Spring naar inhoud

Informatie en advies en collectieve trajecten

Informatie en advies

In 2022 is er 257 keer informatie en advies verstrekt. De figuur hieronder laat de top 5 hoofddomeinen zien waarop de hulpvragen betrekking hadden. Hieruit blijkt dat veruit de meeste hulpvragen betrekking hebben op financiën. Dit was ook het geval in 2021. 

Informatie en advies

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Collectieve activiteiten

In 2022 liepen er 45 collectieve trajecten bij De Badde. Er werden 191 bijeenkomsten georganiseerd met in totaal 1.061 deelnemers. De leeftijdsverdeling bij onze collectieve dienstverlening is weergegeven in de grafiek hieronder.

Leeftijdsverdeling collectieve activiteiten

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Leeftijdscategorie Aantal trajecten collectief
0 - 4 jaar 14
4 - 12 jaar 20
12 - 18 jaar 22
18 - 27 jaar 19
27 - 55 jaar 20
55 - 65 jaar 27
65 - 75 jaar 27
75 - 85 jaar 24
85+ 22

Hieruit blijkt dat de meeste collectieve activiteiten gericht waren op de leeftijdscategorieën 55-75 jaar en 75-85 jaar. Echter, als gekeken wordt naar het aantal deelnemers per leeftijdscategorie dat bereikt werd door middel van de collectieve activiteiten is te zien dat het grootste aandeel jongvolwassenen in de leeftijdscategorie 18-27 jaar betreft (zie figuur hieronder).

Deelnemers per leeftijdscategorie

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Leeftijdscategorie Deelnemers totaal
0 - 4 jaar 135
4 - 12 jaar 550
12 - 18 jaar 519
18 - 27 jaar 864
27 - 55 jaar 536
55 - 65 jaar 593
65 - 75 jaar 593
75 - 85 jaar 389
85+ 311

In 2021 heeft De Badde de opdracht van de gemeente gekregen om een aantal groepen zelfstandig voort te laten bestaan. In 2022 zien we daarom dat er door De Badde minder collectieve activiteiten georganiseerd zijn dan in 2021. Vanaf 2022 werken we veel meer vanuit de visie dat we collectieve activiteiten opstarten en dat we groepen dan ook weer, wanneer het kan, zelfstandig laten werken. Er waren minder activiteiten, echter met meer deelnemers, en daarmee dus een groter bereik. 

Om een beeld te geven van de collectieve activiteiten worden hieronder een aantal collectieve activiteiten uitgelicht op het gebied van weerbaarheidstrainingen, gezondheid en het buurtwerk. 

Weerbaarheidstrainingen

Wanneer inwoners de weerbaarheid van hun kinderen willen versterken te zijn, dan ondersteunt De Badde hierin door middel van het geven van weerbaarheidstrainingen. Dit wordt zowel op basisscholen en het voortgezet onderwijs aangeboden, maar ook aan volwassenen en jongeren door middel van een individueel traject. De weerbaarheidstrainingen worden soms naar aanleiding van problematiek in een klas aangeboden, maar ook vaak preventief ingezet om juist problemen te voorkomen en groepsvorming te versterken. Regelmatig worden trainingen gegeven als gevolg van een doorverwijzing vanuit het schoolmaatschappelijk werk of vanuit andere professionals van De Badde. 

