Spring naar inhoud

Een sterke basis

Uiteraard zetten wij ook in 2021 weer onze basisdienstverlening in voor de inwoners van Westerkwartier. Daarnaast werkten we aan de prioriteiten die we met de gemeente hadden vastgesteld. Aan de hand van diverse voorbeelden laten we jullie zien hoe we onze dienstverlening in de praktijk hebben gebracht.

Onze basisdienstverlening in beeld

Samenlevingsopbouw in de praktijk

In de week van de ontmoeting (de landelijke week tegen eenzaamheid) heeft elk gebiedsteam van Sociaal Werk De Schans een 'Buurtbakkie' georganiseerd. Buurtwerkers van de gebiedsteams stonden in deze week met een partytent, koffie en koekjes op de markt om mensen te vertellen over het onderwerp eenzaamheid en wat er binnen gemeente Westerkwartier allemaal te doen is voor mensen die eenzaamheid ervaren. Tijdens deze gesprekken kregen inwoners een bakkie koffie met daaraan gekoppeld de vraag met wie zij naar aanleiding van het gesprek een kopje koffie wilden gaan drinken. Opvallend was dat veel mensen wel iemand kenden die eenzaam zou kunnen zijn. Het bakkie koffie dat we vanuit de Schans weggaven, werd door veel mensen aangepakt, men vond dit een mooi initiatief!

We hebben op deze manier inwoners van informatie voorzien over het thema eenzaamheid en er zijn contacten gelegd tussen mensen die zich misschien wat eenzaam voelden. Inwoners zijn zich bewuster geworden van het thema.

Seniorenvoorlichting

Senioren zijn niet altijd op de hoogte van alle regelingen en voorzieningen, die er voor hen beschikbaar zijn, om goed in hun vel te zitten of in hun eigen huis te blijven wonen. Om oudere inwoners te helpen, zijn er bij Sociaal Werk De Schans vrijwilligers die werken als seniorenvoorlichters. De seniorenvoorlichters gaan bij senioren van 80 jaar en ouder op huisbezoek om samen met hen te inventariseren wat er nodig is om veilig en gezond in hun eigen huis te blijven wonen. Ze informeren hen over allerlei zaken en kunnen helpen bij het aanvragen van voorzieningen, waardoor senioren zelfstandig (kunnen) blijven wonen. Zelf actie ondernemen kan natuurlijk ook. Inwoners die hier hulp bij willen, kunnen contact opnemen met Sociaal Werk De Schans. Dan is er ook nog de ContactWijzer voor inwoners die de leeftijd van 70 jaar hebben bereikt. De ContactWijzer is een boekje waarin per gebied relevante informatie voor senioren staat, zoals vervoer voor senioren en activiteiten. Dit boekje valt automatisch bij inwoners in de brievenbus wanneer zij de leeftijd van 70 jaar bereiken. En natuurlijk gaan we ook met deze groep het gesprek aan en kijken wij waar zij ondersteuning bij nodig hebben. Tot slot kunnen inwoners, die zich willen inzetten als seniorenvoorlichter, zich bij Sociaal Werk De Schans melden bijvoorbeeld via het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP). Vervolgens gaan zij onder begeleiding van buurtwerkers aan de slag.

MOM

Voor mantelzorgers zijn er de zogeheten MOM's. Mom staat voor Mantelzorgers ontmoeten mantelzorgers. Onder het genot van een kop koffie of thee worden mantelzorgers in contact gebracht met andere mantelzorgers voor een gezellig samenzijn. Onder andere in Grootegast en Zuidhorn hebben deze mantelzorg momenten plaatsgevonden.

Flyer MOM

Individueel traject in de praktijk

Individuele trajecten vormen een belangrijk deel van onze basisdienstverlening. Hier volgt een voorbeeld van een individueel traject dat we vorig jaar hebben ingezet op het gebied van opvoedingsondersteuning aan ouders.

