Spring naar inhoud

Thema preventief jongerenwerk

Preventief jongerenwerk

Preventief jongerenwerk

Jongerenwerk is een essentiële schakel in de begeleiding van jongeren op hun pad naar volwassenheid en naar een actieve rol in de maatschappij. Onze jongerenwerkers zijn daar waar jongeren zich bevinden: op straat, op school, online, en op andere plekken waar jongeren samenkomen. Ze bouwen een brug tussen de leefwereld van de jongeren en de samenleving. Door het stimuleren van persoonlijke groei en sociale ontwikkeling, het behartigen van hun belangen, en het stellen van grenzen, dragen ze bij aan de vorming van jongeren. Dit doen ze door talentontwikkeling te stimuleren, een rolmodel te zijn, te helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk, persoonlijke of sociale problemen aan te pakken, positieve vrijetijdsactiviteiten te vinden, actieve participatie in de samenleving te bevorderen en te helpen bij het vinden van een toekomstperspectief.

Het jongerenwerk draagt ook bij aan het verbeteren van de leefbaarheid in dorpen en wijken en helpt overlast door jeugdgroepen te voorkomen. Het biedt ondersteuning aan jongeren die door problemen thuis in een kwetsbare positie verkeren, maakt hen weerbaar door hen te leren grenzen te stellen, helpt hen voor zichzelf te zorgen en hun talenten in te zetten in de samenleving. Daarnaast biedt het jongerenwerk ondersteuning op maat om verslaving onder jongeren te voorkomen.

De specifieke aanpak Impacter draagt ook bij aan het Jongerenwerk. De aanpak richt zich op talentontwikkeling bij jongeren tussen de 12 en 30 jaar. Door middel van vrijwillige inzet ontdekken ze hun talenten, ontmoeten nieuwe mensen en maken onze samenleving sterker. Ze krijgen de kans om te leren in een omgeving waar experimenteren oké is en waar ze gewaardeerd worden om wie ze zijn. Dat zorgt voor meer vertrouwen in zichzelf, de eigen talenten en de eigen plek in de maatschappij. Impacter is voor zoekende jongeren, maar ook voor jongeren die al weten wat ze willen, maar niet goed weten hoe daar te komen. In 2023 is er bij ZonMw een aanvraag ingediend en toegekend, waardoor we Impacter voor de komende drie jaar in de gemeente Emmeloord kunnen inzetten.

Door deze veelzijdige aanpak spelen onze jongerenwerkers een cruciale rol in zowel de persoonlijke ontwikkeling van jongeren als in het creëren van een sterke en veerkrachtige gemeenschap. Het is een proactieve kracht die niet alleen reageert op problemen, maar ook kansen creëert voor jongeren om hun potentieel te realiseren en een positieve bijdrage te leveren aan hun omgeving.


In het afgelopen jaar is er aanzienlijk geïnvesteerd in het vergroten van de zichtbaarheid van de jongerenwerkers. Zo dragen ze herkenbare kleding, wordt er gebruik gemaakt van een eenduidige en daardoor herkenbare huisstijl, rijden ze op een herkenbare fiets en zijn ze ook online goed zichtbaar. Dit heeft geresulteerd in een sterke aanwezigheid op middelbare scholen, waar de jongerenwerkers nu regelmatig worden uitgenodigd. Ze zijn actief tijdens de pauzes, precies daar waar de jongeren samenkomen. De benaderbare en open werkwijze maakt dat jongeren zich comfortabel voelen om met allerlei vragen naar onze jongerenwerkers te stappen. Hierdoor zijn de jongerenwerkers een betrouwbare en verbindende factor geworden binnen de schoolgemeenschap. Ze bieden een luisterend oor en praktische ondersteuning, waardoor ze een essentiële rol spelen in de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. In onderstaande grafiek is de inzet die is gepleegd en het bereik hiervan terug te zien over het jaar 2023. Er zijn meer jongeren bereikt dan op voorhand verwacht. Dit jaar hebben we een opmerkelijke stijging gezien in het aantal jongeren dat we hebben kunnen ondersteunen: maar liefst 148 jongeren meer dan vorig jaar.

