Spring naar inhoud

Woonomgeving

Woonomgeving

De gemeente Pekela streeft er naar om in 2030 een specialist te zijn in gebiedsgerichte aanpak, waarbij een integrale blik samen met inwoners, woningbouwcorporaties en welzijnsorganisatie centraal staat. Wijkrondes vormen hiervoor de vaste basis. Door korte lijnen en goede samenwerking verbeteren we de leefomgeving met iedereen die daarbij belang heeft. Dit begint klein, bijvoorbeeld met het plaatsen van proatbankies en het aanleggen van pluktuinen. Met deze aanpak loopt Pekela voorop in de regio. In 2024 biedt De Badde op meerdere aspecten ondersteuning die te maken heeft met het versterken van de woonomgeving. Hieronder worden ze schematisch weergegeven.

Figuur 2: Ondersteuning woonomgeving

Individuele ondersteuning

In het afgelopen half jaar hebben we binnen het thema Woonomgeving individuele trajecten gehad op het gebied van begeleiding van statushouders. We zien in de ondersteuning van statushouders een stijging ten opzichte van 2023. Toen hebben we 19 statushouders ondersteund, nu 29. De volledige rapportage van onze inzet op statushouders staat onderaan dit hoofdstuk. Daarnaast hebben we via informatie en adviesvragen inwoners ondersteund op het gebied van vrijwilligerswerk, leefbaarheid, overlast en eenzaamheid.

Collectieve ondersteuning

De collectieve ondersteuning met als doel het bijdragen aan de woonomgeving van de inwoners richt zich voornamelijk op versterken van de wijken, ondersteunen van bewonersinitiatieven en bevorderen van gemeenschapsgevoel. Er wordt opnieuw een onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van collectieve ondersteuning, zoals beschreven in hoofdstuk 1. In de onderstaande tabel wordt zichtbaar gemaakt welke collectieve activiteiten vallen onder het thema woonomgeving. Vervolgens wordt met verschillende voorbeelden de impact duidelijk gemaakt. Bij het thema woonomgeving waren er in 2024 125 bijeenkomsten met ruim 800 deelnemers. Figuur 2 geeft een visuele weergave van de verschillende collectieve bijeenkomsten die te maken hebben met het thema woonomgeving.

Wijkgericht werken

Het wijkgericht werken is een samenwerking tussen gemeente Pekela, Acantus, Afeer en De Badde. Dit initiatief richt zich op het versterken van de leefbaarheid in de wijken en het bevorderen van betrokkenheid van inwoners.

Onderdelen van het wijkgericht werken zijn:

  • Wijkrondes
  • Wijkgericht werken overleg
  • Buurtwoning
  • Spelen in de wijk.

Wijkgericht werken in Pekela is een belangrijk initiatief waarbij de gemeenschap centraal staat. Eén keer per maand wordt er een wijkronde gehouden wisselend tussen Nieuwe- en Oude Pekela. Dit biedt bewoners de kans om rechtstreeks in contact te komen met de alle partijen en samen te praten over de zaken die spelen in hun buurt. De wijkrondes worden aangekondigd via sociale media en heeft als doel om de betrokkenheid van bewoners te vergroten en om samen te werken aan oplossingen voor lokale vraagstukken.

Wijkgericht werken

Tijdens deze wijkrondes krijgen bewoners de gelegenheid om hun zorgen te uiten, ideeën te delen en samen met de betrokken organisaties te zoeken naar verbeteringen in de wijk. Het is een laagdrempelige manier van communiceren, waarbij iedereen zich gehoord kan voelen. Door het maandelijkse karakter van de wijkronde blijft het contact tussen bewoners en gemeente goed en wordt er snel gereageerd op de veranderende behoeften in de wijken. Dit maakt wijkgericht werken in Pekela niet alleen effectief, maar ook een voorbeeld van hoe lokale samenwerking het welzijn van een gemeenschap kan bevorderen. Voorafgaand aan de wijkrondes vindt een overleg plaats waarin wordt teruggeblikt op eerdere wijkrondes en actiepunten worden besproken. Dit overleg helpt bij een gestructureerde aanpak en zorgt ervoor dat signalen uit de wijken worden opgepakt en opgevolgd. 

