Spring naar inhoud

Gezondheid

Gezondheid

De gemeente Pekela streeft ernaar dat haar inwoners in 2030 gezonder zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen. Door problemen tijdig te voorkomen, kunnen ze later worden vermeden. Gezond eten, meer bewegen en buitenspelen en bewust omgaan met alcohol zijn speerpunten die de gemeente wil bevorderen. Daarnaast wordt ingezet op een rookvrije omgeving voor kinderen op korte termijn en een rookvrije generatie in 2040. De gemeente gaat voor ‘meer gezonde jaren in Pekela’.

Vanuit De Badde zetten we op het gebied van gezondheid in op verschillende individuele trajecten en collectieve activiteiten. Figuur 1 geeft schematisch weer welke onderdelen we verantwoorden onder het thema Gezondheid. Daarbij staat aangegeven hoeveel inwoners we bereikt hebben bij de verschillende onderdelen. 

Figuur 1: Ondersteuning thema Gezondheid

Individuele ondersteuning

Binnen het thema Gezondheid zien we in 2024 een toename van het aantal individuele trajecten ten opzichte van 2023. Het aantal trajecten steeg van 234 naar 299, terwijl het aantal leun & steun-trajecten gelijk bleef op 41. De groei is zichtbaar binnen het algemeen maatschappelijk werk, Welzijn op Recept en de ondersteuning bij huiselijk geweld. Het aantal trajecten voor onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) bleef stabiel; we blijven OCO actief onder de aandacht brengen bij inwoners en ketenpartners. Mantelzorgondersteuning richt zich voornamelijk op informatie- en adviesvragen. Aantallen voor activiteiten gericht op vitalisering van ouderen worden niet apart geregistreerd, aangezien deze onder andere vallen binnen sport- en beweegactiviteiten.

ZRM

Binnen het thema Gezondheid zijn mentale gezondheid, financiën en huisvesting de belangrijkste hoofddomeinen. Onze inzet binnen het algemeen maatschappelijk werk beschrijven we onder dit thema, maar is onlosmakelijk verbonden met de thema's Woonomgeving en Werk & Inkomen.

Welzijn op recept

In 2024 is de Ondersteuning Sociaal Domein doorontwikkeld naar Welzijn op Recept, een initiatief dat zich richt op inwoners met psychosociale problemen. In Pekela werken huisartsen en de welzijnscoach van De Badde hierbij nauw samen. Inwoners met niet-medische hulpvragen, zoals rouw, eenzaamheid of maatschappelijke participatie, worden doorverwezen naar de welzijnscoach, die hen verbindt met passende ondersteuning.

De doelen van Welzijn op Recept zijn:

  • Het verhogen van het welbevinden van patiënten met psychosociale klachten.
  • Het verminderen van zorggebruik in de eerstelijnszorg.

De welzijnscoach is fysiek aanwezig in huisartspraktijken, wat zorgt voor korte lijnen en ontlasting van de zorg. Met het Spinnenweb Positieve Gezondheid krijgen patiënten inzicht in hun situatie en verbeterpunten. In 2024 zijn 75 inwoners ondersteund, waarvan 77% niet eerder bekend was met sociaal werk.  

Gert* (53) ervaart relatieproblemen en wil in de toekomst gelijkwaardiger relaties aangaan, zonder de rol van "redder" op zich te nemen. Vanuit zijn opvoeding heeft hij geleerd altijd voor anderen te zorgen, wat het lastig maakt om grenzen te stellen. Naast de gesprekken met mij als welzijnscoach, is hij doorverwezen naar een weerbaarheidstrainer om te werken aan het versterken van zijn persoonlijke grenzen en zelfvertrouwen. 
Gert is een fictieve naam

Bij Welzijn op Recept zien we veel vragen over eenzaamheid en mentale gezondheid. We leiden inwoners door naar collectieve activiteiten van De Badde of andere (vrijwilligers)organisaties. Daarnaast kunnen nieuwe collectieve trajecten gestart worden als meerdere inwoners eenzelfde vraag hebben. Een voorbeeld hiervan is de collectieve activiteit "Rouw van jou" die in januari 2025 van start gaat. In de kantlijn staat een korte casus van Welzijn op recept.

