Spring naar inhoud

Voorwoord

Voorwoord

Beste lezer,

U ziet op uw beeldscherm nu het eerste digitale jaarverslag van Mensenwerk Hogeland. In de huidige tijd, waarin duurzaamheid een belangrijk uitganspunt is, hebben wij de overstap gemaakt van een gedrukt jaarverslag naar een digitale versie.

In een jaarverslag wordt er voornamelijk terug gekeken op de gebeurtenissen en resultaten van het afgelopen jaar. Dit keer kijken we ook terug (met name in de infographic dat bij dit verslag hoort) op de afgelopen aanbestedingsperiode. We zitten nu bij het schrijven van dit jaarverslag in het laatste jaar van deze aanbestedingsperiode. Na de eerste vier jaar heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente het Hogeland ons twee keer het vertrouwen gegeven om het inkoopcontract met ons met een jaar te verlengen. Vertrouwen waar we trots op zijn!

Waar we in dit jaarverslag niet om heen kunnen is de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Onvoorstelbaar dat deze gaande is. Na de val van de muur in 1989 kwam er een eind aan de Koude Oorlog en dachten we dat deze dreiging voorgoed was verdwenen. Tijdens mijn dienstplicht in 1990 lachten we om de dingen die we moesten leren over het sovjet leger. Helaas is het allemaal weer relevant en met alle gevolgen van dien! Inwoners die in de problemen komen door de sterk stijgende energielasten en alle inspanningen die nodig zijn om de extra vluchtelingen een goede plek te geven in onze gemeente.

Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar is goed te zien dat Mensenwerk Hogeland, vanuit haar kernwaarden (Verbindend, Professioneel en Ondernemend), de samenwerking heeft gevonden met vele organisaties die actief zijn op het Hogeland. Voor ons geldt zeker het gezegde 'alleen ga je snel maar samen kom je verder'. De problematiek en vraagstukken zijn zo complex dat je in sterke samenwerkingsverbanden kleine stapjes zet. Daarbij hebben de inwoners hun weg naar ons als basisvoorziening goed gevonden gezien de doorgaande stijgende lijn (afgelopen jaar bijna 700 individuele casussen). De sterke punten zijn vaak ook weer een valkuil; dit is hier ook het geval. Doordat we genoodzaakt zijn om deze inwoners ieder jaar met minder bemensing te ondersteunen (vanwege de indexering) hebben we te maken met een stevige wachtlijst. Als vrij toegankelijke basisvoorziening is een wachtlijst een niet wenselijke ontwikkeling.

Samen met de gemeente, als onze opdrachtgever en partner, hebben we diverse nieuwe projecten ontwikkeld die inspelen op veranderde vraag uit de samenleving. Het gaat o.a. om de inzet van onze aardbevingscoaches, het schoolmaatschappelijk werk op het voortgezet onderwijs, buurtbemiddeling, steunouder en coördinatie van informele zorg (o.a. de vele thuiskamers en we verwachten dat de teller eind 2023 op rond de twintig thuiskamers zal staan). In 2022 zijn de meest van deze projecten verlengd. Waar we uiteraard ontzettend blij mee zijn!

Vanuit de kernwaarde 'Professioneel' zijn er vorig jaar stappen gezet in onze registratie en het werken vanuit/met data. Onder andere kunnen inwoners waar wij mee werken hun dossier online inzien en kunnen we de impact van activiteiten beter laten zien. De input van onze  twee gebiedsteams in ons registratiesysteem geven aan de achterkant daarvan (anoniem) data om in hun werkgebied te gebruiken om efficiënter aan het werk te gaan.

Het vele werk dat we met 120 vrijwilligers, vele stagiaires en 29 collega’s verzetten voor de inwoners op Het Hogeland, kunt u lezen in dit jaarverslag!

Wij wensen U veel leesplezier!  Marcel van Leeuwen, Bregje Ligthart en Lutske Rumpt  (MT Mensenwerk Hogeland)

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report