
intro
In onze opdracht staan de vier strategische doelen van het sociaal domein van de gemeente centraal, namelijk:
- meer veerkracht;
- meer preventie;
- meer maatwerk;
- meer innovatie.
Deze strategische doelen hebben we met behulp van speerpunten concreter gemaakt. In dit jaarverslag staan we stil bij de voortgang op deze speerpunten. We lichten daarbij enkele praktijkvoorbeelden toe. Om het jaarverslag compact te houden, beperken we ons tot een kleine greep uit ons aanbod. Doordat we in de volle breedte werken aan Positieve Gezondheid, dragen het merendeel van onze activiteiten bij aan veerkracht. Om deze reden is de uitwerking van het strategisch doel 'meer veerkracht' het grootste. Daarna volgt 'meer preventie', dat ook een belangrijk onderdeel van ons werk betreft. De voortgang van onze opdracht verloopt naar tevredenheid. Ondanks dat we op alle speerpunten mooie stappen vooruit hebben gezet, nemen we het grootste deel mee naar 2025. Zo houden we de focus op ons werk en borgen we datgene wat is ontwikkeld.
Meer veerkracht

Meer veerkracht
In onze basisondersteuning werken we vanuit Positieve Gezondheid. Dat betekent dat we uitgaan van de veerkracht die mensen hebben. We versterken dit door onze dienstverlening te richten op talenten en mogelijkheden. Ook vanuit het buurtwerk werken we vanuit Positieve Gezondheid. Door gebiedsgericht werken, het ondersteunen en stimuleren van inwonersparticipatie (dorpsvisies) en van inwonersinitiatieven (zoals Thuiskamers) richten we ons op Samenredzaamheid in hechte gemeenschappen waar naar elkaar wordt omgezien.
Speerpunten en voortgang
1. We integreren Positieve Gezondheid in de basisondersteuning door onder andere het spinnenweb als gesprekstool te gebruiken bij de ondersteuning van inwoners.
Al onze medewerkers zijn inmiddels getraind in de basis en verdiepingstraining van Positieve Gezondheid. We zien dat de verdiepingstraining een stimulans geeft in het toepassen van de gesprekstool Mijn Positieve Gezondheid (het spinnenweb) en het gesprek onderling hierover. Ook onze interne vrijwilligers hebben een training in Positieve Gezondheid gevolgd.
2. We richten ons op het versterken van het gebiedsgericht werken door onze inzet te baseren op dorpsbezoeken/-plannen en gebiedsgerichte data. Deze kennis nemen we mee in de samenwerking met dorpsbelangen, de dorpscoördinatoren, dorpsverenigingen en inwonersinitiatieven.
Vanuit ons professionele netwerk zijn we betrokken geraakt bij de ontwikkeling van de dorpsvisie van Bedum. Daarnaast zijn we, vanuit het aardbevingsdossier (extra opdracht) aangesloten bij de gebiedsontwikkeling in Oosternieland. Het doel van onze betrokkenheid is om bij inwoners wensen en signalen op te halen ten aanzien van de grootschalige gebiedsaanpak, waarbij de versterkingsopgave gecombineerd wordt met de energietransitie. De herorganisatie naar vijf integrale gebiedsgerichte teams is in 2024 gerealiseerd. Twee medewerkers zijn in de zomer geschoold in Asset-Based Community Development (ABCD). ABCD is het proces dat mensen samenbrengt om in hun buurt, wijk of dorp zelf en samen verandering teweeg te brengen ABCD-benadering. ABCD biedt ons kennis en handvatten om invulling te geven aan het gebiedsgericht werken. Deze kennis is gedeeld met het gehele team, waarna medewerkers voor hun eigen gebied een gebiedsanalyse hebben uitgevoerd op basis van de ABCD-benadering.
3. We laten de talentgerichte activiteiten voor verschillende doelgroepen aansluiten op het aanbod van de aanbieders van ambulante jeugdhulp, dagbesteding en andere vormen geïndiceerde zorg op Het Hogeland.
We zetten op dit moment talentgerichte activiteiten in voor de jeugd op Het Hogeland. Ook hebben we nauw contact met jeugdhulp aanbieders op Het Hogeland, zoals Barkema & De Haan, De Kwajongens en De Oude Manage. Met het project Pak je Toekomst en de in het vierde kwartaal opgestarte collectieve activiteit Talent Kidzz zetten we in op talentontwikkeling en veerkracht bij jongeren, waarmee we onder andere een bijdrage leveren aan het voorkomen van geïndiceerde jeugdzorg.
4. We versterken vanuit de Thuiskamers en Welzijn op Recept de ketensamenwerking met onder andere praktijkondersteuners en de Thuiszorg op het gebied van (in)formele zorg.
Onze nieuwe welzijnscoach is inmiddels gestart met de pilot voor Welzijn op Recept. Ze heeft in 2024 12 inwoners vanuit dit concept ondersteuning geboden. De meerwaarde van de Thuiskamer in de verbinding met de (in)formele zorg heeft zich inmiddels laten zien en draait nog steeds naar tevredenheid. Samen met de Hanzehogeschool zijn we de werkwijze van de Thuiskamers aan het uitwerken, zodat we de werkzame elementen hiervan zichtbaar kunnen maken. Hiermee kunnen andere gemeenten gebruik maken van onze kennis en ervaring.
Activiteiten uitgelicht
KIES spel- en praatgroep
KIES (Kinderen In Een Scheiding) is een groepsprogramma voor kinderen die een scheiding hebben meegemaakt. Het programma is bedoeld voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Bij een KIES groep is er ruimte voor hun verhaal, hun vragen, hun zorgen en kunnen ze hun eigen beste oplossingen ontdekken. Door te ervaren dat ze niet de enige zijn met vergelijkbare gevoelens, vragen, zorgen en ideeën, voelen kinderen zich gezien en gehoord. De ervaringen in de jarenlange praktijk met KIES door heel Nederland zijn dan ook dat KIES kinderen helpt. Twee medewerkers van Mensenwerk Hogeland zijn geschoold tot KIES-coach.
Zes kinderen (5 meisjes en 1 jongen) namen deel aan de KIES Spel- en praatgroep, die in basisschool De Wierde in Winsum gegeven werd. Ze leerden in 7 bijeenkomsten via spelvormen en werkbladen praten over herinneringen, vertrouwen, gevoelens, hulp vragen en lastige situaties bespreken. Ze kregen tips van elkaar die in de tipkoffer geschreven werden en ze maakten gezamenlijk een wensenlijst voor ouders. Deze wensenlijst is met de ouders besproken tijdens de evaluatie met de ouders. Ouders gaven aan dat aan hun verwachtingen voldaan werd. Deze waren met name gericht op lotgenotencontact, dat het kind beter leert omgaan met de scheiding en zich beter kan uiten.
Ik vond het fijn, ik kan aan jullie veel meer vertellen over de scheiding dan ik bij mijn beste vriendinnen kan.– KIESgroep

