Spring naar inhoud

Bevorderen participatie

Bevorderen participatie

De invloed van corona op participatie

De coronacrisis heeft een grote invloed op de mate van en de mogelijkheden tot maatschappelijke participatie. Ook in 2021 hebben de verschillende maatregelen er gedurende het jaar nog in meer of mindere mate voor gezorgd dat men beperkt werd in het dagelijks leven.

Voor corona ontmoette 35% van de inwoners van Friesland nog wekelijks vrienden. Tijdens de coronacrisis was dit nog slechts 15%. Met name jongeren ervaren grote veranderingen in hun sociale leven door de coronamaatregelen.[1] De Burgerpeiling in De Fryske Marren (2022) laat zien dat veel meer mensen dan voorheen aangeven meer contact te willen met andere mensen.  Tijdens de coronaperiode was er een stijgende lijn te zien in het aantal mensen dat aangeeft geen betekenisvolle contacten te hebben buiten werk, school en gezin.  We zien daarbovenop dat de deelname aan het verenigingsleven over de hele linie afneemt.


[1] Fries Sociaal Planbureau (2020), Ongelijk verdeeld De gevolgen van de coronacrisis voor de inwoners van Fryslân

Vanuit de gemeentelijke doelstelling dat iedereen in De Fryske Marren naar vermogen mee kan doen, ondersteunt Sociaal Werk De Kear (groepen) inwoners en motiveert hen tot zinvolle dagbesteding en het hebben van betekenisvolle sociale contacten.

Tabel 1 percentage inwoners zonder betekenisvolle contacten.

2019

2020

2021

2022

Percentage inwoners dat geen betekenisvolle contacten heeft buiten werk, school en gezin

19%

21%

29%

31%

Bron: Burgerpeiling

Tabel 2 percentage inwoners dat deelneemt aan verenigingsleven 

Deelname aan het verenigingsleven

2019    2020

2021

2022

Sport

Religieus of maatschappelijk

Cultureel

Overig

Geen deelname aan verenigingsleven

 44%     42%

 20%     22%

 15%     18%

 22%     24%

 32%     29%

43%

18%

13%

17%

35%

40%

18%

10%

16%

38%

Bron: Burgerpeiling

Door middel van verschillende activiteiten is vorig jaar inzet gepleegd om de maatschappelijke participatie onder inwoners in De Fryske Marren te verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn de zomer- en wintergames. Tijdens de coronapandemie kregen jongeren vooral te horen wat niet mag én kan. Buurtwerkers sport hebben subsidie aangevraagd bij ‘zomer- en wintergames’ en lokale sport aanbieders gevraagd om activiteiten te organiseren. ‘Doortrappen’ is een provinciaal project dat erop gericht is om zoveel mogelijk oudere fietsers veilig te laten doorfietsen. Sociaal Werk De Kear ondersteunt deze fietsclubjes in de Fryske Marren en ondersteunt ook bij voorlichting omtrent veilig fietsen. In samenwerking met partners en vrijwilliger van het sociaalwerk zijn er op dit moment vijf wandelgroepen in de gemeente ontstaan. Inwoners worden gestimuleerd  om elkaar te ontmoeten, terwijl ze genieten van een fijne wandeling. “Dit zorgt voor nieuwe vriendschappen, een betere gezondheid en een glimlach op het gezicht.'' Sociaal Werk De Kear ondersteunt eveneens inwonersinitiatieven, zoals de ontwikkeling van het SportXperience programma in Bakhuizen. SportXperience  is een beweegprogramma waarbij er wekelijks sport en spel wordt aangeboden aan alle basisschooljeugd uit de regio.

Individuele ondersteuning kwetsbare groepen

Onderstaande grafiek geeft het aantal ondersteuningstrajecten aan kwetsbare groepen weer, onderverdeeld naar hoofddomeinen. Het betreft inwoners die of als sleutelfiguur dienen, of waar een aantal gesprekken mee gevoerd worden voordat iemand verbonden kan worden aan een kwetsbare groep inwoners. Het laat zien dat maatschappelijke participatie tot de top 5 van hoofddomeinen[1] behoort. Er zijn 75 individuele trajecten behandeld. In ruim 15% van de trajecten is er gericht op maatschappelijke participatie[2]  inzet gepleegd.


