Spring naar inhoud

Doorontwikkelen in 2024

Doorontwikkelen in 2024

We zijn er trots op dat we ook na 2023 het sociaal werk op Het Hogeland mogen uitvoeren en van toegevoegde waarde kunnen zijn voor inwoners en onze netwerkpartners. Met ingang van 2024 richten we ons op de vier strategische doelen die de gemeente voor de komende aanbestedingsperiode heeft opgesteld: meer preventie, meer veerkracht, meer maatwerk en meer innovatie. Deze vier strategische doelen beogen de transformatiedoelstelling binnen het Sociaal Domein van de gemeente Het Hogeland te realiseren, te weten: een maatwerkgericht, nuchter en solide sociaal domein.

“Voor de komende jaren zal de nadruk van ons werk meer komen te liggen op het versterken van leefgemeenschappen; naast individueel het versterken van zelfredzaamheid, collectief werken aan samenredzaamheid. Dorpen en wijken waar naar elkaar wordt omgezien! Hiervoor willen we als strategisch partner van de gemeente, samen op zoek naar een sterkere basis (van de exploitatie) voor Thuiskamers, Welzijn op Recept, Dorps Informatie Punten (DIP) en de publiekstoegang van de vijf Integrale Sociale Teams (IST). We zien hiervoor kansen in Nij Begun en de Regio(dorpen)deal op Het Hogeland.”Marcel van Leeuwen 

Meer veerkracht
Positieve Gezondheid is onze basis in het versterken van persoonlijke veerkracht van inwoners. Namelijk door hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden om problemen zelfstandig en duurzaam op te lossen. We sluiten aan bij de wensen van inwoners en dat wat zij belangrijk vinden. We doen beroep op hun veerkracht en versterken die. Op collectief gebied zetten we door middel van weerbaarheidstrainingen en lotgenotengroepen voor zowel de jeugd als volwassenen in op veerkracht. Ook hier passen we Positieve Gezondheid toe.

Meer preventie
Zeker als het gaat om de jeugd is ons doel om er vroeg bij te zijn. Daarom zoeken we de jongeren actief op in hun leefwerelden: thuis, op straat, op school, online en in alle jeugdsozen. We zetten in op preventie in de jeugdketen, door onze inzet in de vijf Integrale Sociale Teams, het Preventie Interventie Team (PIT) en samenwerking met Openbare Orde en Veiligheid en het onderwijs. Preventie op het gebied van financiën vormt een groot deel van ons werk. Het onderzoek ‘Uit de Duivelskring van Armoede’ (2020) laat zien dat een brede blik, vanuit meerdere leefgebieden, bijdraagt aan een effectieve aanpak van armoede. Onze ervaringsdeskundigen hebben een belangrijke rol in het bereiken en op een juiste manier bejegenen van de doelgroep.

Meer maatwerk
Gezamenlijk vormen onze sociaal werkers een integraal team en vullen ze, elk vanuit hun eigen aandachtsgebied, elkaar aan. Ze kijken en bewegen ook buiten de grenzen van hun aandachtsgebied om inwoners maatwerk te bieden. Voor het effectief op- en afschalen en de juiste afweging hierin is afstemming en samenwerking binnen de vijf Integrale Sociale Teams cruciaal. We passen daarvoor het instrument ‘de Gezonde Mix & Match’ toe. Zo zoeken we naar de beste oplossing voor de inwoner in de juiste mix van licht en zwaar, informeel en formeel en individueel en collectief.

Meer innovatie
Als onderdeel van Tintengroep, worden we ondersteund bij investeren in kennisdeling en doen van (praktijkgericht) onderzoek. Onze programma’s op het gebied van innovatie en kwaliteit zijn gericht op zo goed mogelijk voorbereid zijn op de toekomst en worden vertaald in strategische projecten. We maken hierbij gebruik van kennis vanuit wetenschap, beroepsonderwijs en praktijk. Vanuit de signalen die we zien op het gebied van recente ontwikkelingen en moderne thema’s zetten we, samen met relevante netwerkpartners, campagnes of collectieven op.

Fotografie door Peter Russchen 

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report