De Thuiskamers
Een Thuiskamer is een activiteit voor volwassenen van alle leeftijden. Je mag het zien als een verlenging op je eigen woonkamer maar dan samen met dorpsgenoten en enthousiaste vrijwilligers. Een Thuiskamer is een plek waar je anderen kunt ontmoeten en samen leuke dingen kunt doen. Waar je gezelligheid en contact kunt halen door iets waardevols mee te brengen: jezelf! Daarbij staan drie pijlers staan centraal: jezelf kunnen zijn, positief welbevinden en het gevoel van betekenis.
Thuiskamers in 2024:
- Opening Thuiskamer Eenrum, Uithuizen de Oet Blinkers, Wehe-den Hoorn, Avond Thuiskamer Bedum en Filosofische Thuiskamer Bedum
- 12,5 jarig bestaan van de Verzoamelstee in Onderdendam met fototentoonstelling van portretten van deelnemers.
- Viering driejarig bestaan Thuiskamer Bedum op 9 september
- Bezoek wethouder in de zomer aan de Thuiskamer in Roodeschool
- Samen met twee vrijwilligers van de Thuiskamer hebben twee buurtwerkers bij het congres “Zorgen doen we samen” workshops gegeven in Den Bosch over de Thuiskamers.
- In oktober waren Tweede Kamerlid Harry Bevers en Julia den Hartogh van Sociaal Werk Nederland op werkbezoek in Roodeschool. Het initiatief maakte indruk op Bevers en Den Hartog, ook vanwege de verschillende vormen van samenwerken die hieruit voorkomen. “Deelnemers komen bijvoorbeeld bij de Thuiskamer via de wijkverpleegkundige of praktijkondersteuner. Die samenwerking is ontzettend belangrijk” benoemt Bevers. “Dat jullie hier zelf een medicijnafgiftepunt hebben geregeld, samen met de zorg, dat is fantastisch” vult Den Hartog aan. Lees hier meer over het bezoek.
“Gemiddeld komen er wekelijks 10 tot 15 mensen samen. Voor velen is het een houvast, zoals voor een mevrouw met beginnende dementie. Zij gaat liever naar de Thuiskamer dan naar de dagbesteding.” Zo kun je formele zorg uitstellen. De kracht van het initiatief zit in debetrokkenheid van de inwoners. “Wanneer zij zelf het initiatief nemen, voelen ze zich samen verantwoordelijk. Dat maakt het concept uniek.” – coördinator Thuiskamers in interview MantelzorgNL


We denken om elkaar. Als er iemand niet is dan weet altijd iemand van ons waarom niet. En als er een inwoner ziek is en een aantal keren niet geweest is dan sturen we een kaartje. Of iemand van ons gaat even langs. Het is elke vrijdagochtend weer gezellig. We praten veel en doen soms spelletjes en gaan ook wel met elkaar zingen. - Thuiskamer Roodeschool
PRIDE CONNECT: de Thuiskamer voor LHBTQ+ Jongeren op Het Hogeland
Eind 2024 is de Thuiskamer 'Pride Connect LHBTQ+ Jongeren' gestart met het organiseren van maandelijkse activiteiten. Deze Thuiskamer biedt activiteiten voor LHBTQ+ jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. De LHBTQ+ Jongeren Thuiskamer is een plek waar je andere LHBTQ+ jongeren kunt ontmoeten en samen leuke dingen kunt doen. Waar je gezelligheid en contact kunt halen door iets waardevols mee te brengen: jezelf!
Er zijn twee jongeren uit de LHBTQ+ gemeenschap die deze activiteit begeleiden en inmiddels nemen vier jongeren enthousiast deel aan de activiteiten. Er is onder andere een Kletspot spel gespeeld, een spiegel versierd, een canvas doek beschilderd, Hitster gespeeld, pizza’s gebakken en een speurtocht gelopen. Tijdens het “doen” van de activiteit is er aandacht voor elkaars verhalen. De begeleiders worden ondersteund door een jongerenwerker van Mensenwerk Hogeland. Bij vragen kunnen ze zich ook aan een Nestor wenden, één van de ervaringsdeskundigen van Mensenwerk Hogeland.
Mantelzorg ondersteuning: inzetten op Positief Gezonde en zichtbare mantelzorgers
We zijn ons bewust dat aankloppen voor ondersteuning niet altijd vanzelfsprekend of eenvoudig is. Dit geldt vooral voor mantelzorgers. Doordat mantelzorgers hun zorgtaken als vanzelfsprekend zien, kan deze doelgroep terughoudend zijn in zoeken van hulp wanneer de impact van de zorg te groot wordt. Hierdoor komt de problematiek die mantelzorgers ervaren niet snel naar boven en is het lastig om ze in beeld te krijgen. Met de Dag van de Mantelzorg zetten we erop in om deze doelgroep meer in beeld te krijgen.
De Dag van de Mantelzorg werd begin november in Baflo georganiseerd, met als titel: Mantelzorg, Gewoon heel Bijzonder! We hebben hierin samengewerkt met diverse ketenpartners in het voorliggende veld. Collega’s van Mensenwerk Hogeland waren met een divers aanbod betrokken. Ook was er een inloopmiddag met een informatiemarkt en diverse workshops rondom het thema mantelzorg. In totaal trok de dag 40 bezoekers.
“Wat was het een fijne middag. Na een lange en zware periode van heel veel (mantel) zorgen was het zo fijn om er uit te zijn en andere mensen te ontmoeten. Ik had een aantal concrete vragen waar ik op de infomarkt verder mee ben gekomen. En de stoelyoga was zo fijn. Fijne docent ook. Graag wil ik me dan ook aanmelden voor blok 1 van de yogabijeenkomsten.” - mailbericht van bezoeker na afloop Dag van de Mantelzorg

