Spring naar inhoud

Leefbaarheid

Inleiding

Leefbaarheid

Leefbaarheid gaat over hoe aantrekkelijk een gebied of gemeenschap is om er te wonen, leven, sporten, elkaar te ontmoeten, te spelen, elkaar hulp te vragen en meer. Naast de fysieke aspecten van de leefomgeving zijn de sociale aspecten hierbij zeer belangrijk (Movisie.nl). Als welzijnsorganisatie levert De Badde een bijdrage aan de leefbaarheid en het versterken ervan in de gemeente Pekela. We streven ernaar de betrokkenheid van inwoners in de wijken en dorpen te vergroten. Dit doen we door inwonersinitiatieven en dorp- en wijkorganisaties te ondersteunen en de relaties daarmee te versterken. Dit maakt het ook mogelijk om kansen voor verbinding te verkennen en te faciliteren. We dragen bij aan het vervullen van de spilfunctie van zowel De Badde binnen de gemeente, alsmede de spilfunctie van dorps- en wijkorganisaties binnen de dorpen en wijken.

Initiatieven van inwoners om met elkaar te bouwen aan samenleven en samenwerken worden waar mogelijk door ons ondersteund, zodat er (meer) sociale netwerken ontstaan. Hierdoor kunnen we inzetten op de sociale netwerken van de inwoners zelf om de eigen kracht en zelfredzaamheid van inwoners te versterken. Daarnaast streven we ernaar om te weten wat er in de buurten en wijken speelt, zodat we tijdig maatschappelijke ontwikkelingen kunnen signaleren en kunnen inzetten op preventie.

Collectieve ondersteuning

Collectieve ondersteuning

Omdat het bij leefbaarheid gaat om het grotere geheel, namelijk de fysieke en sociale omgeving waarbij we betrokken zijn, zetten we vanuit De Badde bij dit thema met name in op collectieve dienstverlening. We maken daarbij onderscheid tussen vijf vormen van collectieve ondersteuning:

  • Open groep met inloop: hier kunnen inwoners zonder aanmelding binnenlopen om mee te doen of een kijkje te nemen.
  • Open groep eenmalig: dit zijn collectieve activiteiten en events die eenmalig plaatsvinden.
  • Gesloten groep: dit zijn (kleinschalige) groepen op basis van aanmelden en bedoeld voor een specifieke doelgroep.
  • Ondersteuning zelforganisatie: het ondersteunen van lokale collectieve initiatieven.
  • Deelname aan (professionele) netwerkoverleggen: betrokken zijn bij lokale of regionale netwerken en samenwerkingsverbanden.

Hieronder staat een overzicht van deze categorieën van collectieve ondersteuning op het gebied van het versterken van de leefbaarheid, zoals in geheel 2023 aan de inwoners is verleend. Het betreft hier het totaal aantal deelnemers.

Collectieve ondersteuning gericht op leefbaarheid

Type collectieve ondersteuning Collectieve activiteiten Bijeenkomsten Deelnemers
1. Open groep met inloop 8 212 1525
2. Open groep eenmalig 2 6 570
3. Gesloten groep 3 4 4
4. Ondersteuning zelforganisatie 3 24 53
5. Deelname aan (professionele) netwerkoverleggen 3 37 0
Totaal 19 283 2152

Hieronder worden drie voorbeelden beschreven van collectieve activiteiten op het gebied van leefbaarheid.

Buurtwoning

De Buurtwoning is er voor en met de buurtbewoners. Verschillende organisaties houden er spreekuren, bewonersbijeenkomsten, koffie-momenten of een open inloop. Daarnaast is het een ontmoetingsplek voor bewoners, jong en oud. Zij kunnen hier ook samen initiatieven starten en meedenken over de buurt.

In 2021 werd de eerste buurtwoning geopend, in de Willem de Zwijgerlaan. De aanleiding hiervoor was de grootschalige renovatie van woningen in de Roomse wijk. Inmiddels zijn de renovaties daar klaar en is de buurtwoning verhuisd naar Nieuwe Pekela. 