Ouders hebben vragen rondom de opvoeding van hun kinderen. Beide ouders hebben zelf een andere opvoeding gehad en merken dat ze hierdoor verschillen in hoe ze de kinderen opvoeden. In de gesprekken met de ouders komen verschillende onderwerpen naar voren. Zo wordt er gesproken over hoe ze samen opvoeder willen zijn en dit wordt vervolgens onder begeleiding van Sociaal Werk De Schans uitgewerkt in een praktische aanpak. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan hoe vaak geef je de kinderen een waarschuwing? Dankzij het traject hebben de ouders gemerkt dat het hen een stuk rust heeft gegeven nu ze dit beiden op dezelfde manier doen. Ook is het voor de kinderen duidelijk en is de sfeer thuis positiever. Een win win dus!

Aandacht voor jongeren

Van eind mei tot en met begin juni stond de gemeente Westerkwartier in het teken van NIX18. Tijdens deze lokale campagneweek werd er door Sociaal Werk De Schans samen met de GGD en Verslavingszorg Noord Nederland aandacht besteed aan het voorkomen van alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar. Zo was er voor ouders een webinar NIX voor het puberbrein en jongeren konden een online workshop 'Happy Drinks' volgen waarbij ze kans maakten op een bijpassend prijzenpakket.

In mei werd er door Sociaal Werk De Schans in samenwerking met SNO Beweegt een sportmiddag gehouden met als thema Koningsspelen op de sportvelden van VV Niekerk. Kinderen in de basisschoolleeftijd namen deel aan verschillende spelletjes. In totaal deden er rond de 80 kinderen mee. Ze waren in oranje en rood/wit/blauwe gekleed om de Koning te eren. Oranje boven!

De kracht van groepstrainingen

Groepstrainingen maken onderdeel uit van de basisondersteuning van Sociaal Werk De Schans. Het hele jaar door bieden wij trainingen voor volwassenen en kinderen. Een groepstraining, die meestal uit zeven tot tien deelnemers bestaat, geeft mensen de mogelijkheid om in contact met anderen te leren en te laten zien wat ze nodig hebben zonder de ander te vergeten. Door het oefenen met sociale vaardigheden zoals leren omgaan met kritiek, wensen uiten en grenzen aangeven, zijn deelnemers in staat om nieuwe positieve ervaringen op te doen. Dit bevordert het zelfvertrouwen en verbetert sociale contacten. In de groep kunnen mensen ook ontdekken dat ze niet de enige zijn. Acceptatie en begrip van elkaar wordt als steunend ervaren en kan het gevoel van eenzaamheid verminderen. Een bijkomende effect is dat deelnemers kunnen ontdekken dat ze anderen ook iets waardevols te bieden hebben en daarmee eigen kracht ervaren. Voorbeelden van groepstrainingen voor volwassenen zijn de training 'Assertiviteit' en de training 'Grip & Glans' om mentale gezondheid te bevorderen. Ook voor kinderen en jongeren worden er diverse trainingen aangebonden zoals de training 'Dappere Dino's' voor kinderen van gescheiden ouders en de sociale weerbaarheidstraining 'Bikkels aan de top' voor jongeren.

Bikkels aan de top

Een mooi voorbeeld van onze basisondersteuning aan jongeren is de sociale weerbaarheidstraining voor tieners van 12 tot en met 16 jaar 'Bikkels aan de top'. Omgaan met anderen kan voor tieners best lastig zijn. Zeker als ze zich niet op hun gemak voelen, onzeker zijn, snel verdrietig of boos of geplaagd worden op school. Daarom organiseert Sociaal Werk De Schans voor tieners, die zich zekerder en prettiger willen voelen over zichzelf en in contact met anderen, deze training. Tijdens de training van in totaal zeven bijeenkomsten leren de tieners onder andere wat het effect is van hun gedrag op anderen, hoe ze emoties op een duidelijke en positieve manier kunnen uiten en hoe ze grenzen kunnen herkennen en aangeven. Tieners, die hebben deelgenomen aan de trainingen, geven bijvoorbeeld aan dat ze voor zichzelf durven op te komen en beter kunnen relativeren, dat ze gemakkelijker iets durven te zeggen tegen een ander en dat ze nee durven te zeggen. Er zijn ook deelnemers die het eerst spannend vonden om in een groep te staan en dat nu wel durven of ze zijn in staat bewuste keuzes te maken om op bepaalde vragen ja of nee te zeggen. Kortom, de training haalt het beste uit deze bikkels!

