Spring naar inhoud

Sociale verandering in de samenleving

Het sociaal domein verandert...

We werken ‘van buiten naar binnen’. De legitimatie van ons werk ligt in wat zich in de samenleving aandient en impact heeft op het sociaal functioneren van mensen, gemeenschappen en de samenleving als geheel. Als strategisch partner vertalen we deze ontwikkelingen samen met onze opdrachtgever, de gemeente, in lokale uitvoeringsplannen.

In 2023 is ons werk in het bijzonder gekleurd door de volgende ontwikkeling in het sociaal domein:

Integratie van zorg en welzijn

Wat zien we?
Er is een groeiende focus op het integreren van zorg en welzijn. Hier liggen een aantal redenen aan ten grondslag. Demografische ontwikkelingen, betaalbaarheid van de zorg, de krapte op de arbeidsmarkt en een herwaardering van een holistische benadering waarbij een nieuw evenwicht tussen gezondheid, welzijn en welbevinden wordt gezocht, dragen hieraan bij.

Wat hebben we gedaan? 
De zorgakkoorden als IZA, WOZO, GALA waren ook voor ons een belangrijke ontwikkeling. Via regiotafels hebben we actief meegedacht in de totstandkoming van de regioplannen en de herpositionering van het sociaal werk als belangrijke speler op het gebied van preventie, het verstevigen van de sociale basis en uitvoerder individuele en collectieve ondersteuningstrajecten. 

De Drentse aanbieders van het sociaal werk hebben de handen ineen geslagen en zich gezamenlijk gepositioneerd en gepresenteerd. Als uitwerking hiervan is in het begin van 2024 een handreiking opgesteld. 

Energietransitie en duurzaamheid

Wat zien we?
Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. De energietransitie is een van de belangrijke instrumenten die de overheid inzet om een bijdrage te leveren aan het beheersen van deze gevolgen. We zien in ons werkgebied dat deze energietransitie voor een vergroting van sociale ongelijkheid zorgt. Niet iedereen beschikt over voldoende (financiële) mogelijkheden om mee te doen in de ingezette beweging.

Wat hebben we gedaan?
In 2023 hebben we de projectfase van het strategisch project duurzaamheid afgerond. Het thema duurzaamheid is hiermee een structureel speerpunt geworden in de uitvoering van ons werk. De bewustwording bij medewerkers is vergroot en we zijn betrokken bij tal van lokale initiatieven, waarin we samen met gemeentes en partners bijdragen aan het toegankelijk maken van de energietransitie voor iedereen.   

Impuls – Wijk van de toekomst

In het kader van het project ‘Wijk van de Toekomst’ is Impuls in samenwerking met de woningbouwstichting De Volmacht, De Natuur en Milieufederatie Drenthe, Bouwend Nederland en de zorgorganisatie Icare in Gieten op wijkniveau aan de slag gegaan met het thema duurzaamheid. Het doel van het project ‘Wijk van de Toekomst’ is het toekomstbestendige maken van woningen op basis van de wensen van inwoners. Bij het verduurzamen en levensloopbestending maken van de woningen zijn (ouderen)zorg en welzijnsvraagstukken geïntegreerd. De samenwerkende partijen hebben integrale (duurzame) woon-, zorg- en welzijnsconcepten en –producten ontwikkeld en uitgevoerd. 

Mensen op drift

Wat zien we?
In 2023 waren mensen op drift een belangrijk sociaal en politiek vraagstuk, waarbij verschillende factoren een rol speelden. Internationale conflicten en crises, migratiebeleid, humanitaire reacties en opvang en sociale en economische integratie. De soms zeer uiteenlopende opinies over dit onderwerp kunnen een splijtzwam in de samenleving vormen. 

Wat hebben we gedaan?
Als Tintengroep staan we voor een inclusieve samenleving en dragen we bij aan het versterken van samenlevingsverbanden. We doen dit zowel op individueel als groepsniveau. De opvang van mensen uit Oekraïne heeft ook het afgelopen jaar onze aandacht gevraagd, evenals aandacht voor nieuwkomers en statushouders. Daarbij verliezen we de impact die een veranderende samenstelling van de directe woon- en leefomgeving heeft op de mensen die er wonen, niet uit het oog. 

