Spring naar inhoud

Organisatie

Organisatie

Mensenwerk Hogeland zet in op het versterken van de talenten en krachten van inwoners op Het Hogeland, zodat zij zelfstandig kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven. Samen met inwoners maken we ons sterk voor leefbare, vitale dorpen en een sterke sociale basis. Dit kunnen we niet realiseren zonder onze collega's, vrijwilligers en netwerkpartners.

5.1 Medewerkers 

Bij Mensenwerk Hogeland werken 31 mensen. Dit zijn vooral parttimers. De medewerkers waren in 2023 ingedeeld in twee gebiedsteams: Winsum­-Leens en Bedum­-Uithuizen. Beide teams bestaan uit buurtwerkers en buurtmaatschappelijk werkers aangevuld met een sociaalraadslied. Ter voorbereiding op de nieuwe opdracht voor 2024 en verder hebben we drie nieuwe medewerkers aangenomen. Daarnaast heeft onze coördinator informele zorg zijn focus verlegd naar de coördinatie en doorontwikkeling van het buurtwerk. Hij is daarmee ook toegevoegd tot het managementteam. 

Tabel 7: Onze medewerkers

Naam Functie
1.      Arya Molter Buurtmaatschappelijk werker
2.      Coralie Schanssema Aardbevingsdossier collectief
3.      Erin Vink Trajectbegeleider WLW
4.      Fransien Haagsma Schoolmaatschappelijk werk
5.      Hanna Postma Trajectbegeleider WLW
6.      Herman Visser Ervaringsdeskundige armoede en verslavingszorg
7.      Jan Bernard Oostwoud Coördinator informele zorg, per 2024 Projectleider buurtwerk
8.      Jan van der Molen Buurtmaatschappelijk werker
9.   Jant Santema Buurtmaatschappelijk werker
10.   Jay Keuning Jongerenwerker, straatwerk
11.   Jeroen Lukassen Managementondersteuner
12.   Joke Stoutjesdijk Mantelzorgconsulent
13.   Jolanda Mirck Budgetcoach en ervaringsdeskundige zorg
14.   Karin Spijk Coördinatie vrijwilligers buurtbemiddelaars/ Budgetmaatjes en Steunouders
15.   Kimberley van Oossanen Jongerenwerker, weerbaarheidstrainingen
16.   Lutske Rumpt Teamcoach Winsum/ Leens
17.   Maarten Vertin Stagiaire
18.   Marcel van Leeuwen Directeur
19.   Mathijs van der Molen School en buurtmaatschappelijk werker
20.   Myléne Piek School en buurtmaatschappelijk werker, aardbevingscoach
21.   Nicole Hoofs Jongerenwerker, jonge mantelzorgers
22.   Peter Russchen Managementondersteuner
23.   Sandra Middel Ervaringsdeskundige armoede
24.   Nikita Tingen Stagiaire
25.   Wouter Slangenberg Sociaal Raadsman
26.   Mirjam Korringa Stagiaire
27.   Chantal Schaap Jongerenwerk (nieuw)
28.   Sandra Schoonbeek Buurtwerker (nieuw)
29.   Annouk Rozema Buurtwerker (nieuw)

Onze nieuwe buurtwerkers

5.2 Trainingen en scholing

Medewerkers en vrijwilligers van Mensenwerk Hogeland worden regelmatig (bij)geschoold. Het merendeel van de trainingen wordt verzorgd door Tinten Trainingen en Advies (TTA), onderdeel van Tintengroep waar ook Mensenwerk Hogeland deel van uitmaakt. Onderstaand is een overzicht te vinden met trainingen die onze medewerkers in 2023 hebben afgerond. In de meeste gevallen wordt aan het einde van de training een evaluatieformulier ingevuld. De volgende cijfers laten de gemiddelde tevredenheid zien van alle deelnemers van de trainingssessies waar één of meer van onze medewerkers aan hebben deelgenomen. Dit maakt dat de tevredenheid van medewerkers van andere Tinten organisaties ook in dit gemiddelde mee is gerekend.  

Figuur 8: Gevolgde trainingen

Training Gemiddelde tevredenheid
Agressiehantering en sociale veiligheid 7,5
BHV Herhaling 8,6
Denken in driehoeken 8,5
Fotografie voor je smartphone 8
GGZ-Basis 9
Jeugdwet voor onafhankelijke cliëntondersteuners 9
Participatie(wet) en de impact van schulden 8
Persoonlijk leiderschap 7,7
Politiek- en organisatiesensitief werken 7,7
Positieve Gezondheid- e learning 7,6
Samenlevingsopbouw Basis 8,3
Wetgeving onafhankelijke cliëntondersteuning (externe training door de beroepsvereniging BCBW) n.b.
Gemiddelde tevredenheid over alle gevolgde trainingen 8,2

5.3 Ervaringsdeskundigen

Bij Mensenwerk Hogeland zijn drie ervaringsdeskundigen in dienst. Deze ervaringsdeskundigen nemen expertise op het gebied van armoede, verslaving en zorg met zich mee. Dit jaar hebben onze ervaringsdeskundigen een belangrijke rol gespeeld in de bereikbaarheidsdienst en sluiten zij aan bij het Sociaal Loket. Meer hierover is te lezen onder het kopje ‘werkwijze aanmeldingen’. 

