Spring naar inhoud

Vooraf

Voorwoord

Voorwoord

Afgelopen jaar was het eerste jaar van de nieuwe aanbestedingsperiode voor Mensenwerk Hogeland. Ook de komende jaren mogen wij weer de basisondersteuning voor inwoners op Het Hogeland verzorgen. Wij zijn trots en blij dat de gemeente ons hierin wederom haar vertrouwen heeft gegund. 

In 2024 hebben we de organisatiestructuur van Mensenwerk Hogeland aangepast aan onze nieuwe opdracht. Dat wil zeggen dat we nu met (en in) dezelfde gebieden werken als onze collega’s binnen de vijf Integrale Sociale Teams. Deze aanpassing hebben we gedaan om meer gebiedsgericht en collectief te werken aan sterke dorpen. Sterke dorpen zijn voor Mensenwerk Hogeland hechte leefgemeenschappen waar naar elkaar omgezien wordt. Onze 30 Thuiskamers en 150 vrijwilligers dragen daar in sterke mate aan bij. Hechte gemeenschappen zijn een belangrijk fundament voor ons zorg- en gezondheidsstelsel. In het Integraal Zorg Akkoord, de Regiodeal en Nij Begun wordt dit ook zo gezien. Het meedoen in de Regiodeal (ook wel Dorpendeal genoemd) was dan ook een logische vervolgstap. Bij het maken van dit jaarverslag zijn we inmiddels onderdeel van de maatschappelijke coalitie rond deze deal. Binnen de deal werken we met maatschappelijke partners op het Hogeland met extra middelen van het Rijk (12 miljoen in vier jaar) aan het versterken van de Hogelandse samenleving. Thuiskamers en vormen van dorpsondersteuning zijn daar voorbeelden van.

We werken met (en in) dezelfde gebieden als onze collega’s binnen de vijf Integrale Sociale Teams

Vanuit onze nieuwe opdracht hebben we ons vorig jaar ook aangesloten bij de Gebiedscoöperatie/Vakland. Daarbij zetten we samen in op leven lang leren met Het Hogeland als klaslokaal.

Meer collectieve oplossingen dragen bij aan de transformatie van het Sociaal Domein op Het Hogeland. De eerder genoemde Thuiskamers bedienen met inzet van vrijwilligers wekelijks 500 inwoners. Hierbij dragen we bij aan het langer zelfstanding wonen in welzijn van senioren en kwetsbare inwoners. Met onze weerbaarheids- en sociale vaardigheidstrainingen hebben we 220 kinderen en jongeren getraind. Deze trainingen dragen bij aan het verminderen van de jeugdindicaties en zijn beschermend tegen vatbaarheid voor ondermijning.

Voor de 1200 bij Mensenwerk Hogeland geregistreerde mantelzorgers en ondersteuners zetten we ook groepstrainingen in om inwoners beter met deze situaties om te leren gaan. Tot slot zijn we in 2024 aan de slag gegaan met het versterken van de veerkracht en talenten van veel inwoners die te maken hebben met geestelijke problematiek. Met onder andere Welzijn op Recept en Pak Je Toekomst, gaan we in 2025 volop verder met onze positieve en op talent gerichte aanpak.

Met vriendelijke groet,

Marcel van Leeuwen
Directeur Mensenwerk Hogeland

Leeswijzer

Leeswijzer

Samen met de gemeente en onze netwerkpartners zetten we in op het versterken van de eigen kracht en talenten van inwoners op Het Hogeland. Zodat iedereen zo zelfstandig mogelijk mee kan doen en meetelt. Sinds dit jaar doen we dat vanuit de nieuwe opdracht ‘Maatschappelijke dienstverlening en Welzijn, Perceel 1 Basisondersteuning’. In de uitvoering en monitoring van deze opdracht vormen de vier strategische doelen van het sociaal domein van Het Hogeland voor ons een belangrijke leidraad. Deze opgaven hebben daarom een centrale plek gekregen in dit jaarverslag. De strategische doelen zijn:

  • Meer veerkracht
  • Meer preventie
  • Meer maatwerk
  • Meer innovatie

We starten het jaarverslag met een cijfermatige rapportage: het tellen. De data die wij in dit onderdeel laten zien gaan over het gehele jaar 2024 en hebben betrekking op alle strategische doelstellingen van het sociaal domein. In het tweede deel van het jaarverslag geven we per strategische doelstelling aan hoe we er in 2024 een bijdrage aan hebben geleverd. In het derde deel staan we kort stil bij de trends en trots van onze vijf gebiedsteams. Om zo ook in onze verslaglegging gebiedsgericht te werken. We sluiten af met een vooruitblik. We staan kort stil bij de rode draad van onze plannen voor 2025.

