Spring naar inhoud

Bevorderen zelfredzaamheid

Bevorderen zelfredzaamheid

Vanuit de gemeentelijke doelstelling dat iedereen in De Fryske Marren naar vermogen mee kan doen, ondersteunt Sociaal Werk De Kear (groepen) inwoners en motiveert hen om vanuit eigen kracht en hun talenten regie te nemen over hun leven.

De invloed van corona op zelfredzaamheid

De sociale gevolgen van de coronacrisis waren in 2021 nog volop merkbaar. We zien meer eenzaamheid onder specifieke groepen inwoners, zorgen onder mantelzorger, mensen die hun baan kwijtraken of daar bezorgd over zijn. Afgelopen jaar viel met name de jongste leeftijdscategorie (18 – 29 jaar) op in negatieve zin, een veel groter deel van hen gaf aan zich vaak eenzaam te voelen (9%). Uit de Burgerpeiling blijkt dat er minder grote verschillen in de percentages ervaren eenzaamheid zijn tussen regio’s dan afgelopen jaar.      
Uit de Burgerpeiling komt naar voren dat het percentage mensen dat nauwelijks tot geen beperkingen ondervindt in de geestelijke gezondheid nog steeds lager is dan voor de coronacrisis.

Enneüs. Burgerpeiling gemeente De Fryske Marren (2-meting), maart 2021

Naast de invloed die de coronacrisis heeft op het welbevinden en de zelfredzaamheid van inwoners in De Fryske Marren, had en heeft de crisis ook grote invloed op de manier waarop Sociaal Werk De Kear haar werk uit heeft kunnen voeren. De uitdaging was om nabij inwoners te kunnen zijn. Zoals eenzame ouderen zonder uitgebreid netwerk, die niet vaardig zijn met sociale media. Of, jongeren, die meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst ervaren en ondersteuning nodig hebben. Of vrijwilligers die vanwege een zwakke gezondheid zoveel mogelijk thuis wilden blijven en geen vrijwilligerswerk konden doen.

Individuele ondersteuning van kwetsbare inwoners

Een grote meerderheid van de inwoners van De Fryske Marren ervaart over het algemeen nauwelijks tot geen belemmeringen bij deelname aan het maatschappelijk leven. Inwoners die wel matige tot ernstige belemmeringen ervaren, kampen met name met problemen met de lichamelijke gezondheid (12%) en fysiek functioneren (9%), gevolgd door financiële problemen (8%). Daarnaast hebben de coronamaatregelen het afgelopen jaar veel inwoners matig tot ernstig belemmerd bij de deelname aan het maatschappelijke leven (43%) [1].

Er komen steeds meer individuele inwoners bij Sociaal Werk De Kear met individuele vragen. Het valt op dat veel vragen van een individueel karakter door de sociale wijkteams naar Sociaal Werk De Kear worden doorgestuurd. In 2021 zijn er 105 individuele trajecten behandeld. De individuele trajecten beslaan vaak meerdere domeinen van de Zelfredzaamheidsmatrix. In de helft van de gevallen betrof het vragen met betrekking tot het sociaal netwerk. De andere helft is redelijk gelijk verdeeld over de 4 andere hoofddomeinen; lichamelijke gezondheid, geestelijke gezondheid, maatschappelijke participatie en tijdsbesteding.  Waar mogelijk kijkt Sociaal Werk De Kear bij individuele hulpvragen ook altijd naar de mogelijkheid om deze vragen collectief te beantwoorden (een groep vormen van inwoners die een gelijksoortige hulpvraag hebben). Echter Corona heeft ook dit jaar niet meegeholpen in deze vragen collectief te beantwoorden.

In de laatste Burgerpeiling is hier specifiek naar gevraagd.