Vrijwilligerswerk: van economische en maatschappelijke waarde
Het versterken van de sociale basis is niet alleen weggelegd voor professionals. Vrijwillige inzet is hierin onmisbaar. Daarom zijn we trots op onze 151 interne vrijwilligers, die via verschillende projecten ondersteuning bieden aan de inwoners op Het Hogeland, waaronder:
- Budgetmaatjes;
- Buurtbemiddeling;
- Seniorenvoorlichting;
- Steunouder;
- Fixbrigade en Energiebank;
- Dorpsondersteuners;
- Thuiskamer-vrijwilligers.
Vanuit Mensenwerk Hogeland worden deze vrijwilligers ondersteund. In onderstaande interview lees je wat deze ondersteuning precies inhoud.
In gesprek met: Karin Spijk, vrijwilligerscoördinator
Voor dit jaarverslag ga ik in gesprek met Karin Spijk. Karin is een enthousiaste en gedreven collega en heeft sinds 1 januari 2024 officieel de rol van vrijwilligerscoördinator bij Mensenwerk Hogeland. Er kwamen steeds meer vrijwilligers die bij Mensenwerk Hogeland heel mooie dingen doen, denk aan Budgetmaatjes, Buurbemiddeling, Steunouders, Seniorenvoorlichters enzovoort. Om deze mensen oprechte aandacht te kunnen geven en te zorgen dat alle randvoorwaarden, zoals de registratie van de vrijwilligers, maakte deze functie noodzakelijk.
Elk jaar maakt Karin een overzicht, een soort jaarplan. “Welke doelen wil ik behalen en welke taken vloeien hieruit. De vrijwilligers staan hierin centraal. Wat is belangrijk voor de vrijwilliger? Eén van de belangrijkste dingen tot nu toe is het registreren van de vrijwilligers in Myneva. Alle taken die daaruit voort vloeien zoals kennismakingsgesprekken, vrijwilligerscontracten, geheimhoudingsverklaringen en de VOG’s passeren dan de revue. Alles m.b.t het starten als vrijwilligers maar ook het afsluiten staat binnenkort als een huis.”
Wat Karin vorig jaar ook gedaan heeft is met kerst een attentie regelen. Dat deed ze al meerdere jaren voor alle vrijwilligers van Mensenwerk Hogeland. Karin let erop dat deze attentie van een sociale ondernemer uit Het Hogeland komt. Zo heeft ze een keer de attenties afgenomen van de Wereldwinkel in Uithuizen, Dorpswinkel in Sauwerd en afgelopen kerst kwam de kerstattentie van proeflokaal Bakkerij Rutgers in Baflo.
Tevens heeft Karin ingevoerd dat elk project binnen Mensenwerk Hogeland, die met vrijwilligers werkt, een gezamenlijke gezellige vrijwilligers lunch aangeboden krijgt. Vaak is er eerst een vrijwilligers overleg van het betreffende project met ook de betreffende beroepskrachten en daarna kan er lekker gesmikkeld worden. Dit wordt door de vrijwilligers heel erg gewaardeerd. Ook voor de verbinding tussen de vrijwilligers onderling is dit goed. Het afgelopen jaar is er ook meer aandacht besteed aan Lief en Leed. Dat er aandacht voor is als een vrijwilliger bijvoorbeeld ziek is of bijvoorbeeld een kind krijgt.
Voor 2025 heeft Karin ook een jaarplan gemaakt. “Mogelijk wordt er een nieuwsbrief voor de vrijwilligers ontwikkeld. Om te beginnen misschien één per jaar. Daarnaast gaan we aan de slag met ‘Vitaal Vrijwilligers Werk’, een trainings-, workshopsaanbod voor alle vrijwilligers binnen Tintengroep. In 2025 staat ook verbetering van het onderdeel vrijwilligers op de website van Mensenwerk Hogeland op de agenda. En we zijn bezig met iets te bedenken voor als vrijwilligers stoppen met hun vrijwilligers inzet. We willen bij binnenkomst, tussentijds en bij vertrek aandacht voor de vrijwilliger hebben.”
Werven van vrijwilligers:
Karin hoeft eigenlijk (bijna) nooit een oproep voor vrijwilligers te doen. Wij staan met onze projecten aangemeld bij Centrum Vrijwilligerswerk Het Hogeland waardoor mensen contact met ons zoeken. En sinds de invoering Welzijn op Recept uitgevoerd door collega Jenny Smit komen er mensen binnen stromen die op zoek zijn naar zingeving. Daarnaast ziet Karin dat door mond op mond reclame van bestaande vrijwilligers nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. ‘’Sommige mensen komen heel gericht, die zeggen bijvoorbeeld ik wil Steunouder worden of Budgetmaatje. Er komen ook mensen binnen die het nog niet weten. Dan koppel ik ze aan twee projecten waar ze het meest warm voor lopen en dan gaan ze (indien mogelijk) meelopen met een vrijwilliger of ze gaan zich verdiepen door in gesprek te gaan met een andere vrijwilliger.”
Met als resultaat dat we inmiddels 150 vrijwilligers in dienst hebben!
Wat drijft Karin?
“Nieuwe vragen uitrollen en ontwikkelen vind ik heel leuk om te doen. Door structuur aan te brengen wordt het duidelijker en ik hou van plannen en organiseren. Ik vind het mooi om met alle vrijwilligers contact te hebben en ze te leren kennen. Ik hoor veel verhalen en de mensen ervaren het contact en de aandacht als fijn. En het is heel divers, er is geen week en geen dag gelijk aan elkaar. Ik hou van die afwisseling, het past bij mij!”
Tot slot wil Karin nog kwijt dat ze trots en blij is dat ze samen met alle vrijwilligers en betrokken collega’s op deze wijze betekenisvol kan zijn voor inwoners op het Hogeland.
Projecten buiten onze basisopdracht
Met de projecten Steunouders en aardbevingscoaching dragen we bij aan meer veerkracht op Het Hogeland. Deze twee opdrachten vallen buiten onze basisopdracht en worden daarmee afzonderlijk gefinancierd.
Steunouders
Met ingang van 2022 biedt Mensenwerk Hogeland het project Steunouders. Steunouders zijn vrijwilligers die een of twee dagdelen in de week een kind opvangen. Hierdoor worden de ouders even ontlast. De coördinatie voor dit project wordt uitgevoerd door Mensenwerk Hogeland en betreft een inzet van 8 uur per week. Dankzij het project Steunouders komen we bij veel gezinnen achter de voordeur. Ondanks dat we veel gezinnen in beeld hebben, is het vinden van de juiste match complex. Praktische zaken zoals woonlocatie en of er een klik is tussen de gezinnen/ kinderen spellen hierin een rol.
“In de week van 15 april 2024 startte de Week van Taal. In die week brachten we geletterdheid onder de aandacht in Het Hogeland. Een samenwerking met Mensenwerk Hogeland, Stichting Leergeld, Werk op Maat, Home-Start Humanitas en Biblionet Groningen. Vanuit Steunouder hebben wij elke middag in de bibliotheek voorgelezen om ook Steunouder onder de aandacht brengen.” – Coördinator Steunouders


Aardbevingsdossier
Aardbevingen veroorzaken niet alleen schade aan gebouwen. We zien dat mensen veel last (sociaal emotionele schade) kunnen hebben van alles wat er gebeurt. Vanuit deze gedachte biedt Mensenwerk Hogeland sinds 2019 inwoners op het Hogeland ondersteuning rondom aardbevingsproblematiek. Deze ondersteuningen noemen we aardbevingscoaching en dit wordt geboden door hiervoor gespecialiseerde sociaal werkers. Zij bieden inwoners een luisterend oor en staan inwoners bij in contacten met de verschillende instanties die over bevingsschade gaan. De sociale emotionele problematiek die we achter de voordeur aantreffen en die bijvoorbeeld een tijdelijke verhuizing in de weg staan, nemen we mee in de ondersteuning die we bieden.
De opdracht vanuit Mensenwerk Hogeland ten aanzien van aardbevingcoaching bestaat uit twee onderdelen:
- Individuele aardbevingcoaching aan inwoners die (gezondheids-)problemen ondervinden als gevolg van de aardbevingsproblematiek. Het gaat hier om zowel sociaal-emotionele als praktische ondersteuning en bijvoorbeeld het (her-)vinden van zingeving.
- Collectieve aardbevingscoaching met als doel om de leefbaarheid en sociale cohesie in gemeenschappen (dorpen, wijken) te behouden en daar waar nodig te versterken. Uit onderzoek vanuit Gronings Perspectief is gebleken dat de versterkingsoperaties en de (langdurige) afhandeling van bevingsschade de sociale cohesie, onderlinge relaties en leefbaarheid in het gebied onder druk zet. De collectieve ondersteuning richt zich tot deze gevolgen, waarbij extra rekening wordt gehouden met kwetsbare doelgroepen zoals de jeugd en ouderen. Een voorbeeld hiervan zijn de creatieve activiteiten met jeugd en de in 2024 gerealiseerde aardbevingsthuiskamers. In 2024 hebben we meerdere opruimacties georganiseerd en verschillende activiteiten georganiseerd op de tijdelijke huisvestingsterreinen. Hierbij worden ook collega’s vanuit de andere vakgroepen meegenomen, om zo inwoners integrale ondersteuning te bieden en/of signalen op te halen.
In onze rapportage ten aanzien van het aardbevingsdossier is meer informatie te vinden over onze inzet in 2024 op dit thema.