Sociaal Werk De Kear voert het sociaal werk uit in de gemeente De Fryske Marren. Samen met vluchtelingenwerk is een moedernetwerk opgezet voor jonge moeders die een recent een verblijfstatus hebben gekregen. Zo komen ze op een laagdrempelige manier in contact met elkaar en met Nederlandstalige dorpsgenoten. De activiteit is daarnaast ook een vindplaats voor inburgeringsproblematiek in de context van bestaanszekerheid, zelfredzaamheid, sociale cohesie en activering. 

Ondermijning

Wat zien we?
In 2023 bleef ondermijning een prominent probleem. Ondermijning verwijst naar de situatie waarbij criminele activiteiten zich vermengen met legale structuren en instellingen, waardoor het fundament van de samenleving wordt aangetast. Het werkgebied van Tintengroep heeft een aantal kenmerken die het risico op ondermijning vergroten. De geografische ligging, ruimte en anonimiteit, economische kwetsbaarheid, doorvoerroute voor drugshandel en gebrek aan meldingsbereidheid zijn hier belangrijke factoren in. 

Wat hebben we gedaan?
In 2023 verscheen het rapport ‘Ondermijning in het Ommeland’ over de gemeentelijke aanpak van ondermijning in negen Groningse gemeenten. In de meeste van deze gemeenten zijn ook organisaties van Tintengroep actief en merken onze medewerkers in meerdere of mindere mate iets van deze ondermijningspraktijken in hun werkgebied. Dat riep de vraag op of hier voor Tintengroep een rol is weggelegd. We zijn gestart verkennende gesprekken met deskundigen over een mogelijk rol voor sociaal werk ten aanzien van deze problematiek.

Hoe handelen we in de praktijk?

Medewerkers worden in de uitvoering van hun werk regelmatig geconfronteerd met verschuivende grenzen. Het meenemen van messen naar een gesprek wordt door sommige klanten als normaal betiteld. We hebben daarom extra aandacht voor wat dit voor medewerkers betekent. We zetten in op het ondersteunen van medewerkers. Welke professionele grenzen en normen hanteren we? Wat zijn onze gezamenlijke uitgangspunten als het aankomt op veiligheid en hoe handelen we dan in de praktijk?

Maatschappelijk onbehagen en wantrouwen in de overheid en instituties

Wat zie we?
Het toenemend gebrek aan vertrouwen in de overheid wordt al enige tijd waargenomen. Mensen hebben het gevoel dat de overheid niet adequaat reageert op hun behoeften of problemen en voelen zich daardoor niet begrepen, gehoord en gezien. Dit straalt ook af op instituties als de media, de rechtspraak en uitvoeringsorganisaties. Zo raakt de gebrekkige afhandeling van de aardbevingsschade veel inwoners uit de gemeentes waar we werkzaam zijn.

Wat doen we?
Tintengroep voert een groot deel van haar werkzaamheden uit in de Veenkoloniën. Een regio die op basis van de historie van het gebied vaak al meer scepsis heeft ten aanzien van instituties. Een van de gevolgen hiervan is dat mensen minder gebruik maken van regelingen en voorzieningen waar ze recht op hebben en die in hun voordeel zijn. We zijn ons hier bewust van in zowel de uitvoering van ons werk als in onze rol van strategisch partner van de gemeente. Als Tintengroep hebben we onszelf de vraag gesteld of we als sociaal werk een rol hebben in het verminderen van maatschappelijk onbehagen. Een vraag die we niet zelf willen beantwoorden. We hebben daarom begin 2023 wetenschappers van de Thorbecke Academie en de RUG hier voor ons onderzoek naar te doen. Naar verwachting zal de uitkomst daarvan medio 2024 bekend zijn. 

Het aardbevingsgebied

Team Bedum Eemsmond van Mensenwerk Hogeland voert het sociaal werk midden in het aardbevingsgebied uit. Met een collectieve activiteit brengen sociaal werkers inwoners samen die een gedeelde zorg hebben en de impact van het wonen in deze regio dagelijks ondervinden. Elkaar ontmoeten, verhalen en ervaringen delen, onderlinge verbinding en het zoeken naar perspectief, helpt hen aan saamhorigheid te bouwen en de kracht te vinden vol te houden.  