[1] ‘Hoofddomein’ betekent dat er gericht op deze domeinen inzet is gepleegd door de sociaal werkers. 

[2] “Zelfredzaamheid met betrekking tot maatschappelijke participatie gaat over de mate waarin de persoon deel neemt aan maatschappelijke, gestructureerde activiteiten en organisaties. Het betreft zowel de deelname van de persoon als de aanwezigheid van bevorderende of belemmerende externe factoren (bijvoorbeeld transport, tijd, kinderopvang e.d.). Deelname aan elke vorm van georganiseerde activiteit zoals een sportclub, een vereniging, (school-)comité, religieuze organisaties, en steun- of adviesgroepen wordt als maatschappelijke participatie beschouwd. (…)”

Top 5 hoofddomeinen ZRM (individuele ondersteuning kwetsbare groepen). Sociaal Werk De Kear, 2021

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Figuur 4

Alle medewerkers geven in hun dagelijkse contacten met inwoners gevraagd en ongevraagd informatie en advies. In het afgelopen jaar hebben de medewerkers van Sociaal Werk De Kear 2200 keer inwoners kort van informatie en advies voorzien op verschillende gebieden. Van de 2200 vragen waren er 83 gericht op maatschappelijke participatie.

Top 5 Hoofddomeinen Zelfredzaamheidsmatrix Info & Advies, Sociaal Werk De Kear, 2021

Percentage informatie en adviesvragen per domein

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

figuur 5

Collectieve activiteiten

Afgelopen jaar hebben 134 activiteiten plaatsgevonden die gericht zijn op het bevorderen van participatie. Het betreft hier in totaal 365 bijeenkomsten en meer dan 2500 deelnames. De grafiek laat zien dat de meeste inzet was op de doelstellingen ‘inwoners hebben betekenisvolle sociale contacten’ en ‘inwoners zetten zich in voor de samenleving en elkaar’.

Collectieve activiteiten gericht op het bevorden van participatie per doelstelling, Sociaal Werk De Kear, 2021

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Figuur 6

Vrijwilligers: onmisbaar in een inclusieve samenleving

In het afgelopen jaar zijn vrijwilligersorganisaties ondersteund, begeleid en/of gefaciliteerd. Er zijn met name veel activiteiten die zich richten op de doelstelling ‘inwoners zetten zich in voor de samenleving en voor elkaar’. Ook activiteiten op de doelen ‘inwoners ervaren geen beperkingen in de mate waarin ze kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer’ en ‘inwoners hebben betekenisvolle contacten’ komen vaak voor.

Collectieve activiteiten gericht op het versterken van vrijwilligersorganisaties per doelstelling, Sociaal Werk De Kear, 2021

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Figuur 7

Het afgelopen jaar zijn er kleine verschuivingen te zien in de inzet voor anderen en maatschappelijke doelen.[1] De Burgerpeiling (2022) laat zien dat het aantal mensen dat aan vrijwilligerswerk doet dit jaar niet verder is gedaald. Bijna 40% van de deelnemers aan de peiling is bereid vrijwilligerswerk te (blijven) doen. 27% wil geen vrijwilligerswerk (blijven) doen. Dit laatste percentage loopt de laatste jaren iets op.  Ook zien we dat het aantal mensen dat zorg gaf aan een hulpbehoevende naaste, nadat dit afgelopen jaar was gestegen, weer 4% is gedaald. Ook het percentage inwoners dat aangeeft aandacht te hebben voor buren in een zorgwekkende situatie is met 3% gedaald.


VIP! De Fryske Marren ondersteunt vrijwilligers en vrijwilligersverbanden in De Fryske Marren. VIP! De Fryske Marren is er voor mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger en voor organisaties die vrijwilligers zoeken. Het VIP! bemiddelt tussen vraag en aanbod. Ze adviseren, informeren en ondersteunen vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers werken. Zo worden er trainingen aangeboden en bijeenkomsten georganiseerd vanuit het VIP!. Daarnaast promoten ze ook het doen van vrijwilligerswerk.

