Spring naar inhoud

Ondernemend Mensenwerk Hogeland



 

Ondernemend Mensenwerk Hogeland

Los van de reguliere opdracht onderneemt en ontwikkelt Mensenwerk Hogeland diverse acties in haar werkgebied. Dit doen wij samen met onze opdrachtgever en onze netwerkpartners op het Hogeland.

3.1 Steunouders

Met ingang van 2022 biedt Mensenwerk Hogeland het project Steunouders. Steunouders zijn vrijwilligers die een of twee dagdelen in de week een kind opvangen. Hiermee worden de ouders van het kind even ontlast. Ouders kunnen bij het project Steunouder terecht wanneer zij door omstandigheden voor een korte periode lucht nodig hebben en zelf geen eigen netwerk hebben dat dit kan bieden. De steunouder coördinator vanuit Mensenwerk Hogeland (8 uur) koppelt steunouders aan vraagouders. Wanneer een inwoner zich aanmeldt als steunouder vindt er eerst een intakegesprek plaats met de coördinator. Ook met de vraagouders vindt een intake gesprek plaats. Op basis van deze gesprekken maakt de coördinator een profielschets. Bij kans op een mogelijke match volgt er een kennismaking tussen beide partijen, die ondersteund wordt door de coördinator. Zodra na evaluatie van de eerste zes weken blijkt dat beide partijen nog steeds tevreden zijn, zal de match tot maximaal een jaar vanuit het project doorgaan.

De start had de nodige aanloop- en ontwikkeltijd nodig. Een belangrijke activiteit van de coördinator was dan ook het onder de aandacht brengen van het Steunouders bij lokale partners, personen en ander relevante partijen. Inwoners en netwerkpartners moesten eerst vertrouwd raken met project. Zoals we nu zien, beginnen de aanmeldingen van steun- en vraagouders goed op gang te komen zodra dit vertrouwen is gevestigd. Het landelijke streefdoel van SteunouderNL betreft het realiseren van 10 matches per jaar, gebaseerd op 16 uur per week steunouder-coördinatie. 

28 gezinnen

in beeld

17 Vraagouders

11 Steunouders

9​ matches

(of in wording)

Praktijkvoorbeeld Steunouder

“De oproep om Steunouder te mogen zijn was voor mij een prachtig middel om op die manier meer voor een ander te kunnen betekenen. Zonder dit project had ik de vraagouders niet gevonden.

De relatie die hieruit is ontstaan met kind en ouders is inmiddels heel goed. Het is heel gezellig met Elise en is het erg leuk om aan de zijlijn van dit gezin te mogen staan. Tevens is het zeer waardevol dat er een coördinator het geheel begeleidt en fijn om te kunnen overleggen als er iets speelt in de relatie. Gelukkig is dat nog niet nodig geweest. Zoals het nu lijkt zal de relatie met Elise en ouders ook gewoon blijven bestaan. Ik ben blij dat we elkaar gevonden hebben!” - Crista, steunouder*

* Fictieve naam

3.2 Buurtbemiddeling

Sinds mei 2022 biedt Mensenwerk Hogeland ook de coördinatie voor buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een methode om buurtgenoten die onderling problemen hebben weer met elkaar in gesprek te brengen. De methode werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. Hiervoor goed getrainde en neutrale vrijwilligers helpen de partijen om het contact te herstellen en oplossingen te bedenken voor het conflict.  Lees meer in onze rapportage t.a.v. buurtbemiddeling