Individuele trajecten per hoofddomein

Individuele trajecten per hoofddomein Zelfredzaamheidsmatrix, Sociaal Werk De Kear, 2021

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Hoofddomein Aantal individuele trajecten
Sociaal netwerk 57
Lichamelijke gezondheid 20
Tijdsbesteding 17
Maatschappelijke participatie 16
Geestelijke gezondheid 11

Figuur 2

Beschikbare en toegankelijke informatie

Alle medewerkers geven in hun dagelijkse contacten met inwoners gevraagd en ongevraagd informatie en advies. Het afgelopen jaar was dit ruim 800 keer. Een groot deel hiervan betreft onderwerpen op het gebied van het sociaal netwerk en financiën. In de gemeente De Fryske Marren ervaart een deel van de bevolking (22%) (lichte, matige tot ernstige) beperkingen op het terrein van financiën (Burgerpeiling, 2022). Het geven van informatie en advies hierover is één van de manieren waarop Sociaal Werk De Kear tegemoetkomt aan de vragen die er leven onder inwoners op het gebied van financiën.

Actuele informatie over leefbare buurten en dorpen, welzijn, (vrijwilligers)werk, Regelhulp, mantelzorg, gezondheid, cultuur en sport is voor inwoners ook te vinden op de website van Sociaal Werk De Kear. Met links naar relevante websites zoals de digitale gemeentegids en het digitale platform van en voor inwoners www.dfmcentraal.nl. De website heeft het afgelopen jaar meer dan 4700 unieke bezoekers getrokken. Het platform bood onder meer een actueel overzicht van de ‘coronahulp’ initiatieven en informatie om elkaar te helpen. 

Sociale Netwerk Versterking

Niet iedereen kan voor hulp en ondersteuning terugvallen op zijn of haar sociale netwerk. Inwoners kunnen voor vragen met betrekking tot uitbreiding of versterking het sociaal netwerk terecht bij Sociaal Werk De Kear. 54% van de individuele trajecten bij Sociaal Werk De Kear betreffen vragen met betrekking tot het sociaal netwerk. In aantallen is er sprake van een absolute stijging ten opzichte van vorig jaar. Dit geeft aan dat inwoners Sociaal Werk De Kear goed weten te vinden voor deze vragen.

Sociaal Werk De Kear draagt op deze wijze bij aan de ontwikkeling dat inwoners in de gemeente De Fryske Marren in toenemende mate terug (kunnen) vallen op familie, vrienden en kennissen voor hulp en ondersteuning. Een effectieve aanpak hiervoor is Sociale Netwerk Versterking en die wordt, zowel op collectief als individueel niveau, ingezet als methode om de zelfredzaamheid van inwoners te vergroten. De sociaal werker brengt de eigen mogelijkheden van de inwoner in kaart en maakt ze bespreekbaar. De vragen die centraal staan bij het inzetten van de sociale omgeving en het versterken van zelfredzaamheid en het sociale netwerk zijn: Wat kunt u zelf doen? Welke mensen in uw omgeving kunnen betrokken worden bij de oplossing? Is inzet van een vrijwilliger mogelijk? Wat kan de sociaal werker aanvullend aan advies of begeleiding bieden?

Sociaal Werk De Kear werkt in Sint Nyk samen met het lokale hulpinitiatief Wolweze Sint Nyk aan de sociale netwerk versterking. De sociale samenhang bleek er minimaal. Met de input van de postkaartenactie ontstonden er nieuwe inwonersinitiatieven en inwoners boden aan om elkaar te helpen.

Er is sprake van een toenemende behoefte aan sociale netwerk versterking. Sociaal Werk De Kear ontwikkelt een nieuwe methode ‘sociale netwerken versterken in de buurt’ waarin actief inwoners met een vraag gekoppeld worden aan iemand in de buurt die wel wil helpen. Op die manier wordt de buurt van binnenuit versterkt en ontstaan duurzame contacten in het versterken van het netwerk.  Deze aanpak zal in 2022 worden geëvalueerd.

In de gemeente De Fryske Marren kan ongeveer 70% van de inwoners terugvallen op de familie voor zorg en hulp en 55% op vrienden en kennissen. Dit is een kleine afname ten opzichte van 2020. Er is wel een kleine stijging van het percentage dat kan terugvallen op mensen in de buurt. En dit is  terug te zien in het percentage inwoners dat burenhulp geeft. 64% heeft het afgelopen jaar hulp aan de buren gegeven. 

