
Onze gebiedsgerichte inzet
We vinden het belangrijk dat inwoners makkelijk en dichtbij de juiste ondersteuning vinden. Daarom zijn we met ingang van september 2024 ons werk gaan organiseren vanuit vijf integrale gebiedsteams. De geografische indeling daarvan is gelijk aan die van de Integrale Sociale Teams (IST). In onze eigen teams is elke vakgroep vertegenwoordigd. Zo kunnen we doelgericht vanuit verschillende specialismen en invalshoeken integraal samenwerken. Waar nodig werken we gebiedsoverstijgend en/of halen we extra specialisme of inzet uit het andere team. We vinden het daarbij belangrijk dat iedereen op hoofdlijnen van elkaar weet wat we doen. Daarom zijn we in 2024 gestart met de zes wekelijkse teamontwikkeling bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten worden elke keer weer door een ander gebiedsteam georganiseerd en vindt ook steeds in een ander deel van de gemeente plaats. Zo houden we de verbinding met elkaar. In deze bijeenkomsten besteden we ook aandacht aan gebiedsgericht datagedreven werken en het uitvoeren van gebiedsanalyses vanuit de ABCD benadering.
3.1 Gebiedsgericht werken in aantallen
Bij individuele casussen registreren we de postcodes van de inwoners. Onder deze aantallen vallen de individuele trajecten, leun- en steuncontacten en informatie en advies. Hierdoor hebben we inzicht in het aantal ondersteuningsvragen per gebiedsteam. Tabel 6 geeft het aantal ondersteuningsvragen van de vijf gebiedsteams zien. Bij adressen buiten de gemeente gaat het voornamelijk om schoolmaatschappelijk werk casussen. De onbekende en gemeentebrede adressen betreffen vooral informatie en adviesaanvragen. Bij deze ondersteuningsvorm wordt het adres van de inwoner niet altijd genoteerd. Daarbij valt op:
- Uit Uithuizen/Usquert komen de meeste vragen voor individuele ondersteuning. In hoofdstuk 1 lieten we zien dat de individuele trajecten het vaakst betrekking hadden op geestelijke gezondheid, spreekuren hierover worden dan ook het drukst bezocht. Uithuizen/Usquert is hierop een uitzondering. Hier hadden in 2024 de individuele trajecten het vaakst betrekking op financiën. Mede daarom gaan we in 2025 starten met de FIXbrigade in Uithuizen. Omdat hier ondersteuning en signalering op financieel gebied het meest nodig is.
Gebied | Individuele ondersteuning 2023 | Individuele ondersteuning 2024 |
---|---|---|
Bedum | 235 | 261 |
Leens | 189 | 276 |
Uithuizen/Usquert | 268 | 317 |
Uithuizermeeden/Roodeschool | 190 | 145 |
Winsum | 244 | 268 |
Buiten de gemeente | 34 | 31 |
Gemeentebreed of onbekend | 255 | 408 |
3.2 Trends en trots
Onze gebiedsteams vertellen in dit hoofdstuk over hun werkgebied, welke ontwikkelingen zij tegenkomen en waar ze trots op zijn.
Team Leens
Trends
- Ons werkgebied is groot en ons team relatief klein. Toch willen we ons gebied graag goed in kaart brengen middels de ABCD-benadering. Er zijn in ons werkgebied veel dorps- en jaarmarkten waar wij ons kunnen presenteren. Dit biedt mooie aanknopingspunten voor het toepassen van de ABCD-benadering.
- Het inloopspreekuur op het informatieplein loopt goed. Tijdens deze ochtend kunnen we de inwoner goed doorverwijzen richting de andere partijen die hieraan deelnemen.
- Onze jongerenwerker heeft aansluiting bij de jeugdsozen in het gebied. Zo is bijvoorbeeld m.b.t. de soos Black Arrow in Leens de samenwerking gezocht met andere partijen in het dorp zoals dorpsbelangen. Dorpsbelangen ondersteunt met bepaalde zaken de jeugdsoos en helpen de bestuursleden van de soos bij activiteiten van dorpsbelangen. In het kader van samenwerking en om de banden weer te versterken heeft er vanuit het bestuur van de soos een gesprek plaatsgevonden met de Boa’s, Wijkagenten en outreachend medewerker van VNN.
Trots
- Zoals we eerder in dit jaarverslag vertelden, is er een goede verbinding met het IST van Leens. Dit heeft voordelen voor de inwoner, doordat we vanuit verschillende invalshoeken naar ondersteuningsvragen kunnen kijken. Dat maakt maatwerk mogelijk.
- Wij hebben een vaste werkplek waardoor we goed zichtbaar zijn voor ons netwerk en onze ketenpartners.