78 meldingen

voor buurtbemiddeling

8 buurtbemiddelaars

52 procent

positief afgesloten zaken

3.3 Budgetmaatjes

Zoals we eerder in dit verslag zagen, komen vragen omtrent financiën relatief veel voor in ons werkgebied. Daarom blijven we kijken welke vragen opgepakt kunnen worden. Binnen Mensenwerk Hogeland bieden 12 vrijwilligers inwoners sociale en praktische ondersteuning bij het uitvoeren van de huishoudadministratie. Dit noemen we onze budgetmaatjes. Samen wordt gewerkt aan stabiliteit en overzicht in de financiën en/of het reageren op brieven en formuleren vanuit instanties. Mensenwerk Hogeland brengt hierbij vraag en aanbod samen. Het gaat hier vooral om langdurige ondersteuning van een budgetmaatje. Het kan soms wel om vijf jaar gaan. Het voordeel van het feit dat de coördinatie plaatsvindt vanuit Mensenwerk Hogeland is dat de coördinator intern gebruik kan maken van de kennis en ervaringen van haar collega’s. Andersom kan ze aan hen signalen rondom het thema financiën doorgeven. Bij Budgetmaatjes werken we toe naar eigenaarschap. Daarom krijgen inwoners die gebruik maken van een budgetmaatje een eigen map voor thuis. In deze map zijn de taken en inspanningen van het budgetmaatje zichtbaar gemaakt. Ook biedt de map een wegwijzer waar de inwoner regelingen en organisaties kan vinden. Daar hebben zowel de inwoner als het budgetmaatje wat aan. Hoogtepunten in 2023 binnen dit project waren: 

  • De budgetmaatjes hebben samen met de sociaal werkers van Mensenwerk Hogeland de training ‘Herkennen van laaggeletterdheid’ gevolgd;
  • Elke 6 weken komen de budgetmaatjes bijeen, voor kennisdeling en casusbespreking. Hier sluit ook een sociaalraadsman/vrouw van Mensenwerk Hogeland bij aan;
  • Samen met sociaal werkers van Mensenwerk Hogeland hebben de budgetmaatjes inwoners ondersteund bij de belastingaangifte; 
  • Er is ondersteuning geboden bij het spreekuur vanuit de Zorgwijzer;
  • De samenwerking met de vakgroep Financiën van Mensenwerk Hogeland is versterkt.

Lees meer over budgetmaatjes in onze onze rapportage over dit project. 

In gesprek met...
Budgetmaatje Karmen

Karmen vindt haar vrijwilligerswerk als budgetmaatje super wisselend. “In principe help ik inwoners met hun financiën, met name de post is vaak iets waar mensen tegenop zien. Dat probeer je een beetje te stroomlijnen, zodat ze weer het overzicht krijgen. Ik probeer ze ook de weg te wijzen naar waar je bijvoorbeeld informatie kunt halen. Of wijs inwoners op zaken die ze moeten regelen. Ik bepaal niet voor inwoners, maar ik adviseer ze het uit te zoeken en waar nodig help ik ze daarbij. Ik probeer iedereen op zijn manier te helpen en dat is anders bij inwoners van 19 of een oudere die niet zo goed met de computer overweg kan.

De regelgeving is nog best lastig voor zowel jongeren als ouderen. Dat zou best makkelijker en overzichtelijker kunnen. Soms komen de budgetmaatje er ook niet uit. Gelukkig hebben wij in die gevallen veel aan elkaar. De een heeft meer ervaring met bijvoorbeeld erfenissen en wat dit betekent voor de inwoner haar toeslagen en de ander meer met aanvragen van subsidies met betrekking tot aardbeving schade. Hier helpen we elkaar in en denken met de ander mee.”

Het menselijk contact vindt Karmen het leukst aan het budgetmaatje zijn. Glimlachend vertelt ze dat ze ook wel heel leuke cliënten heeft. “Ik zeg dan ook niet gauw een afspraak af.” Momenteel heeft ze twee cliënten. Eén mevrouw bezoekt Karmen eens per veertien dagen en de ander eens per drie weken. “Wat nodig is verschilt per cliënt. De een is wat eenzamer en dan komt ook het sociale aspect meer om de hoek kijken en de ander kan ik veel meer zelf laten uitzoeken en dat lukt ook.”

3.4 Mantelzorgondersteuning

Mensenwerk Hogeland biedt mantelzorgers informatie en advies, een luisterend oor en emotionele ondersteuning. Dit kan telefonisch of de mantelzorgconsulent komt op huisbezoek. Daarnaast worden collectieve activiteiten aangeboden. Ook dit jaar hebben we onze grote waardering aan 1.170 mantelzorgers kenbaar gemaakt door hen in oktober het mantelzorgcompliment te sturen. Naast een waardebon en een kaart, zijn de mantelzorgers via deze weg uitgenodigd voor de Dag van de Mantelzorg. Het programma bleek goed in de smaak te vallen: ruim 100 mantelzorgers gaven zich hiervoor op.

