Spring naar inhoud

Doorontwikkelen in 2023

Doorontwikkelen in 2023

2023 is het zesde en al weer het laatste jaar van deze aanbestedingsperiode (4 jaar en twee keer een verlenging). Volgend jaar start de aanbesteding voor onze basisopdracht met als ingangsdatum 1 januari 2024. In dit laatste hoofdstuk lichten we enkele thema’s toe waar we in 2023 verder mee aan de slag willen.

Vakmanschap en Positieve Gezondheid

Intern gaan we in 2023 aan de slag met Vakmanschap. We zien dat de samenleving en daarmee de vraagstukken in de loop der tijd veranderen. Dat betekent ook iets voor ons vak en daarmee ons vakmanschap. Hoe richten we ons primaire proces in, welke methodieken en interventies gebruiken we en waarom, hoe documenteren we dit op eenvoudige en heldere manier, wat leren deze gegevens ons en hoe helpt dat ons steeds beter te worden in ons werk. Door middel van de Lean principes gaan we hiermee aan de slag. Afgelopen jaren hebben we het gedachtengoed voor Positieve Gezondheid doorgevoerd in onze Thuiskamers, seniorenvoorlichting en mantelzorgondersteuning. Binnen het maatschappelijk werk en cliëntondersteuning willen we de toepassing van het spinnenweb 'Mijn Positieve Gezondheid', naast de ZRM, verder uitvoeren. Onze medewerkers zijn hier inmiddels in getraind.

Pilot integrale sociale teams

In 2023 start een pilot om in vijf (in plaats van vier) Integrale Sociale Teams aan het werk te gaan. De sociaal werkers van Mensenwerk Hogeland gaan (net als voor de coronaperiode) weer actief deelnemen aan de teams en we zien dan ook een mooie rol voor onszelf om de pilot mede een succes te maken. Daarom denken we graag met de gemeente mee hoe zij ondanks de centralisatie van de gemeentelijke organisatie, alsnog gebiedsgericht en dichtbij inwoners kunnen staan. 

De meerwaarde voor de vijf locaties van de Integrale Sociale Teams komt naar ons mening écht naar voren wanneer inwoners hier ook daadwerkelijk terecht kunnen (met vragen). Alleen decentrale werkplekken geven deze meerwaarde niet. De ‘voorkant’ van een locatie van een sociaal team zou daarom toegankelijk moeten zijn voor inwoners. Dit willen wij (mede) realiseren door onze reguliere spreekuren en bijvoorbeeld Thuiskamer-activiteiten hiernaar te verplaatsen. Ook de stagiaires en vrijwilligers van Mensenwerk Hogeland kunnen hierin een rol vervullen.

We vinden het belangrijk dat de vijf locaties toegankelijk zijn voor een gesprek en ontmoeting. We willen geen balies en loketten, maar een keukentafel en een laagdrempelige entree. Op het moment dat de gemeentelijke deelnemers in de sociale teams meer generalistisch gaan werken, kunnen deze ook een mooie rol in de voorkant vervullen. De locatie hoeft naar ons idee niet alle tien dagdelen in een werkweek geopend te zijn, maar bijvoorbeeld twee middagen en twee ochtenden.

Hogeland on the Move voorjaar editie

Integraal samenwerken voor een gezonde generatie

De overheid zet via het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA, 2023)[3] in op een regionale aanpak op het gebied van gezondheid, preventie en een sterke sociale basis. Integraal samenwerken, een brede blik op preventie, normaliseren, weerbaarheid, Positieve Gezondheid, het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsachterstanden en een beweging naar het voorliggend veld zijn belangrijke thema’s in het akkoord.