Voordat we de inhoud induiken lichten we met onze tijdlijn enkele hoogtepunten uit van het jaar 2024. 

2024 in beeld

Aardbevingscoaches zijn te horen op Omroep het Hogeland.

januari, 2024

We waren te gast bij Eppe Scholtens in zijn programma op Rondom 6 op Radio Hogeland. Daar hebben Mylene en Coralie verteld over wat de aardbevingscoaches doen voor de inwoners.

1e bijeenkomst fotoproject aardbevingsdossier

februari, 2024

Binnen het aardbevingsdossier werken we aan verbinding. Daarom hebben we zes mensen bijeengebracht die geïnteresseerd zijn in fotografie. Het is de bedoeling dat de deelnemers zelf een project bedenken om te fotograferen. Wij  bieden ondersteuning waar nodig en helpen met de uitwerking. Een van de deelnemers fotografeert  de straten van Uithuizen die aan de beurt zijn voor sloop en nieuwbouw. 

Hunted Winsum was met 240 deelnemers een groot succes

oktober, 2024

 Wat hebben we genoten en wat super leuk om zoveel enthousiasme en fanatisme te zien! Ook leuk om te zien hoe in de wijk vele volwassenen bij elkaar stonden en de jeugd aan het helpen waren. 'We willen ook een 18+ versie'  klonk het enthousiast. Bedankt: Politie Het Hogeland, Koninklijke marechaussee, BOA', Gemeente Het Hogeland, Beweegteam Het Hogeland, Sporthuis Winsum en De Tirrel. 

Tweede Kamerlid Harry Bevers en Julia den Hartogh van Sociaal Werk Nederland op werkbezoek in Roodeschool

oktober, 2024

Het initiatief maakte indruk op Bevers en Den Hartog, ook vanwege de verschillende vormen van samenwerken die hieruit voorkomen. “Deelnemers komen bijvoorbeeld bij de Thuiskamer via de wijkverpleegkundige of praktijkondersteuner. Die samenwerking is ontzettend belangrijk” benoemt Bevers. “Dat jullie hier zelf een medicijnafgiftepunt hebben geregeld, samen met de zorg, dat is fantastisch” vult Den Hartog aan.  Lees hier meer over het bezoek. 

Bibliotheek en Mensenwerk Hogeland starten samenwerking voor Informatieplein

november, 2024

In november hebben de Bibliotheken Het Hogeland en Mensenwerk Hogeland een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het Informatieplein op Het Hogeland. Dit plein biedt inwoners via spreekuren in de bibliotheek laagdrempelige toegang tot informatie en praktische hulp over onderwerpen zoals werk, inkomen, gezondheid en juridische zaken.

De Thuiskamers in het blad MantelzorgNL

november, 2024

In november zijn onze twee coördinatoren van de Thuiskamers geïnterviewd voor het blad van MantelzorgNL.
 “Gemiddeld komen er wekelijks 10 tot 15 mensen samen. Voor velen is het een houvast, zoals voor een mevrouw met beginnende dementie. Zij gaat liever naar de Thuiskamer dan naar de dagbesteding.” Zo kun je formele zorg uitstellen. De kracht van het initiatief zit in de betrokkenheid van de inwoners. “Wanneer zij zelf het initiatief nemen, voelen ze zich samen verantwoordelijk. Dat maakt het concept uniek.  – coördinator Thuiskamers in het interview voor MantelzorgNL

Alle 150 vrijwilligers van Mensenwerk Hogeland gewaardeerd!

december, 2024

Mensenwerk Hogeland heeft alle 150 vrijwilligers gewaardeerd met een mooi kerstpakket van Proef Lokaal bakkerij Rutgers uit Baflo. Tijdens een gezellige middag in de Oude Manege te Winsum zijn alle vrijwilligers persoonlijk bedankt.

Het jaar afsluiten op de tijdelijke huisvestingsterreinen

december, 2024

Op de verschillende tijdelijke huisvestingsterreinen hebben we in december kerstbomen geplaats, kerstborrels georganiseerd en oliebollen langsgebracht. Dankzij deze acties hebben we weer veel inwoners die te maken hebben met aardbevingsproblematiek kunnen zien en spreken. 

Versie: v8.2.35

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report