Spring naar inhoud

Bevorderen mantelzorg

Vanuit de gemeentelijke doelstelling voor een sterke dragende samenleving met goede en toegankelijke basisvoorzieningen, verdienen mantelzorgers aandacht voor hun inzet en belasting en moeten zij worden ondersteund zodat ze niet worden beperkt in hun dagelijks functioneren.

De invloed van corona op mantelzorg

De coronacrisis heeft een flinke invloed (gehad) op veel mantelzorgers. Vooral het bezoekverbod, het houden van afstand, het wegvallen van dagopvang en professionele hulp. Gevoelens van machteloosheid en verdriet steken hierdoor op.

In De Fryske Marren is het percentage inwoners dat mantelzorg verleent vrijwel gelijk gebleven (-1%). Daarmee gepaard zien we ook een daling in het percentage inwoners dat belemmeringen ervaart door het geven van mantelzorg.

Uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau blijkt dat bijna een kwart van de mantelzorgers in Friesland (23%) aangeeft dat de mantelzorg die zij verlenen is beïnvloed door corona. De minste veranderingen worden ervaren in huishoudens waarbij de mantelzorger bij de mantelzorgontvanger inwoont.

Fries Sociaal Planbureau (2020), Ongelijk verdeeld De gevolgen van de coronacrisis voor de inwoners van Fryslân

Aanpak mantelzorg

Mantelzorg is onmisbaar in de hele zorg en de thuiszorg in het bijzonder. Het is belangrijk dat mantelzorgers deze maatschappelijke taak zo goed mogelijk kunnen blijven vervullen. 29% van de inwoners van de gemeente De Fryske Marren zegt door het verlenen van mantelzorg soms tot vaak belemmeringen te ervaren (Burgerpeiling, 2022). Daarnaast komt uit de burgerpeiling dat:

92% het als mantelzorger beter vol zou houden als zij naast de mantelzorg ook andere dingen zouden kunnen doen die energie geven, en 74% het als mantelzorger beter vol zou houden als zij professionele hulp krijgen (bijv. van Sociaal Werk De Kear of thuiszorg).

Mantelzorgers verdienen daarom aandacht voor hun inzet en belasting en worden ondersteund zodat ze niet worden beperkt in hun dagelijks functioneren. Sociaal Werk De Kear vervult een verbindende rol tussen professionals, onderwijs en mantelzorgers en vrijwilligers om de signaleringsfunctie voor (jonge) mantelzorgers te verbeteren. Samen met de mantelzorger of professional/vrijwilliger wordt er indien nodig gezocht naar passende ondersteuning en/of advies. Deze hulpvragen kunnen uitgezet worden bij de formele of informele zorg. Of bij collega buurtwerkers van het gebied waar de mantelzorger vandaan komt.

Individuele contacten om tot collectieve contacten te komen

De buurtwerker merkt dat zij vanuit de contacten die ze met mantelzorgers heeft, hun behoefte beter kent en hierop kan inspelen door mensen bij elkaar te brengen. Daar blijkt dus uit dat je de individuele contacten nodig hebt om tot collectieve activiteiten te komen.

Mantelzorgers kunnen terecht bij Sociaal Werk De Kear voor informatie en advies. In 2021 had:

  • 10% van de info & advies vragen betrekking op de bevordering van mantelzorg (87 vragen)
  • 7% van de collectieve activiteiten betrekking op de bevordering van mantelzorg (208), waarvan 8% zich richtten op jonge mantelzorgers onder de 18 jaar.

Lunch voor alle mantelzorgers

In november was er een Mantelzorglunch in Lemmer en Joure. Een waardering voor de mantelzorgers in De Fryske Marren in het kader van de landelijke Dag van de Mantelzorg 2021. De lunch was tegelijkertijd en het menu was hetzelfde! Zo waren we toch een beetje bij elkaar.

Mantelzorgondersteuning

De mantelzorgondersteuning van Sociaal Werk De Kear heeft een ‘naam’ gekregen:
Mantelzorg Informatie Punt (MIP! De Fryske Marren).MIP! De Fryske Marren is dé plek voor informatie, advies en ondersteuning op het gebied van mantelzorg. MIP! is er voor mantelzorgers van alle leeftijden en vrijwilligers/professionals uit alle sectoren.

Sociaal Werk De Kear biedt praktische hulp en begeleiding aan mantelzorgers door het geven van informatie en advies en het bieden van een luisterend oor. Er worden ook Ontmoetcafés georganiseerd en wordt er ondersteuning geboden bij het organiseren van respijtzorg thuis. Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een vrijwilliger (ferfanger) over te dragen. Hierdoor hebben mantelzorgers even tijd voor zichzelf en kunnen ze de zorg beter volhouden.

Ontmoetcafé

Door middel van het ontmoetcafé worden er plezierige activiteiten geboden aan mantelzorgers zodat ze even niet hoeven te zorgen maar kunnen ontspannen en contact kunnen hebben met lotgenoten. Zo zijn er in 2021 FUNdagen georganiseerd voor jonge mantelzorgers tijdens de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger. Daarnaast wordt er vanuit het mantelzorgcafé ondersteuning geboden bij bepaalde zorgen waar mantelzorgers tegen aanlopen en worden ze voorzien van informatie over mantelzorg, o.a. om overbelasting te voorkomen.

Netwerkpartners bevorderen mantelzorg

Indicatoren bevorderen mantelzorg

In de opdrachtbeschrijving zijn voor de doelstelling Bevorderen mantelzorg een aantal indicatoren gedefinieerd. Deze indicatoren zijn hieronder in een tabel getoond. 

Sociaal Werk De Kear levert, samen met de partners in de gemeente, een belangrijke bijdrage aan het versterken van de zelfredzaamheid van de kwetsbare inwoners van de gemeente De Fryske Marren.

Indicatoren

Bron

2019

2020

2021

2022

Percentage inwoners dat (soms of vaak) belemmeringen ervaart in de dagelijkse bezigheden door zorg te geven aan een hulpbehoevende naaste

Burgerpeiling

27%

28%

30%

29%

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report