Spring naar inhoud

Voorwoord

Introductie door Joep Schuringa

Een jaar om trots op te zijn

Voor u ligt het jaarverslag 2021 van Sociaal Werk De Schans. Een jaar waarin ons motto ‘als het niet kan zoals we het deden, dan doen we het zoals het kan’ weer volop van toepassing was. Het tweede ‘coronajaar’ met alle beperkingen en maatregelen die daarbij horen. Maar ook een jaar met mooie activiteiten, fijne samenwerking met inwoners, de gemeente en partners én nieuwe opdrachten zoals die voor de cultuurcoach en het koplopersproject Onafhankelijke Cliëntondersteuning. 

2021 was een jaar waar we trots op zijn bij Sociaal Werk De Schans. Vanuit het fundament van de eerste twee jaren, dat we actief mogen zijn in de gemeente Westerkwartier, zijn we verder gaan bouwen. Samen werken we aan de transformatie in het sociaal domein en zorgen we voor laagdrempelige hulp en ondersteuning op tal van onderwerpen en thema’s. Zoals altijd doen we dat vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en in samenwerking met onze (netwerk)partners.

Met dit jaarverslag willen we u meenemen in onze inzet en de resultaten daarvan in 2021. Aan de hand van sprekende voorbeelden, een infographic met cijfers én met een vooruitblik naar 2022. Ik wens u veel leesplezier en kijk met veel enthousiasme uit naar weer een nieuw jaar in de gemeente Westerkwartier.

Hartelijke groet,

Joep Schuringa

Directeur Sociaal Werk De Schans

Het jaar in vogelvlucht

Gedurende het jaar werden er door Sociaal Werk De Schans, vaak in samenwerking met ketenpartners en inwoners, allerlei activiteiten georganiseerd voor de inwoners van Westerkwartier. Om een indruk te geven, volgt er een kleine greep uit deze activiteiten.

Geslaagd online FIFA21 toernooi

Januari

Sociaal Werk De Schans en de politie Westerkwartier hebben samen een Online FIFA ’21 Game Event georganiseerd. Jongeren, vanaf 13 jaar, uit de gemeente Westerkwartier werden uitgedaagd om deel te nemen aan dit toernooi. Tijdens het toernooi gingen ruim 50 jongeren de strijd met elkaar én met politieagenten, BOA's en buurtwerkers van Sociaal Werk De Schans aan. Voor de nummers één en twee én voor de maker van de mooiste goal waren er leuke prijzen te winnen. Deze zijn de volgende dag persoonlijk uitgereikt aan de gelukkigen.

Samen wandelen

Februari

Sociaal Werk De Schans helpt mensen graag om actief te blijven. Sommige mensen vonden dit best lastig in coronatijd. Daarom hielp Sociaal Werk De Schans deze mensen een handje door tweetallen aan elkaar te koppelen. Had je als inwoner behoefte aan beweging en een gezellige ontmoeting dan kon je je inschrijven via de website. Vervolgens zorgde Sociaal Werk De Schans voor een match met iemand die dezelfde voorkeuren had aangegeven. En daarna kon het duo samen op pad!

Eerste GLI wandelgroep gestart!

Maart

Begin 2021 is de gemeente Westerkwartier samen met zorgverzekeraar Menzis een programma gestart om mensen gezonder te leren eten en meer te bewegen: de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De GLI is een tweejarige interventie voor mensen met overgewicht. Inwoners kunnen via de huisarts een verwijzing krijgen voor deze interventie. Een wandelgroep maakt onderdeel uit van de GLI en de eerste groep is gestart in maart. De wandelgroep wandelt twee keer per week gedurende zes maanden onder begeleiding van een wandelcoach die geregeld is door Sociaal Werk De Schans. Het doel is dat iedereen na zes maanden gemotiveerd is om zelf door te wandelen.