5.4 Stagiaires

Binnen Mensenwerk Hogeland bieden we stagiaires graag een plek om te leren en ontwikkelen. Andersom biedt de frisse blik van stagiaires ons inspiratie en reflectie. 

Praktijkvoorbeeld: inzet stagiaires

Maarten heeft bij ons een stageplek bij het Jongerenwerk. Deze stage maakt onderdeel uit van de opleiding Sociaal Werk die Maarten volgt aan de Noorderpoort. Dit is een brede opleiding waarna je op het gebied van welzijnswerk met verschillende doelgroepen aan de slag kunt. Een stageplek vinden bleek nog best lastig te zijn. Gelukkig was er bij het jongerenwerk van Mensenwerk Hogeland een mooie plek beschikbaar.

Maarten over zijn stage
Bij Mensenwerk Hogeland heeft Maarten kennis gemaakt met het jongerenwerk. Het contact met jongeren vindt hij leuk. Hij merkt dat door het kleine leeftijdsverschil hij goed kan ‘levelen’ met de jongeren. Dit maakt dat jongeren gemakkelijk met Maarten in gesprek gaan wanneer zij ergens mee zitten. Dat ziet Maarten dan ook als zijn taak: ‘er zijn voor jongeren, in beeld zijn en dat jongeren met je kunnen praten als er iets is’. Zeker bij het jongerencentrum was volgens Maarten je houding als jongerenwerker, hoe je jongeren aanspreekt en de eerste indruk die je maakt als jongerenwerker hierbij erg belangrijk. Van zijn stagebegeleider heeft hij geleerd hoe je op de juiste manier op mensen afstapt en de inzet van sociale vaardigheden hierbij. Vergeleken met het inmiddels gesloten jongerencentrum, vraagt de inzet bij de jeugdsoos weer om andere vaardigheden. Daar gaat het met name om het meekijken met zijn stagebegeleider bij het begeleiden van de besturen van de jeugdsoos. Hier komt veel regelwerk bij kijken. Om daar iets van op te steken is hij bij zijn stagebegeleider zeker aan het juiste adres! Een concrete stageopdracht voor Maarten hierbij is het gezamenlijk (voor en door jongeren) organiseren van activiteiten voor de jeugdsoos. Een voorbeeld hiervan is een spooktocht en een voetbal battle tussen de dorpen op Het Hogeland.

Monica (jongerenwerker) over de inzet van stagiaires
De vragen die Maarten stelt, helpen Monica om te reflecteren op haar werk. Bij de huidige aanpak van het straatwerk wist Maarten met één vraag de vinger op te zere plek te leggen. Dit maakt dat het straatwerk nu geëvalueerd wordt en er een nieuw beleid hiertoe geschreven wordt. Waar Monica vanuit bevlogenheid in volle snelheid vooruit gaat, zorgt Maarten met zijn rustige karakter ervoor dat Monica soms ook de tijd neemt om adem te halen. Wat ook weer bijdraagt aan de reflectie op haar werk. Monica hecht dan ook veel waarde aan (kritische) vragen. “Vragen is geen schande, dat is juist een kracht. Je kunt beter een keer iets te veel vragen stellen. Dat geldt ook voor nieuwe collega’s.” 

5.5 Vrijwilligers

Bij Mensenwerk Hogeland zijn 140 actieve vrijwilligers geregistreerd. Dit zijn er twintig meer dan in 2022. Onder andere bij de Thuiskamers, buurtbemiddeling, Steunouders, seniorenvoorlichting en de budgetmaatjes maken wij dankbaar gebruik van vrijwilligers. De vrijwilligers vanuit de jeugdsozen zijn niet meegerekend bij het aan aantal interne vrijwilligers. Onze coördinator vrijwilligerswerk regelt alle praktische zaken rondom de inzet van vrijwilligers. Door middel van kennismakingsgesprekken inventariseert onze coördinator de wensen en interesses van vrijwilligers en koppelt hen op basis daarvan aan de projecten binnen Mensenwerk Hogeland. Daarnaast werkt onze coördinator samen met het Centrum Vrijwilligers Hogeland van Werk op Maat. Onze coördinator informele ondersteuning coördineert de (vrijwilligers van) de Thuiskamers en seniorenvoorlichters. 

Een merendeel van de vrijwilligers zijn in het afgelopen jaar ingevoerd in ons registratiesysteem Myneva. Daarin is sinds kort een ‘vrijwilligersdashboard’ is ingericht. Dit nieuwe dashboard biedt onder andere inzicht in de VOG’s en vrijwilligerscontracten van vrijwilligers en aan welk project ze gekoppeld zijn. Zo weten we wie, wanneer en waarvoor we moeten waarderen. Vrijwilligers zijn namelijk onmisbaar en ze gaan, kijkend naar de transitie sociaal domein, een steeds belangrijkere rol spelen. Een van deze waarderingen betreft de kerstattentie en kerstontmoeting met alle 140 vrijwilligers van Mensenwerk Hogeland.

