Spring naar inhoud

Sociaal Werk De Schans: een korte introductie

Woon je in de gemeente Westerkwartier? Dan is Sociaal Werk De Schans er voor jouw welzijn!  Wij nemen jullie graag mee in waar Sociaal Werk De Schans voor staat als organisatie. Wie zijn we, wat doen we en hoe werken we eigenlijk precies? 

Wie we zijn

Een sociaal werk organisatie

Als sociaal werk organisatie zetten wij ons in voor het welzijn van alle inwoners van de gemeente Westerkwartier. Met onze visie en missie in het achterhoofd bieden onze professionals een breed pakket aan dienstverlening aan. 

Onze visie

Bij Sociaal Werk De Schans gaan we uit van de eigen kracht en talenten van mensen. Soms heeft iemand een steuntje in de rug nodig om zelf de regie te hebben en grip te houden over zijn of haar eigen leven. Dan bieden wij ondersteuning en hulp. We richten ons daarbij op wat iemand plezierig vindt, belangrijk vindt en wat iemand graag zou willen.

Wij werken samen met inwoners aan initiatieven in buurt en dorp. We hechten veel waarde aan ontmoeten, betrekken en samenwerken. We brengen mensen en organisaties bij elkaar en werken samen met andere partijen, zoals vrijwilligers, verenigingen, huisartsen, gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties.

Onze missie

De missie van Sociaal Werk De Schans is inwoners ondersteunen en motiveren om vanuit eigen kracht en hun talenten regie te nemen over hun leven en met elkaar te zorgen voor een leefbare, sterke samenleving. Inwoners bij hun initiatieven adviseren en begeleiden is ons uitgangspunt.

Onze missie zie je duidelijk terug in onze naam. Een schans biedt historisch gezien bescherming en is een omgeving waar inwoners met en voor elkaar zorgen voor een veilige en zorgzame samenleving.

Onze professionals

De professionals, die bij Sociaal Werk De Schans werken, zijn buurtmaatschappelijk- en schoolmaatschappelijk werkers, buurtwerkers, buurtsportcoaches, medewerker statushouders, ervaringsdeskundigen, Onafhankelijke Cliëntondersteuners, teamcoaches, cultuurcoach, coördinatoren mantelzorg en vrijwilligerswerk. Onze medewerkers zetten zich dagelijks in om de eigen kracht en talenten van mensen te versterken. Zij hebben verschillende achtergronden, kwaliteiten en expertises om met de vragen aan de slag te kunnen gaan. Wij sluiten altijd aan bij specifieke vragen die leven in een gebied en zorgen dat de expertise, die wordt ingezet, aansluit op de behoefte van de inwoners. 

Wij zijn er voor jullie welzijn

Wat we doen

We bieden basisondersteuning

Sociaal Werk De Schans biedt hulp en ondersteuning bij tal van onderwerpen zoals gezondheid, opvoedvraagstukken, relatieproblemen, geld, sport en bewegen, de leefbaarheid in je wijk of dorp, (vrijwilligers)werk, participatie en mantelzorg. Daarnaast maken we met inwoners concrete plannen om de leefbaarheid in de buurt en het dorp te vergroten. We bieden individuele hulpverlening, trainingen, ondersteuning bij (collectieve) activiteiten, informatie en advies en nog veel meer. Onze hulp en ondersteuning is in principe gratis. Alleen voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. We staan dichtbij de mensen en zijn zichtbaar aanwezig in de wijken. We gaan er actief op af om vragen op te halen. Zo zorgen wij ervoor dat onze dienstverlening goed aansluit bij dat wat leeft in de samenleving. Geen vraag is ons vreemd.