Rots en Water

In 2022 is er op drie verschillende scholen de weerbaarheidstraining Rots en Water gegeven. Dit is een bewezen effectief programma waarbij de doelstelling is: het bevorderen van een positieve ontwikkeling van sociale en emotionele competenties en het voorkomen en/of verminderen van problemen op het intrapersoonlijke domein (hoe zien leerlingen zichzelf ) en het interpersoonlijke domein (hoe gaan leerlingen met elkaar om) bij kinderen en jongeren. In de praktijk wordt dan eerst kennisgemaakt in de klas, waarna 10 trainingen volgen. De concrete invulling van de trainingen is afhankelijk van de leerdoelen van de kinderen. Dit kan per kind verschillen. In de groepen 7 en 8 denken de kinderen zelf mee over hun persoonlijke leerdoelen, samen met een overzicht van de leerkracht vormt dit dan de basis voor de lessen. Kinderen vinden het heel leuk als ze zelf mee mogen bepalen wat ze willen leren en zijn dan ook extra gemotiveerd. De doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: steviger in je schoenen leren staan; beter grenzen leren aangeven; meer meevoelen met anderen. De lessen vinden plaats in een gymlokaal waarbij de focus ligt op ervarend leren door beweging, oefeningen en zelf op zoek gaan naar het juiste antwoord. Na afloop van de 10 trainingen vindt een feestelijke afsluiting plaats waarbij door elk kind een plankje wordt gebroken met de hand of voet. Dit plankje kan eigenlijk gezien worden als de trofee, en als een persoonlijke en mentale overwinning. Vooraf zien de kinderen er bijna allemaal tegenop en zijn ze bang dat het hen niet gaat lukken. Vanuit de instelling 'Ik wil het, ik kan het, ik doe het' lukt het uiteindelijk iedereen. Dit resulteert weer in een mooie link met het dagelijkse leven, waarbij je vaker tegen zal komen dat je tegen dingen opziet en bang bent dat iets niet gaat lukken. 

Leerkrachten zijn zeer positief over de impact van de weerbaarheidstraining. Ze geven bijvoorbeeld aan dat een klas veel meer één groep is geworden; dat kinderen zelfverzekerder zijn; en dat pestgedrag is afgenomen. 

Op één school is een groepsleerkracht begeleid / gecoached in het zelfstandig kunnen lesgeven van het Rots en Water programma. Deze  leerkracht heeft vooraf de Rots en Water cursus gevolgd om trainer te worden. Hierna heeft hij een heel programma meegelopen om te kijken hoe de opbouw van de lessen gaat en hoe de verschillende methodieken en oefeningen worden ingezet. Na deze lessenreeks heeft hij de Rots & Water cursus aan zijn eigen klas gegeven waarbij hij geassisteerd en gecoached werd door de weerbaarheidstrainer van De Badde. Met als resultaat dat hij nu zelfstandig de Rots en Water trainingen verzorgd op zijn school. Er is nog regelmatig contact met leerkracht om eventuele vragen te beantwoorden en individuele leerlingen te bespreken. Een heel mooi voorbeeld van mensen in hun kracht zetten!   

"Vandaag onder grote belangstelling van vele ouders een hele mooie Rots en Water afsluiting gehad met groep 7 van CBS Groen van Prinstererschool in Nieuwe Pekela. IK WIL HET, IK KAN HET, IK DOE HET… Met deze positieve mindset wisten alle leerlingen met een hamerslag hun plankje te breken. Op de plankjes hadden alle leerlingen hun eigen Rots en Water leerdoel geschreven. Het doorslaan symboliseert het behalen van hun doel. Na afloop ontvingen alle leerlingen hun welverdiende Rots en Water certificaat! Geweldig om kinderen zo in hun kracht te mogen zetten!"

[Weerbaarheidstrainer De Badde]

HERO Boxing

Vanuit de gedachte dat je je eigen held kan zijn, worden er ook HERO boks trainingen aangeboden. Doel is om de deelnemers te laten ervaren wat voor een fantastisch middel boksen is om mensen in hun kracht te zetten, te leren doseren, emoties te reguleren, samen te werken en plezier te beleven aan bewegen. Door middel van boksen kunnen mensen daarnaast hun frustraties kwijt en even stoom afblazen. De manier waarop iemand bokst is vaak een afspiegeling van hoe iemand in het leven staat en met uitdagingen omgaat. Dit geeft aanknopingspunten om over door te praten, en zo kan de link met het dagelijks leven gelegd worden. Op die manier worden passende oefeningen ingezet die aansluiten bij de persoonlijke hulpvraag. De ervaring leert dat praten vanuit beweging vaak makkelijker gaat, en minder beladen is. Het is dan ook een mooie methode voor jongeren die niet zo makkelijk praten. Daarnaast haal je mensen door beweging ook 'uit hun hoofd' en kun je bijvoorbeeld direct concreet problematische patronen aanpakken. De trainingen worden veelal individueel gegeven, maar worden daarnaast ook op scholen aangeboden. Er worden meestal 5-10 trainingen gegeven en betreft dus een vorm van kortdurende hulp.