De coördinator van het VIP! ziet toe op goede en toegankelijke dienstverlening. Vrijwilligers voeren de basistaken uit en medewerkers van Sociaal Werk De Kear voeren in samenwerking met ketenpartners in hun gebiedsteam de lokale begeleiding van (getrainde) vrijwilligers uit.

UP! wil mensen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. UP! Maakt zingevingsprogramma’s rondom ouder worden. Sociaal Werk De Kear zet deze UP! gesprekken verder uit en sluit met vrijwillige gespreksleiders aan bij ontmoetingsmomenten en zet groepsgesprekken met ouderen in gang. Sociaal Werk De Kear ondersteunt de vrijwillige gespreksleiders.

Sociaal Werk De Kear brengt ook de inwoner met een hulpvraag en de inzet van een vrijwilliger samen. Hiermee wordt de stap voor vrijwilligers naar deelname aan activiteiten in de eigen omgeving kleiner. Sociaal Werk De Kear werft, begeleidt en traint de vrijwilligers.

Sociaal Werk De Kear werkt samen met meerdere vrijwilligersorganisaties en het sociaal wijkteam in het zogenaamde Jungleoverleg en pakt daarin gezamenlijk vraagstukken op, zoals het ontwikkelen van een aanpak gericht op het ondersteunen van inwoners met schulden (stille) armoede. Het overleg is afgerond in 2021.Met de partners wordt gekeken hoe dit overleg in de toekomst verder vorm gegeven kan worden.

Sociaal Werk De Kear heeft de aanpak voor eenzame inwoners (jong en oud) gecontinueerd en doorontwikkeld om meer inwoners meer zelfredzaam te maken en minder eenzaam. De aanpak tegen eenzaamheid richt zich op een bredere doelgroep waarbij ook ingezet wordt op thema’s als netwerkversterking en inclusieve samenleving. Een mooi voorbeeld is ‘Heel De Fryske Marren breit’.


[1] Enneüs. Burgerpeiling gemeente De Fryske Marren (2-meting), maart 2022

Maatschappelijke activering

Samen actief is een project waarin mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt letterlijk in beweging worden gebracht. Het is een beweeg- en coaching programma waarin een gezonde leefstijl en persoonlijke ontwikkeling gecombineerd worden. Het programma is bedoeld voor mensen die een inkomen hebben op uitkeringsniveau, niet in de gelegenheid zijn om actief te bewegen, graag meer sociale contacten willen opbouwen of activiteiten buitenshuis zoeken met als doel het versterken van zelfredzaamheid, participatie en sociale contacten.

“Eerste bijeenkomst had ik mij verslapen en was niet ‘echt’ aanwezig, maar bij de 2e bijeenkomst was ik als
eerste aanwezig. Ik vind dit zo heerlijk. Eindelijk heb ik weer een doel om mijn bed voor uit te komen en ik vind het erg gezellig!”.

“De fysiotherapeut zei dat ik beter 1x per week bij jullie kan sporten en de andere keer moet gaan zwemmen.
Maar daar kan ik me niet toe zetten, ik doe liever 2 keer mee bij jullie. Ik vind het gewoon zo gezellig!”.

In samenwerking met de gemeente en Vluchtelingenwerk is er voor nieuwkomers in de gemeente De Fryske Marren een welkomstprogramma opgesteld. Het is een 8-wekelijks gevarieerd programma gericht op activering, kennismaking met de gemeente en o.a. oriëntatie op de arbeidsmarkt.

Sociaal Werk De Kear organiseert een intake met de buurtwerker die in het gebied werkt waar de nieuwkomer komt wonen  en een walk & talk voor nieuwkomers. Een wandeling langs de locaties in de gemeente die handig zijn om te weten als je nieuw in de gemeente komt wonen. Tijdens de wandeling vindt er een gesprek plaats en worden verhalen en tips uitgewisseld en kan er een ‘rolmodel’ (een eerdere nieuwkomer) uitgenodigd worden voor zijn/haar ervaringsverhalen.

Betekenisvolle contacten

De medewerkers van Sociaal Werk De Kear hebben kennis van de algemeen toegankelijke voorzieningen en inwonersinitiatieven in dorpen en kernen binnen de gemeente. Een vrijwilliger die een inwoner begeleidt naar sociale activiteiten kan net dat steuntje in de rug zijn om contacten in het dorp op te bouwen en zich minder eenzaam te voelen.