Bewustwording gezondheidsbeleving

Jongerenwerkers en buurtwerkers sport en cultuur zijn actief op de vindplekken, zoals school, op straat, de keet.  Door in en rond school aanwezig te zijn, komen jongerenwerkers makkelijk in contact met jongeren. Er wordt veel geïnvesteerd in het opbouwen van contact met de jongeren, door aan te sluiten bij de interesse die zij hebben (gamen, voetballen, muziek maken etc.).

De afgelopen jaren hebben de gemeente de Fryske Marren, GGD Fryslân en de JOGG-Regisseurs van Sociaal Werk De Kear zich ingezet voor een gezonde leefomgeving. De buurtwerkers sport hebben in het kader van verenigingsondersteuning en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) actief geïnvesteerd in het contact met alle sportverenigingen. Het betreft een bewustwording gericht op de gezonde (sport)kantine en de aansluiting van verenigingen bij JOGG Team:Fit.[1]  

JOGG zet zich hiermee in voor een gezondere sportomgeving, onder andere door het voedingsaanbod in sportkantines en horeca van -accommodaties gezonder te maken. Daarnaast is er aandacht voor een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik.

Omdat er de afgelopen tijd zo veel mooie resultaten (bekijk hier de factsheet) zijn behaald op het gebied van gezondheid is een JOGG-Regisseur in de gemeente De Fryske Marren niet meer nodig. De gemeente De Fryske Marren neemt de belangrijkste pijlers van JOGG mee in het gezondheidsbeleid en blijft met GGD-Fryslân samenwerken op deze onderwerpen.

Team:Fit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sportomgeving (https://teamfit.nl/over-team-fit)

Resultaten van JOGG in De Fryske Marren:

  • 13 scholen zijn Gezonde school; scholen hebben EU Schoolfruit gekregen en zijn aan de slag gegaan met Groene Schoolpleinen en lopen De Daily Mile. Ook hebben veel scholen meegedaan aan Kindermenu 2.0 en alle schoolpleinen zijn rookvrij.
  • Er zijn 4 watertappunten geopend op 4 verschillende schoolpleinen. Scholen hebben water drinken opgenomen in hun beleid.
  • Bij activiteiten zoals de Koningsspelen, Buitenspeeldag en de Zomertour van De Kear is een gezond karakter uitgedragen door aanbieden van water en fruit.
  • In de Week van de Gezonde Jeugd is er 3 keer een week georganiseerd met verschillende activiteiten, bijeenkomsten en informatie over gezonde leefstijl en bewegen.
  • Gezonde Sportkantine Aanpak DFM; er zijn 84 sportverenigingen benaderd over hoe gezond hun kantine is. In samenwerking met Team:Fit kan er een gratis kantinescan worden gedaan. Er zijn inmiddels 4 gezonde sportkantines en 3 sportverenigingen hebben zich aangemeld voor een gratis kantinescan.
  • Partner van JOGG zijn in beeld
  • Voor scholen ins een Gezonde Scan ontwikkeld waarmee zijn hun onderwijsinstelling een gezondere omgeving kunnen laten worden.
  • De JOGGaanpak wordt meegenomen in het lokale Sportakkoord en het gezondheidsbeleid

Vroeg signalering van laaggeletterdheid

Het percentage laaggeletterden in De Fryske Marren ligt met 10% onder het landelijk (12%) en Fries gemiddelde (13%).Van de laaggeletterden in de gemeente De Fryske Marren is 40% 50 jaar of ouder. Laaggeletterden blijken oververtegenwoordigd onder mensen die niet aan vrijwilligerswerk doen, het gevoel hebben weinig invloed te kunnen uitoefenen op de politiek, weinig vertrouwen in de medemens hebben en zeggen over een minder goede gezondheid te beschikken.

Sociaal Werk De Kear ondersteunt laaggeletterden en betrekt hen bij inwonersinitiatieven. Daarnaast is Sociaal Werk De Kear, om laaggeletterdheid te bestrijden, aangesloten bij Taalnetwerk DFM. Het taalnetwerk zet zich actief in om mensen die laaggeletterd zijn te vinden en toe te leiden naar ondersteuning. De bibliotheek en Sociaal Werk De Kear hebben een verantwoordelijke rol in het vinden van voldoende vrijwilligers. Sociaal Werk De Kear werkt samen met het Digi-Taalhuis van de bibliotheken en de onderwijsinstanties.