In actie tegen cybercrime

April

De week van 24 april stond in het teken van de preventiecampagne 'Take a break, don't be a mule'. De aanleiding was dat steeds meer jongeren slachtoffer zijn van fraude met bankpassen. Daarom gingen de gemeente Westerkwartier, Sociaal Werk De Schans en de Politie samen met de rappende psycholoog Daisy Veenstra de strijd aan tegen cybercrime. Het gaat als volgt; Jongeren worden gevraagd om hun bankpas uit te lenen voor geld. Deze bankpas wordt vervolgens gebruikt door criminelen om geld wit te wassen. De crimineel blijft zo buiten het zicht van de politie en het lijkt alsof de jongere het geld heeft gestolen. Speciaal voor deze campagneweek nam Daisy Veenstra, die bekend staat om haar inspirerende raps voor jongeren, een rap op om jongeren te waarschuwen geen geldezel te worden. Sociaal Werk De Schans maakte een ansichtkaart met een QR-code waarmee jongeren werden doorgelinkt naar de website www.westerkwartier.nl/moneymule met informatie rondom de gevaren van money mules.

FUNdag voor jonge mantelzorgers

Mei

Een FUNdag naar WILDLANDS in Emmen was voor jonge mantelzorgers een heerlijk moment om niet te vergeten. Een groep van 72 kinderen in de leeftijd van 8 tot 23 jaar heeft aan deze dag deelgenomen. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met ziekte en zorg thuis. Ook al wordt er niet direct voor iemand gezorgd, als iemand uit het gezin (vader, broer, moeder of zus) langdurig ziek is, een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft of psychische problemen of een verslaving dan ben je een jonge mantelzorger.

Een jonge mantelzorger: “Ik vind vakantie altijd erg leuk, maar dan ben ik wel thuis en moet ik me meer aan mijn broertje aanpassen. Door de FUNdag heb ik iets voor mezelf en hoef ik even geen rekening met mijn broertje te houden”.

Een gemeente van NIX

Juni

Van 25 mei tot 2 juni stond de gemeente Westerkwartier in het teken van NIX18. In deze lokale campagneweek werd er door Sociaal Werk De Schans samen met de GGD en Verslavingszorg Noord Nederland aandacht gegeven aan het voorkomen van alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar. Voor ouders was er een webinar NIX voor het puberbrein en Sociaal Werk De Schans organiseerde een online workshop Happy Drinks voor jongeren, waarbij ze kans maakten op een bijpassend prijzenpakket. Op maandag 7 juni zijn Elly Pastoor (wethouder Gezondheid en Jeugd) en Freddy Plat (jongerenwerker) samen bij de vijf prijswinnaars Lara, Damian, Eline, Sophie en Vera langs gegaan om hen persoonlijk de prijs te overhandigen.

Circus, altijd een feestje

Juli

In juli organiseerde Sociaal Werk De Schans met Jantje Beton een circusweek voor kinderen. Onder begeleiding van Circus Snor werd er door 34 kinderen een week lang keihard gewerkt aan een verrassend circus programma. Met als resultaat een echte voorstelling in een echte circus tent! Vrijdag 6 juli was het eindelijk zover en mochten de kinderen optreden voor hun ouders, broertjes en zusjes, opa's en oma's en andere genodigden. Enigszins gespannen maar vooral goedgemutst hebben de kinderen er een mooi feestje van gemaakt. Onder luid (en verdiend) applaus volgden de acts elkaar op met de piramide als slotakkoord. Een zeer geslaagde show dus!

Doortrappen fietsclinics

Augustus

In de zomer werd in het hele Westerkwartier de gratis fietsclinic 'Doortrappen' voor senioren georganiseerd. Door te fietsen, blijven zij langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Fietsen heeft dus veel voordelen maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig kan er met wat simpele maatregelen en oplossingen nog jarenlang veilig én met plezier doorgefietst worden. Het programma 'Doortrappen' helpt ouderen met praktische tips en oefeningen om zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen.