De wekelijkse bijeenkomsten in de buurtwoning in Oude Pekela werden goed bezocht, niet alleen door bewoners van de Roomse wijk, maar ook door mensen uit heel Pekela. De buurtbewoners van de Willem de Zwijgerlaan betreurden het vertrek, maar gaven aan dat onze aanwezigheid in de wijk waardevol is geweest; er is meer rust en verbondenheid ontstaan in de straat.

De opening van de buurtwoning in Nieuwe Pekela was een succes en werd goed bezocht. Hoewel de aanloop aanvankelijk moeizaam verliep vanwege enige angst onder de bewoners voor een aantal gezinnen in de straat, zien we langzamerhand vooruitgang. Bewoners beginnen ons nu wel te vinden en we ontvangen wekelijks 1 à 2 bezoekers tijdens onze openingstijden.

De vlag bij het buurthuis wordt opgehangen

Buurtwerk vrijwilligers en mantelzorg

We zijn actief betrokken geweest bij verschillende buurtwerk- en vrijwilligersnetwerken, wat van grote meerwaarde is gebleken. De meeste vrijwilligers vinden het belangrijk om zich vrijwillig in te zetten en iets te betekenen voor anderen, zoals hulp bieden bij vervoer, tuinonderhoud, kleine klussen en het voorkomen van eenzaamheid.

Om vrijwilligers te werven en inwoners te informeren over onze diensten, hebben we een flyer ontwikkeld en deze verspreid in publieke ruimtes. We hebben actief gesprekken gevoerd met inwoners, organisaties, verenigingen en buurthuizen, waarbij we ook de sociale media hebben ingezet om informatie te verspreiden. Door deel te nemen aan activiteiten zoals bloemschikken en fitheidstesten hebben we contact gelegd en samengewerkt met verschillende belanghebbenden.

Onze rol was voornamelijk ondersteunend, faciliterend, informatief en adviserend. We hebben functieprofielen opgesteld voor vervoer, klussen en bezoektaken. We hebben vrijwilligers gematcht met passende taken. Belangrijk was onze zichtbaarheid en dialoog met diverse instanties, waardoor we ook verzoeken voor vrijwilligerswerk van andere organisaties hebben kunnen coördineren.

De vrijwilligers hebben inwoners met een beperkt netwerk ondersteund bij ziekenhuisbezoeken, vertalingen tijdens gesprekken en klusjes in huis. Dit heeft geleid tot zeer tevreden inwoners en verrijkte levens voor de vrijwilligers.

In 2024 zetten we onze inspanningen voort door netwerkbijeenkomsten te organiseren en intensiever samen te werken met verschillende organisaties, kerken en gemeente. Het doel is om de inzet van vrijwilligers te optimaliseren, waardering te tonen en gezamenlijk activiteiten te ontplooien die ten goede komen aan onze gemeenschap.

Natuurlijk spelen

In de Ring- en Savornin Lohmanlaan heeft een buurtinitiatief vorm gekregen met als doel het vergroten van natuurlijk speelplezier in de omgeving.

Het streven is om kinderen actiever buiten te laten spelen, wat zowel hun fysieke als sociale ontwikkeling bevordert. De speeltuin fungeert tevens als ontmoetingsplek, waardoor de sociale banden tussen buurtbewoners worden versterkt en sociale netwerken kunnen worden uitgebreid. Door de betrokkenheid van alle bewoners bij de ontwikkeling van de speeltuin wordt een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid gecreëerd. De speeltuin wordt daardoor echt van de hele wijk. Bovendien ontstaat er een gevoel van gedeeld eigenaarschap. De 'kartrekkers', de enthousiaste bewoners die het initiatief leiden en verspreiden onder de rest van de buurt, spelen hierbij een essentiële rol.

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report