Herwaardering van de sociale basis en de pedagogische basis

Wat zien we?
Er is een groeiende nadruk op betrekken van het maatschappelijk middelveld en bevorderen van burgerparticipatie bij het uitvoeren van het sociaal beleid. Op de directe leefomgeving, het eigen netwerk en de informele infrastructuur van de gemeenschap wordt een groter beroep gedaan. De kracht van de samenleving wordt een belangrijke pijler onder het betaalbaar en uitvoerbaar houden van een vitale samenleving.

Wat hebben we gedaan?
Onze buurtwerkers spelen een belangrijke rol als het gaat om bevorderen van sociale cohesie in buurten en wijken, bieden van ondersteuning op maat bij de realisatie van bewonersinitiatieven en organiseren van informele zorg. Via VIP!’s worden mensen met een ondersteuningsvraag in contact gebracht met inwoners die graag iets voor een ander willen betekenen.

SoWieSo

In de gemeente Oldambt voert Sociaal Werk Oldambt op basis van het uitvoeringsprogramma Jeugd een voorliggende jeugdvoorziening uit onder de naam SoWiesO. SoWiesO biedt ondersteuning aan jeugd, die aansluit bij de leefomgeving (school, gezin, buurt of wijk) van de jongeren en ouders in verbinding is met het leven van alle dag en al bestaande dienstverlening (peuterwerk, jeugdwerk, opbouwwerk). Hierdoor worden problemen niet alleen problemen voorkomen of in een eerder stadium opgemerkt, de pedagogische basis wordt er door gebouwd en verstevigd. Belangrijke bouwstenen van SoWiesO zijn:

Toenemende ongelijkheid

Wat zien we?
We constateren een toenemende ongelijkheid tussen mensen. Zowel als we ons werkgebied afzetten tegen de rest van Nederland, als tussen inwoners onderling. Mensen met kansen en mensen met minder kansen, met toegang tot voorzieningen en regelingen en mensen die vaak achter het net vissen. Mensen voor wie een goede start in het leven een vanzelfsprekendheid is en mensen voor wie het van generatie op generatie moeite kost om de eindjes aan elkaar te knopen. 

Wat doen we?
Het sociaal werk speelt een cruciale rol bij het adresseren van deze uitdagingen door het bieden van ondersteuning, empowerment en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en gelijkheid voor mensen.  We denken daarbij aan verschillende facetten van ongelijkheid: 
- Economische ongelijkheid; beperking in kansen op werk en inkomen. Dit vertaalt zich in de uitdaging van sociaal werkers om mensen te ondersteunen die worstelen met armoede, werkloosheid en schulden.
- Toegang tot voorzieningen; in dunbevolkte gebieden zijn voorzieningen vaak beperkter en minder goed bereikbaar met bv. openbaar vervoer. Het hebben van minder financiële armslag speelt hier ook een rol in.  

Ervaringsdeskundigen

Binnen Tintengroep hebben we ervaring in het opleiden en samenwerken met ervaringsdeskundigen. We zien hoe een erkend diploma en betaald werk een geweldige manier is om weer grip op het leven te krijgen en een verandering te bewerkstellingen. Ook voor komende generaties. De kennis die we op dit onderwerp hebben mogen opdoen stellen we als partner van de Alliantie van Kracht graag beschikbaar om in het veenkoloniale de kansenongelijkheid van 250 mensen te verminderen. In 2023 hebben we daar een start mee gemaakt.

Demografische ontwikkelingen

Wat zien we?
Vergrijzing en ontgroening zijn fenomenen die zich voordoen in veel landelijke gebieden, zo ook in ons werkgebied. Deze demografische veranderingen leiden tot uitdagingen zoals de toenemende zorgvraag, veranderende arbeidsmarkt, toenemend beroep op mantelzorg. Dit vraagt om extra aandacht van het sociaal werk om een inclusieve, veerkrachtige samenleving te bevorderen.  