Heel leuk! Fijn dat jullie aan ons denken. Bedankt! – inwoner over de Voorjaarsgroet actie vanuit de aardbevingscoaches
Meer preventie

Meer preventie
Zeker als het gaat om de jeugd is ons doel om er vroeg bij te zijn. Daarom zoeken we de jongeren actief op in hun leefwerelden: thuis, op straat, op school, online en in alle jeugdsozen. Ons doel is preventie in de jeugdketen, door onze inzet in de vijf Integrale Sociale Teams, het Preventie Interventie Team (PIT) en samenwerking met Openbare Orde en Veiligheid en het onderwijs. Preventie op het gebied van financiën vormt een groot deel van ons werk. Het onderzoek ‘Uit de Duivelskring van Armoede’ (2020) laat zien dat een brede blik, vanuit meerdere leefgebieden, bijdraagt aan een effectieve aanpak van armoede. Onze ervaringsdeskundigen hebben een belangrijke rol in het bereiken van en op een juiste manier omgaan met de doelgroep.
Speerpunten en voortgang
- We ontwikkelen preventiegerichte collectieve activiteiten gericht op jeugd en op financiën.
Een voorbeeld van een preventie gerichte activiteit op het gebied van financiën, is de nieuw opgerichte Informatiepleinen. Bij deze pleinen pakken we vroegtijdig financiële en juridische vragen op. Hierin we samenwerken met Biblionet. Voorbeelden van preventie gerichte activiteiten voor jeugd zijn de verschillende weerbaarheidstrainingen en de meidengroepen. Preventiegerichte activiteiten voor jongeren die in het vierde kwartaal nieuw zijn opgestart zijn onder andere de KIES-groep, Talent Kidzz en Highland Bro’s (jongensgroep). - We bieden, samen met Preventie en Interventie Team (PIT), meer inzet en innovatie op het gebied van weerbaarheid, om zo te voorzien in de behoefte vanuit het onderwijs. Het schoolmaatschappelijk werk verbinden we aan de samenwerking met het PIT.
De voortgang en de samenwerking tussen de betrokken partijen binnen het PIT verloopt goed. Voor het PIT zijn daarnaast middelen vanuit het nationaal programma onderwijs (NPO) ingezet. Dit is een investeringsprogramma vanuit het rijk dat inzet op het verminderen van de ontwikkelachterstanden bij jeugd ten gevolge van de coronacrisis. Het kenniscentrum inclusie (Meldpunt discriminatie) is met ingang van het derde kwartaal aangesloten bij de werkgroep van het PIT, met daarbij ook nieuwe voorlichtingen. Daarnaast zijn we met de GGD aan het kijken of we een gezamenlijke voorlichting op mentaal gebied aan de menukaart van het PIT kunnen toevoegen. Belangrijk daarbij is dat de voorlichting aansluit bij de doelgroep en de tijdsindeling binnen het onderwijs. - We verkennen samen met de jeugd en de jeugdhulp-keten hoe jeugdsozen beter ingezet kunnen worden voor talentontwikkeling en het bereiken van verschillende doelgroepen.
In het vierde kwartaal heeft er een impactmeting plaatsgevonden om de ondersteuning van de jeugdsoos besturen te meten. Met een zeer positieve beoordeling. Verder loopt er een apart plan voor de jeugdsoos in Uithuizen. Dit plan heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. - We werken samen met de gemeente en kredietbanken op het gebied van vroeg signalering van schulden. We zien hierin een signalerende en outreachende rol voor ervaringsdeskundigen.
De samenwerking met de gemeente en de kredietbanken rondom ‘Vroeg signalering schulden’ verliep in 2024 naar tevredenheid. Er vindt vanuit onze interne werkgroep Financiën regelmatig afstemming plaats met de consulenten van de gemeente ten aanzien van het op tijd signaleren van schulden. Vooralsnog neemt de gemeente het outreachend deel van de aanpak ‘Vroeg signalering schulden’ voor haar rekening. Deze aanpak kan een verklaring zijn voor de afname van het aantal financiële ondersteuningsvragen bij Mensenwerk Hogeland. De werkgroep Financiën werkt niet alleen samen met de gemeente op het gebied van het voorkomen van schulden. Ze hebben ook regelmatig afstemming met de Voedselbank en de thuisadministratie van Humanitas. Ook participeren we in het platform Armoedebeleid.
Activiteiten uitgelicht
Schoolmaatschappelijk werk
Vanaf mei 2021 is Mensenwerk gestart met het uitvoeren van schoolmaatschappelijk werk. Onze schoolmaatschappelijk werkers zijn aanwezig op het Terra VO in Winsum (Hamrik) en Het Hogeland college in Winsum, Uithuizen en Warffum. Met ingang van september 2024 is daarnaast de schoolmaatschappelijk werker van Terra Pro (praktijkonderwijs) in dienst bij Mensenwerk Hogeland. Het doel van het schoolmaatschappelijk werk is om in een zo vroeg mogelijk stadium ondersteuning te bieden aan jeugdigen en/of hun ouder(s). De schoolmaatschappelijk werker ondersteunt jeugdigen om de onderwijsperiode op een gezonde, veilige en succesvolle manier te doorlopen. Dit vanuit de gedachte dat schoolmaatschappelijk werk preventief werkt, waardoor er minder geïndiceerde jeugdhulp nodig is. Daarbij maken we zo veel mogelijk gebruik van de principes vanuit Positieve Gezondheid. Eén van onze schoolmaatschappelijk werkers vertelt in onderstaande casus hoe ze dat doet.
Aantallen schoolmaatschappelijk werk
Praktijkvoorbeeld: op school aan de slag met Positieve Gezondheid
Binnen het schoolmaatschappelijk werk op het voortgezet onderwijs ben ik in september 2024 begonnen met het gebruiken van het Spinnenweb van Machteld Hubert. In het voorjaar van 2024 hebben alle medewerkers van Mensenwerk Hogeland de training Positieve Gezondheid gevolgd, waarin dit spinnenweb aan bod kwam. Het leek een mooie manier om met jongeren in gesprek te komen en in kaart te brengen wat de levensgebieden zijn waar ze graag aan willen werken en dat wilde ik gaan uittesten. Ik gebruikte hiervoor het spinnenweb geschikt voor jongeren.
Noa was mijn testpersoon. Zij was de eerste met wie ik het spinnenweb ging invullen. Samen gingen we ieder levensgebied bij langs. Zij gaf een cijfer aan ieder onderdeel. In het geval van Noa scoorde zij heel laag op het levensgebied “mijn gevoelens en gedachten” namelijk een 3. Ze gaf hierbij aan te willen werken aan jezelf accepteren, omgaan met gevoelens en vertrouwen in jezelf. Toen we verder het spinnenweb in gingen, kwamen we erachter dat, bij het laatste levensgebied “Dagelijks leven”, ze niet tevreden was over de manier waarop ze voor zichzelf zorgde (hygiëne, eten, uiterlijk). Ze legde vervolgens zelf het verband met haar lage zelfvertrouwen en zelfacceptatie, waarna het voor haar gemakkelijk was om hier een leerdoel aan te koppelen.
We bespraken samen wat ze zelf kon veranderen aan haar zelfzorg, zoals iedere dag douchen, tandenpoetsen en ontbijten. Hier is ze mee aan de slag gegaan. Twee weken later gaf ze aan dat ze merkte dat ze al beter in haar vel zat, meer zelfvertrouwen had en zichzelf meer accepteerde dan daarvoor. De 3 die ze aan het begin gaf, was inmiddels een 5 geworden.
Een ander voorbeeld in dezelfde casus is dat Noa zichzelf een 7 en een 8 gaf voor de levensgebieden “Zingeving” en “Kwaliteit van leven.” Toen we na het invullen de puntjes met elkaar verbonden en ze haar eigen spinnenweb zag, was ze verrast en trots dat ze op die punten hoog gescoord had. Ze gaf aan dat het spinnenweb voor haar inzichtelijk had gemaakt dat de problemen waar ze mee binnen kwam, niet op alle gebieden van haar leven plaatsvonden. Door in te zien dat er ook dingen “gewoon heel goed gaan,” wordt het makkelijker om aan de slag te gaan met de dingen waar je aan wil werken.
- door een van onze schoolmaatschappelijk werkers
Ik heb nu veel meer begrip voor de kinderen uit de klas – Sterke Klassen