Onder het mom van “Stoom Afblazen” is daarnaast ook aan alle medewerkers van Sociaal Team Pekela in 2022 drie trainingen HERO Boxing gegeven. De doelstelling was tweeledig: de deelnemers even lekker frustratie laten weg boksen en kennis laten maken met de werkwijze die de weerbaarheidstrainer hanteert bij inwoners die zij ondersteunen. Het 'zelf ervaren' door de medewerkers van het Sociaal Team Pekela heeft geresulteerd in een dosis energie en enthousiasme binnen het team en meer doorverwijzingen naar de weerbaarheidstrainer.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor en vraag naar dergelijke vormen van methodes en dienstverlening. De ervaring leert dat soortgelijke vormen waarbij de focus ligt op beweging effectief werken. Ook vanuit andere sociaal werkorganisaties is er positieve feedback en een groeiende vraag naar trainers die dit kunnen aanbieden. 

Dromers & Druktemakers

In 2022 hebben twee sociaal werkers van De Badde en Sociaal Team Pekela samen een nieuwe cursus ontwikkeld genaamd Dromers & Druktemakers. Deze cursus is speciaal bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die moeilijk met hun emoties overweg kunnen, moeilijk kunnen focussen en vaak last hebben van een “vol hoofd”.  

De eerste twee bijeenkomsten zijn speciaal bedoeld voor de ouder(s). Hierin krijgen de ouders allerlei praktische handvaten voor de opvoeding van hun kind, halen we de hulpvragen op en kunnen ervaringen met andere ouders worden uitgewisseld. Tevens worden allerlei oefeningen met de ouders gedaan, die in de thuissituatie nog eens weer herhaald kunnen worden. Dit zijn hele waardevolle bijeenkomsten waar heel veel informatie gedeeld wordt. Daarnaast behoren aanvullende individuele oudergesprekken ook tot de mogelijkheden waarin bijvoorbeeld specifieke opvoedkundige vragen thuis verder beantwoord kunnen worden. Een heel mooi neven resultaat is, dat door deze cursus contacten met ouders worden gelegd die nog niet bekend waren met De Badde of Sociaal Team Pekela en op die manier kan preventief gewerkt kan worden.

De laatste vijf bijeenkomsten gaan we letterlijk aan de slag met de kinderen. Ze leren sterk staan, focussen en ademhalen. Deze drie pijlers van de cursus maken je zelfverzekerd, geven je rust in je lijf en rust in je hoofd en hierdoor kun je weloverwogen beslissingen nemen. De bijeenkomsten bestaan uit vele verschillende spelvormen, (boks)oefeningen en korte kringgesprekken. De kinderen gaan zelf op zoek naar het beste resultaat. Wat is goed, wat kan beter en wat is het best. Dit noemen we ervarend leren. Deze methode is heel effectief en kan in een aantal trainingen al gedragsverandering teweeg brengen. 

Aan de cursus hebben 7 kinderen deelgenomen en 12 ouders. Deze cursus wordt in 2023 weer herhaald.

Workshops kickboksen

In 2022 zijn er meerdere workshops kickboksen verzorgd op het Dollard College in Pekela. Naast het leren van de basistechnieken van het kickboksen waren ook het samenwerken, stoom afblazen en plezier beleven met elkaar belangrijke onderdelen van iedere training. 

Ook zijn er in de zomervakantie zes trainingen kickboksen op locatie verzorgd aan circa 16 Oekraïense bewoners van De Molenhof in Oude Pekela. Een hele enthousiaste en gevarieerde groep van kids (7 jaar) tot en met volwassenen (40+ jaar) samen laten trainen, de basistechnieken van het kickboksen geleerd maar vooral weer plezier laten beleven. 