Wat doen we?
Een vitale samenleving vormt een belangrijke basis voor leefbaarheid. Als Tintengroep hebben we de overtuiging dat mensen graag hun steentje bijdragen en willen deelnemen aan de samenleving en dat activering dit kan ondersteunen. Het vinden, binden en boeien van vrijwilligers, het bieden van ondersteuning aan mantelzorgers en het mee vormgeven van bewonersinitiatieven zijn belangrijke bouwstenen om ook in een gebied waarin door demografische ontwikkelingen de samenstelling verandert, de leefbaarheid te borgen. 

Mantelzorgondersteuning

Carrefour, de welzijnsorganisatie in de gemeente Noordoostpolder, doet veel aan mantelzorgondersteuning. Onder het motto: ‘gezondheid = dat je zo prettig mogelijk regie hebt over de mogelijkheden en moeilijkheden in je leven’ wordt het gedachtengoed van Positieve Gezondheid de basis voor mantelzorgondersteuning. Op deze manier bieden we ondersteuning aan mantelzorgers om hun belangrijke en vaak mooie, maar soms ook zware taak, uit te voeren met inachtneming van hun eigen grenzen en (on)mogelijkheden. Daarbij worden mantelzorgers ook geïnformeerd over beschikbare hulpbronnen. 

Digitalisering en Innovatie

Wat zien we? 
Online producten en dagelijkse boodschappen bestellen, online bankieren, een tikkie sturen en je mening geven op X zijn voor veel mensen onderdeel van hun dagelijks leven. Dit heeft de toegankelijkheid van diensten vergroot en het mogelijk gemaakt sneller en anders te reageren. Er is echter ook een groep mensen die moeite hebben om bij te blijven met de digitale ontwikkelingen van deze tijd. Dit wordt vaak aangeduid als de "digitale kloof" en omvat verschillende demografische groepen waaronder ouderen, mensen met een lager inkomen, mensen met een beperkte opleiding en mensen met een beperking.

Wat doen we?
Beperkte digitale toegankelijkheid kan mensen belemmeren is sociaal functioneren, het gebruik maken van voorzieningen en het vinden van de juiste ondersteuning. Dit betekent voor ons dat we oog hebben voor deze factoren. We benaderen inwoners niet alleen via social media maar zijn ook aanwezig in de leefomgeving en spreken mensen aan. Vanuit ons informatie- en advieswerk en schuldhulpverlening zijn we extra bewust dat digitale toegankelijkheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. En we houden er rekening mee dat mensen die laaggeletterd zijn verminderde toegang hebben tot online informatie. 

In samenwerking met het Drenthe College worden vanuit Andes in Borger-Odoorn Taalmaatjes getraind. Dit zijn vrijwilligers die na het doorlopen van de training gekoppeld worden aan mensen voor wie lezen en schrijven ingewikkeld is. Zo maken we gebruik van de kracht van de samenleving om participatie te vergroten. Daarnaast worden tal van activiteiten georganiseerd in de week van Lezen en Schrijven. 

Samenwerken op alle niveaus

Werkbezoek Christenunie aan Borger-Odoorn

Samen met Tweede Kamerlid Don Ceder heeft de ChristenUnie-afdeling Borger-Odoorn op 18 september een werkbezoek gebracht aan de Veenkoloniën om geïnformeerd te worden over het thema overerfbare armoede. Vanuit Andes mochten we vertellen over de uitdagingen in het gebied. Vooral het verhaal van een ervaringsdeskundige over onder andere de impact van laaggeletterdheid was indringend. In zijn verhaal werd weer benadrukt dat goed openbaar vervoer en de aanwezigheid van sociale voorzieningen zoals bibliotheken helpen in het bieden van kansen. In Gasselternijveen is kennisgemaakt met een bewonersraad. Een mooi voorbeeld van bewonersinitiatief is het nieuwe multifunctioneel centrum met een huiskamer. Ook blijkt hoe de dorpscoöperatie bij kan dragen om de leefbaarheid van een dorp in stand te houden.