Het laatste kwartaal van 2023 stond vooral in het teken van het bereiken van nieuwe mantelzorgers. Tijdens de eerste contacten met mantelzorgers wordt de situatie van de mantelzorger besproken en informatie en advies gegeven. Tegelijkertijd zijn ook voormalige mantelzorgers benaderd. Vaak waren dit emotionele gesprekken over verlies en rouw na jarenlange zorg voor een partner.

Een belangrijke taak van onze mantelzorgconsulent is het thema mantelzorg op de kaart zetten in de gemeente. Hierin werken we graag samen met onze partners zoals: Humanitas t.a.v. respijtzorg en thuisbezoeken, Alzheimer Café Winsum, Werkgroep Dementie Het Hogeland, de Lokale ouderenbonden, de ruilkring Het Hogeland, de Zonnebloem afdeling Bedum. Werkplein Het Hogeland (voorheen Ability), Werk op Maat en belangenorganisatie Hattinga Verschure. Vanuit het lokaal Netwerk dementie Het Hogeland werd in samenwerking met TSN Bedum en Alegunda Ilberi Bedum, het vraagstuk opgepakt hoe in samenwerking iets te kunnen betekenen voor de (nog) zelfstandig wonende personen met (beginnende) dementie en hun naasten. Samen met Netwerk Dementie is ook een Dementiescan voor Het Hogeland opgesteld. Momenteel wordt er gewerkt aan en het up-to-date houden van een sociale kaart ten aanzien van ondersteuningsvormen, geboden door vrijwilligers op Het Hogeland. Op deze manier kunnen we inwoners sneller verwijzen naar vrijwillige inzet, om zo onnodige duurdere inzet te voorkomen. 

In 2023 stonden er 1.138 mantelzorgers bij ons geregistreerd.

Praktijkvoorbeeld: signaal t.a.v. mantelzorg samenbrengen tot een collectief

We zien een toename van verwijzingen door praktijkondersteuners GGZ van, met name overbelaste, mantelzorgers. De mantelzorgconsulent gaat in het contact met betreffende mantelzorger op zoek naar hoe de balans te herstellen en hoe deze vast te houden. Dit vraagt van de mantelzorgconsulent ‘coaching op maat’ met een persoonsgerichte benadering. Het is een proces waarbij de mantelzorger onder andere zijn of haar eigen kracht (her)ontdekt en deze leert te versterken.

Dit signaal gaf ook aanleiding om een nieuwe cursus voor mantelzorgers te ontwikkelen: ‘Mantelzorgen met Gezonde Grenzen’. Acht mantelzorgers kwamen tijdens deze cursus wekelijks bijeen om aandacht te besteden aan vragen zoals: ‘hoe stel ik mijn grenzen?’ en ‘wil/kan ik hierbij iets veranderen?’ Deelnemers gaven aan de investering meer dan de moeite waard te hebben gevonden. “Het zet aan het denken en voelen over je eigen grenzen en tot bewust bezig gaan om hiernaar te handelen, hoe moeilijk soms ook.” - deelnemer.

Daarnaast is samen met de praktijkondersteuner GGZ (Gezondheidscentrum Bedum) is een workshop voor mantelzorgers georganiseerd gericht op ‘ontspannen en loslaten’ (16 deelnemers).

“Het was een dag met zoveel herkenning en erkenning, een warm gevoel, met zoveel mensen je verbonden weten geeft dat je je niet alleen voelt, ben zo blij dat ik geweest ben.” - Mantelzorger over de Dag van de Mantelzorg

3.5 Aardbevingsdossier

Aardbevingen veroorzaken niet alleen schade aan gebouwen. We zien dat mensen veel last (sociaal emotionele schade) kunnen hebben van alles wat er gebeurt. Vanuit deze gedachte biedt Mensenwerk Hogeland sinds 2019 inwoners op het Hogeland ondersteuning rondom aardbevingsproblematiek. Deze ondersteuningen noemen we aardbevingscoaching en dit wordt geboden door hiervoor gespecialiseerde sociaal werkers. Zij bieden inwoners een luisterend oor en staan inwoners bij in contacten met de verschillende instanties die over bevingsschade gaan. De sociale emotionele problematiek die we achter de voordeur aantreffen en die bijvoorbeeld een tijdelijke verhuizing in de weg staan, nemen we mee in de ondersteuning die we bieden. De opdracht vanuit Mensenwerk Hogeland ten aanzien van aardbevingcoaching bestaat uit twee onderdelen:

