Spring naar inhoud

Algemene voorziening

Algemene voorziening

Er zijn twee vormen van algemene voorzieningen in de gemeente Pekela: de algemene voorziening begeleiding en de algemene voorziening inloop. De algemene voorziening begeleiding biedt individuele begeleiding aan inwoners van Pekela. De algemene voorziening inloop richt zich op het organiseren van diverse groepsactiviteiten die de participatie van inwoners bevorderen. Tot april 2024 waren De Badde en Cosis samen verantwoordelijk voor deze algemene voorzieningen binnen de gemeente Pekela. Vanaf april neemt De Badde deze verantwoordelijkheid alleen op zich. In figuur 5 wordt de algemene voorziening schematisch weergegeven. 

Individuele ondersteuning

De Algemene Voorziening Begeleiding draagt bij aan het vergroten van de zelfredzaamheid van cliënten en we merken dat er waardevolle stappen worden gemaakt in deze vorm van individuele begeleiding. We bieden een essentiële vorm van ondersteuning waar vele inwoners mee geholpen zijn. De cliënten worden zelfredzamer en hebben meer regie over hun eigen leven. We zien dat de stapjes soms zeer klein zijn waardoor trajecten redelijk lang duren maar we begeleiden ook een groep cliënten die structurele ondersteuning nodig hebben waardoor ons ‘granieten’ bestand groeit.  

Tegelijkertijd merken we een toename in de complexiteit van de casussen, met vaker voorkomende problemen zoals verslaving en psychiatrische aandoeningen. De ondersteuningsbehoefte van de cliënt staat centraal. Afhankelijk van de situatie dragen we bij aan hun zelfstandigheid of stabilisatie, zodat zij zo goed mogelijk kunnen functioneren.

De algemene voorziening begeleiding bestaat ambulante begeleiding, die over het algemeen langer duurt dan het algemeen maatschappelijk werk. De gemiddelde doorlooptijd is 460 dagen. Toch kunnen we 12% van de trajecten binnen een half jaar afronden. 29% van de trajecten duurt een half tot heel jaar en 58% van de trajecten duurt langer dan een jaar. De ZRM hoofddomeinen bij de algemene voorziening zijn mentale gezondheid, instrumentele ADL en financiën. 

Gemiddeld worden met de algemene voorziening 60 inwoners per maand begeleid. Hierbij zijn er gemiddeld 2 tot 4 contacten momenten per maand. Grafiek 5 geeft het aantal contactmomenten schematisch weer. Hierbij is een duidelijke stijging in trajecten te zien in maart en april, vanwege de overname van de algemene voorziening van Cosis. 

Grafiek 5: Contactmomenten AVB per maand

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Jaar Maand Aantal contacten Aantal AVB trajecten
jan. 24 0101 48
feb. 24 0062 48
mrt. 24 0094 55
apr. 24 0182 66
mei 24 0164 65
jun. 24 0153 58
jul. 24 0131 57
aug. 24 0154 58
sep. 24 0165 57
okt. 24 0185 56
nov. 24 0170 61
dec. 24 0150 61

Grafiek 6: Type contacten algemene voorziening begeleiding

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Type contact Aantal contacten
Face to face huisbezoek 0943
Telefonisch 0278
Contact met derde over klant/ zorgoverleg 0209
Whatsapp/SMS 0170
Face to face op locatie 0141
Email 0045
overig 0042
Casus algemene voorziening

"Eigenlijk heel knap van jou... wat alle psychologen in al die jaren niet voor elkaar hebben gekregen, lukt jou wel." Met dit compliment sprak Anton*, een 52-jarige man met chronische depressie, zijn verwondering uit. Een simpel inzicht, een gedachte die hij eerder niet kende— "Als mij maar niks overkomt en ik maar niet ziek word."—bracht een nieuw bewustzijn.

Een uitzichtloos begin
Toen Anton 2,5 jaar geleden ondersteuning kreeg vanuit de Algemene Voorziening Begeleiding, kon hij zich niet voorstellen ooit nog kleur te zien in het leven. Hij lag in scheiding, worstelde al negen jaar met ernstige depressieve klachten, had meerdere suïcidepogingen en zeven opnames binnen de GGZ achter de rug. Uiteindelijk kreeg hij te horen dat hij was uitbehandeld.

Naast de depressie kampte Anton met paniekaanvallen en sociale angst. Hij vermeed drukke plekken, onverwachte situaties maakten hem nerveus en zelfs het openen van de post was een onmogelijke taak door de chaos in zijn hoofd. Wandelen of fietsen deed hij met gebogen hoofd. Angst om een ongeluk te krijgen was er niet, dit zou immers wel goed uitkomen.