Met de campagne laaggeletterdheid werd er ingezet op het voorlichten over het signaleren van laaggeletterdheid, het aanbieden van online trainingen om laaggeletterdheid te signaleren en bespreekbaar te maken, het actief aanbieden van de doorverwijsroute naar het Digi-taalhuis, het onder de aandacht brengen van ‘gezondheid is ook taal’ en de inzet van een ervaringsdeskundige.

In de bibliotheken in Joure, Balk en Lemmer is Regelhulp actief, om mensen met vragen over formulieren e.d. te ondersteunen.  Hiermee is de verbinding met het Taalhuis en de ontmoetfunctie van de bibliotheek gelegd.

Bron: https://geletterdheidinzicht.nl/

Collectieve activiteiten kinderen en jongeren

In 2021 hebben 114 collectieve activiteiten plaatsgevonden die gericht zijn op jongeren. In totaal ging het om 240 bijeenkomsten. De inzet is vooral gericht op de doelen “bevorderen participatie ‘en ‘bevorderen zelfredzaamheid. Deze zijn specifiek op kinderen en jongeren gericht, er zijn ook activiteiten die voor alle leeftijden zijn. Hieronder gaan we op specifieke onderdelen hiervan verder in.

Collectieve activiteiten gericht op jongeren, De Kear, 2021

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Rijlabels 4 - 12 jaar 12 - 18 jaar 18 - 27 jaar
Bevorderen Zelfredzaamheid 34 98 120
Bevorderen Participatie 24 138 147
Bevorderen Mantelzorg 3 14 15
Versterken Inwonersinitiatieven 9 69 77
Versterken Verenigingen 14 49 58
Versterken Vrijwilligersorganisaties   29 54

Figuur 3

Outreachend jongerenwerk

De buurtwerker-jongerenwerker werkt vindplaatsgericht ten aanzien van jongeren: hij of zij is vooral op pad zonder directe afspraken en zoekt de plaatsen op waar kinderen, jongeren en hun ouders zijn. Dit is bijvoorbeeld op scholen en sportclubs, maar ook op sociale media of op plekken waar sprake is van overlast. Outreachend werken zorgt ervoor dat jongerenwerkers makkelijker te benaderen zijn en dat het contact laagdrempelig is. Jongeren geven aan behoefte te hebben aan activiteiten. Sociaal Werk De Kear onderzoekt met de jeugd aan welke activiteiten behoefte is en welke locatie daarvoor het meest geschikt is. Het is niet gezegd dat de huidige locaties het meest geschikt zijn.

Vanuit het project Impacter onderzoekt Sociaal Werk De Kear samen met jongeren van 14 - 27 jaar waar hun passies en talenten liggen en welke organisatie perfect bij hen aansluit, een plek waar ze kunnen groeien. Sociaal Werk De Kear heeft hiervoor 2 jongerencoaches aangenomen die zich hier specifiek op richten. De ervaring leert dat door hen rechtstreeks te verbinden met de jongerenwerkers er meer jongeren betrokken kunnen worden.

Sociaal Werk De Kear neemt deel aan het structureel overleg Jongeren Op Straat (JOS). JOS gaat in op de jongeren die daadwerkelijk overlast veroorzaken. JOS is een aanpak waarin wordt gekozen voor een integrale benadering van overlastproblematiek die wordt veroorzaakt door (groepen) jongeren. De kerndeelnemers in de aanpak zijn de gemeente, politie, sociaal wijkteam en de jongerenwerkers. De aanpak is erop gericht dat buurtbewoners die hinder ondervinden van groepen jongeren dit samen proberen op te lossen met ondersteuning van de buurtwerker en externe partners. Sociaal Werk De Kear heeft meegewerkt in de totstandkoming van het jeugdketenbeleid door mee te denken en mee te helpen in het contact leggen en input vragen aan jongeren. De samenwerking met politie rondom de jeugdketen is versterkt.