We hebben het afgelopen jaar verschillende mensen gesproken die vragen of opmerkingen hadden m.b.t hun wijk. Vanuit de wijkronde zijn er voor De Badde 3 vervolggesprekken gepland met inwoners die mooie ideeën voor hun wijk hebben. Een voorbeeld hiervan is een initiatief voor een speeltuin waarin een inwoner al handtekeningen had opgehaald, we hebben haar in contact kunnen brengen met de buurtvereniging. De andere vragen waren gerelateerd aan het gebruik van groenstroken, die inwoners graag willen graag gebruiken voor onder andere een jeu de boules baan of picknicktafel. In 2025 wordt hier vervolg aan gegeven.

De Buurtwoning
De buurtwoning is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar inwoners terecht kunnen met vragen over wonen en leefbaarheid. In 2024 waren er twee medewerkers van De Badde en twee van Acantus twee keer per week aanwezig om bewoners te ondersteunen. Dit heeft geleid tot diverse bewonersinitiatieven, waaronder de oprichting van een kinderknutselgroep. 

Spelen en Bewegen in de Wijk
Tijdens de wijkrondes worden regelmatig ideeën gedeeld over spelen en bewegen in de wijk. In 2024 wordt er dankzij de inzet van bewoners een nieuwe speeltuin gemaakt aan de Savornin Lohmanlaan. Vanuit De Badde ondersteunen wij de initiatiefnemers, bij contacten met de gemeente en subsidieverstrekkers. Daarbij zijn wij beschikbaar voor vragen of zorgen van omwonende van de nieuwe speeltuin, met betrekking tot mogelijke overlast vanuit de speeltuin. Daarnaast zijn we betrokken geweest bij bewonersbijeenkomsten over de speeltuin bij het Heresmeer en bij de ontwikkeling van het project BOSS (bewegen, ontmoeten, spelen en sporten) van de gemeente Pekela. Voor 2025 staat een overleg gepland met bewoners uit Nieuwe Pekela over de invulling van een grasveld bij hun woningen.

Conclusie
Door nauwe samenwerking en betrokkenheid bij bewonersinitiatieven heeft De Badde in 2024 bijgedragen aan een sterkere, hechtere gemeenschap. De laagdrempelige aanpak en regelmatige wijkrondes zorgen ervoor dat bewoners zich gehoord voelen en actief kunnen meewerken aan de verbetering van hun leefomgeving. Ook in 2025 blijven we ons inzetten voor een veilige, leefbare en verbonden gemeenschap in Pekela.

Vrijwilligers

In 2024 hebben we onze inzet op vrijwilligerswerk verder versterkt. Sinds september 2023 werven we actief vrijwilligers, zowel om inwoners te ondersteunen als om vrijwilligers zelf een zinvolle invulling van hun tijd te bieden. Dit heeft geleid tot een sterke groei: van 14 vrijwilligers eind 2023 naar 38 in 2024. We merken dat steeds meer mensen ons weten te vinden, mede dankzij doorverwijzingen van de gemeente, andere organisaties en natuurlijk onze buurtwerker die er aandacht voor heeft.

In november organiseerden we onze eerste vrijwilligersbijeenkomst. Dit was een moment van kennismaking en ervaring uitwisselen, maar vooral ook om samen te bepalen hoe we deze bijeenkomsten verder vorm willen geven. Voortaan organiseren we twee keer per jaar een bijeenkomst rond een thema. In het voorjaar van 2025 staat bijvoorbeeld “Wat doet De Badde en hoe werkt de voedselbank?” op de agenda.

Op 7 december, de Dag van de Vrijwilliger, hebben we onze waardering uitgesproken met een persoonlijke kaart en een cadeaubon om te besteden bij de plaatselijke bakker. Kleine gebaren zoals deze zorgen ervoor dat vrijwilligers zich gezien en gewaardeerd voelen, wat hun betrokkenheid vergroot.

Het gezamenlijke VIP!-overleg van Tinten bracht ons op het idee voor een Nieuwjaarsactie. Buurtwerkers van De Badde organiseerden samen met jongeren het bakken en rondbrengen van kniepertjes, vergezeld van nieuwjaarswensen. Daarnaast verspreidden we samen met vrijwilligers ruim 600 zelfgemaakte kerstkaarten van basisschoolleerlingen en bewoners van de Clockstede. Dit soort initiatieven versterken de verbinding tussen inwoners en verminderen gevoelens van eenzaamheid.

