Spring naar inhoud

Voorwoord

Voorwoord

Voor u ligt het jaarverslag van het laatste (zesde) jaar van de eerste aanbestedingsperiode van Mensenwerk Hogeland. Mensenwerk Hogeland is op 1 januari 2018 begonnen in de zogenaamde ‘BMWE’-gemeenten (Bedum, de Marne, Winsum en Eemsmond). Een jaar later (1 januari 2019) ontstond de gemeente Het Hogeland na een herindeling van de eerder genoemde gemeenten. Wij kijken terug op mooie jaren waarin we onze plaats op Het Hogeland hebben gevonden. Een pittige periode was de coronacrisis, een periode waarin we in aangepaste vorm onze dienstverlening hebben kunnen voortzetten. Dit deden we op een manier die de inwoners positief waardeerden. Na de eerste vier jaar heeft het college van gemeente Het Hogeland tot twee keer toe het contract met Mensenwerk Hogeland met een jaar verlengd.

In de afgelopen jaren hebben 140 inwoners een mooie plek bij ons gevonden als vrijwilliger. De 25 Thuiskamers, onze seniorenvoorlichting, budgetmaatjes, buurtbemiddelaars, steunouders en spreekuren kunnen we zonder hen niet uitvoeren! We bieden individuele ondersteuning gericht op het versterken van zelfredzaamheid en het eigen netwerk. Onze sociaal werkers hebben in de afgelopen zes jaar aan ruim 2.500 inwoners individuele ondersteuning geboden. De groepsactiviteiten zijn bedoeld voor het versterken van leefgemeenschappen en preventie. De collega’s die met groepen werken, hebben voor jong en oud tientallen groepsactiviteiten georganiseerd, met in totaal meer dan 25.000 deelnemers. Verder zijn 1.138 mantelzorgers (waaronder ruim 100 jongeren) bij ons in beeld. Jaarlijks mogen we namens de gemeente aan hen een mantelzorgcompliment uitreiken.

Het uitganspunt in ons werk is het gedachtengoed Positieve Gezondheid; inwoners ervaren zingeving in hun leven en ervaren dat ze van betekenis zijn. Normaliseren en demedicaliseren zijn termen die daarbij horen.

Een hoogtepunt is dat we in de afgelopen periode de gemeentelijke prijs van ‘Sociale Ondernemer’ hebben verdiend i.v.m. onze Social Return. Tientallen stagiaires hebben een stageplek bij ons gehad, drie inwoners hebben als ervaringsdeskundige een werkplek gekregen en veel diensten zijn ingekocht bij (voorheen) Werkplein Ability. Dat we onze plek gevonden hebben op het Hogeland is goed zichtbaar aan de vele samenwerkingspartners (zie verderop in dit verslag). De samenwerking met de VVN, GGD, HALT en Huis voor de Sport in het onderwijs en in het gemeentelijke gezondheidsbeleid willen we in het bijzonder noemen, alsmede die met de Bibliotheken. Met de gemeente hebben we nieuwe dienstverlening ontwikkeld in de geest van de transformatieopgave in het Sociaal Domein. Deze nieuwe dienstverlening is grotendeels toegevoegd aan de basisondersteuning. De aardbevingscoaches en schoolmaatschappelijk werk op het voortgezet onderwijs zijn daar voorbeelden van.

Vorig jaar was voor ons ‘het aanbestedingsjaar’. Een spannend jaar voor ons allemaal. Vanaf eind maart stonden we in de startblokken. Uiteindelijk werd de aanbesteding in de zomervakantie gepubliceerd en is er volop gewerkt aan een voorstel dat bij onze visie en ons werkgebied past. In oktober kregen we het verlossende woord: voor de komende jaren mogen we de basisondersteuning op Het Hogeland blijven uitvoeren! Hier zijn we met alle ‘mensenwerkers’ trots op!

In 2023 zijn de highlights het bereiken van het vijfentwintigste initiatief voor een Thuiskamer, de ruim 700 inwoners die we ondersteund hebben en de vele kinderen die een weerbaarheidstraining hebben gevolgd bij ons jongerenwerk!