- Wij hebben een goed contact met de ketenpartners die in het OGGZ vertegenwoordigd zijn.
- We zijn vanuit het team aangesloten bij de opruimdag van Wierden en Borgen in Zoutkamp.

Team Bedum
Trends:
- Vanuit onze kennismakingsmomenten als team Bedum die we twee keer georganiseerd hebben met netwerkpartners, waaronder kerken, sportverenigingen, buurthuizen, particuliere burgerinitiatieven kwam naar voren dat er zorgen zijn over toenemend drugsgebruik bij jongeren.
- Er zijn veel alleenstaanden die in Bedum wonen. Hier is ook een Thuiskamer uit voort gekomen op initiatief van een inwoner zelf. Culturele en sportactiviteiten die georganiseerd worden in Bedum, worden veelal bezocht door 60 plussers. Het is lastiger voor jongeren om hier aansluiting te vinden.
Trots
- Het nieuwe gezondheidscentrum in Bedum wordt in maart 2025 geopend. Als team Bedum zullen we plaatsnemen in dit centrum. We verwachten dat het de zichtbaarheid van ons team en daarmee Mensenwerk Hogeland verhoogd en er kortere lijnen met andere partijen in ons werkgebied gaan ontstaan. Dit zal een positief effect hebben op de ondersteuning van inwoners.
- Door de kennismakingsmomenten in twee dorpshuizen is de zichtbaarheid van ons team bij netwerkpartners toegenomen. Dit maakt dat signalen bij ons binnenkomen en we daarop gerichte acties kunnen uitzetten.
- Er zijn twee nieuwe Thuiskamers in Bedum opgestart in 2024: de Filosofische Thuiskamer en de alleenstaanden Thuiskamer. De reguliere Thuiskamer in Bedum, die elke maandag plaatsvindt, bestond in september 2024 drie jaar. Dit werd binnen de Thuiskamer uiteraard gevierd met gebak en de nodige PR. De Thuiskamers zijn voor ons als team een belangrijke ontmoetingsplek voor signalen en vragen.
- Eind 2024 is er in de Meenschaar in de bibliotheek een informatieplein geopend. Een informatieplein is een centrale plek waar inwoners informatie kunnen krijgen. Informatie over bijvoorbeeld maatschappelijke zaken, loopbaan, gezondheid, opvoeding of juridische zaken. Maar ook voor veel (digitale) zaken die soms lastig zijn om te regelen. Denk aan toeslagen, belastingen, DigiD, AOW, werk en uitkering, rijbewijs of zorgverzekering. Een medewerker van Mensenwerk Hogeland, met veel kennis en kunde rondom deze thema’s, sluit aan bij het informatieplein.
- Binnen het Integraal Sociaal Team (IST) weten we elkaar goed te vinden bij vragen en samenwerking rondom inwoners die hulp nodig hebben. Dit bevordert de kwaliteit van de dienstverlening richting inwoners. Ook ons eigen team in Bedum vanuit Mensenwerk Hogeland werkt goed samen. Over en weer verwijzen we naar elkaar, zodat inwoners de juiste ondersteuning op de juiste plek ontvangen.

Team Winsum
Trends
- In tegenstelling tot andere gebieden in de gemeente is er in Winsum en omstreken minder sprake van aardbevingsproblematiek. Armoede staat niet op de eerste plaats van categorie hulpvragen en in de regel zijn inwoners tevreden over de eigen woonomgeving.
- Wel is door instroom van buitenaf minder verbinding onder de inwoners, het ‘ons kent ons’ lijkt vervaagd. Het gebruikelijke nabuurschap is hier dan ook niet bij voorbaat ‘vanzelfsprekend’ blijkt uit de gesprekken met de inwoners. Dit betekent voor senioren en mantelzorgers meer eigen en/of vrijwillige inzet ten behoeve van het behoud van de zelfregie.
- De woningnood onder senioren en starters is hoog, zeker ook omdat inwoners vanuit het platteland Winsum verkiezen voor de start van een gezinsleven dicht bij scholen en andere voorzieningen. Ook zien we dat senioren naar dit dorp trekken om in hun oude dag dichter bij de voorzieningen te wonen. Dit geeft de nodige uitdagingen voor onze inzet in de komende jaren.