5.6 Omgeving & samenwerking

Opgaves rondom de kosten voor (jeugd)zorg, vergrijzing en de naderende energietransitie zijn voorbeelden van de complexe samenleving. Mensenwerk Hogeland is zich er bewust van dat zij daarom de problematiek waar inwoners mee te maken hebben niet alleen aan kan pakken. Samenwerken met partijen in de regio is hiervoor noodzakelijk. Vragen op het gebied van financiën, geestelijke gezondheid, huiselijke relaties, huisvesting, maatschappelijke participatie en instrumentele ADL komen in Het Hogeland het meeste voor. Dit betekent dat samenwerking op deze thema’s van extra groot belang is. In onderstaande tabel staan per domein onze belangrijkste partners. In de samenwerking met onze partners in de Integrale Sociale Teams komen al deze domeinen aan bod. De samenwerking met de Integrale Sociale Teams verloopt goed. 

Tabel 9: Belangrijke samenwerkingspartners per ZRM-domein

Domein Relevante partners
Financiën Ontwikkelplein Het Hogeland (voorheen Werkplein Ability), Voedselbank, kledingbank Maxima, Humanitas, VKB/GKB, Bibliotheek, Taalhuis.
Geestelijke gezondheid Sociaal Team Jeugd en Wmo, huisartsen, POH-ers, VNN, GGD, Lentis, thuiszorg, wijkverpleging, Onderwijs (VO en BO), Barkema en de Haan en overige (geestelijke gezondheid) zorgaanbieders;
Huiselijke relaties gemeente Jeugd, Veilig Thuis, opvoeden en opgroeien (onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzaal), OOV, Politie en BOA’s;
Huisvesting NCG en IMG, woningcorporaties, waaronder Wierden en Borgen en Goud Wonen;
Maatschappelijke participatie Ontwikkelplein Het Hogeland (voorheen Werkplein Ability), (sport)verenigingen, Vluchtelingenwerk, bibliotheken, Humanitas, Werk op Maat, Centrum voor Vrijwilligers, Huis voor de Sport, OOV, Politie en BOA’s;
Instrumentele ADL Huis voor de sport, thuiszorg, wijkverpleging, De Hoven en Noorderzorg, verpleegtehuizen, gemeente WMO, (geestelijke gezondheid) zorgaanbieders, onderwijs (VO en BO), bibliotheken en sportaanbieders.

5.7 Nieuwe werkwijze aanmeldingen

Met de stijging van het aantal hulpvragen, de grote caseload van medewerkers, de langere wachttijd voor een intake en om meer zicht te krijgen op de aantallen, is in 2022 in overleg met de gemeente besloten om met een aanmeldlijst te gaan werken. Het doel hiervan is om meer zicht op de caseload en aanmeldingen te krijgen. Vanuit dit overzicht zijn we in 2023 aan de slag gegaan om de aanmeldlijst weer terug te dringen. Dit hebben we gedaan door onze twee ervaringsdeskundigen de bereikbaarheidsdiensten te laten draaien. Beide ervaringsdeskundigen hadden hier al ervaring mee en zijn goed ingewerkt. Hiermee komt er tijd vrij voor het maatschappelijk werk om de wachtlijst terug te dringen. En met succes. Door de manier van uitvragen door de ervaringsdeskundigen wordt al in een eerder stadium duidelijk of een hulpvraag doorverwezen kan worden naar het spreekuur of op de aanmeldlijst moet. Hierdoor zijn de spreekuren drukker geworden. Om deze reden blijven we ook in 2024 de onze ervaringsdeskundigen voor de bereikbaarheidsdienst benutten. In de laatste week van december, 2023 stonden er acht casussen op de aanmeldlijst.  

In het afgelopen jaar ontving de bereikbaarheidsdienst veel vragen rondom financiën en echtscheidingen. Daarnaast hadden veel vragen betrekking op het Noodfonds Energie. De bereikbaarheidsdienst wordt op locatie van het Sociaal Loket uitgevoerd. Zo kunnen vragen en signalen snel uitgewisseld worden en ontvangt de inwoner de juiste zorg op de juiste plek. 

5.8 De Cliëntenraad

De cliëntenraad (CR) bestond in 2023 uit zes leden. Tijdens de vergaderingen werden de leden bijgepraat en op de hoogte gehouden van de activiteiten van Mensenwerk Hogeland door de directeur. Dit door onder andere de bespreking van de kwartaalrapportages en actuele zaken. Daarnaast zijn het jaarverslag 2022, jaarrekening 2022 en begroting 2023 van Mensenwerk besproken. Dit jaar ontving de cliëntenraad ook informatie van diverse sociaal werkers ten aanzien van de verschillende onderdelen binnen de opdracht van Mensenwerk Hogeland, zoals het jeugd- en jongerenwerk, het maatschappelijk werk, de onafhankelijke cliënt Ondersteuning en aardbevingscoaching. Daarnaast hebben leden van de cliëntenraad enkele Thuiskamers bezocht. 

Versie:
v6.2.38

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report