De bestaande samenwerking binnen het Preventie en Interventieteam (PIT), schoolmaatschappelijk werk en het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) sluit aan bij de doelstellingen van het akkoord. Via deze projecten hebben we de afgelopen jaren onze entree gemaakt in het voortgezet onderwijs. In het PIT doen we dit samen met de GGD, VNN en Het Huis voor de Sport. Onze preventieve interventies hebben we gebundeld in een menukaart en we bieden ze bij het voortgezet onderwijs aan als daarnaar gevraagd wordt. Onze schoolmaatschappelijk werkers voorkomen uitval van scholieren door laagdrempelige interventies. Dat is belangrijk omdat er anders andere (duurdere) zorg nodig kan worden. In het kader van het NPO gaan we onze weerbaarheids- en sociale vaardigheidstrainingen, die we zo succesvol in het basisonderwijs geven, uitbreiden en ombouwen naar het gehele voortgezet onderwijs op het Hogeland. We gaan de komende twee jaren docenten in het voortgezet onderwijs trainen om de weerbaarheids- en sociale vaardigheidstrainingen uiteindelijk zelf te kunnen geven. Met basisscholen in de gebieden met relatief grote sociaaleconomische achterstanden gaan we onderzoeken of we met schoolontbijten een bijdrage kunnen leveren om verschillen tussen kinderen kleiner te maken.

Het buurtwerk dat zich nu met de eerder genoemde Thuiskamers, seniorenvoorlichting en mantelzorgondersteuning veel richt op ouderen, wil zich meer gaan richten op alle inwoners die te maken hebben met kwetsbaarheden door in ieder geval de meerwaarde daarvan te onderzoeken. Ook willen we vanuit het buurtwerk de samenwerking met huisartsen, wijkverpleging en zorgpartijen verder uitbouwen om tot een betere ketensamenwerking te komen. Daarbinnen gaan we initiatieven nemen (en de behoefte onderzoeken) om met telefooncirkels (of goede alternatieven daarvoor) ouderen en kwetsbare inwoners een goed start van de dag te bieden. Dit sluit aan bij de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA), dat de samenwerking tussen de GGZ, huisartspraktijken en het sociaal domein wil bevorderen.

[3] Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (2023). Gezond en Actief Leven Akkoord. Verkregen via https://open.overheid.nl/docum...

Gemeentelijke Wet Vroegsignalering (WGS)

Wij willen graag onze bijdrage leveren aan de uitvoering van de Gemeentelijke Wet Vroegsignalering (WGS). Deze wet maakt het mogelijk om inwoners met betalingsachterstanden snel te kunnen signaleren en benaderen. Onze collega’s in de werkgroep Financiën willen hier graag mee aan de slag gaan. Want we willen meer vooraan bij het probleem komen, in plaats van achteraan waar we inwoners vaak alleen kunnen toeleiden naar de kredietbanken of bij kunnen staan bij een ontruiming. Op deze wijze kunnen we ons inzetten om schulden te helpen voorkomen. Dit doen we ook door onze bijdrage in het gemeentelijke platform voor armoedebeleid en door onze samenwerking met Humanitas, de Voedselbank en Kledingbank Maxima.

Aardbevingsproject collectief

Naast onze successen op de individuele casuïstiek (inwoners geven aan dat ze goed door ons ondersteund worden) willen we ook het collectieve deel goed op de kaart zetten. Met de komst van onze nieuwe aardbevingscoach is dat nu mogelijk. We willen extra aandacht voor kinderen en ouderen in het aardbevingsgebied en bij de versterkingsopgaven. Hierbij kan gedacht worden aan extra Thuiskamers en activiteiten op basisscholen. Maar we willen ook dichtbij te vinden zijn voor inwoners. Bijvoorbeeld op een soort buurtkantoortje. Sociale problematiek die een (tijdelijke) verhuizing in de weg staat willen we mee helpen aanpakken.

Thuiskamers

Kijkend naar de huidige ontwikkelingen verwachten we dat er in 2023 zeven nieuwe Thuiskamers bijkomen en we daarmee doorgroeien naar twintig Thuiskamers.  In 2023 willen we de kenmerken van de Thuiskamer verder in kaart brengen zodat de Thuiskamers elkaar tot ideeën kunnen brengen. Daarnaast willen we in 2023 meer inzetten op de PR van de Thuiskamer.

Samen op één locatie

Landschapsfotografie voorblad en hoofdstuk 1 door Peter Russchen

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report