Het afgelopen jaar hebben 25 collectieve activiteiten plaatsgevonden die gericht zijn op het bevorderen van zelfredzaamheid. In totaal betrof dit ruim 300 bijeenkomsten en meer dan 2000 deelnames. De grafiek laat zien dat de inzet hierbij in de meeste gevallen gericht was op de doelstellingen ‘inwoners hebben betekenisvolle sociale contacten’ en ‘inwoners zetten zich in voor de samenleving en elkaar’.

Collectieve activiteiten gericht op het versterken van zelfredzaamheid per doelstelling, Sociaal Werk De Kear, 2021

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Doelstelling Aantal
Inwoners worden niet beperkt door geven van mantelzorg 13
Inwoners wonen langer zelfstandig 43
Inwoners hebben een zinvolle daginvulling 98
Inwoners ervaren geen beperking in mate waarin ze kunnen deelnemen aan maatschappelijk verkeer 101
Inwoners leven in harmonie met elkaar samen 113
Inwoners hebben betekenisvolle sociale contacten 152
Inwoners zetten zich in voor de samenleving en elkaar 156

Figuur 8

Armoede en sociale uitsluiting

In de gemeente De Fryske Marren ervaart een deel van de bevolking (22%) beperkingen op het terrein van financiën, dit is een toename van 2% ten opzichte van vorig jaar (Burgerpeiling 2022). In veel contacten met inwoners die hulp vragen ziet Sociaal Werk De Kear dat armoede en sociale uitsluiting een grote rol spelen in hun leven. Het afgelopen jaar is er 173 keer informatie en advies gegeven over financiën, dit is minder vaak dan in 2020.

Het sociaal wijkteam pakt de individuele ondersteuning op dit gebied op. Aansluitend op de gemeentelijke Kadernota Foarút, van armoede naar integraal kansenbeleid in De Fryske Marren, richt Sociaal Werk De Kear zich vooral preventief op collectieve voorzieningen. Het valt echter wel op dat veel vragen van een individueel karakter door de sociale wijkteams naar Sociaal Werk De Kear worden doorgestuurd.

Met voorlichting en advies wordt op mogelijkheden van fondsen en ondersteunende instanties gewezen. Regelhulp biedt hulp bij sociaaljuridische of financiële vragen en bij het begrijpen en invullen van formulieren. Vrijwillige medewerkers adviseren over regelingen en voorzieningen met betrekking tot sociale zekerheid. Zo proberen ze inwoners te ondersteunen om het volgende keer, waar mogelijk, zelf te kunnen. Tijdens de lockdown kon er door Regelhulp alleen ondersteuning worden geboden op afspraak. Vragen waar regelhulp geen ondersteuning in biedt zoals vragen over belasting, bewindvoering werden doorverwezen naar het sociaal wijkteam.

Gezonde Wijk Aanpak

Sociaal werk De Kear richt zich op gezondheidsbevordering in wijken met gezondheidsachterstanden (lage SES) (bv activiteiten rondom bewegen, voeding en ontmoeten). Gezondheidsinterventies die goed aansluiten bij de belevingswereld van mensen met een lage SES. Van mensen met een lage SES weten we dat zij vaker te maken hebben met weinig geld, schulden en/of armoede. Geldzorgen, stress en gezondheid hangen met elkaar samen. Leven met weinig geld veroorzaakt, door de veelheid van problemen en zorgen, chronische stress. Chronische stress heeft een negatieve invloed op iemands gezondheid. Daarnaast ontbreekt het mensen aan ‘mentale bandbreedte’ om eigen regie te nemen om met een gezonde leefstijl aan de slag te gaan.

Dit vraagt om een gerichte aanpak (de Gezonde Wijk Aanpak). In de aanpak ligt de nadruk op een brede benadering van Gezondheid: Positieve Gezondheid. Het gaat over meer dan niet ziek zijn. Een brede blik op gezondheid waarbij het nemen van de eigen regie door inwoners een centrale rol speelt. Belangrijk én uitgangpunt is dat er intensief wordt samengewerkt met inwoners. Deze lokale aanpak (individueel en collectief) baseert zich op de 6 pijlers van Positieve Gezondheid.

