele ontwikkeling in de afgelopen jaren. We anticiperen daarop door voldoende aanbod weerbaarheids- en sociale vaardigheidstrainingen te creëren. We zetten daarbij in op draagkracht en veerkracht van jongeren zelf en blijven in 2023 in de buitengebieden extra jongerenwerk inzetten. Het project Impacter wordt ondergebracht bij het jongerenwerk. Impacter draagt bij aan de zichtbaarheid en biedt een goed instrument om met jongeren aan de slag te gaan met talentontwikkeling, initiatieven te ontplooien en verantwoordelijkheid te nemen.