Financiële problemen

Maatschappelijk werk

Binnen het maatschappelijk werk van De Badde ondersteunen we een diverse doelgroep vanaf 18 jaar, met uiteenlopende achtergronden, culturen en hulpvragen. Hoewel veel aanmeldingen een financiële aanleiding hebben, blijkt vaak dat hierachter meerdere problemen schuilgaan. Door goed door te vragen en de onderliggende hulpvraag te achterhalen, kunnen we preventief handelen en cliënten ondersteunen in het (her)vinden van eigen regie. Waar mogelijk bieden we direct hulp, geven we passend advies, starten een collectief traject of verwijzen we door naar de juiste ondersteuning.

Casus maatschappelijk werk

Henk* meldde zich met financiële vragen, maar al snel werd duidelijk dat er een diepere zorgvraag speelde. Hij kampte met verslavingen en psychiatrische problemen, er was op korte termijn dringend hulp nodig. Niemand kreeg toegang tot zijn leefwereld, mede door zijn grensoverschrijdende gedrag richting vrouwen.

Wij bleven, ondanks de weerstand, aanwezig op een laagdrempelige manier en werkten vier maanden lang aan het opbouwen van vertrouwen. Dit stelde ons in staat om uiteindelijk de huisarts, Team290, Thuiszorg en zijn informele netwerk in te schakelen. Dit leidde ertoe dat hij de juiste diagnose kreeg en de nodige hulp ontving. Met de juiste ondersteuning wist Henk langzaam weer grip te krijgen op zijn leven. 

*Henk is een fictieve naam

Collectieve ondersteuning

De collectieve ondersteuning met als doel het bijdragen aan de gezondheid van de inwoners richt zich voornamelijk op beweging, gezonde voeding en lotgenotencontact. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van collectieve ondersteuning, zoals beschreven in hoofdstuk 1. Bij het thema gezondheid waren er in 2024 ruim 100 bijeenkomsten met 1550 deelnemers. Figuur 1, aan het begin van dit hoofdstuk geeft een schematische weergave van de verschillende collectieve bijeenkomsten die te maken hebben met het thema Gezondheid. 

Sport en beweging in Pekela

De buurtsportcoach is een belangrijke verbinder in Pekela. We zorgen ervoor dat bewoners via sportverenigingen en beweegaanbieders de juiste ondersteuning krijgen. Door deel te nemen aan overleggen met de gemeente blijven we op de hoogte van ontwikkelingen in sport en bewegen. We onderhouden contact met sportverenigingen, fysiotherapeuten en scholen om mensen door te verwijzen naar geschikte beweegprogramma’s en -verenigingen.

Wij blijven inzetten op het toegankelijk maken van sport en bewegen. Via het Jeugdfonds en het Volwassenenfonds helpen wij inwoners met financiële drempels om toch deel te nemen aan sportactiviteiten. Naast collectieve inzet, ondersteunen we ook individuele inwoners in de zoektocht naar een passend sport aanbod. In totaal hebben we in 2024 elf inwoners op deze manier kunnen begeleiden. Zij zijn naar aanleiding van deze ondersteuning begonnen met bijvoorbeeld zwemmen en fitness. 

In 2024 zijn er diverse activiteiten georganiseerd in Pekela om een gezonde en actieve levensstijl te bevorderen, met een focus op bewegen. Door actief aanwezig te zijn bij bijeenkomsten in Pekela, hebben we de gemeenschap geïnformeerd over de voordelen van bewegen en direct betrokken bij de vele beweegmogelijkheden die Pekela te bieden heeft. Hierbij zien we stijging van deelnemers bij de beweegmogelijkheden. Daarnaast werd er ondersteuning geboden bij diverse  beweegprojecten in de Pekela, waardoor de bereikbaarheid en toegankelijkheid van beweegaanbod in Pekela verder is vergroot. De website Pekela Actief (www.pekelaactief.nl) speelt hier ook een belangrijke rol in de vindbaarheid van alle (beweeg)activiteiten. 