Individuele trajecten

De Badde biedt naast collectieve activiteiten ook individuele trajecten op het gebied van weerbaarheid. Inwoners worden naar De Badde doorverwezen door verschillende organisaties, huisartsen en Sociaal Team Pekela. Daarnaast weten steeds meer cliënten ons ook rechtstreeks te vinden als het om een weerbaarheidsvraag gaat. 

De tendens is dat de hulpvragen na de Corona periode steeds complexer zijn geworden. Waar voorheen eenvoudige hulpvragen vaak in 1-5 bijeenkomsten afgesloten konden worden is 6-10 bijeenkomsten nu gebruikelijk. Ook het aantal volwassenen dat hulp vraagt neemt toe.

Buurtwerk

Buurtwerk bestaat uit meerdere takken: leefbaarheid in buurten en wijken; activiteiten om mensen en/of organisaties aan elkaar te verbinden; maar ook Jongerenwerk en Algemene Voorzieningen. Onder het buurtwerk vallen bijvoorbeeld de buurtwoning, de wijkrondes, de moedergroep (elke donderdag komen 13 moeders bij elkaar) en bemiddeling. De inzet van de ondersteuning hangt af van de hulpvraag van de inwoners, en die hulpvragen zijn heel divers. Het kan bijvoorbeeld gaan over het ondersteunen van inwoners die een initiatief voor de wijk willen uitvoeren, zoals het verbeteren van een speeltuin of groenvoorziening. Zo is er in het kader van NL Doet in 2022 vanuit De Badde (in samenwerking met de gemeente, Acantus en Afeer) samen met de inwoners hard gewerkt in de tuinen van aan de Meidoornlaan, Lindenlaan en Champ Clark in Nieuwe Pekela. 


Ook is er in 2022 aandacht geweest voor speelvoorzieningen en sociale cohesie binnen de wijk. Zo is er op meerdere plekken ondersteund bij het aanvragen of vernieuwen van nieuwe speelvoorzieningen, onder andere bij de straten de Rozenhof en De Ring. Ook zijn er in samenwerking met onder andere de gemeente en Acantus zogenoemde praatbankjes geplaatst op verschillende locaties. Het idee hierachter is dat mensen in de wijk elkaar opzoeken en met elkaar in gesprek gaan. 

Maar het buurtwerk kan ook gaan om het helpen bij het treffen van een betalingsregeling voor een inwoner, het bezoeken van iemand die eenzaam is, of het bemiddelen bij overlast. In 2022 is er binnen het buurtwerk meer aandacht geweest voor het vergroten van de bekendheid en zichtbaarheid. In het kader hiervan is er nieuwe kleding aangeschaft (zie de foto hieronder) en kunnen de buurtwerkers in 2022 dankzij Acantus nu ook fietsend door Pekela.

Daarnaast is het buurtwerk te vinden op TikTok, Instagram en Facebook. De buurtwerkers ervaren dat er door inwoners vaak contact met hen wordt gezocht. Ook de maandelijkse wijkrondes dragen bij aan de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het buurtwerk. Tijdens deze wijkrondes is het mogelijk om in gesprek te gaan met het wijkteam Acantus, De Badde, Huurders in Pekela, Afeer en Gemeente Pekela.

In en rondom het buurtwerk is samenwerken enorm belangrijk. Het maakt het makkelijker om sneller te schakelen bij signalen uit de wijk. Door goede contacten te hebben met andere organisaties is het mogelijk om de inwoners op korte termijn verder te helpen. En een goede samenwerking heeft ook tot gevolg dat andere organisaties De Badde ook makkelijker weten te vinden.

In 2022 hebben we het helaas grotendeels moeten stellen zonder jongerenwerker. Gelukkig zijn er inmiddels een nieuwe jongerenwerker en buurtsportcoach aangesteld. In 2023 kan er dan ook weer meer ingezet worden op het jongerenwerk.