Activiteiten in coronatijd

Om samen de coronatijd door te komen, was aandacht besteden aan elkaar extra belangrijk. Sociaal Werk De Schans heeft hier invulling aan gegeven door verschillende activiteiten te organiseren voor de inwoners van Westerkwartier. Hier een kleine greep uit de activiteiten:

Kaartenactie

Zo was er het initiatief om kaarten neer te leggen bij verschillende winkels in de gemeente. Kaarten met lieve wensen, positiviteit en woorden van kracht. Inwoners konden deze kaarten gebruiken om iemand in hun (directe) omgeving een hart onder de riem te steken.

Online bingo

Gedurende het jaar zijn er online bingo avonden georganiseerd. In maart was er een Jongeren Bingo Westerkwartier voor jongeren tussen de 10 en 17 jaar en werden er leuke prijzen uitgereikt zoals een playstation tegoed en een cadeaubon voor een speelgoedwinkel.

Vind het gouden ei

Eind maart organiseerde Sociaal Werk De Schans een bijzondere activiteit voor alle inwoners. In negen dorpen in Westerkwartier werd een gouden ei verstopt. Aan de hand van een bericht op Facebook konden mensen op zoek naar dit gouden ei. De inwoner, die de meeste eieren vond, kreeg een speciale prijs.

Onafhankelijke Cliëntondersteuning

In 2019 startte Sociaal Werk De Schans met de uitvoering van Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) in de gemeente Westerkwartier. OCO is hulp bij alle vragen rondom het regelen van hulp en zorg, onderwijs, wonen, werk, inkomen of welzijn. Een Onafhankelijke Cliëntondersteuner staat naast de inwoner. Het is iemand die kan helpen door te luisteren en mee te denken, te ondersteunen bij gesprekken, het regelen van hulp of zorg of als je bezwaar wilt maken. De Onafhankelijke Cliëntondersteuners hebben een onafhankelijke positie en het feit dat ze geen hulpverlening bieden, onderscheidt hen van andere sociale professionals. Ook het afgelopen jaar hebben de Onafhankelijke Cliëntondersteuners weer veel mensen geholpen. Mensen die hulp of zorg nodig hadden en niet goed wisten hoe ze dit moesten regelen. Hierbij kan je denken aan het invullen van formulieren, het voeren van een gesprek met een zorginstelling of aanvragen van zorg. De Onafhankelijke Cliëntondersteuners helpen inwoners maar zijn zelf geen hulpverleners. Ze hebben dus geen invloed op het besluit of er daadwerkelijk zorg wordt toegekend. 

Gezond nieuws

Sociaal Werk De Schans heeft samen met de gemeente en andere samenwerkingspartners een krant uitgebracht met de naam Westerkracht. In deze krant stelde Peggy Positief zich voor als ambassadeur voor Positieve Gezondheid en werd er aandacht besteed aan alle onderdelen van gezondheid. Er stond praktische informatie in de krant om mensen op weg te helpen om met hun eigen gezondheid aan de slag te gaan en er werden ervaringen gedeeld door inwoners die al actief met hun eigen gezondheid bezig waren. Alle inwoners van Westerkwartier kregen de krant in de brievenbus en er is een digitale versie beschikbaar (klik op de foto voor het bekijken van de krant).

