Verdieping aan de hand van de vier focuspunten
Samen vroeg erbij zijn
Samen vroeg erbij zijn
In onderstaande overzicht is te zien waar wij op het gebied van financiën in 2022 hebben ingezet.
179 trajecten
Aantal individuele trajecten met financiën als hoofddomein (in 2021 waren dit 117 trajecten)
In augustus 2021 zijn wij vanuit Sociaal Werk De Kop gestart met De VoorzieningenWijzer (DVW). DVW is een slimme aanpak voor onnodige armoede. Het zorgt voor minder schuldhulpverlening, betere benutting van armoedevoorzieningen, minder huisuitzettingen en een hogere zelfredzaamheid. De Gemeente, Woonconcept, Wetland Wonen en Sociaal Werk De Kop hebben de handen ineen geslagen om dit in de gemeente Steenwijkerland op de kaart te zetten. Er werd bewust gekozen voor Sociaal Werk De Kop als uitvoerende partij, omdat wij achter de voordeur komen en daardoor een bredere blik hebben.De buurtwerkers die werken met DVW (de consulenten) hebben hiervoor een training ontvangen. Het doel in 2022 was om 200 huishoudens te bereiken. Er zijn veel inwoners bezocht en bij veel van deze inwoners was het mogelijk om geld te besparen. Ook als er geen geld werd bespaard waren inwoners tevreden met het gesprek. Op deze manier hadden ze namelijk inzicht gekregen in hun financiële situatie en de rust dat alles goed geregeld was. We zagen dat veel inwoners niet wisten waar zij recht op hebben op het gebied van subsidies, voorzieningen en regelingen en daarbij ook niet hoe en waar ze dit kunnen aanvragen. Het viel op dat veel inwoners die buiten de doelgroep voor sociale voorzieningen vallen alsnog moeite hebben met het betalen van de vaste lasten.
Daarnaast hebben we sportfondsen aangevraagd voor volwassenen en kinderen, die graag willen sporten maar voor wie dit financieel niet mogelijk is. Dankzij de aanvraag konden zij weer meedoen en participeren aan een sport of activiteit in de buurt. Er zijn schulden voorkomen doordat we met behulp van de 'energie- en zorgvergelijker’ inzicht kregen in de financiële situatie.
Uiteindelijk hebben we in 2022 meer dan 200 gesprekken gevoerd en zijn er meer dan 12 andere hulpvragen beantwoord naar aanleiding van deze gesprekken. Na de gesprekken werden de consulenten benaderd door inwoners die via buurtcontact waren doorverwezen naar Sociaal Werk De Kop om ook een keer zo’n gesprek te voeren. Dit had hun buurtgenoten namelijk zo goed geholpen. Een vast gezicht en iemand die meekijkt werd als vertrouwd ervaren. Zo hebben we gemerkt dat DVW zorgt voor laagdrempeligheid en hiermee ook andere vragen tijdens of na het gesprek aanbod komen.
Zorgverzekeringsspreekuur
Er is door het buurtwerk ook een belronde uitgevoerd met als doel het zorgverzekeringsspreekuur onder de aandacht te brengen. Veel inwoners die we vanuit DVW hebben bezocht wilden hier graag gebruik van maken. Veel inwoners hebben door het spreekuur geld bespaard op hun zorgverzekering en zijn door ons verwezen naar de collectieve zorgverzekering van de Gemeente Steenwijkerland. Een aantal inwoners zijn naar het spreekuur gekomen n.a.v. een folder die ze hadden ontvangen van de gemeente.
206 huishoudens bezocht
€703,- gemiddeld per huishouden bespaard
12 andere hulpvragen (dan financiën) beantwoord
Top 5 aanmelders:
In het vierde kwartaal van 2022 zien we een piek in ondersteuningsvragen rondom het ZRM- domein Financiën. De hoge (energie)prijzen bieden hiervoor een verklaring. Veel inwoners moeten nog de jaarrekening over 2022 ontvangen, waardoor wij in 2023 veel ondersteuningsvragen op het gebied van financiën verwachten. Zoals eerder in dit verslag aangegeven heeft de doelgroep tussen 27 en 55 jaar relatief vaak een ondersteuningsvraag op het gebied van financiën.