Dankzij een stijgend aantal vrijwilligers kunnen we de groeiende vraag naar vrijwilligershulp goed vormgeven, zowel voor incidentele als structurele ondersteuning. Daarnaast hebben we ook meerdere vrijwilligers kunnen koppelen aan diverse vrijwilligersorganisaties in de gemeente Pekela. Vrijwilligers worden ingezet voor diverse hulpvragen:

  • 220 keer voor praktische ondersteuning van inwoners zoals klussen, vervoer en bezoekwerk
  • 38 geregistreerde vrijwilligers  waaronder 12 vrijwilligers die structureel betrokken bij activiteiten zoals de moestuin, moedergroep, het repaircafé en huiswerkbegeleiding.

Veel hulpvragen komen van mensen die hun sociale netwerk willen ontlasten, bijvoorbeeld bij ziekte, of die hulp nodig hebben bij tuinonderhoud. Daarnaast verbinden we vrijwilligers en organisaties steeds vaker direct met elkaar, wat bijdraagt aan een sterkere samenleving.

Onze vrijwilligersgroep is zeer divers: van dertigers met een afstand tot de arbeidsmarkt tot zestigers die door omstandigheden niet meer kunnen werken, actieve zeventig- en tachtigplussers die graag iets voor een ander betekenen en statushouders die zich graag willen inzetten voor de gemeenschap. Wat hen bindt, is de behoefte aan verbinding en de wens om iets bij te dragen aan de gemeenschap. Door de samenwerking met de gemeente, kerken en Stichting Present blijven we bouwen aan een netwerk waarin iedereen kan meedoen en niemand er alleen voor staat.

Vrijwilligers zijn keien

Begeleiding statushouders

De begeleiding van statushouders is een aparte opdracht voor De Badde. Uit de evaluatie met de gemeente in december 2023 bleek dat onze samenwerking prettig en effectief verloopt. Deze lijn hebben we in 2024 voortgezet, waarbij we ons hebben ingezet om statushouders te ondersteunen en te verbinden met relevante organisaties en voorzieningen.

In 2024 hebben we 29 volwassen statushouders begeleid, met een trajectduur van gemiddeld 530 dagen. In totaal waren 23 kinderen bij betrokken. In 2024 zijn 13 nieuwe trajecten opgestart. Daarnaast hebben we 10 trajecten (gestart in 2023) afgesloten. Financiën was het belangrijkste ZRM-domein en bij 90% van de afgesloten trajecten steeg de ZRM-score of werd de doelscore behaald. De meeste statushouders (19) waren tussen de 27 en 55 jaar oud. De onderstaande grafiek toont het kwartaal waarin de ondersteuning voor de verschillende statushouders is gestart.

statushouders per startkwartaal

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Start Casussen
2023 Kwartaal 1 7
2023 Kwartaal 2 3
2023 Kwartaal 3 4
2023 Kwartaal 4 2
2024 Kwartaal 1 1
2024 Kwartaal 2 3
2024 Kwartaal 3 4
2024 Kwartaal 4 5
Participatieverklaringstraject

We hebben dit jaar de Participatieverklaringstraject (PVT) training één keer georganiseerd in een vernieuwde opzet. Wettelijk moet de training 12 uur beslaan, daarom hebben we deze verdeeld over vier bijeenkomsten van drie uur. Tijdens elke sessie was een ketenpartner aanwezig: Acantus, Afeer, de huisarts en de afdeling Openbare Orde en Veiligheid, om toe te lichten wat zij voor statushouders kunnen betekenen en welke verwachtingen er zijn. Daarnaast gaven we via een presentatie uitleg over het zorgstelsel, wet- en regelgeving en normen en waarden. Een rondleiding door het Kapiteinshuis bood nieuwkomers inzicht in de geschiedenis van Pekela en hun nieuwe leefomgeving.

Op verschillende vlakken bevorderen we de integratie van statushouders. We zorgen ervoor dat zij zoveel mogelijk kunnen aansluiten bij "gewone" collectieve activiteiten ketenpartners of De Badde, zoals de moedergroep, om hun integratie te versterken. Daarnaast hebben we een fietscursus georganiseerd, zodat statushouders gemakkelijker kunnen deelnemen aan de Pekelder samenleving. In samenwerking met het Taalhuis, hebben we vrouwen uit de vrouwengroep doorverwezen naar het taalcafé in de bibliotheek. Omdat deze groep vol zat, wordt er in 2025 een extra taalgroep opgestart. Dit onderstreept het belang van korte lijnen met ketenpartners, zodat we snel kunnen inspelen op de hulpvragen van statushouders en hun integratie verder kunnen bevorderen.