Zorgkrant Westerkracht

Prioriteiten

Transformatie sociaal domein

Zowel op strategisch als op uitvoerend niveau zijn we bezig met de transformatie in het sociaal domein. De kern hiervan is anders kijken, denken en doen. De focus ligt op preventie, het benutten van eigen kracht, netwerk en voorliggende voorzieningen. We zetten ons in voor een manier van (samen)werken waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van alle voorzieningen in wijk en buurt en waarin het langs elkaar heen werken van partijen zoveel mogelijk wordt voorkomen. Een mooi voorbeeld zijn de ‘-10 + 5 interventies’, die we samen met de gemeenten ontwikkeld hebben, als alternatief voor geïndiceerde zorg. Op grond van een onderzoek naar de inzet van jeugdhulpproducten en algemene voorzieningen rond relatieproblematiek en echtscheidingen werd begin 2021 besloten om een business case algemene voorzieningen rond echtscheidingen te maken. Op basis hiervan heeft het college ingestemd met de start van de pilot ‘Netwerk Relatie, Echtscheiding en Ouderschap’ in 2022.

Ook in onze huidige dienstverlening kijken we steeds hoe we de samenwerking zo kunnen verbeteren dat minder zorg nodig is. Onder andere door de gebiedsgerichte samenwerking met Mens en Gezin verder te verstevigen met als doel om er zoveel mogelijk laagdrempelig voor de mensen te kunnen zijn.

Preventie

Preventie is de onderlegger bij alles wat we doen. Samen met partners als huisartsen, Mens en Gezin en vrijwilligersorganisaties hebben we gekeken hoe preventie steeds breder binnen de gemeente uitgedragen kan worden. We hebben op belangrijke thema’s zoals seniorenvoorlichting en partnermishandeling korte begrijpelijke verhaaltjes op Social Media geplaatst. Verder hebben we binnen het Preventieakkoord gewerkt aan de pijlers overgewicht, roken, alcohol en drugs. Wat opvalt is dat het bij veel initiatieven binnen dit akkoord gaat het over het belang van samenwerking. Daarom hebben we samen voor een betere samenwerking gezorgd en sterke verbindingen met de andere akkoorden binnen de gemeente waaronder het sportakkoord en JOGG. In het kader van huiselijk geweld en kindermishandeling hebben we met Mens en Gezin leidende principes geformuleerd en werkafspraken gemaakt die dienen als basis voor de samenwerking op dit vlak. Op deze manier creëren we een doorgaande lijn en voorkomen we dat iemand buiten de boot valt.

Samenwerking met het onderwijs

Onze samenwerking met het onderwijs richt zich op zowel het verstrekken van informatie en advies als preventie en hulpverlening. We hebben korte lijnen met RMC Leerplicht en de scholen. Op verzoek van de gemeente zijn we aangehaakt bij het ROGO overleg om de samenwerking in de driehoek onderwijs, gemeente en sociaal werk een impuls te geven. Zowel vanuit het jeugd- en jongerenwerk als het schoolmaatschappelijk werk zijn we betrokken bij initiatieven van verschillende onderwijsinstellingen. Een belangrijk thema binnen de samenwerking met onderwijs is de Verrijkte Schooldag. We zijn in gesprek over de mogelijke rol en inzet van Sociaal Werk De Schans om dit mede tot een succes te maken. We hebben de afgelopen periode gemerkt dat er expliciet behoefte was aan ‘meidenwerk’. De meidengroep, die we zijn gestart in Leek, blijkt een goed voorbeeld van een collectieve oplossing voor vragen waar meerdere jongeren mee zitten. Het is een pré dat het meidenwerk laagdrempelig is en door de jongeren niet wordt ervaren als ‘hulpverlening’ terwijl ze ondertussen wel in beeld zijn. Sinds februari zijn we betrokken bij Route Rubicon, een initiatief van gemeente en leerplicht. Jongeren, die vastlopen op het gewone MBO, krijgen de kans om een startkwalificatie te krijgen. Collega’s van Sociaal Werk De Schans zijn aanspreekpunt voor de docent en bieden ondersteuning indien nodig. De buurtsportcoach wordt daarbij ingezet voor sport en beweging.

Echtscheidingsproblematiek

Wij verzorgen in ons dagelijkse werk trainingen en psychosociale ondersteuning aan gezinnen met relatieproblemen en echtscheidingsproblematiek. Echtscheidingsproblematiek is één van de onderwerpen waarop wij, samen met gemeente en aanbieders, kijken of meer van de aangeboden hulp en ondersteuning voorliggend kan worden ingezet. In de pilot ‘netwerk, relatie en ouderschap’ zoals beschreven onder het thema transformatie zullen we dit in 2022 verder in de praktijk gaan brengen.