Veel jongeren hebben dromen met een doel ver weg. De stap is dan vaak te groot en te ingewikkeld om het concreet te maken. Doordat ik ze stimuleer zelf in actie te komen, gaan ze ook zelf stappen zetten.

Jongerenwerk op school

Jongerenwerkers en buurtwerkers sport en cultuur zijn actief op het voortgezet onderwijs. Door in en rond school aanwezig te zijn, komen jongerenwerkers makkelijk in contact met jongeren. Ze dragen bij aan een positief schoolklimaat en ondersteunen jongeren bij vragen, problemen en persoonlijke ontwikkeling (talent ontwikkeling). Om een relatie met de jongeren op te kunnen bouwen wordt aangesloten bij de interesse die zij hebben (gamen, voetballen, muziek maken etc.). Dit noemen we de JongerenPlek. Vanuit een goede relatie zullen meer jongeren zich melden bij het JongerenLab (talent inzetten en eigen ideeën realiseren) en de JongerenStip (informatie en advies over onderwerpen waar jongeren mee worstelen). Sport en bewegen wordt als middel ingezet om in contact te komen en een relatie op te bouwen met jongeren.

Ook neemt Sociaal Werk De Kear deel aan het zorgoverleg en wil het sociaal werk in samenwerking met andere partijen vroegtijdig schoolverlating voorkomen.

Weerbaarheid van kinderen en jongeren vergroten

Er zijn collectieve activiteiten georganiseerd die zijn gericht op het vergroten van weerbaarheid van kinderen en jongeren. De buurtwerkers sport bieden in samenwerking met de jeugdigen op basis van de geïnventariseerde vraag en behoefte, weerbaarheidstrainingen en/of groepstrainingen aan. In het afgelopen jaar hebben de buurtwerkers sport trainingen ‘Rots en Water’ gegeven aan jongeren in Balk, Sloten, Joure, Rotsterhaule, Oudega, Oudehaske en Sint Johannesga. Rots en Water richt zich op de ontwikkeling van sociale competenties, weerbaarheid en het voorkomen en aanpakken van pesten. Spelenderwijs en via fysieke oefening leren de jeugdigen sociale, communicatie- en confrontatie- vaardigheden aan en voelen zich sterker weerbaarder.

Samenwerken in de huisartsenpraktijk

Om de ambitie om minder inwoners beperkingen te laten ervaren te realiseren, is samenwerking met huisartsen belangrijk. Onderzoek toont dat veel mensen de huisarts bezoeken met psychosociale problematiek, soms in combinatie met een medische klacht of chronische ziekte. Denk aan diabetes, overgewicht, verslavingsproblematiek, eenzaamheid, verlies en rouw. Vanaf de start heeft Sociaal Werk De Kear een intensieve samenwerking met het Zorgplein Lemmer. Er wordt deelgenomen aan het project t.a.v. Positieve Gezondheid, wat door de huisarts is gestart. Dit heeft geresulteerd in een doorontwikkeling van de infobalie (de opzet was er al) waar vrijwilligers inwoners en patiënten van de huisartsen verwijzen naar de juiste loketten bij sociale vraagstukken.

De pilot ‘Welzijn op Recept’ is in 2021 voorbereid. Volgend jaar wordt de samenwerking met Sociaal Werk De Kear gestart met vier HAP uit Lemmer en één HAP in Echternerbrug. Welzijn op Recept koppelt huisartsen en welzijnsorganisaties direct aan elkaar. In Lemmer is er sinds een aantal jaren vanuit de huisarts, het Zorgplein en welzijn al ingezet op deze verbinding.

Een deel van de mensen die regelmatig de huisarts bezoekt heeft psychosociale problemen, zoals sombere gevoelens, angst, weinig zelfvertrouwen en piekeren. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld verlieservaringen (van een naaste, werk of gezondheid), relatieproblemen of een zieke partner. Mensen die met psychosociale problemen bij de huisarts komen hebben niet altijd medische of psychologische hulp nodig. Voor deze groep inwoners is: ‘Welzijn op Recept’ ontwikkeld. Welzijn op Recept is onder meer een aanpak voor eenzaamheid en sociaal isolement. Uit de Burgerpeiling (2021) komt naar voren dat inwoners van Lemmer zich gemiddeld vaker eenzaam voelen dan in andere regio’s in De Fryske Marren. Onderzoek toont aan dat deelname aan welzijnsactiviteiten een positief effect heeft op de ervaren lichamelijk en psychische gezondheid.