Figuur 14
Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:
Verloop van de aantallen opgestarte casussen per kwartaal met als hoofddomein Financiën, Huisvesting en werk en opleiding
Sociaal Werk De Kop wil bevorderen dat kinderen in de gemeente Steenwijkerland veilig en gezond opgroeien. Onze algemene inzet richt zich onder andere op gezonde opvoedsituaties, het bevorderen van laagdrempelige voorzieningen, bevorderen van krachtige wijken en het voorkomen van complexe problemen. Onder dit focuspunt lichten we onze inzet op 0-18-jarigen uit. De inzet draagt bij aan de ambitie veilig en gezond opgroeien, maar uiteraard ook aan doelen van de bredere doelgroep (18+). We sluiten daarnaast aan bij verschillende pilots en brainstormsessies zoals bijvoorbeeld het echtscheidingsloket en de projecten in het kader van Samen voor Ryan. Zo blijven we in ontwikkeling. In 2022 hadden we de volgende inzet op het gebied van Veilig en gezond opgroeien voor ogen.
45 trajecten
(in 2021 waren dit 30 trajecten)
129 trajecten
Impacter, Schoolmaatschappelijk werk, individueel jongerenwerk en individuele trajecten 18- (in 2021 waren dit 117 trajecten))
32 kinderen
ondersteund (In 2021 waren dit 19 kinderen)
Na een nieuwe subsidieaanvraag en een paar spannende weken in afwachting is er goed nieuws voor Impacter Steenwijkerland: het project is met drie jaar verlengd. Impacter is een project uit het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) waarin jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar inzicht krijgen in hun eigen vaardigheden, werken aan hun zelfvertrouwen en intrinsieke motivatie. Wij werken hierin samen met lokale scholen, bedrijven, organisaties en professionals. Deze samenwerking draagt eraan bij dat jongeren nóg meer impact kunnen maken.
De eerste certificaten binnen dit project zijn in 2022 ondertekend. Een kers op de taart voor de jongeren die zich hebben ingezet voor de maatschappij en gelijktijdig bezig zijn geweest met hun eigen ontwikkeling en doelen. Onderstaande jongere vertelt over zijn ervaring met Impacter:
‘’Als ik geen traject bij Impacter was aangegaan dan zat ik er nu echt anders bij. Ik had dan nog steeds geen toekomstbeeld kunnen creëren en was ik niet in staat dieper na te denken over mijn eigen krachten. Ik heb nu een stip aan de horizon wat maakt dat ik weet welke stappen ik wil gaan zetten. Ik vond het heel prettig dat ik zelf mocht bepalen hoe mijn traject eruit kwam te zien. Niks stond vast en we konden alle kanten op. Ik vond het heel leerzaam dat ik ook in gesprek mocht gaan met verschillende experts uit verschillende werkvelden, hierdoor heb ik een beter beeld kunnen creëren welk werk het beste bij mij zal passen. Ik heb door mijn traject bij Impacter geleerd om meer assertief te zijn in bepaalde situaties. Ook heb ik geleerd om meer geduld te hebben en dat heeft mijn respect voor anderen nog meer vergroot. Ik pas deze vaardigheden nu ook toe in het dagelijkse leven, wat mij enorm helpt. Mijn coach was duidelijk in die communicatie en legde alle stappen duidelijk uit wat het makkelijker maakte om mij kwetsbaar op te kunnen stellen’’
Iedereen heeft talent. Vanuit die gedachte zijn wij in Steenwijk graag betrokken bij het jaarlijkse evenement ‘Kopje Cultuur’. We hebben met dit evenement bij jongeren een stuk eigenaarschap weten te creëren waardoor ieder zijn of haar talent heeft kunnen laten zien. Zo hebben ze bijvoorbeeld een eigen Art Gallery weten te ontwikkelen waarin jonge kunstenaars hun eigen werk hebben laten zien, werd er in samenwerking met het Poppodium opgetreden en werden er verschillende activiteiten voor en door jongeren uitgevoerd waarin iedereen zijn of haar eigen talent kon laten zien. Met succes. Vanuit Kopje Cultuur en de jongeren is namelijk de vraag naar voren gekomen om in 2023 weer aan te sluiten en meer jongeren te betrekken bij de organisatie van dit festival. De wens vanuit ons is om het buitengebied zoals Vollenhove hierin te betrekken om zo alle jongeren uit de gemeente hun talenten te laten ontdekken en versterken. We zitten nu samen met het bestuur om hier een passend vervolg aan te gaan geven en vooral jongeren te gaan betrekken bij onze plannen.