Daarnaast hebben we drie gezinnen begeleid bij gezinshereniging. Dit proces is complex en tijdrovend, maar de impact is enorm. Het samenbrengen van gezinnen die jarenlang van elkaar gescheiden zijn geweest, zorgt voor stabiliteit en welzijn binnen deze gezinnen en de gemeenschap. De vreugde van een vader die na drie jaar zijn vrouw en kinderen weer in zijn armen sluit, of een moeder die eindelijk met haar dochters herenigd wordt, laat zien waarom onze inzet van grote waarde is. Hieronder staat een casus die de impact van de gezinshereniging weergeeft. 

Door onze betrokkenheid en samenwerking met verschillende organisaties dragen we bij aan een soepele integratie van statushouders in Pekela, waarbij we niet alleen informeren en begeleiden, maar ook perspectief en verbinding bieden.

Ik ben met al mijn vragen snel geholpen en mijn situatie is erg verbeterd vergeleken met een jaar geleden. Jullie begeleiding is 100% goed!

Certificaatuitreiking PVT
Casus: Gezinshereniging

In mei werd de vraag gesteld of we Javad* konden inhuizen. De verhuizing verliep soepel. Javad had echter nog een vrouw en twee kinderen in Syrië, waarvoor hij al tijdens zijn verblijf bij het COA een nareisaanvraag had ingediend.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kampt met grote achterstanden, wat zorgt voor lange wachttijden en veel onzekerheid bij statushouders. Om hen hierbij te ondersteunen, hebben we regelmatig, samen met Javad, contact opgenomen met de IND om de voortgang van de aanvraag te bespreken. Dit wordt door Javad zeer gewaardeerd, omdat de onzekerheid over de procedure hem veel stress oplevert, zeker in het licht van mogelijke wijzigingen in de wetgeving.

Javad ontving het verzoek om kopieën van de paspoorten van zijn kinderen te overleggen. Als dat niet mogelijk was, moest hij onderbouwen waarom deze documenten niet konden worden aangeleverd. Javad begreep de vraag niet goed en vroeg ons om hulp. Samen hebben we een reactie opgesteld waarin werd uitgelegd dat het verkrijgen van paspoorten in het gebied waar zijn gezin woonde al lange tijd niet mogelijk was, door de oorlogssituatie. De IND-medewerkers waarderen het wanneer wij als begeleiders direct contact met hen opnemen, omdat statushouders zelf vaak moeite hebben met het begrijpen of ontvangen van brieven en e-mails. Binnen twee weken na het indienen van de verklaring ontving Javad het bericht dat zijn vrouw en kinderen toestemming kregen om naar Nederland te komen. Hij kon zelf een afspraak maken bij de ambassade om de benodigde formaliteiten te regelen.

Dankzij onze gezamenlijke inspanningen kon Javad zijn gezin na lange tijd weer in de armen sluiten. Dit betekent een het einde van een lange scheiding, waarin ze elkaar enkel via beeldbellen konden zien. Het begeleiden van dit proces is waardevol en biedt zicht op een nieuwe toekomst voor de betrokken families.
*Javad is een fictieve naam

Trends en ontwikkelingen

Een ontwikkeling die wij zien heeft te maken met de letterlijke woonomgeving van de inwoners. Bewoners van huurwoningen ervaren problemen als schimmelvorming en lekkages, wat niet alleen de woonkwaliteit aantast, maar ook de gezondheid en het welzijn van de inwoners negatief kan beïnvloeden.

Een positieve ontwikkeling is de toename in de inzet van vrijwilligers binnen de gemeente. Door deze betrokkenheid voelen mensen zich weer gewaardeerd en verbonden met hun omgeving. We horen regelmatig terug dat vrijwilligers voelen dat ze er (weer) toe doen. Dit is een belangrijke uitkomst bij onze inzet rondom het vrijwilligerswerk. 

Raam open om schimmel te voorkomen

Versie: v8.2.35

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report