Preventief jongerenwerk | Indicatoren

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

  Verwacht aantal Werkelijk aantal
Aantal jongeren dat is verder geholpen 300 351
Het aantal jongeren dat meedenkt over de leefbaarheid in omgeving 100 82
Aantal initiatieven en activiteiten door jongeren ondersteund of tot stand gekomen 40 32
Het aantal jongeren dat heeft deelgenomen aan activiteiten 750 952
Het aantal bereikte jongeren in de online omgeving (x10)* 150 298.8

Een voorbeeld uit de praktijk

Door jongeren met jongeren

Jongerenwerkers zijn een vertrouwd gezicht in de wereld van jongeren; we zijn toegankelijk en benaderbaar, vooral tijdens de pauzes op middelbare scholen. Door gesprekken aan te knopen over alledaagse zaken, maar ook over hun talenten en dromen, bouwen we een band op met de jeugd. Een treffend voorbeeld hiervan was op het schoolplein van Aeres VMBO Emmeloord, waar we in gesprek raakten met enkele brugklassers. Hun verhaal over het gebrek aan activiteiten in de Noordoostpolder inspireerde ons tot actie. Na een brainstormsessie met de meiden, ontstond het idee voor ‘Girls Only’ - een reeks maandelijkse evenementen, door en voor jonge meiden, waarbij ze zelf de activiteiten bedenken en uitvoeren, met een beetje hulp van ons. Het eerste evenement was een bingoavond, geheel georganiseerd door de meiden, compleet met zelfgemaakte posters en zorgvuldig uitgekozen prijzen. Het was een succes en een prachtig voorbeeld van hoe jongerenparticipatie kan leiden tot positieve veranderingen.

Preventief jongerenwerk | Impactmeting

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

KPI Gemiddelde score
Klanttevredenheid 8.5
Verbonden voelen 8.44
Participatie 8.43
Erkend voelen 8.25
Opgelucht voelen 8.25
Netwerkversterking 8.13
Activering 8
Zelfredzaamheid 7.86
Inbedding 7.75
Lichamelijke gezondheid 7.4

Uit de impactmeting blijkt dat de ervaren impact van jongeren gemiddeld hoog is (8,2). Zeker op het vlak van klanttevredenheid (8,5), verbonden voelen (8,44) en participatie (8,43) wordt hoog gescoord. In het uitklapmenu staan de vragen die gebruikt zijn om de verschillende concepten te meten (klik op 'Toon meer' voor het uitklapmenu).

De waarde nul betekent dat ze het er helemaal niet mee eens waren, en de waarde tien dat ze het er helemaal mee eens waren.

Activering

De medewerkers hebben contact met mij opgenomen.

Ik ben bereid andere inwoners te helpen door het contact met de medewerkers van Carrefour.

Erkend voelen

Ik voel mij begrepen door de medewerkers van Carrefour.

De medewerkers van Carrefour luisteren naar mij en leggen uit wat ze gaan doen met de dingen die ik tegen hen gezegd heb.

Inbedding

De medewerkers hebben mijn wensen gevraagd voor verandering in mijn omgeving.

Mijn buurt of straat is positief veranderd door het contact met de medewerkers.

Klanttevredenheid

Ik voel mij begrepen door de medewerkers van Carrefour (herhaling).

De medewerkers van Carrefour luisteren naar mij en leggen uit wat ze gaan doen met de dingen die ik tegen hen gezegd heb (herhaling).

Welk cijfer geef je voor de hulp /ondersteuning van de medewerker van Carrefour?

Lichamelijke gezondheid

Ik merk dat ik lichamelijk beter in mijn vel zit door deelname aan de gezamenlijke activiteit.

Netwerkversterking

De medewerkers hebben gevraagd welke mensen ik ken en wie mij kunnen helpen.

Ik heb nieuwe mensen ontmoet door het contact met de medewerkers van Carrefour van Carrefour.

Participatie

Ik kan meedenken en/of meebeslissen bij de uitvoering van activiteiten in mijn buurt of straat.

Ik word door de medewerkers gevraagd om mee te denken en/of mee te beslissen bij activiteiten in mijn buurt of straat.

Opgelucht voelen

Ik voel mij (even) vrij van mijn dagelijkse taken door mijn deelname aan de gezamenlijke activiteit.

Ik voel mij meer ontspannen door mijn deelname aan de gezamenlijke activiteit.

Verbonden voelen

Ik voel mij minder alleen door het contact met de medewerkers van Carrefour.

Ik voel mij meer verbonden met andere inwoners door het contact met de medewerkers van Carrefour.

Zelfredzaamheid

Ik heb geleerd van mijn deelname aan de gezamenlijke activiteit.

Ik heb geen begeleiding meer nodig door deelname aan de gezamenlijke activiteit.

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report