De inzet van buurtwerkers sport en cultuur

Sociaal Werk De Kear zet buurtwerkers sport en cultuur in om inwoners te verbinden aan sportverenigingen en culturele organisaties en - activiteiten. Het gaat hierbij allang niet meer alleen om sport en cultuur. Maar ook om bijvoorbeeld bewegen, met elkaar werken aan je gezondheid, actief zijn en samen een kopje koffie drinken. De buurtwerkers sport en cultuur van Sociaal Werk De Kear stimuleren inwoners van de gemeente De Fryske Marren om te bewegen en gezond te leven of deel te nemen aan culturele activiteiten. Dit gebeurt onder meer door samen met inwoners, clubs en verenigingen sport- en beweegactiviteiten te organiseren voor iedereen van 0 tot 100 jaar. De buurtwerkers sport en cultuur werken voor diverse doelgroepen, hun rol verschilt van doorverwijzer, organisator, verbinder of aanjager.

Onderzoeken wijzen uit dat buurtsportcoaches die zich hiermee bezighouden relevant zijn voor de eerstelijnszorg. De inzet van buurtwerkers sport als schakel en verbinder in de wijk tussen sport- en beweegaanbod en eerstelijns zorg is een belangrijke succesfactor in de doorstroom van mensen met een gezondheidsrisico van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod. [1]


[1] Kenniscentrum Sport. Wat werkt? Doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod verbeteren. 2016

Netwerkpartners bevorderen Participatie

Sociaal Werk De Kear werkt op verschillende manieren samen met partners in het veld. Samen met formele en informele partners in de gemeente levert Sociaal Werk De Kear een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van participatie van de kwetsbare inwoners van de gemeente De Fryske Marren.

Visuele weergave

Rollen: bevorderen participatie

Sociaal Werk De Kear zet zich in voor het welzijn van de inwoners van de gemeente. Ze ondersteunen inwoners om hun mogelijkheden te zien en te ontwikkelen. De sociaal werker vervult daarin vier verschillende rollen, namelijk die van doorverwijzer, organisator, verbinder en aanjager. Hieronder geven we, op dezelfde manier als in het vorige hoofdstuk een beeld van activiteiten die zijn gericht op het bevorderen van participatie.   

Indicatoren bevorderen participatie

In de opdrachtbeschrijving zijn voor de doelstelling Bevorderen participatie een aantal indicatoren gedefinieerd. Deze indicatoren zijn hieronder in een tabel samengebracht. 

Sociaal Werk De Kear levert, samen met de partners in de gemeente, een belangrijke bijdrage aan het versterken van de zelfredzaamheid van de kwetsbare inwoners van de gemeente De Fryske Marren.

indicatoren

bron

 

2019

2020

2021

2022

Deelname aan het verenigingsleven

Burgerpeiling

Sport

44%

42%

43%

40%

Overig

22%

24%

17%

16%

Religieus of maatschappelijk

20%

22%

18%

18%

Inzet voor anderen en maatschappelijke doelen

Burgerpeiling

Vrijwilligerswerk (laatste 12 maanden)

55%

51%

47%

47%

Zorg aan hulpbehoevende naaste

51%

49%

52%

48%

Aandacht voor buren in een zorgwekkende situatie

37%

40%

40%

37%

Hulp aan buren

64%

63%

61%

64%

Vrijwilligerswerk nu en in de toekomst

Burgerpeiling

Actief, en zal dit (misschien) blijven

75%

78%

76%

73%

Actief, maar zal dit niet meer blijven

24%

23%

24%

27%

Percentage inwoners dat aangeeft een zinvolle dagbesteding te hebben

Burgerpeiling

 

93%

95%

90%

92%

Percentage personen met hoge emotionele/ sociale eenzaamheidsscore (soms tot vaak eenzaam)

Burgerpeiling

 

20%

19%

20%

19%

Percentage inwoners dat geen betekenisvolle contacten heeft buiten werk, school en gezin

Burgerpeiling

 

19%

21%

29%

31%

Versie:
v5.8.17

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report