Prioriteiten

In opdracht van de gemeente Westerkwartier zetten wij onze basisdienstverlening dagelijks in voor alle inwoners. Daarnaast stellen we, in overleg met de gemeente, ook altijd een aantal prioriteiten voor een betreffend jaar. Voor 2021 waren dat de volgende prioriteiten:

  • Transformatie sociaal domein
  • Preventie
  • Samenwerking met onderwijs
  • Echtscheidingsproblematiek
  • LVB problematiek
  • Begeleiding van statushouders
  • Werken aan een mantelzorgvriendelijke organisatie en -gemeente
  • Onafhankelijke Cliëntondersteuning

Nieuwe opdrachten

Daarnaast werkten we ook aan een aantal nieuwe opdrachten van de gemeente:

  • Het Koplopersproject dat zich richt op de doorontwikkeling van Onafhankelijke Cliëntondersteuning;
  • De cultuurcoach die zich als ondersteuner en verbinder richt op de verbinding van kunst en cultuur in de gemeente met het sociaal domein, fysiek domein, zorg en onderwijs;
  • De pilot vroegsignalering waarbij we inwoners met betalingsachterstanden helpen om financiële problemen te voorkomen.

Hoe we werken

Preventief

Preventie vormt de basis van ons werk. We bieden de ondersteuning die nodig is en de samenleving versterkt. We maken zoveel mogelijk gebruik van de eigen kracht van inwoners, hun sociale netwerk en/of lichtere vormen van ondersteuning. We werken vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Dit betekent dat we mensen ondersteunen om -in situaties waarin ze kwetsbaar zijn- hun mogelijkheden te zien en te ontwikkelen. We laten dit zien in de manier waarop wij mensen benaderen, gesprekken voeren, maar ook in ons methodisch handelen. We kijken niet naar wat er niet (meer) kan maar we kijken naar wat er wél mogelijk is!

Gebiedsgericht

Sociaal Werk De Schans werkt vanuit vier gebiedsgerichte teams en één gebiedsoverstijgend team samen met partners zoals Mens & Gezin, de leefbaarheidsadviseurs van de gemeente, woningcorporaties, politie en het onderwijs. De vier teams zijn gekoppeld aan de gebieden Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn. 

Gebieden gemeente Westerkwartier

Positieve gezondheid als basis: geen woorden maar daden

Het gedachtegoed van ‘Positieve Gezondheid’ is het vermogen om je aan te passen en de eigen regie te voeren bij de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Bij Sociaal Werk De Schans zijn wij ervan overtuigd dat mensen weten wat kwaliteit van leven voor hen betekent. Iedereen kan kwetsbaar zijn. Wij willen mensen ondersteunen om in die situatie hun mogelijkheden te zien en te ontwikkelen. Wij werken dus met Positieve Gezondheid om breder naar gezondheid en welbevinden van mensen te kijken.

Het spinnenweb van Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid wordt in de praktijk vaak gevisualiseerd als een spinnenweb met zes assen. Bij deze assen horen de volgende zes pijlers:

  1. Lichaamsfuncties
  2. Mentaal welbevinden
  3. Dagelijks functioneren
  4. Kwaliteit van leven
  5. Meedoen
  6. Zingeving

Aan de hand van het spinnenweb gaan we in gesprek met de inwoner en bepalen we samen aan welke pijler hij of zij gaat werken.

Het spinnenweb van Positieve Gezondheid

Dat we werken volgens Positieve Gezondheid zie je en merk je in ons handelen. Wij starten altijd vanuit het perspectief van wat iemand (nog) wél kan. We richten ons niet alleen op de hulpvraag maar zoeken ook naar datgene waar mensen energie van krijgen. Die energie kan helpend zijn bij het oplossen van problemen of vragen: door te werken aan de ene pijler kan er vaak ook groei plaatsvinden op andere pijlers. De gebiedsteams werken in de basis allemaal op eenzelfde manier aan de zes pijlers en gebruiken het spinnenweb als hulpmiddel voor een beter gesprek. 

Het ontwikkelde beeldmerk 'Peggy Positief' helpt in het gesprek, legt dingen op een eenvoudige manier uit en zorgt voor het vergroten van de herkenbaarheid. Peggy Positief heeft zich eind 2021 voorgesteld aan de inwoners van Westerkwartier als ambassadeur Positieve Gezondheid. Peggy Positief vraagt namens Sociaal Werk De Schans aandacht voor gezondheid vanuit verschillende invalshoeken. Ze kijkt naar wat wel kan in plaats van naar wat niet (meer) kan. Want mensen kunnen vaak meer dan ze denken!

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report