De Jeugdsozen: een veilige plek voor ontspanning en ontwikkeling
Bij de vele jeugdsozen die Het Hogeland rijk is kunnen jongeren terecht voor het ontmoeten van leeftijdsgenoten, ontspanning en om talenten te ontdekken en/of te versterken. Vanuit Mensenwerk Hogeland bieden we ondersteuning aan de besturen van de jeugdsozen. De ondersteuning aan de besturen verloopt over het algemeen goed. De samenwerking met verschillende lokale instanties, zoals handelsverenigingen, dorpsbelangen, dorpsverenigingen en hulpverleners, draagt bij aan een positieve omgeving voor zowel de jeugdsozen als andere betrokkenen. De jeugdsozen spelen een belangrijke rol in het sociaal welzijn van jongeren in de regio. Het is dan ook belangrijk om deze plek voor ontspanning en ontmoeting te behouden en te verbeteren. Daarmee versterken de jeugdsozen jongeren en hun netwerk, wat de jongeren meer weerbaar maakt voor sociaalemotionele problematiek. Zo dragen de jeugdsoos bij aan meer preventie. In onderstaand interview met een jongerenwerker staan we stil bij de meerwaarde en uitdagingen van de begeleiding van de jeugdsozen.
Leren, verbinden en verbeteren: het verhaal van de jeugdsozen op Het Hogeland
Onze jongerenwerker vertelt over een incident waarbij een van een jeugdsoos tijdelijk gesloten moest worden. Dit was het gevolg van drugskwesties die binnen de soos afspeelde. Dit was een lastige situatie, maar ook één die snel werd aangepakt dankzij het bestuur van de jeugdsoos. Deze wilde hier graag wat aan doen om een leuke veilige plek te kunnen bieden. Ook hebben andere verenigingen in het dorp de jeugdsoos geholpen om weer op een goede manier open te kunnen. Ook is er een overleg geweest met de politie, de BOA's (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) en VNN om handvaten te bieden zodat een dergelijke situatie niet weer zal gebeuren.
De jongerenwerker speekt haar waardering uit over de snelle en efficiënte acties die hebben gezorgd voor een veilige omgeving. Een open gesprek met de jongeren en alle partijen blijkt verrassend goed te werken. Alle betrokken partijen kregen op die manier goed inzicht in elkaars visie en drijfveren. Ze gaf aan dat deze samenwerking als voorbeeld kan dienen voor toekomstige situaties.
Met het oog op de toekomst vertelt de jongerenwerker over de plannen om de samenwerking met lokale instanties verder te versterken. Ook het organiseren van preventieve activiteiten, zoals informatieavonden, wordt gezien als een belangrijke stap om problemen in de toekomst te voorkomen. Het doel blijft om de jeugdsozen te laten functioneren als veilige plekken waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en ontspannen. We blijven daarbij aandacht geven aan het bevorderen van een open sfeer en het onderlinge vertrouwen.
We sluiten af met de boodschap dat ondanks de incidentele problemen, de jeugdsozen in 2024 een mooie rol hebben vervuld voor de jongeren in Het Hogeland.
Ondersteuning bij geldzorgen
Onze medewerkers hebben veel ervaring met het oplossen en voorkomen van geldproblemen. Ze weten heel goed hoe ze inwoners kunnen helpen bij het op orde krijgen van je financiën. Ze geven ondersteuning en bruikbare tips. Samen met de inwoner gaan ze aan de slag om weer zicht te krijgen op de inkomsten en uitgaven. Ons doel daarbij is dat inwoners de eigen administratie weer op orde krijgen en leren hoe ze zo zelfstandig mogelijk de inkomsten en uitgaven kunnen beheren. Waarmee (grotere) financiële problematiek voorkomen wordt. Financiële ondersteuning is niet altijd weggelegd voor onze medewerkers. Waar dat kan zetten we hierbij graag onze budgetmaatjes in. Een Budgetmaatje is een vrijwilliger. Samen met de inwoner zorgt het maatje voor rust in alles rondom administratie en geld. Onderstaande praktijkvoorbeeld geeft de meerwaarde van onze budgetmaatjes weer.
Samen de regie pakken: hoe een persoonlijke benadering leidt tot financiële rust
Casus
Jon wordt bij Mensenwerk Hogeland aangemeld met onder andere suïcide gedachtes en financiële problemen. Voor suïcide en verslaving is VNN betrokken. Mensenwerk Hogeland zal zich richten op vragen met betrekking tot de financiën. Jon zijn insteek was beschermingsbewind. Jon geeft aan dat hij erg chaotisch is en weinig overzicht heeft wat betreft de financiën. Het uit handen nemen van alle financiële zaken leek hem een heerlijk idee.
Aanpak
Samen met de inwoner heb ik (sociaal werkers, gespecialiseerd in financiën) de aanvraagformulieren voor beschermingsbewind ingevuld en een sociaal verslag geschreven. Twee dagen later belt Jon mij met de boodschap dat dit toch echt niet goed voelt. Hij heeft het idee dat hij nog minder overzicht krijgt als hij helemaal geen idee meer heeft van de gang van zaken. Nadat we samen besluiten om over te gaan naar budgetbeheer en ook hiervoor weer de aanvraagformulieren voor in te hebben gevuld, voel ik alsnog weerstand bij Jon. Ik benoem dit en hij bekend er inderdaad erg tegen op te zien.
Uiteindelijk hebben we samen gekozen voor een budgetmaatje van Mensenwerk Hogeland. Wel duidelijk met de kanttekening dat wanneer het budgetmaatje voelt dat dit niet voldoende is budgetbeheer toch wel noodzakelijk is.
Resultaat
Ik heb de inwoner gekoppeld aan een budgetmaatje en dit voelt voor beide kanten goed. De financiën zijn op orde en Jon is erg blij met deze keuze. Jon is erg blij dat ik goed naar hem heb geluisterd en hem het gevoel gegeven heb dat hij een eigen keuze mocht maken.
De inzet van het budgetmaatje laat zien dat ondersteuning niet altijd weggelegd is voor professionele inzet. Juist de vrijwillige budgetmaatjes kunnen samen met hun financiële talenten, net dat extra menselijke contact bieden. We zijn daarom erg blij met onze budgetmaatjes!