Marcel van Leeuwen,
Directeur Mensenwerk Hogeland

2023 in beeld

StroatProat

28 feb en 1 maart

Op 28 februari en 1 maart zijn onze aardbevingscoaches langs de dorpen gegaan om inwoners te vragen naar hun mening over de uitslag van de parlementaire enquête. Wat opviel is dat er erg weinig vertrouwen is in dat de uitslag daadwerkelijk verbetering oplevert. “Eerst zien, dan geloven” was wat wij het meeste hoorden. Sommige mensen waren wel hoopvol. Onze rol is het ophalen van de gevoelens en een luisterend oor bieden voor inwoners. Daarnaast zetten we, als onafhankelijke partij,  via deze dorprondes bewust in op het creëren van zichtbaarheid en vertrouwen bij inwoners.  

Informatie en advies bij Verzoamelstee in Onderdendam

maart, 2023

Onze mantelzorgconsulent  gaf in maart een presentatie bij de Verzoamelstee in Onderdendam aan ouderen over voorzieningen in de gemeente waarvoor zij mogelijk aanspraak maken en wat hierin aandachtspunten zijn. 

Kunst en cultuur

mei, 2023

Met de gehele basisschool De Nijenstein in Zandeweer (47 kinderen) en tijdens twee workshops in Uithuizen zijn verschillende Graffitidoeken gemaakt. De doeken van de Nijenstein zijn in september opgehangen aan de bouwhekken langs de huurwoningen die gesloopt worden i.v.m. versterken en verduurzamen.

Kunst en cultuur is een positieve manier om met kinderen aan de slag te gaan en fleurt de buurten op waar een versterkingsopgave speelt. Het is ook zichtbaar. Kinderen kunnen er met ouders of opa en oma nog langs wandelen en trots vertellen dat zij die doeken hebben gemaakt. Eerdere acties waarbij we creatief aan de slag gingen met kinderen betrof het maken van de Happy Stone’s tijdens de opruimdagen. Dit krijgt wellicht weer een vervolg. 

Jonge mantelzorgweekend

juni, 2023

In juni hebben wij onder andere weer het jonge mantelzorgweekend georganiseerd. We gingen met 24 jonge mantelzorgers en vijf begeleiders kamperen in Grolloo. Bijzonder om te vermelden is dat één begeleider vorig jaar nog als deelnemers meedeed aan het kamp, maar dit jaar hiervoor te oud was. 

(Aardbeving-) Thuiskamer Uithuizen heeft impact!

juni. 2023

De Thuiskamer in Uithuizen is begin juni open gegaan. Deze Thuiskamer is gericht op inwoners die in een sloop-nieuwbouw traject zitten. Uiteraard zijn ook andere inwoners in het gebied in de Thuiskamer welkom. Na een impactmeting bij zeven deelnemers komt naar voren dat zij zich door het bezoeken van de Thuiskamer opgelucht en verbonden voelen. Daarnaast ervaren zij een verbetering in de lichamelijke gezondheid. In het begin waren de reacties minder positief omdat de fysieke ruimte niet als prettig werd ervaren. Dit is reden dat  de Thuiskamer in november is verhuisd naar de bibliotheek in Uithuizen. Wie zien inmiddels dat de Thuiskamer voor deelnemers een plek is om even uit huis te zijn en om gezelschap en afleiding te vinden. 

Hogeland On The Move, zomer editie

juli, 2023

Samen met Barkema en De Haan en Huis voor de Sport Groningen is ook deze zomer weer een mooi programma voor Hogeland On The Move opgezet. Gedurende vier weken zijn er, verspreid over de gemeente, activiteiten georganiseerd voor 373 kinderen en jongeren van 8-18 jaar. Suppen, zwemmen, Jachtseizoen en waterspelen waren enkele van de geboden activiteiten. 

Mantelzorgwaardering

oktober, 2023

Ook dit jaar hebben we onze grote waardering aan 1.170 mantelzorgers kenbaar gemaakt door hen in oktober het mantelzorgcompliment te sturen. Naast een waardebon en een kaart, zijn de mantelzorgers via deze weg uitgenodigd voor de Dag van de Mantelzorg. Het programma bleek goed in de smaak te vallen: ruim 100 mantelzorgers gaven zich hiervoor op.

We zijn trots op onze vrijwilligers!

december, 2023

In december hebben we aan al onze 140 vrijwilligers onze waardering laten zien door hen een kerstattentie met lokale producten aan te bieden en een kerstontmoeting te organiseren.

Versie:
v6.2.34

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report