Werkbezoeken gemeenten Tynaarlo en Noordoostpolder

Op 6 februari brachten wethouder Ririhena en beleidsambtenaar Margot IJlst uit de gemeente Tynaarlo een werkbezoek aan het servicebureau. Bestuurder Johan Brongers en directeuren Annet Lammersen, Joep Schuringa en Rob Kah waren aanwezig. Het gesprek ging over versterken van de sociale basis, werken vanuit Positieve Gezondheid en de bevindingen van het loket ‘Relatie & Echtscheiding’ in Westerkwartier. Geïnteresseerd heeft de wethouder geluisterd naar de toelichting op  ‘-10 +5’ als succesvolle werkwijze in de  jeugdtransformatie. Na afloop gaf hij aan het als zeer inspirerend te hebben ervaren en passend in het programma ‘Meer Welzijn Minder Zorg’ in de gemeente Tynaarlo.

Op 1 februari heeft Wethouder Sascha Werkman van de gemeente Noordoostpolder een werkbezoek gebracht aan Carrefour. Dit bezoek stond in het teken van kennismaking door de wethouder met zowel het sociaal werk als onze werkorganisatie. Tijdens het bezoek hebben we haar verteld over onze visie op het sociaal werk en dit geïllustreerd met een aantal praktijkvoorbeelden. 

De kracht van onze samenwerking als Tintengroep draagt ook bij aan kennisuitwisseling tussen de gemeentes waarin we werkzaam zijn. Zo toonde de gemeente Noordoostpolder (NOP) n.a.v. het werkbezoek van de wethouder belangstelling voor de aanpak Mijn Buurt Assen. We hebben daarom op 3 oktober een werkbezoek georganiseerd waarvoor we de wethouder en directeur van de gemeente NOP, de directeur van de woningcorporatie, politie en GGD hebben uitgenodigd om samen in Assen te gaan kijken naar de realisatie van deze aanpak. Daar hebben de betrokken wethouder van de gemeente Assen en de directeur van woningcorporatie Actium een enthousiaste toelichting gegeven op de lokale aanpak. Als vervolg hierop worden in NOP twee pilots ingericht die geïnspireerd zijn op het voorbeeld van de gemeente Assen. 

18 September 2023: wat je van ver haalt…

Een Japanse delegatie van tien onderzoekers heeft, in opdracht van het Ministerie voor Gezondheidszorg van Japan, Sociaal Werk De Kear bezocht. Centrale vraag was hoe vanuit de Nederlandse ervaringen en expertise de positie van wijkondersteuningscoördinator in het Japanse zorgsysteem kan worden ingericht.

Kennisinstituut De Leyden Academy heeft Sociaal Werk De Kear gevraagd om de Japanse delegatie te ontvangen vanwege haar expertise in het integraal samenwerken met en het verbinden van verschillende disciplines in de wijk én haar kennis over en ervaring met het concept Positieve Gezondheid.

Samen met de netwerkpartners van Sociaal Werk De Kear, de gemeente Fryske Marren, de GGD, de huisarts en thuiszorg Hof en Hiem is er op de locaties wijkcentrum de Steiger in Lemmer, woonzorgcentrum Doniahiem en verenigingsgebouw Unitas in Sint Nicolaasga gesproken over de werkwijze en wetgeving van het zorgstelsel. Er is ook gesproken over verschillende thema’s in het sociale werk en de resultaten ervan zoals Omtinkers, Asset Based Community Development (ABCD), Welzijn op recept, participatie, wijkverpleging, cognitieve fitness, ondersteunen van inwonersinitiatieven en het inzetten van buurtwerk, sport en cultuur als middel.