Beweegactiviteiten gedurende het jaar

We trapten het sportjaar 2024 af met het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi voor de jeugd, waar zo'n 150 deelnemers en vele toeschouwers op afkwamen. Daarnaast boden we een instapcursus kickboksen aan, waarbij inwoners in vijf lessen de basis leerden en kennismaakten met Sportcentrum Zempo.

Fietsen speelde ook een belangrijke rol in ons aanbod. Op verzoek van de gemeente organiseerden we een fietscursus voor statushouders, om hun zelfstandigheid en mobiliteit te vergroten. Binnen het landelijke project ‘Doortrappen’ gaven we voorlichting over veilig fietsen en organiseerden we een fietstocht door de provincie.

Bubbel voetbal

Tijdens de zomervakantie boden we diverse activiteiten aan, zoals een Olympische Spelen-middag, suppen en bubbelvoetbal. Voor veel kinderen die niet op vakantie gaan, zijn deze activiteiten een waardevolle en sportieve invulling van hun vrije tijd. Samen met de buurthuizen organiseerden we ook de tweede editie van de Pekelder Avond3daagse, waarbij de deelname groeide ten opzichte van vorig jaar. De toevoeging van een Peuter3daagse in samenwerking met kinderopvanglocaties was een succes.

Jeugd

Vanuit De Badde zetten we, samen met (sport)verenigingen, actief in op het verbeteren van een gezonde leefomgeving voor kinderen. In samenwerking met de regievoerder JOGG van de gemeente werken we structureel aan het stimuleren van gezonde keuzes. Zo bieden wij bij activiteiten die we organiseren standaard water en fruit aan, om gezonde keuzes te normaliseren en kinderen bewust te maken van het belang van goede voeding en voldoende drinken in hun dagelijks leven.

In oktober openden we het Activiteitencentrum voor jeugd in Nieuwe Pekela. Hier verbinden we jongeren, vrijwilligers en jongerenwerkers. Met een weerbaarheids- en sportruimte in dit centrum bieden we laagdrempelige sport- en spelactiviteiten aan. De vaste sportinloop die in oktober gestart is blijkt een groot succes, met soms wel 30 jongeren per middag.

In november organiseerden we een zaalvoetbaldag als opwarmer voor het zaalvoetbaltoernooi. Daarnaast verzorgden we diverse weerbaarheidstrainingen voor zowel kinderen als volwassenen. De ‘ouder-kind’ trainingen versterken het zelfvertrouwen van kinderen en stimuleren ouderlijke betrokkenheid, wat de groei van het kind ook buiten de training ondersteunt.

De weerbaarheidstrainingen helpen deelnemers om zowel fysiek als mentaal sterker te worden. Met praktische oefeningen leren ze assertiever te zijn, persoonlijke grenzen te herkennen en effectief om te gaan met uitdagende situaties. De training draagt bij aan meer zelfvertrouwen en moedigt een actieve, gezonde levensstijl aan. 

Activiteitencentrum De Click

Trends en ontwikkelingen

We zien een toename van inwoners met psychische problematiek, autismespectrumstoornis en verslavingsvraagstukken. Deze stijging past bij de toename in het ZRM hoofddomein mentale gezondheid. De situaties gaan vaak gepaard met complexe uitdagingen, zoals het ontbreken van stabiele huisvesting en onvoldoende financiële middelen. Hierbij valt op dat deze groep regelmatig moeite heeft om aansluiting te vinden bij reguliere hulpverlening. Afspraken worden niet nagekomen en er is vaak sprake van wantrouwen of weerstand ten aanzien van regels en ondersteuningsmaatregelen. Dit leidt soms tot spanningen, waarbij we een toename zien in agressief gedrag richting onze medewerkers. De medewerkers zijn geschoold om hiermee om te gaan en waar mogelijk te voorkomen. 

Deze ontwikkelingen maken duidelijk dat de ondersteuningsbehoefte in de gemeente Pekela verandert en complexer wordt, wat vraagt om een flexibele en empathische aanpak van onze kant, in samenwerking met andere zorg- en welzijnsorganisaties in de regio.

Versie: v8.2.35

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report