  1. Individuele aardbevingcoaching aan inwoners die (gezondheids-)problemen ondervinden als gevolg van de aardbevingsproblematiek. Het gaat hier om zowel sociaal-emotionele als praktische ondersteuning en bijvoorbeeld het (her-)vinden van zingeving.
  2. Collectieve aardbevingscoaching met als doel om de leefbaarheid en sociale cohesie in  gemeenschappen (dorpen, wijken) te behouden en daar waar nodig te versterken. Uit onderzoek vanuit Gronings Perspectief is gebleken dat de versterkingsoperaties en de (langdurige) afhandeling van bevingsschade de sociale cohesie, onderlinge relaties en leefbaarheid in het gebied onder druk zet. De collectieve ondersteuning richt zich tot deze gevolgen, waarbij extra rekening wordt gehouden met kwetsbare doelgroepen zoals de jeugd en ouderen. Een voorbeeld hiervan zijn de creatieve activiteiten met jeugd en (het ontwikkelen van) de aardbevingsthuiskamers (Zandeweer, Kantens en Uithuizen).

Signalen vanuit de individuele ondersteuning worden samengebracht tot collectieve activiteiten. Andersom worden signalen in de wijken, dorpen en tijdens activiteiten meegenomen in onze individuele ondersteuning. 

Zie onze rapportage t.a.v. het aardbevingsdossier voor een meer informatie over onze inzet in 2023 op dit thema.

“Het was goed geregeld met de foodtruck en dan die warme chocomel en glühwein. En vervolgens een week later met de oliebollen. Wij ervaren dit als steun en dit wordt zeer gewaardeerd!” - Inwoner Tijdelijk huisvestingsterrein Uithuizen

3.6 Coördinatie Thuiskamers

Thuiskamers zijn bedoeld om senioren en kwetsbare inwoners langer (in welbevinden) in de eigen woonomgeving te laten wonen. De Thuiskamers worden gerund door vrijwilligers en gecoördineerd door een sociaal werker van Mensenwerk Hogeland. Het gedachtengoed van Machteld Huber (Positieve Gezondheid), positief welbevinden (Joris Slaets) en de kracht van betekenis staan centraal bij de Thuiskamers. Dit houdt onder andere in dat wij kijken naar wat bezoekers nog wel kunnen en op welke manier zij een rol van betekenis kunnen hebben. We vertrekken vanuit de mogelijkheden, talenten en wensen van bezoekers. Om deze reden kunnen naast de vrijwilligers, ook de bezoekers een zinvolle taak krijgen binnen de Thuiskamers. Onze ambitie blijft om in elk dorp een Thuiskamer te starten, om zo een informeel netwerk dichtbij huis te creëren, dat bijdraagt aan het langer zelfstandig thuis wonen. Inmiddels zijn er 25 Thuiskamers, waarvan enkele op dit moment nog in ontwikkeling zijn. We hebben bij het opzetten van de Thuiskamers volledig gebruik kunnen maken van de € 25.000 die zijn verkregen vanuit de Coronagelden.

De interesse vanuit andere dorpen blijft aanwezig voor het openen van nieuwe Thuiskamers. Vanuit deze behoefte en de gebleken meerwaarde van de Thuiskamers, wordt het concept per 2024 een vast onderdeel van onze opdracht. Het zal daarmee geen project meer zijn. Om deze reden zal de ondersteuning vanuit Mensenwerk Hogeland niet meer door onze coördinator informele zorg plaatsvinden, maar krijgt de ondersteuning een meer praktisch karakter. De uitvoering hiervan wordt bij het buurtwerk gelegd.

