
Werk & Inkomen
Werk zorgt niet alleen voor eigen inkomen en onafhankelijkheid, maar biedt ook voldoening, zingeving en persoonlijke ontwikkeling. De gemeente heeft zich als doel gesteld dat in 2030 in Pekela iedereen meedoet, indien nodig met ondersteuning die zelfstandigheid bevordert. Iedereen heeft werk of een andere zinvolle tijdsbesteding. In 2024 biedt de Badde op meerdere aspecten ondersteuning gericht op het vergroten van de financiële zekerheid en passend werk of een passende dag invulling. Hieronder worden ze schematisch weergegeven.

Individuele ondersteuning
In 2024 hebben we binnen het thema Werk & Inkomen alleen individuele trajecten gehad op het gebied van begeleiding van de inzet vroegsignalering. Daarnaast hebben we veel korte vragen gehad op het gebied van financiën, via info en advies. De ondersteuning is vaak van korte duur, daarom staat een deel van de vroegsignaleringstrajecten ook bij info en advies. Het ZRM domein bij Werk & Inkomen is financiën.
Vroegsignalering
Vroegsignalering is een wettelijke taak, waarbij inwoners met betalingsachterstanden van 30 tot 100 dagen een uitnodiging van de gemeente kunnen ontvangen. Deze maatregel is bedoeld om hulp te bieden bij financiële problemen. Inwoners kunnen zelf kiezen of ze het aanbod accepteren om over hun betalingsproblemen te praten. Het doel is om hen schuldenvrij te helpen worden en blijven.
In Pekela wordt De Badde ingezet voor huisbezoeken bij bewoners met een betalingsachterstand. In 2024 werden 24 adressen bezocht, waarbij we soms wel twee tot drie keer naar een adres toe gaan voordat we iemand kunnen spreken. Niet alle inwoners maken gebruik van de ondersteuning; ook hebben inwoners soms al een betalingsregeling getroffen of de achterstand ingelost. Zeven inwoners hebben we actief kunnen ondersteunen met de betalingsachterstanden. Deze aanpak helpt de gemeente tijdig en effectief hulp te bieden, met als doel financiële stabiliteit voor haar inwoners.

Kansen voor Kinderen
Met het project Kansen voor Kinderen streven we naar minder gezinnen in armoede en meer kinderen met toekomstperspectief. De Badde speelt hierin een belangrijke rol. Binnen het kernteam, het doorbraakteam en door het inzetten van buddy’s in gezinnen.
In maart ging het project van start met een goed bezochte kick-off, gevolgd door trainingen over de doorbraakmethode en buddybegeleiding. Sindsdien vindt er tweewekelijks een doorbraakoverleg plaats waarin (potentiële) casussen worden besproken. Hoewel er nog geen gezin is aangemeld voor een buddy, ligt de grootste winst van dit eerste jaar in de versterkte samenwerking tussen De Badde en de gemeente. Door gezamenlijk casussen te analyseren en creatieve oplossingen te vinden, ontdekken we dat er in de praktijk vaak meer mogelijk is dan gedacht.
De komende periode richten we ons op het vergroten van de bekendheid van het project. Door werkbezoeken aan ketenpartners zorgen we ervoor dat gezinnen sneller worden doorverwezen. We zien dat het project steeds meer gaat leven en verwachten komend jaar de eerste aanmeldingen, waarmee we samen met gezinnen toekomstplannen kunnen realiseren.
Maatschappelijk werk
Het maatschappelijk werk verantwoorden we bij het thema gezondheid. Toch kan het maatschappelijk werk niet los worden gezien van het thema Werk & Inkomen. Onderstaande laten de impact zien van het maatschappelijk werk op dit thema.
Casus maatschappelijk werk & financiën
Een ouder echtpaar verhuisde vanwege medische redenen terug naar Nederland vanuit Duitsland. Tijdens de verhuizing ontstonden financiële problemen doordat praktische zaken in Duitsland achterbleven. Het echtpaar had veel lichamelijke klachten en was zonder eten, maar vroeg nooit om geld. Dankzij het noodfonds konden ze tijdelijk geholpen worden, samen met steun van de voedselbank. Daarnaast was hun bed kapot gegaan, maar met behulp van Afeer konden ze voor zes weken op een normaal bed slapen. Het echtpaar was dankbaar voor de hulp en gaf aan dat ze zich als mens behandeld voelden. Volgend jaar zullen ze beginnen met het terugbetalen van de ontvangen steun. Ze zijn trots op hun nieuwe situatie en laten nu graag hun huis en goed gevulde voorraadkast zien, omdat ze deze situatie niet nogmaals willen meemaken.

Casus maatschappelijk werk
Een klant had problemen met zijn inkomsten en ervoer extra zorgen rondom de school en leerplicht van zijn dochter. Er waren al meldingen bij Veilig Thuis gedaan, de situatie vroeg om aandacht. De aanpak was laagdrempelig en zonder oordeel, door naast de klant te staan en samen mee te gaan naar gesprekken met andere instanties. Het doel was om vertrouwen op te bouwen, wat belangrijk was omdat het gezin zorgmijdend was, mede door hun ervaring van al meer dan 30 keer verhuisd te zijn.
Deze benadering bleek succesvol, want er ontstond ruimte voor de juiste hulpverlening, waaronder VNN, een casusregisseur, en Lentis Jonx. De zorgen die er waren, werden op tafel gelegd en de situatie is nu transparant. Het gezin heeft aangegeven geen wens meer te hebben om te verhuizen, wat een belangrijke stap is in het stabiliseren van hun situatie.
Collectieve ondersteuning
De collectieve ondersteuning, met als doel het bijdragen aan het Werk en Inkomen, richt zich voornamelijk op het ondersteunen van inwoners met het aanvragen van de energietoeslag of kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, daarnaast hebben we veel netwerkoverleg met partners. Bij het thema Werk & Inkomen waren er in 2024, 43 bijeenkomsten met ruim 100 deelnemers. Figuur 4 geeft een schematische weergave van de collectieve bijeenkomsten die te maken hebben met het thema Werk & Inkomen.
In de afgelopen jaren organiseerde we vanuit De Badde het vervoer naar kledingbank Maxima. In 2024 zagen we dat het animo hiervoor terugliep en de kosten verder opliepen, daarom is besloten te stoppen met dit project. We kijken terug op een geslaagd project waarin inwoners uit Pekela gebruik hebben kunnen maken van de kledingbank.
In 2024 hebben we inwoners, door middel van vier collectieve bijeenkomsten ondersteund bij het aanvragen van energietoeslag en kwijtschelding. Inwoners vullen eerst zelf hun formulieren in, met begeleiding waar nodig. Twee medewerkers ondersteunen zowel papieren als online aanvragen. Dit vergroot zelfvertrouwen en stimuleert onderlinge hulp. De bijeenkomsten worden als prettig ervaren. In 2024 hielpen we zo meer inwoners efficiënt met hun aanvragen. Op deze manier hebben we 12 inwoners ondersteund bij het aanvragen van energietoeslag en kwijtschelding.
Trends en ontwkkelingen
We zien binnen de gemeente Pekela dat er nog steeds inwoners moeite hebben met rondkomen. Dit heeft onder andere te maken met de hoge vaste lasten, zoals hoge energie en zorgkosten die een aanzienlijke druk leggen op het huishoudbudget. Dit leidt tot stress en onzekerheid, waardoor de vraag naar ondersteuning en hulp toeneemt.