
Bevorderen Mantelzorg
Vanuit de gemeentelijke doelstelling voor een sterke dragende samenleving met goede en toegankelijke basisvoorzieningen, verdienen mantelzorgers aandacht voor hun inzet en belasting en moeten zij worden ondersteund zodat ze niet worden beperkt in hun dagelijks functioneren.
Mantelzorg is onmisbaar in de hele zorg en de zorg thuis in het bijzonder. Het is belangrijk dat mantelzorgers deze maatschappelijke taak zo goed mogelijk kunnen blijven vervullen. In de gemeente De Fryske Marren verleent bijna 13% van de inwoners mantelzorg[9]. 4% van de inwoners van de gemeente De Fryske Marren zegt door het verlenen van mantelzorg soms tot vaak belemmeringen te ervaren (Burgerpeiling, 2023). Dit is aanzienlijk minder dan voorgaande jaren ( 29% in 2022 en 28% in 2021). Daarnaast komt uit de burgerpeiling dat:
- 85% het als mantelzorger beter vol zou houden als zij naast de mantelzorg ook andere dingen zouden kunnen doen die energie geven, en
- 83% het als mantelzorger beter vol zou houden als zij een goede balans zouden hebben tussen de mantelzorgtaken en werk en/of gezin.
Mantelzorgers verdienen daarom aandacht voor hun inzet en belasting en worden ondersteund zodat ze niet worden beperkt in hun dagelijks functioneren. Sociaal Werk De Kear vervult een verbindende rol tussen professionals, onderwijs en mantelzorgers en vrijwilligers om de signaleringsfunctie voor (jonge) mantelzorgers te verbeteren.
Samen met de mantelzorger of professional/vrijwilliger wordt er indien nodig gezocht naar passende ondersteuning en/of advies. Deze hulpvragen kunnen uitgezet worden bij de formele of informele zorg. Of bij collega buurtwerkers van het gebied waar de mantelzorger vandaan komt.
Individuele contacten om tot collectieve contacten te komen
De buurtwerker merkt dat zij vanuit de contacten die ze met mantelzorgers heeft, hun behoefte beter kent en hierop kan inspelen door mensen bij elkaar te brengen. Daar blijkt dus uit dat je de individuele contacten nodig hebt om tot collectieve activiteiten te komen.
Mantelzorgondersteuning
De mantelzorgondersteuning van Sociaal Werk De Kear heet Mantelzorg Informatie Punt (MIP! De Fryske Marren). MIP! De Fryske Marren is dé plek voor informatie, advies en ondersteuning op het gebied van mantelzorg. MIP! is er voor mantelzorgers van alle leeftijden en vrijwilligers/professionals uit alle sectoren. . In totaal waren er afgelopen jaar 383 geregistreerde volwassen mantelzorgers bij MIP! De Fryske Marren. Ook waren er 65b jonge mantelzorgers geregistreerd. Daarnaast zijn er nog losse contacten geweest met mantelzorgers. Er is een groot verschil te zien tussen het aantal mantelzorgers dat geregistreerd staat bij het MIP! en het aantal mantelzorgers dat er feitelijk in de gemeente is (12,8% van de inwoners in 2020[10]) en ook met het aantal dat geregistreerd staat bij de gemeente.
Sociaal Werk De Kear biedt praktische hulp en begeleiding aan mantelzorgers door het geven van informatie en advies en het bieden van een luisterend oor. Er worden ook Ontmoetcafés georganiseerd en er wordt ondersteuning geboden bij het organiseren van respijtzorg thuis. Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een vrijwilliger (ferfanger) over te dragen. Hierdoor hebben mantelzorgers even tijd voor zichzelf en kunnen ze de zorg beter volhouden.
Lotgenotencontact
Door middel van koffieochtenden, thema-avonden, trainingen/cursussen, de dag van de Mantelzorger, Zomerkamp, Respijtweekend, etc. kunnen mantelzorgers contact hebben met andere mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. De rol van Sociaal Werk De Kear is om een plezierige activiteit te bieden zodat ze even niet hoeven te zorgen voor iemand, maar kunnen ontspannen en contact met anderen kunnen hebben. Daarnaast ondersteunen we bij bepaalde zorgen waar mantelzorgers tegen aanlopen en voorzien we hen van informatie over mantelzorg om er o.a. voor te zorgen dat ze niet overbelast raken.
Uit onderzoek blijkt dat lotgenotencontact voornamelijk positieve gevolgen heeft. Je krijgt meer kennis over de ziekte van je dierbare en de gevolgen daarvan en tips over hoe je daar in praktische en emotionele zin mee om kunt gaan. Lotgenotencontact onderscheidt zich op verschillende punten van contacten met professionals en/of informele uitwisselingen met familieleden of vrienden. Het is de enige vorm van uitwisseling waarbij mensen door contact met ervaringsdeskundigen nieuwe kennis opdoen. En hierdoor ook nieuwe handelswijzen ontwikkelen die hen goed kunnen helpen om met hun situatie om te gaan. Lotgenoten bagatelliseren problemen minder snel en kunnen elkaar helpen hun ervaringen te onderschrijven. Bijzonder ten opzichte van steun door buitenstaanders, is het onderlinge begrip: de herkenning en erkenning. Dat is dus allemaal de (toegevoegde) waarde van lotgenotencontact.
Informatie en advies aan mantelzorgers
Mantelzorgers kunnen bij Sociaal Werk De Kear terecht voor informatie en advies. In 2022 had 11% van de info & advies casussen betrekking op de bevordering van mantelzorg (48 vragen).
Netwerkpartners: bevorderen mantelzorg
Sociaal Werk De Kear werkt op verschillende manieren samen met partners in het veld. Samen met formele en informele partners in de gemeente levert Sociaal Werk De Kear een belangrijke bijdrage aan het ondersteunen van mantelzorgers in de gemeente De Fryske Marren.
Indicatoren bevorderen mantelzorg
In de opdrachtbeschrijving zijn voor de doelstelling Bevorderen mantelzorg een aantal indicatoren gedefinieerd. Deze indicatoren zijn hieronder in een tabel getoond.
Sociaal Werk De Kear levert, samen met de partners in de gemeente, een belangrijke bijdrage aan het versterken van de zelfredzaamheid van de kwetsbare inwoners van de gemeente De Fryske Marren.
Indicatoren |
Bron |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
Percentage inwoners dat (soms of vaak) belemmeringen ervaart in de dagelijkse bezigheden door zorg te geven aan een hulpbehoevende naaste |
Burgerpeiling |
27% |
28% |
30% |
29% |
4% |