Het bezoek van de delegatie

Zorg en Sociaal, een gedeeld verhaal

Als Tintengroep delen we onze kennis en inzichten graag met anderen. Ons motto is niet voor niets: alleen ga je snel, samen kom je ver. Dit betekent dat wij ook graag gebruik maken van hetgeen andere partijen hebben ontwikkeld op actuele thema’s en ontwikkelingen. Het congres “zorg en Sociaal: naar een gedeeld verhaal" dat we als Tintengroep samen met Sociaal Werk Nederland op 9 november mochten organiseren is hier een goed voorbeeld van. 
Met zo’n 200 vertegenwoordigers van o.a. zorg, welzijn, overheid, gemeente, onderwijs en onderzoek hebben we stilgestaan bij het gedeelde verhaal dat we alleen samen kunnen en willen maken. Het sociaal werk is van oorsprong lokaal georganiseerd, maar de huidige tijd vraagt om een strategische sociaal werkalliantie, om samen te investeren in tijd en geld om hier op provinciaal niveau inhoud aan ons gedeelde verhaal te geven! De inbreng van Ruben Terlou, documentairemaker en niet-praktiserend arts die vanuit zijn internationale perspectief naar onze zorg en welzijn in Nederland aan de hand van voorbeelden uit zijn documentaires, nodigde ons uit om ook buiten onze eigen kaders te denken. " Zien we de mens nog wel? Of kijken we alleen naar de stoornis of de kwaal?" 

Het verhaal van vakmanschap

Siny Vink, opbouwwerker bij Impuls, Sebastien Sabanga, buurtwerker bij Vaart Assen en GOR-lid en Lutske Rumpt, teamcoach Mensenwerk Hogeland vertellen over hun vakmanschap.

13 november 2023. Soms is ‘Den Haag’ dichtbij; werkbezoek van VWS

Op 13 november mochten we een afvaardiging van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangen in Assen. Het werkbezoek stond in het kader van de/het TAZ:  Programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.
Dit programma kent drie programmalijnen:
- 1: ruimte voor innovatie 
- 2: ruimte voor behoud van medewerkers 
- 3: ruimte voor leren en ontwikkelen

Onderwerpen waar we ons als Tintengroep actief mee bezighouden omdat we ze belangrijk vinden. Tijdens het werkbezoek hebben we verteld over de innovatieve manier waarop wij samenwerken met onze collega’s ervaringsdeskundigen. Hoe dit bijdraagt aan het kunnen inzetten van brede expertise in de wijk ten behoeve van klanten en hoe we onszelf constant uitdagen te blijven innoveren. Daarbij zijn ontwikkelingen in de samenleving altijd de legitimatie voor de keuzes die we hierin maken. 

ZOO-vaardig, Mollie, Loena, Nolan en Leo helpen kinderen lekker in hun vel zitten

In 2023 is met vereende krachten gewerkt aan het ontwikkelen van een sociale vaardigheidstraining voor kinderen. Hierbij is gebruik gemaakt van alle kennis en ervaring op dit gebied die bij de organisaties van Tintengroep aanwezig is. Met de training 'Lekker in je Vel met ZOO-vaardig' helpen we kinderen van 8 t/m 12 jaar om beter contact te maken met leeftijdgenoten en volwassenen en hen te ondersteunen bij het verbeteren van hun zelfvertrouwen. Dankzij de interactieve training kunnen kinderen makkelijker vriendschappen aangaan en onderhouden. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met conflicten en voorkomen we pestgedrag. De geleerde vaardigheden komen van pas op school, sport en in de thuissituatie. Het resultaat is een toekomst met meer zelfvertrouwen.

Kennisuitwisseling onder medewerkers: TOCO

Binnen de verschillende werkorganisaties zijn collega’s vanuit eenzelfde vakgebied aan het werk. Door onderlinge uitwisseling van kennis en (werk)ervaring wordt ieders vakmanschap en werkplezier vergroot. Hierdoor zijn we steeds beter in staat onze klanten goed van dienst te zijn. Zo komen de onafhankelijk cliëntondersteuners regelmatig bij elkaar. De onafhankelijk cliëntondersteuners nemen een bijzondere plek in binnen Tintengroep. Zij verlenen namelijk geen hulp of ondersteuning maar voeren op verzoek van de gemeente een wettelijke taak uit waarbij ze vanuit een onafhankelijke positie inwoners helpen die ondersteuning te organiseren waar mensen het best mee geholpen zijn. Onder de naam TOCO (Tinten OCO) komt de kennisgroep regelmatig bij elkaar en delen ze een digitale kennisomgeving .

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report