In het afgelopen jaar zijn we gestart met een samenwerking met de Hanzehogeschool, innovatiewerkplaats ouderen, met als doel de Thuiskamers verder door te ontwikkelen. Daarnaast gaan we andere thema’s samen verkennen die grenzen aan o.a. de Thuiskamers zoals E-Health, valpreventie, ontwikkelen van Dorps Informatie Punten. De Dorps Informatie Punten willen we laten aansluiten de lokale dorpsvisies, waar we vanuit Mensenwerk Hogeland de komende jaren meer bij betrokken zullen raken. 

Tabel 6: Onze 25 Thuiskamers

Thuiskamers Aantal deelnemers
Baflo - Op de Roemte 2 tot 5
Baflo - Viskenij 5 tot 10
Bedum – de Meenschaar 10 tot 25
De Vliegende Pinguïn 2 tot 5
Den Andel – de Holm 10 tot 25
Eenrum In opbouw
Houwerzijl - de Graanschuur In opbouw
Kloosterburen - Klooster & Buren 10 tot 25
Lauwersoog - Restaurette Schierzicht 15 tot 20
Leens - Bibliotheek 5 tot 10
Onderdendam - de Verzoamelstee 10 tot 15
Pieterburen - Koffie en Winkelmuseum 5 tot 10
Regenboogjeugd Thuiskamer In opbouw
Roodeschool - Perron 18 8 tot 10
Roze 50 Plus Thuiskamer 15 tot 30
Uithuizen - De Oet-Blinkers 8 tot 12
Uithuizen – Werk op Maat 4 tot 6
Uithuizermeeden - ’t Bommelthoes 13 tot 15
Ulrum - Dörpsstek 8 tot 12
Warffum - Huiskamercafé 2 tot 5
Wehe-den Hoorn In opbouw
Winsum - Deelcafé De Buurvrouw 4 tot 6
Winsum De Oude Manege 2 tot 4
Winsum Nova Noabers 15 tot 25
Winsum Winkheem In opbouw

3.7 Seniorenvoorlichting

Onze 21 seniorenvoorlichters gaan graag in gesprek met inwoners van 80 jaar en ouder over hoe het met hen gaat en geven daarbij tips om langer zelfstandig thuis te wonen.

Seniorenvoorlichters zijn vrijwilligers die inwoners van 80 jaar en ouder bezoeken. Samen met de ouderen inventariseren ze wat er nodig is om veilig en gezond in het eigen huis te blijven wonen en informeren ze hen over allerlei zaken die eraan kunnen bijdragen langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Thema’s zoals wonen, welzijn en financiën wordt desgewenst met de inwoner besproken. Daarnaast kunnen de seniorenvoorlichters inwoners motiveren en verwijzen naar initiatieven zoals de Thuiskamers. Inwoners het idee geven dat ze gezien en gehoord worden is een belangrijk onderdeel van de seniorenvoorlichting. De voorlichters kunnen hierbij gebruikmaken van een vragenlijst, maar dit is niet verplicht.

3.8 Woon-leer-werk trajecten

In februari 2021 is Mensenwerk Hogeland, in opdracht van de gemeente Het Hogeland, gestart met het aanbieden van ‘Woon-leer-werk trajecten’. In een Woon-Leer-Werk traject krijgen jongeren tussen 18-27 jaar uit de gemeente Het Hogeland de kans om in één jaar zelfstandig te leren wonen. Het gaat hier om jongeren die vanuit een ondersteuningsvorm zoals beschermd wonen of vanuit het ouderlijk huis de stap willen maken naar zelfstandig wonen, maar er nog niet klaar voor zijn om geheel zelfstandig te leven. Een jongerenwerker (de trajectbegeleider) van Mensenwerk Hogeland ondersteunt en begeleidt de jongeren aan de hand van samen opgestelde doelen, tot het moment dat de zij het volledig zelf kunnen.

 In 2023 is gestart met een tweede pilotronde. Hiervoor bleek veel belangstelling te zijn, waardoor er veel aanmeldingen voor het WLW traject binnen zijn gekomen. In totaal hebben we voor de tweede pilot 26 aanmeldingen ontvangen. In 2023 waren er in de eerste pilot zes trajecten in behandeling en in de tweede pilot twee trajecten. Met behulp van de ZRM hoofddomein hebben we in kaart gebracht op welke domeinen de WLW-trajecten vaak betrekking hadden. Dit waren de domeinen Werk & Inkomen, Financiën en Geestelijke gezondheid. Onze rapportage van 2023 over het WLW-project is op aanvraag beschikbaar. 