LVB problematiek

Er is veel overleg geweest met de ketenpartners als het gaat om de samenwerking rondom inwoners met LVB (licht verstandelijke beperking) problematiek. We komen namelijk steeds vaker mensen uit deze doelgroep tegen bij de Onafhankelijke Cliëntondersteuning. Door de gesprekken merkten we dat inwoners er zelf niet goed uitkwamen, van het kastje naar de muur werden gestuurd of ‘verdronken’ in alle informatie. De vragen van de LVB doelgroep op het gebied van communicatie sluiten aan bij de specifieke inzet voor laaggeletterden. Door ervoor te zorgen dat onze taaluitingen en onze communicatie eenvoudig en begrijpelijk zijn, helpen we dus ook de LVB-er. Een ander voorbeeld van de ondersteuning voor deze doelgroep is de Topclub die we zijn gestart. De Topclub is bedoeld voor jeugdigen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en ook mensen met een LVB kunnen deelnemen. Tijdens de eerste activiteit in oktober namen 12 jongeren deel en bij de tweede activiteit in december waren er vijf deelnemers.

Begeleiding van statushouders

We bieden hulp bij integratie van statushouders in samenwerking met VluchtelingenWerk. We werken samen aan een integrale aanpak waarbij statushouders deel uitmaken van de Westerkwartierse samenleving en gebruik maken van de ondersteuning en hulp zoals die voor iedereen beschikbaar is. VluchtelingenWerk zorgt na 15 maanden voor een warme overdracht van het ‘specifieke vluchtelingenwerk’ naar Sociaal Werk De Schans voor statushouders die nog hulp en ondersteuning nodig hebben. Er zijn gesprekken gevoerd met VluchtelingenWerk en de gemeente over de wijzigingen die plaatsvinden door de nieuwe Wet Inburgering. Deze nieuwe wet gaat op 1 januari 2022 in en zal consequenties hebben voor de inrichting van de hulp en ondersteuning aan statushouders in Westerkwartier.

Werken aan een mantelzorgvriendelijke organisatie en gemeente

Er zijn verschillende activiteiten ingezet om Sociaal Werk De Schans en de gemeente nog mantelzorgvriendelijker te maken. Zo heeft Sociaal Werk De Schans zich ingespannen om een mantelzorgvriendelijke organisatie te worden. Met resultaat want sinds september 2021 mogen wij ons, net als de rest van de Tintengroep, officieel mantelzorgvriendelijk noemen! Daarnaast hebben we in Westerkwartier een grote groep mantelzorgers in beeld waar regelmatig contact mee is. Dit contact vindt zowel één op één plaats als in groepsverband en tijdens activiteiten. In juli en augustus kon de Mantelzorgwaardering worden aangevraagd in de gemeente Westerkwartier. Inwoners konden voor een iemand in hun omgeving, die mantelzorg verleend, een aanvraag doen. Op deze manier kwamen ook mantelzorgers in beeld die zich er niet van bewust waren dat ze mantelzorger zijn. Ruim 400 mensen hebben de Mantelzorgwaardering aangevraagd. Verder is er in samenwerking met verpleeghuis Vredewold in Leek gewerkt aan de pilot ‘vrijwilligers aan huis’. Dit is een vorm van respijtzorg waarbij vrijwilligers de mantelzorger ontlasten door op bezoek te gaan bij degene waar de mantelzorger voor zorgt. Deze vrijwilliger voert geen zorgtaken uit maar brengt gezelligheid en houdt een oogje in het zeil. Tenslotte organiseerden wij samen met de gemeente en CMO STAMM de ‘Besluitvormingsbijeenkomst Mantelzorg Westerkwartier’. Deze besluitvormingsbijeenkomst vond plaats in november. Samen met betrokken inwoners, formele en informele partijen is in kaart gebracht wat nodig is zodat het goed gaat met mantelzorgers in de gemeente Westerkwartier.

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report