Een ander perspectief
Binnen de GGZ had Anton geleerd om te praten over zijn gevoelens, maar het bleef bij woorden. Daarom werd in de begeleiding veel gewerkt met open vragen, visualisaties en het letterlijk uittekenen van gedachten. Dit bracht inzichten, zowel in de terugkerende donkere periodes als in de kleine lichtpuntjes. Anton leerde dat elke storm uiteindelijk gaat liggen. Hij begon langzaam te accepteren dat sombere periodes erbij horen, maar dat ze ook iets opleveren: verwerking, inzicht en soms zelfs vertrouwen. Door zijn functioneren te bespreken, werd helder wat hem had gevormd, welke ervaringen bijdroegen aan zijn klachten, maar vooral: wat hij wél nodig had om vooruit te komen.

Kleine stappen, grote betekenis
Naast praktische ondersteuning met post- en regelzaken werd gewerkt aan een vaste weekstructuur. Kleine, behapbare stapjes waren de sleutel. Er werden langzaam ‘zaadjes geplant’: de mogelijkheid van een bezoek aan de inloopvoorziening, een taxi-pas aanvragen, kennismaken met mensen in de buurt. Geduld, luisteren, motiveren en vooral het benoemen van successen - hoe klein ook - waren de belangrijkste factoren. Het viel op dat Anton gaandeweg veranderde: hij maakte grapjes, genoot soms zichtbaar van een klein moment, stond rechterop. Door de focus te leggen op wat goed ging en waar hij wél controle over had, begon hij voorzichtig vooruit te kijken.

Het verschil dat hij zelf maakte
Inmiddels bezoekt Anton wekelijks de inloop, heeft hij contact met zijn buren en durft hij zelfs zelf een snack te halen bij de cafetaria. Een paar maanden geleden had hij dit nog voor onmogelijk gehouden. Zijn volgende doel? Alleen naar de supermarkt gaan. En dat van iemand die herhaaldelijk zei: "Ik denk dat dit is wat het is. Beter wordt het niet."

Toch werd het beter. Stapje voor stapje.
*Anton is een fictieve naam

Collectieve ondersteuning

De Algemene Voorziening Inloop (AVI) speelt een belangrijke rol voor onze inwoners. De Inloop wordt goed bezocht en deelnemers ervaren deze laagdrempelige ontmoetingsplek als waardevol en noodzakelijk. Het biedt hen de mogelijkheid om anderen te ontmoeten, sociaal isolement te doorbreken en weer actief deel te nemen aan de samenleving. De Inloop wordt begeleid door een ervaringsdeskundige. 

De Algemene Voorziening Inloop (AVI) speelt een belangrijke rol voor onze inwoners. De Inloop wordt goed bezocht en deelnemers ervaren deze laagdrempelige ontmoetingsplek als waardevol en noodzakelijk. Het biedt hen de mogelijkheid om anderen te ontmoeten, sociaal isolement te doorbreken en weer actief deel te nemen aan de samenleving. De Inloop wordt begeleid door een ervaringsdeskundige, wat van grote waarde is. Door haar eigen ervaringen weet zij op een gelijkwaardige en begripvolle manier contact te maken met de deelnemers. Dit zorgt voor herkenning, vertrouwen en opent het gesprek over kwetsbaarheden. Haar aanwezigheid verlaagt de drempel om hulp te vragen en draagt bij aan een veilige en steunende sfeer binnen de groep.

Sinds eind november is het aanbod uitgebreid met een extra groep op woensdagochtend in Nieuwe Pekela. Hierdoor kunnen we nu drie ochtenden per week de Inloop aanbieden. Elke groep bestaat uit een vaste kern van deelnemers, waarbij de samenstelling gedurende het jaar kan variëren.

Familieleden van deelnemers geven aan dat zij positieve veranderingen zien bij hun naasten sinds hun deelname aan de Inloop. Dit sluit aan bij ons doel om deelnemers te ondersteunen en hun welzijn te bevorderen. Het is dan ook waardevol om deze feedback te ontvangen.

In 2024 hebben we in totaal 30 deelnemers langdurig via de Inloop kunnen begeleiden, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2023, toen het aantal deelnemers op 14 lag*.

* De Algemene Voorziening Inloop stond eerder geregistreerd als open groep met inloop, waardoor de deelnemers bij elkaar op worden geteld. Dit gaf een foutieve waarde deelnemers. Dit is onlangs aangepast, de cijfers zoals we ze hier weergeven voor de Algemene Voorziening Inloop zijn unieke deelnemers. 

Versie: v8.2.35

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report