Trots
- Winsum en omliggende dorpen bruisen van activiteit en ondernemingszin: ‘Hier gebeurt het allemaal in Het Hogeland’. Winsum kent een rijke historie met onder andere ‘Het mooiste dorp van Nederland’, maar ook een toeristisch hier en nu met trekpleisters als ‘De Jongens’. Ook in de toekomst is flink geïnvesteerd: De Tirrel is koninklijk geopend en een nieuw Gemeentehuis staat ‘op de rol’. Dit gebied is sinds 2024 verrijkt met zes medewerkers (foto hierboven) werkzaam vanuit Mensenwerk Hogeland en verbonden in het ‘Gebiedsteam Winsum’. Zij hebben hun plek ingenomen binnen het Integraal Sociaal Team (IST) Winsum, vergaderen in De Blauwe Schuit en laten zich steeds meer zien in dit gebied. Zo sluiten ze aan bij het medisch teamoverleg in het gezondheidscentrum Winsum, wordt intensief meegewerkt aan het maandelijks organiseren van het Alzheimer café, worden er spreekuren op de scholen gedraaid en is er deelname aan het OGGZ team.
- Samen met de politie en onze jongerenwerkers hebben we activiteit ‘Hunted Winsum’ georganiseerd. De dag was een succes en de jeugd kwam zo op een positieve manier in aanraking met de politie.

Team Uithuizen
Trends
- Er is veel drugsoverlast, waaronder dealen, onder jongeren. Ook het schoolmaatschappelijk werk krijgt veel signalen van drank/drugs gebruik. Dit signaal is in lijn met het onderzoek ‘ondermijning in het ommeland’. We gaan als Mensenwerk Hogeland verkennen welke rol (en in welke mate) het sociaal werk / jongerenwerk op dit thema heeft.
- We merken dat er geen plek is voor de jeugd waar zij elkaar op een veilige plek kunnen ontmoeten en ontspannen.
- De Informatiepleinen en spreekuren worden meer bezocht in Uithuizen dan op andere plekken in de gemeente. Vanuit Uithuizen ontvangen we dan ook de meeste ondersteuningsvragen. Deze vragen gaan voornamelijk over het thema financiën, maar ook ten aanzien van geestelijke gezondheid zien we veel vragen.
- Er zijn 29 aardbevingsbestendige woningen, Wilgenbos Uithuizen, opgeleverd. In Uithuizen moeten in totaal 350 huizen versterkt worden. De aardbevingscoaches ondersteunen van begin tot aan het einde veel inwoners bij dit versterkingsproces.
Trots
- De opruimdagen in het kader van het aardbevingsdossier waren in 2024 weer succesvol.
- Sinds vorig jaar is er een Jeugdboa gestart binnen het werkgebied. We merken dat de boa goed contact heeft met de lokale jongeren.
- De Thuiskamer in de bibliotheek van Uithuizen wordt goed bezocht.
- In oktober is het Informatieplein in de bibliotheek in Uithuizen gestart. Het informatieplein wordt goed bezocht en inwoners worden naar tevredenheid verder geholpen.
Uithuizermeeden / Roodeschool
Trends
- Project Oosternieland; Dit is een pilot met als doel om te experimenteren met gebiedsgericht werken. Waarbij we als één overheid alle inwoners in Oosternieland actief benaderen vanuit Gemeente, IMG, NCG en Mensenwerk Hogeland. Het idee is dat we inwoners zo goed mogelijk ondersteunen met alle ondersteuning wat er al geboden wordt rondom het aardbevingsdossier.
- Eemshaven Plus; De ontwikkelingen rondom de uitbreiding van de Eemshaven heeft grote impact op de inwoners van ons werkgebied. Hiervoor komt veel geld vrij en dit levert voor veel van de dorpen in ons gebied de vraag op wat te doen met dit geld.
- Er wordt in Uithuizermeeden gewerkt aan een Dorps Informatie Punt vanuit inwoners. Dit is een heel breed spreekuur vanuit vrijwilligers met daarachter een heel netwerk aan professionals waarmee kan worden gespard en waar naar kan worden doorverwezen. Dit biedt ook de kans om inwoners die worden ondersteund te vragen: Wat zou jij kunnen doen voor een ander?
- Ook wordt in Uithuizermeeden gewerkt aan een nieuw Gezondheidscentrum.
- Er is vanuit Jongerenwerk meer aandacht voor ons gebied. Zo is er in Roodeschool een jongens- en meidenavond georganiseerd. We organiseren een Pannenkoekendag in Roodeschool. De kinderen van groep 7 en 8 van de school in Roodeschool bakken met en voor de deelnemers van de Thuiskamer pannenkoeken op Nationale Pannenkoeken dag. Het hele dorp is welkom.

Trots
- De inwoners zijn erg trots op hun eigen dorp en gebied.
- Er zijn veel goede voorzieningen.
- Er zijn veel mooie inwoners initiatieven in de meeste dorpen. En elk dorp kent een actief Dorpsbelangen. Hier sluiten we als gebiedsteam graag bij aan.