Projecten buiten onze basisopdracht
Met de projecten Pak je Toekomst en de Woon- leer - werk trajecten dragen we bij aan meer preventie op Het Hogeland. Deze twee opdrachten vallen buiten onze basisopdracht en worden daarmee afzonderlijk gefinancierd.
Pak je Toekomst, Neet jongeren project
Mensenwerk Hogeland participeert samen met het Ontwikkelplein, Vakland, De Kwajongens, Barkema & De Haan, De Oude Manege, de gemeente en FC Groningen in het project ‘Pak je Toekomst’. Dit project is er voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar die geen opleiding volgen en ook geen baan of uitkering hebben. Dit zijn de zogenoemde NEET jongeren. Een jongerenwerker van Mensenwerk Hogeland gaat samen met deze jongeren aan de slag om weer de regie op het leven te pakken. Door vroegtijdig in te zetten op kansen, helpen we problematiek op latere leeftijd te voorkomen. In de tweede helft van 2024 is dit project van start gegaan. Zowel de trajecten met de jongeren als de samenwerking met de betrokken partijen verloopt naar tevredenheid.
Aantallen Pak je Toekomst
Woon-leer-werk trajecten
In februari 2021 is Mensenwerk Hogeland, in opdracht van de gemeente Het Hogeland, gestart met het aanbieden van ‘Woon-leer-werk trajecten’. Dit in de vorm van een pilot. In een Woon-Leer-Werk traject krijgen jongeren tussen 18 en 27 jaar uit de gemeente Het Hogeland de kans om in één jaar zelfstandig te leren wonen. En krijgen ze handvatten aangereikt die ook waardevol zijn op latere leeftijd. In 2023 is gestart met een tweede pilotronde. Hiervoor bleek veel belangstelling te zijn. De komst van een nieuwe trajectbegeleider op dit project werkt stimulerend; met ingang van het tweede kwartaal van 2024 zagen we weer een mooie doorloop van afgesloten en nieuwe trajecten. Door de populariteit van het project is er een wachtlijst ontstaan. Bij het toewijzen van beschikbare woningen kijken we welke jongere op de wachtlijst er klaar voor is om met het project te starten.
Ook de samenwerking met de woningcorporaties verloopt goed. Ze denken goed mee ten aanzien van welke woningen geschikt zijn voor het project. Het college van gemeente Het Hogeland heeft het besluit genomen om de zes Woon-Leer-Werk trajecten (jaarlijks) onder te brengen in onze basisopdracht. Dit met als voordeel om vanuit de basisopdracht flexibel in te spelen op de toestroom van zowel jeugdigen en/of woningen. Zo kunnen we doen wat nodig is voor de jongeren.
Tussenstand WLW trajecten, vierde kwartaal 2024
Meer maatwerk

Meer maatwerk
We vinden het belangrijk dat inwoners makkelijk en dichtbij de juiste en passende ondersteuning vinden. Voor het effectief op- en afschalen en de juiste afweging hierin is de samenwerking binnen de vijf Integrale Sociale Teams (IST) belangrijk. Intern werken we met ingang van september 2024 ook vanuit vijf integrale gebiedsteams. De geografische indeling daarvan is gelijk aan die van de IST’s. We werken intern integraal omdat we zo vanuit ieders eigen aandachtsgebied elkaar kunnen aanvullen. We kijken en bewegen daarbij ook buiten de grenzen van ons eigen aandachtsgebied, om zo inwoners maatwerk te bieden.
Speerpunten en voortgang
1. In onze werkwijze maken we gebruik van methoden die maatwerk bevorderen.
Onze collega’s zijn intensief betrokken bij de IST’s en staan klaar voor verwijzingen vanuit de IST’s. Dit vanuit de gedachte dat we de IST’s als een belangrijke partner zien voor het realiseren van maatwerk.
Activiteiten uitgelicht
Buurtbemiddeling
Sinds mei 2022 biedt Mensenwerk Hogeland ook de coördinatie voor buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een methode om buurtgenoten die onderling problemen hebben weer met elkaar in gesprek te brengen. De methode werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. Hiervoor helpen goed getrainde en neutrale vrijwilligers de partijen om het contact te herstellen en oplossingen te bedenken voor het conflict. Alleen al het op gang brengen van het gesprek tussen beide buren, kan helpen bij het oplossen van de ruzie en de relatie tussen de buren weer te herstellen. Zijn er ernstige problemen zoals verslaving, agressie, conflicten binnen een familie of psychiatrische problematiek dan wordt er andere hulp ingeschakeld.
Meer over de inzet en resultaten vanuit buurtbemiddeling is te lezen in de infographic van dit project.
We blijven ons inzetten op netwerken en kennisontwikkeling