Met de Welzijn op Recept methodiek verwijst de huisarts patiënten met een vraag buiten zijn medische taak door naar een welzijnscoach (dit is de professional die verbonden is aan Welzijn op Recept). Die is aanwezig in de praktijk en gaat met de patiënt in gesprek. De welzijnscoach kijkt samen met de inwoner welke welzijnsinterventies het beste bij hem of haar past om zijn of haar gezondheid in de volle breedte te verbeteren. Ervaring leert dat toegang via de huisarts werkt. En dat de huisarts zelf meer zicht krijgt op mogelijkheden voor patiënten vanuit welzijnswerk.

Netwerkpartners Bevorderen Zelfredzaamheid

Sociaal Werk De Kear werkt op verschillende manieren samen met partners in het veld. Samen met deze formele en informele partners in de gemeente levert Sociaal Werk De Kear een belangrijke bijdrage aan het versterken van de zelfredzaamheid van de kwetsbare inwoners van de gemeente De Fryske Marren.

Rollen Bevorderen zelfredzaamheid

Sociaal Werk De Kear zet zich in voor het welzijn van de inwoners van de gemeente. Ze ondersteunen inwoners om hun mogelijkheden te zien en te ontwikkelen. De sociaal werker vervult daarin vier verschillende rollen, namelijk die van doorverwijzer, organisator, verbinder en aanjager. Hieronder geven we een beeld van activiteiten die zijn gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid. In de volgende hoofdstukken gaan we op dezelfde wijze op de inzet van de sociaal werkers in, maar dan gericht op de doelstelling van het betreffende hoofdstuk.

Indicatoren Bevorderen zelfredzaamheid

In de opdrachtbeschrijving zijn voor de doelstelling Bevorderen zelfredzaamheid een aantal indicatoren gedefinieerd. Deze indicatoren zijn hieronder in een tabel samengebracht.

Sociaal Werk De Kear levert, samen met de partners in de gemeente, een belangrijke bijdrage aan het versterken van de zelfredzaamheid van de kwetsbare inwoners van de gemeente De Fryske Marren. De bijdrage is in dit hoofdstuk beschreven.

Indicatoren

Bron

2019

2020

2021

2022

Percentage zelfstandig wonende personen van 75 jaar en ouder

GGD

9%

9%

?

?

Percentage inwoners dat zelfstandig woont met beperking of met chronische, psychische of psychosociale problemen

GGD (2012) % personen met 2 of meer chronische aandoeningen

19%

<%>

<%>

?

Percentage inwoners dat nauwelijks tot geen beperkingen ervaart met lichamelijke gezondheid, fysiek functioneren

(bewegen), geestelijke gezondheid, taal/cultuur, financieel, gevoel van niet thuishoren

BP

Thema

Nauwelijks tot geen beperkingen

Lichamelijke gezondheid

72%

72%

72%

70%

Fysiek functioneren

72%

72%

73%

71%

Geestelijke gezondheid

81%

86%

81%

81%

Taal/cultuur

94%

94%

95%

92%

Financieel

74%

76%

80%

78%

Gevoel van niet thuishoren

83%

84%

84%

82%

Percentage inwoners met mogelijkheid om voor zorg en hulp terug te vallen op een netwerk

BP

Thema

Ja zeker

Familie

67%

73%

70%

Vrienden en kennissen

48%

57%

55%

Mensen in de buurt

30%

30%

33%

Percentage inwoners dat gebruik maakt van individuele voorzieningen

GMSD[1]

17%

20,4%*

 

16,7%*

Percentage jongeren met jeugdhulp

GMSD[2]

8,4%

7,4%*

8.0%

8,1% *

*1e halfjaar cijfers


[1] https://www.waarstaatjegemeente.nl/jive/report?id=gmsd&input_geo=gemeente344_1940

[2] https://www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/dashboard/gemeentelijke-monitor-sociaal-domein

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report