3.9 Schoolmaatschappelijk werk

Vanaf mei 2021 is Mensenwerk gestart met het uitvoeren van schoolmaatschappelijk werk. Op dit moment is er op het Terra VO in Winsum, locatie Hamrik en Het Hogeland College (HHC) in Winsum, Uithuizen en Warffum een schoolmaatschappelijk werker van Mensenwerk Hogeland aan het werk.  Het doel van het schoolmaatschappelijk werk is in een zo vroeg mogelijk stadium ondersteuning bieden aan jeugdigen en/of hun ouder(s). De schoolmaatschappelijk werker ondersteunt jeugdigen om de onderwijsperiode op een gezonde, veilige en succesvolle manier te doorlopen. Dit vanuit de gedachte dat schoolmaatschappelijk werk preventief werkt, waardoor er minder geïndiceerde jeugdhulp nodig is.

Wat viel op
In het afgelopen jaar zagen we binnen het schoolmaatschappelijk werk vlak voor de schoolvakanties een piek in aanmeldingen. De vakantieperiodes kunnen voor sommige leerlingen een moeilijk periode zijn vanwege problematiek thuis. Vanuit het schoolmaatschappelijk werk proberen we samen met de betreffende leerling de schoolvakantie zo goed mogelijk voor te bereiden. Daarnaast is gebleken dat leerlingen goed bij het schoolmaatschappelijk werk terecht kunnen wanneer zij ondersteuning nodig hebben omtrent de praktische zaken die geregeld moeten worden wanneer zij de leeftijd van 18 bereiken.

Samenwerken
Om snel in te spelen op signalen en ontwikkelingen binnen de school, vindt het schoolmaatschappelijk werk het belangrijk om de samenwerking op te zoeken met partijen binnen en buiten de school. In 2023 is geïnvesteerd in de samenwerking met de GGD en de casemanagers jeugd van de gemeente. 

Praktijkvoorbeeld Schoolmaatschappelijk werk

Casus:  Tess zit in de eerste klas en wordt dagelijks geconfronteerd met pestgedrag van enkele klasgenoten, soms zelfs tot aan fysiek geweld toe. Ze vond steun bij het schoolmaatschappelijk werk, waar ze regelmatig gesprekken voerde.

Aanpak:  Met ingang van een nieuwe schooljaar is de keuze gemaakt om Tess in een andere klas te plaatsen. Dat was een eerste goede stap. Tijdens de gesprekken met schoolmaatschappelijk werk lag de focus op het ontwikkelen van sociale contacten en het opbouwen van vriendschappen. Tess pakte de oefeningen en tips al snel goed op.

Resultaat: De veerkracht die Tess laat zien is opmerkelijk. Waar Tess voorheen nog met buikpijn naar school ging, uit vrees voor de nare opmerking die eigenlijk altijd wel gemaakt werden, gaat ze nu met veel plezier naar school. Ze heeft al enkele vrienden in de klas gemaakt. De gesprekken met schoolmaatschappelijk werk veranderden van ‘hoe houd ik me staande in een klas waar ik gepest word’ naar ‘hoe wen ik eraan dat ik vrienden heb gemaakt in de klas’. De laatste gesprekken waren voornamelijk erg prettig voor Tess omdat we het nu over die positieve dingen in haar leven konden hebben.

3.10 Website Kwaitwel

Op de website Kwaitwel.nl kunnen jongeren (en hun ouders) informatie vinden over de verschillende thema’s en actuele activiteiten voor jongeren bij Mensenwerk Hogeland. De website is te vinden via de volgende QR-code. In 2023 had de website 37.561 gebruikers. Er waren dus grofweg 103 bezoekers per dag. Met een gemiddelde bezoekduur van 1 minuut en 6 seconden. We zien dat de website niet alleen bezocht wordt door inwoners uit de provincie Groningen. In 2023 trok de website 744 inwoners uit de regio Groningen. 

Naar de website? klik hier of scan de QR-code
Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report