- Een keer met het hele team netwerkbijeenkomst dementie herkennen gedaan georganiseerd door OGGZ Het Hogeland;
- Tweekeer is er een trainingen georganiseerd;
- verplichte jaarlijkse herhaling training voor buurtbemiddeling;
- Training psychosociale problematiek;
- Vier nieuwe buurtbemiddelaars zijn dit jaar getraind. Ons team bestaat nu uit 12 bemiddelaars;
- Iedere zes weken komen de vrijwilligers bijeen, om zo kennisdeling en leren te bevorderen;
- Samen met 2 buurtbemiddelaars hebben we verschillende netwerkpartners bezocht, waaronder de Dorpscoördinatoren, Vluchtelingenwerk, Goud Wonen en Wierden en Borgen.
Resultaten buurtbemiddeling
Het Integraal Sociaal Team (IST) Leens: samen werken we aan maatwerk
Elke dinsdagochtend komt het Integraal Sociaal Team (IST) bijeen. Dit team bestaat uit sociaal werker van ons interne team Leens en consulenten (jeugd, Wmo, Werk en inkomen) van de gemeente. Tijdens deze overleggen worden één of meer casussen van inwoners in het werkgebied besproken. Soms is dat een adviesvraag, soms een complexe situatie waar een ander specialisme bijgehaald moeten worden. Na het overleg worden de besproken punten onderling verder uitgewerkt. Waar nodig worden de ondernomen acties in een volgend overleg teruggekoppeld.
Ook buiten de overleggen weten de leden van het IST elkaar goed te vinden. Wanneer er tijdens de eigen werkzaamheden vragen zijn en/of er behoefte is om te sparren, kan er altijd even bij elkaar op de kamer de vraag gesteld worden. Is iemand niet aanwezig, dan kan het ook telefonisch of via de mail.
Verschillende perspectieven voor één doel
De leden van het IST werken vanuit verschillende organisaties en/of afdelingen. Dit helpt om ondersteuningsvragen vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Iedereen beredeneert de casus vanuit zijn eigen expertise, ervaring en misschien ook wel persoonlijkheid. Waarbij ieders inzicht welkom is. Zo komen we dan vaak samen tot een voorlopig antwoord naar de inbrenger van de casus, waardoor hij of zij weer verder kan en de inwoner de juiste ondersteuning ontvangt die bij zijn of haar ondersteuningsvraag aansluit. Dat is maatwerk. Soms bellen we elkaar buiten het overleg om, of lopen we even binnen voor advies. De sfeer in het team is gemoedelijk en toegankelijk. Dit maakt de samenwerking prettig en effectief.
Waarom werkt het goed?
Wat de samenwerking zo waardevol maakt, is dat de teamleden elkaar goed weten te vinden. We werken op één locatie, wat het makkelijk maakt om snel elkaar te treffen en te overleggen. Daarnaast is er weinig personeelsverloop onder de teamleden. Zo kun je op elkaar bouwen en de samenwerking nog verder versterken.
Een praktijkvoorbeeld
Een WMO-consulent brengt tijdens het IST overleg een casus in met als doel om deze te bespreken en advies vanuit haar collega’s te ontvangen. De consulent loopt vast in haar casus doordat de inwoner die ze ondersteunde haar adviezen niet op wil volgen. Tijdens het overleg dragen haar collega’s verschillende ideeën aan. Dit hielp haar om in te zien dat ze de situatie eerlijk kon terugkoppelen aan de inwoner en het hulpverleningsproces kon afsluiten na het nog wel meegeven van enkele adviezen richting de inwoner. Na het overleg heeft ze met een collega uit het IST de casus verder uitgediept en ook samen de verslaglegging nagelezen. Dankzij de adviezen kon ze uiteindelijk verder met de inwoner.
Al met al laat het IST Leens zien hoe je door samen te werken vanuit verschillende disciplines ervoor zorgt dat de inwoners op Het Hogeland de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.
Samenwerken draagt bij aan maatwerk

Bestaande samenwerkingen zoals die met de woningcorporaties vanuit het WLW project kunnen soms ook mooie onverwachte effecten opleveren. Een thuisloze inwoner die voorheen een postadres bij ons had, heeft dankzij onze bestaande samenwerking met de woningcorporaties een woning aangeboden gekregen. Dit is een mooi voorbeeld dat laat zien hoe samenwerken bijdraagt aan maatwerk.
Meer innovatie

Meer innovatie
Als onderdeel van Tintengroep, worden we ondersteund bij investeren in kennisdeling en doen van (praktijkgericht) onderzoek. Deze programma’s op het gebied van innovatie en kwaliteit helpen ons om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de toekomst. We zien dat door bovenstaande ontwikkelingen de gemeente en netwerkpartners steeds meer richting ons, het sociaal werk, kijken. Dat maakt dat we als organisatie blijven groeien en innoveren. Wij vinden het belangrijk dat nieuwe opdrachten aansluiten bij ons rol. Hierin blijven we goed de afstemming zoeken met de gemeente. We staan daarbij open voor het innoveren van onze rol. Zodat we samen voorbereid zijn op de toekomst.
Speerpunten en voortgang
- We ontwikkelen het online jongerenwerk door de geleerde lessen binnen Tintengroep op dit vlak toe te passen en kennis te delen met Openbare Orde en Veiligheid.
We zijn inmiddels in gesprek gegaan met de gemeente over de inzet van online jongerenwerk. In de komende periode gaan we hiertoe een plan ontwikkelen, met behulp van de kennis en ervaring hiertoe binnen Tintengroep. In 2025 verkennen we of we ook expertise buiten de Tintengroep kunnen benutten hiervoor. Bijvoorbeeld stichting Epic Youth dat gespecialiseerd is in online jongerenwerk. Ook verkennen we de toekomstige inzet van jongerenwebsite Kwaitwel. - Met in achtneming van d.e AVG, maken we gebruik van dienstverlening met data in onze samenwerking met netwerkpartners, door signalen en data meer te bundelen.
Het aanmelden vanuit Zorgdomein richting Mensenwerk Hogeland is inmiddels mogelijk gemaakt. Door de start met Welzijn op Recept hebben we op het gebied van datagedreven werken een nauwere samenwerking met de huisartspraktijken gerealiseerd. - Vakmanschap, resultaat en ontwikkeling bij medewerkers wordt in 2024 steeds meer digitaal ondersteund. Met in 2024 speciale aandacht voor digitaal vakmanschap.
In meerdere teambijeenkomsten is het datagedreven werken onder de aandacht gebracht. Ook in het gebiedsgericht werken is datagedreven werken een belangrijk onderdeel. Data geeft ons inzicht in welke hulpvragen er spelen in welk gebied en welke ontwikkelingen en trends we zien. Daarbij kijken we vervolgens hoe onze dienstverlening hier goed op kan aansluiten. Het datagedreven werken gaan we in 2025 verder door ontwikkelen. We zijn in de tweede helft van 2024 lid geworden van gebiedscoöperatie Het Hogeland, waarbij we inzetten op een leven lang leren met Het Hogeland als klaslokaal. Dit is voor ons een nieuwe vorm van dienstverlening, die we als innovatie zien.