Gezondheid

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) 

Inwoners uit de gemeente Pekela met overgewicht kunnen gebruik maken van het programma “de Gecombineerde Leefstijl Interventie” (GLI). Het gaat in dit programma om een algehele gezondere leefstijl met de focus op bewustwording van de nieuwe leefstijl, het bewegen en het volhouden op de langere termijn.

Wekelijks wordt op maandagochtend individuele fitnessbegeleiding aan de GLI deelnemers gegeven in de fitnessruimte van Zempo in Oude Pekela. De deelnemers starten met een intakegesprek waarin de doelstellingen maar ook eventuele lichamelijke beperkingen worden besproken. Vervolgens maakt de ondersteuner vanuit De Badde een persoonlijk trainingsschema waarin de grote spierengroepen (kracht) en cardio (uithoudingsvermogen) worden getraind.

De deelnemers volgen gedurende 8 weken een programma waarin hun lichamelijke belastbaarheid maar ook het uithoudingsvermogen worden vergroot. Hierna volgt een eindgesprek met de deelnemers en worden ze afhankelijk van hun wensen verder geleid naar passend beweegaanbod binnen de gemeente. Het hele jaar door stromen nieuwe deelnemers in en sluiten deelnemers het programma af. Wekelijks trainen er gemiddeld circa 7 personen. 

Fittestdagen

In 2022 zijn twee fittestdagen voor 65-plussers georganiseerd door de de Gemeente Pekela. In totaal is bij zo'n 150 deelnemers de fitheid getest met betrekking tot onder andere de bloedruk, BMI, coördinatie, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Na afloop werden de resultaten besproken en werd voorlichting gegeven over beweegactiviteiten voor senioren. Medewerkers van De Badde gaven voorlichting over het welzijnswerk, Positieve Gezondheid en voerden beweegadviesgesprekken met deelnemers.

Jongerenwerk

Pas vanaf oktober 2022 is er een jongerenwerker werkzaam voor De Badde. We hopen in 2023 meer ondersteuning en activiteiten te bieden voor deze doelgroep.

De onderstaande collectieve activiteiten voor jongeren hebben onder meer in 2022 plaatsgevonden en zijn ingezet om in contact te komen en te blijven met de jongeren in Pekela. Dit draagt bij om in beeld te krijgen wat er onder de jongeren speelt, verveling tegen te gaan en het jongerenwerk een gezicht te geven, zodat hier op voortgebouwd kan worden.

Stormbaanfestijn in de Spil in Nieuwe Pekela

Een groots opgezet stormbaanfestijn met mega stormbanen bezorgen ruim 80 kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar een geweldige dag. Ook waren de Oekraïense kinderen van de opvang in de Molenhof in Oude Pekela uitgenodigd om deel te nemen. Geweldig om te zien hoe deze kinderen samen met de kinderen uit Pekela plezier maakten zonder elkaar te verstaan.

Workshops Suppen

Op het Heeresmeer in Nieuwe Pekela hebben maar liefst 60 ‘suppers’ in de leeftijd van 9 t/m 18 jaar deelgenomen aan deze activiteit en leerden de basistechnieken van het suppen.

Driftbikes

Voor deze activiteit was het Raadhuisplein in Oude Pekela omgebouwd tot het TT-circuit van Pekela met een uitdagend parcours van hellingen en bochten waar de deelnemers konden driften en slippen. Ruim 80 deelnemers (8 t/m 16 jaar) gingen vol gas onder grote publieke belangstelling.

Siep & Co Doe en ontdek dag

Een activiteit voor kinderen van 7 t/m 14 jaar en hun ouders. De kinderen konden in carrouselvorm deelnemen aan verschillende workshops zoals Graffiti spuiten, papier maken en geheel in oude klederdracht de plaggenhut bezoeken. Voor de ouders was er een rondleiding waarbij de geschiedenis van de papierindustrie van Pekela werd verteld. Een ontzettend leuke familiedag. 

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report