Het jongerenwerk participeert samen met politie en BOA’s in een JOS (Jongeren op Straat) overleg dat structureel plaatsvindt. Hier komt het thema jeugdoverlast naar voren. Daarbij horen wij graag of er daadwerkelijk sprake is van overlast of wellicht een gevoel van iemand, zodat een van de buurtwerkers hier met de inwoner over in gesprek kan. Ook zijn wij naar aanleiding van deze melding vaker op deze plaats in kwestie te vinden. Niet om te oordelen, maar juist om met de jongeren in gesprek te gaan. We willen de lokale jeugd graag leren kennen en samen met hen kijken naar wat zij nodig hebben. Jongeren geven vaker aan dat ze het gevoel hebben dat ze nergens welkom zijn. Vanuit dit stuk kijken wij met zo’n groep mee wat er wel mogelijk is.
Eens per jaar, in de eerste week van de zomervakantie, bieden wij samen met het buurtmaatschappelijk werk, een á twee dagen (afhankelijk van de opgaven) een brugklastraining. Deze training is voor jongeren van groep 8 die naar het Voortgezet Onderwijs (VO) gaan. Zo bespreken we wie er allemaal werken, wat hun taak is, leren plannen, social media etc. Dit geeft de jongere meer zelfvertrouwen voor de eerste dag op het VO. Vanuit het jongerenwerk zijn we op het VO te vinden in de gemeente Steenwijkerland, vaak in de pauzes. Dit doen we om laagdrempelig met jongeren in gesprek te gaan en om kennis te maken. Ook kunnen wij een signalerende functie hebben binnen de school, net wat om dat moment speelt binnen een school. Regelmatig spelen we een spelletje met hen en leren we hen om een betekenisvolle relatie op te kunnen bouwen. We vertellen wie we zijn en wat we doen en vragen naar waar zij goed in zijn. We willen hiermee jongeren activeren om samen met ons activiteiten voor en door jongeren te organiseren of voor de samenleving. Jongeren kunnen met alle vragen bij ons terecht tijdens deze contactmomenten op de middelbare, zo kunnen jongeren via een laagdrempelige manier hun vragen/problemen in kaart brengen. Hierin treden wij preventief op om te voorkomen dat een probleem groter wordt. Ook werken wij hierdoor nauw samen met het schoolmaatschappelijk werk om de juiste ondersteuning te kunnen bieden voor jongeren vanuit VO.
In figuur 15 zien we dat het aantal ondersteuningsvragen rondom de ZRM- domeinen Sociaal emotionele ondersteuning, scholing of opvang in de afgelopen drie jaar relatief stabiel is gebleven.
Het grootste deel van de inwoners met een ondersteuningsvraag op deze domeinen zitten in de leeftijdscategorie 27 – 55 jaar. Kinderen worden vaak onder de naam van de ouders gerapporteerd, waardoor wij deze leeftijdscategorie relatief weinig terug zien in onze statistieken.
Aantal opgestarte trajecten met ouderschap als hoofddomein per kwartaal in de afgelopen twee jaar.
Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:
Periode | Sociaal emotionele ondersteuning (ouderschap) | Scholing (ouderschap) | Opvang (ouderschap) |
---|---|---|---|
Q 1 2020 | 10 | 0 | 0 |
Q 2 2020 | 12 | 1 | 0 |
Q 3 2020 | 6 | 1 | 3 |
Q 4 2020 | 7 | 1 | 1 |
Q 1 2021 | 2 | 0 | 0 |
Q 2 2021 | 12 | 1 | 0 |
Q 3 2021 | 6 | 1 | 3 |
Q 4 2021 | 7 | 1 | 1 |
Q1 2022 | 8 | 2 | 2 |
Q2 2022 | 7 | 1 | 0 |
Q3 2022 | 5 | 1 | 0 |
Q4 2022 | 7 | 0 | 0 |
Figuur 15
Met ingang van 2021 werkt Sociaal Werk de Kop met de Triple-P methode. Bij deze methode gaan we met ouders aan de slag met het aanleren van praktische en positieve opvoedvaardigheden. De sociaal werkers die met de methode werken vinden het een uitgebreide methode die passend te maken is bij veel opvoedvragen. Ouders zijn in het begin meestal nog wat terughoudend, maar door de laagdrempelige en positieve insteek vervalt dit. Ouders gaan écht met zichzelf en de opvoedingspatronen aan de slag. Het is een methode gericht op de ouders en niet op het kind en diens gedrag.
De methode kan worden ingezet als ouders zichzelf hebben aangemeld. Er is een opvoedvraag waar ouders mee aan de slag willen, de bereidwilligheid van beide ouders is nodig om het te laten slagen. Daarover gaan we eerst tijdens een intake in gesprek, ook om verwachtingen helder te krijgen. Een praktijkvoorbeeld betreft een ondersteuningsvraag over driftbuien van een vierjarige zoon. Samen met ouders gaan we aan de slag met opvoedstrategieën en geven we instructies. Moeder heeft hieruit geleerd dat ze op een rustige en consequente manier moet reageren op het gedrag van de kinderen.
Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid is voor Sociaal Werk De Kop een belangrijke basis. Vanuit de visie dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte en (tijdelijke) belemmeringen en beperkingen onderdeel zijn van het leven, zetten we onze pijlen op hoe inwoners kunnen omgaan met de situatie waarin zij verkeren en hoe we voorzieningen kunnen inrichten die inwoners helpen om regie te houden. Over onze inzet op het focuspunt Preventie en Veerkracht is meer te lezen in het overzicht van onze collectieve activiteiten, paragraaf 1.3 Ondersteunen van vrijwillige inzet en mantelzorg en paragraaf 1.4 Sport en Beweging.
Er hebben 15 verwijzingen vanuit de huisartspraktijken naar Sociaal Werk De Kop plaatsgevonden. Dit is ten opzichte van 2021 een daling, toen betroffen het 24 verwijzingen. Een verklaring is wisselingen in personeel bij de praktijken en bij Sociaal Werk De Kop.
117 individuele trajecten
43 leun en steuncontacten
4 info en advies
324 individuele trajecten
69 leun en steuncontacten
3 info en advies
Sociaal Werk De Kop stelt zich actief op bij het in kaart brengen van onderdelen in gemeente brede casuïstiek die voorliggend of collectief kunnen worden opgepakt. We dragen bij aan de bredere beweging van normalisering versus medicalisering en preventief versus curatief, zonder uit het oog te verliezen dat er inwoners zijn die meer nodig hebben.
22 verwijzingen naar de toegang
In 2021 vonden 28 verwijzingen naar de toegang plaats
37 verwijzingen vanuit de Toegang
In 2021 vonden 40 verwijzingen vanuit de Toegang
In figuur 16 is een piek te zien in het aantal aanmeldingen vanuit De Toegang en de gemeente naar Sociaal Werk De Kop. Deels is dit verklaren door registratie, doordat er soms onduidelijkheid bestaat over wat er onder De Toegang valt. Daarnaast waren er in het eerste deel van het jaar veel verwijzingen rondom energietoeslag aanvragen. Wellicht biedt dit een verklaring. Na de zomer begon het gemeentehuis een eigen spreekuur, waardoor de aanvragen voor hulp hiervoor terugliepen.
Over het algemeen is er een prettige samenwerking met De Toegang, er is ruimte voor overleg en meedenken. We weten elkaar goed te vinden. Verbeterpunten zijn de doorverwijzing naar spreekuren en verwachtingsmanagement.
Alle verwijzingen vanuit en naar de gemeente en De Toegang naar Sociaal Werk De Kop per half jaar
Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:
Figuur 16
Wijze van aanmelding van nieuw opgestarte casussen in 2022
Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:
Figuur 17
Software voor digital-first corporate reporting
Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.