VIP! gaat erop uit

September

Vanaf het moment dat de coronamaatregelen het weer toelieten, vlogen de VIP! vrijwilligers uit de startblokken om met de inwoners van Westerkwartier in gesprek te gaan over vrijwilligerswerk. Op 2 november 2019 was het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!) Westerkwartier al een feit. Helaas waren zij door de corona pandemie genoodzaakt het werk vanuit huis te doen. Toch zijn er in die tijd veel mensen geholpen door het VIP!. Via de digitale of telefonische weg kregen maatschappelijke organisaties hulp bij het vinden van geschikte vrijwilligers en werden vrijwilligers geholpen bij het vinden van een leuke vrijwilligersfunctie. Gelukkig was het bijna twee jaar na de start van het VIP! eindelijk zo ver en ging ze erop uit. Er werden leuke gesprekken gevoerd met inwoners en ze werden geïnformeerd over wat het VIP! allemaal kan betekenen op het gebied van vrijwilligerswerk.

De cultuurcoach

Oktober

De cultuurcoach is dé spin in het culturele web. Zij werkt domeinoverstijgend en verbindt culturele instellingen, de amateurkunst, het onderwijs, culturele ondernemers en eigenlijk iedereen die iets wil met kunst en cultuur. Ook helpt de cultuurcoach organisaties bij het aanvragen van subsidie en heeft ze een bijdrage geleverd aan de eerste cultuurmarkt Westerkwartier. Dit festival voor amateur- en professionele kunst uit de regio werd in oktober gehouden in Museum Nienoord in Leek. De organisatie was in handen van tientallen organisaties waaronder Sociaal Werk De Schans. Er waren optredens van verenigingen op het gebied van onder andere muziek, zang, dans en fotografie. Ook werden er cursussen en workshops gegeven op het culturele vlak voor volwassenen en kinderen. 

Cultuurcoach Elise van der Laan vertelt: "Het was mooi om te zien dat binnen een paar maanden door een club enthousiaste cultuurmakers een cultuurmarkt uit de grond werd gestampt! Het harde werken werd beloond door meer bezoekers dan verwacht en met vele vragen of deze markt jaarlijks zou terugkomen, want het was zo leuk. Trots konden de organiserende partijen zeggen dat ze dit tot een jaarlijks terugkerend feest voor de gemeente Westerkwartier willen maken".

Fietslessen statushouders

November

Zelfstandig kunnen fietsen is in Nederland erg belangrijk. Het maakt inwoners mobieler, fietsen gaat sneller dan wandelen en ze zijn niet afhankelijk van het openbaar vervoer of de auto. Ook de extra beweging is mooi meegenomen. Niet iedereen kan fietsen. Daarom werden er fietslessen voor statushouders georganiseerd binnen en buiten in Grootegast. Ze kregen les over welke onderdelen een fiets heeft, welke voertuigen er nog meer zijn in het verkeer en hoe het zit met de verkeersregels. Er werd ook geoefend met fietsen op vouwfietsen.

Een statushouder laat weten: "Ik durf elke week meer op de fiets en ik herken steeds meer verkeersborden!"

Meidenclub!

December

Er was behoefte aan ‘meidenwerk’ en daarom is in samenwerking met het onderwijs de meidenclub opgericht. De club is voor meiden tussen de 12 en 23 jaar en het is een mooi voorbeeld van een collectieve voorziening voor vragen die bij meerdere jongeren leven. De club is laagdrempelig en wordt door de jongeren niet als hulpverlening ervaren. Er worden leuke activiteiten gedaan zoals koken en film kijken en maandelijks wordt er een thema besproken dat leeft onder de meiden bijvoorbeeld groepsdruk of seksualiteit.

Eén van de meiden: "Bij de meidenclub mag je zijn wie je wilt en luisteren we naar elkaar aandachtig en met geduld."

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report