Activiteiten uitgelicht
De Adviesraad (voorheen cliëntenraad)
De Adviesraad Mensenwerk Hogeland is een onafhankelijk orgaan en belangenbehartiger van alle mensen die gebruik (willen) maken van het hulp- en dienstenaanbod van Mensenwerk Hogeland. De Adviesraad is een platform voor het bespreken van signalen van inwoners over de kwaliteit van de dienstverlening. Ook adviseert zij het management over elk onderwerp of voorgenomen besluit dat van belang is voor inwoners: gevraagd en ongevraagd. De Adviesraad draagt daarmee bij aan het innoveren en verbeteren van onze dienstverlening.
Een belangrijk punt in 2024 was het opstellen van een nieuw reglement over de medezeggenschap. Bij cliënten denk je vaak aan een afhankelijke situatie. Ook wordt er gedacht aan een zorginstelling. Sociaal Werk is zoveel meer. De doelgroep van Sociaal Werk is een breed begrip. Je kunt daarbij denken aan de besturen van jeugdsoos tot aan bezoekers van een Thuiskamer. Daarnaast is contact met vrijwilligers en medewerkers belangrijk. Zij kunnen het beeld compleet maken als het gaat om het reilen en zeilen van de lokaal georganiseerde welzijnsorganisatie en de overkoepelende Tintengroep. Daarom is er vanuit de centrale cliëntenraad van Tintengroep besloten om de naam Cliëntenraad te wijzigen naar Adviesraad.
In 2024 hebben er zes vergaderingen vanuit de Adviesraad Mensenwerk Hogeland plaatsgevonden. Tijdens deze vergaderingen werden de leden bijgepraat en op de hoogte gehouden van de activiteiten van Mensenwerk Hogeland door de directeur van Mensenwerk Hogeland. Dit door onder andere de bespreking van de kwartaalrapportages en actuele zaken, waaronder de wachtlijsten, het buurtgericht werken en Welzijn op Recept. Ook zijn het jaarverslag 2023, de kaderbrief 2024 en begroting 2024 van Mensenwerk Hogeland besproken. Verder zijn er medewerkers uitgenodigd om de Adviesraad mee te nemen in de verschillende vormen van dienstverlening. Waaronder buurtbemiddeling en klanttevredenheid. Ook hebben leden van de Adviesraad het bestuur van de jeugdsoos in Bedum, drie Thuiskamers, een teamontwikkeling bijeenkomst van Mensenwerk Hogeland en een gemeentelijke bijeenkomst over toegankelijkheid bezocht.
Projecten buiten de basisopdracht
Innoveren betekent ook het opstarten van nieuwe vormen van dienstverlening. De FIXbrigade en Welzijn op Recept zijn hier voorbeelden van. Deze twee opdrachten vallen buiten onze basisopdracht en worden daarmee afzonderlijk gefinancierd.
De FIXbrigade
Bij de FIXbrigade op Het Hogeland, dat nog in de opstartfase zit, lijkt alles samen te komen. Een enorm gedreven coördinator vanuit Mensenwerk Hogeland, een goede samenwerking met de woningcoöperaties, een werkleerbedrijf dat de FIX-teams faciliteert en een gemeente die bewust is van de sociale aspecten van de energietransitie. De FIXbrigade kan met kleine praktische maatregelen iets betekenen voor inwoners die te maken hebben met toch, vocht, kou en/of een hoge energierekening. De maatregelen worden uitgevoerd door mensen met afstand van de arbeidsmarkt. Wat de kansen richting betaald werk voor deze doelgroep vergroot. De rol van de coördinator vanuit Mensenwerk Hogeland is om inwoners te bereiken die te maken hebben met energiearmoede. Het sociaal werk, maar ook de sociale kringen van mensen zijn daarbij belangrijke hulpbronnen om op basis van vertrouwen contact te leggen.
In 2025 starten we daadwerkelijk in Uithuizen, omdat uit de praktijk en de data blijkt dat de behoefte hier het grootste is.

Welzijn op Recept
Met ingang van 1 oktober 2024 zijn we gestart met de pilot (een proef) Welzijn op Recept bij de huisartsenpraktijken in Bedum en Uithuizen. Welzijn op Recept is een interventie gericht op mensen die zich met grote regelmaat melden bij de huisarts met klachten zoals piekeren, slecht slapen, vermoeidheid, rug-, schouder-, nek,- en hoofdpijn. De ervaring leert dat het vaak gaat om klachten die ontstaan vanuit sociaal-maatschappelijke problematiek. Een verwijzing naar de welzijnscoach sluit beter aan bij de sociaal-maatschappelijke oorzaken van de klachten en verbindt huisartsen en het sociaal werk op een structurele wijze met elkaar. Dit biedt de huisarts een alternatief en verruimt de doorverwijsmogelijkheden voor patiënten met psychosociale klachten.
Patiënten vanuit de huisartsenpraktijken in Bedum en Uithuizen komen in contact met een welzijnscoach van Mensenwerk Hogeland voor een verkennend gesprek. Na verwijzing door de huisarts volgt een intake met de vragen: ‘Wat wil je?’ en ‘Wat is mogelijk?’. Dit doen we altijd vanuit Positieve Gezondheid, waarbij we ook het spinnenweb invullen (een model waarbij we zes verschillende aspecten van gezondheid bij langs gaan).
We merkten dat bij de start al snel belangstelling was voor de pilot. Zo heeft onze welzijnscoach in het vierde kwartaal al 12 inwoners ondersteuning geboden, in de leeftijd van 23 tot en met 89 jaar. Inmiddels worden de eerste effecten van Welzijn op Recept voor inwoners zichtbaar. Zo hebben we inwoners kunnen motiveren naar zeer diverse activiteiten, waaronder: Thuiskamers, yoga, sportactiviteiten, Maatjesproject Humanitas, in contact gebracht met de aardbevingscoaches voor passend vrijwilligerswerk, gastvrouw verzorgingscentrum Bedum, Fietsgroep, Wandelgroep, Filosofische avond Bedum, Badminton Bedum en de Lotgenotengroep ‘rouw en verlies’.
Onze welzijnscoach heeft zich intensief verdiept in de sociale kaart van Het Hogeland. Inmiddels heeft ze contacten gelegd met de collega’s van Mensenwerk Hogeland, welzijnscoaches in andere gemeenten, sportcoaches, cultuurcoaches, Humanitas, Thuiskamers, buurtcentra, coördinator Centrum Vrijwilligerswerk Het Hogeland, contactpersonen vanuit de kerk en bibliotheken. Om zo nog beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de inwoner. De komende periode blijft onze welzijnscoach zich richten op het verder onderhouden en uitwerken van de pilot. Omdat bij ons bekend is dat ook andere huisartspraktijken interesse hebben in dit hulpaanbod, zijn we bij een positieve evaluatie voornemens om Welzijn op Recept verder uit te breiden.
Praktijkvoorbeeld Welzijn op Recept
Een vrouw (Els) wordt vanuit huisartsenpraktijk Bedum geïnformeerd over de mogelijkheid om met een welzijnscoach in gesprek te gaan over haar wensen en mogelijkheden. Dat ziet Els wel zitten. Uit het eerste gesprek blijkt dat Els onlangs is verhuisd vanuit het westen van het land. Op Het Hogeland heeft ze eigenlijk nog geen netwerk. Els wil graag hier aan het werk, maar door lichamelijke klachten komt dat er niet van. Vanuit Positieve Gezondheid kijken we wat Els leuk vindt om te doen.
Wandelen lijkt haar een leuke activiteit. De welzijnscoach heeft in eerdere gesprekken ook al twee dames gesproken die wandelen als hobby hebben. Daarom brengt ze de dames met elkaar in contact. Nu wandelen ze samen. Wandelpaden genoeg op Het Hogeland. En zo werken ze samen niet alleen aan hun (Positieve) Gezondheid, maar wordt ook het sociale netwerk vergroot. Wie weet heeft één van de dames nog een mooi tip voor werk.