Spring naar inhoud

Bevorderen participatie

Bevorderen participatie

Vanuit de gemeentelijke doelstelling dat iedereen in De Fryske Marren naar vermogen mee kan doen, ondersteunt Sociaal Werk De Kear (groepen) inwoners en motiveert hen tot zinvolle dagbesteding en het hebben van betekenisvolle sociale contacten.

Participatie houdt in dat inwoners actief meedoen. Vanuit Sociaal Werk De Kear richten we ons daarbij voornamelijk op meedoen aan de maatschappij. Het hebben van een, voor jou, zinvolle dag invulling en het hebben van betekenisvolle sociale contacten spelen daarbij een belangrijke rol. De coronacrisis heeft het deelnemen aan de maatschappij voor veel mensen bemoeilijkt. In de loop van 2022 startte het sociale leven weer op. Voor corona ontmoette 35% van de inwoners wekelijks vrienden. Tijdens de coronacrisis was dit nog slechts 15%. Ondanks dat de coronamaatregelen in 2022 groot en deels zijn losgelaten zijn er toch nog mensen die in sociale isolatie leven. Een deel hiervan is/was bang voor besmetting. Uit onderzoek blijkt dat de ervaren sociale isolatie is gerelateerd aan een verminderde mentale gezondheid. Deze mensen missen sociale contacten, voelen zich eenzaam en onbegrepen. Dit kan ook negatieve gevolgen hebben voor werk en de fysieke gezondheid. Uit de Burgerpeiling (2023) komt echter het beeld naar voren dat inwoners van De Fryske Marren het sociale leven weer hebben opgepakt. Men voelt zich minder vaak eenzaam, heeft vaker betekenisvolle contacten (buiten werk, school en gezin) en doet onverminderd mee aan het verenigingsleven.

Tabel 1 percentage inwoners zonder betekenisvolle contacten.

2019

2020

2021

2022

2023

Percentage inwoners dat geen betekenisvolle contacten heeft buiten werk, school en gezin

19%

21%

29%

31%

17%

Bron: Burgerpeiling

Tabel 2 percentage inwoners dat deelneemt aan verenigingsleven 

Deelname aan het verenigingsleven

2019    2020

2021

2022

2023

Sport

Religieus of maatschappelijk

Cultureel

Overig

Geen deelname aan verenigingsleven

 44%     42%

 20%     22%

 15%     18%

 22%     24%

 32%     29%

43%

18%

13%

17%

35%

40%

18%

10%

16%

38%

44%

14% 

13% 

20% 

33%

Bron: Burgerpeiling

Collectieve activiteiten

Afgelopen jaar zijn er 103 collectieve casussen geweest die gericht zijn op het bevorderen van participatie. De figuur laat zien dat de meeste inzet was op de doelstellingen ‘inwoners hebben betekenisvolle sociale contacten’ en ‘inwoners zetten zich in voor de samenleving en elkaar’. 

Collectieve casussen, gericht op het bevorderen van participatie per doelstelling, Sociaal Werk De Kear, 2022

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Figuur 6 , let op: 1 collectieve casus kan betrekking hebben op meerdere doelstellingen

Betekenisvolle contacten

De medewerkers van Sociaal Werk De Kear hebben kennis van de algemeen toegankelijke voorzieningen en inwonersinitiatieven in dorpen en kernen binnen de gemeente. Een vrijwilliger die een inwoner begeleidt naar sociale activiteiten kan net dat steuntje in de rug zijn om contacten in het dorp op te bouwen en zich minder eenzaam te voelen.

Het afgelopen jaar zijn er 90 collectieve casussen geweest die gericht zijn op het bevorderen van zelfredzaamheid. De grafiek laat zien dat de inzet hierbij in de meeste gevallen gericht was op de doelstellingen ‘inwoners zetten zich in voor de samenleving en elkaar’ en ‘inwoners hebben een zinvolle dag invulling’.

collectieve casussen 
doel 
Inwoners worden niet beperkt door geven van mantelzorg 221
Inwoners wonen langer zelfstandig  135
Inwoners ervaren geen beperking in mate waarin ze kunnen deelnemen aan maatschappelijk verkeer 221
Inwoners hebben een zinvolle daginvulling 350
Inwoners leven in harmonie met elkaar samen  323
Inwoners zetten zich in voor de samenleving en elkaar 394
Inwoners hebben betekenisvolle sociale contacten  428

Vrijwilligers: onmisbaar in een inclusieve samenleving

In het afgelopen jaar zijn vrijwilligersorganisaties ondersteund, begeleid en/of gefaciliteerd. Er zijn met name veel activiteiten die zich richten op de doelstelling ‘inwoners zetten zich in voor de samenleving en voor elkaar’. Ook activiteiten op de doelen ‘inwoners hebben betekenisvolle sociale contacten’ en ‘inwoners hebben een zinvolle dag invulling’  komen vaak voor. 

Inwoners worden niet beperkt door geven van mantelzorg 27
Inwoners wonen langer zelfstandig  66
Inwoners ervaren geen beperking in mate waarin ze kunnen deelnemen aan maatschappelijk verkeer 88
Inwoners hebben een zinvolle daginvulling 123
Inwoners leven in harmonie met elkaar samen  101
Inwoners zetten zich in voor de samenleving en elkaar 135
Inwoners hebben betekenisvolle sociale contacten  126

Het afgelopen jaar zijn er kleine verschuivingen te zien in de inzet voor anderen en maatschappelijke doelen[6]. De Burgerpeiling (2023) laat wat verschuivingen zien t.a.v. vrijwilligerswerk. Het aantal mensen dat vaak vrijwilligerswerk doet is met 3% toegenomen tot 19%, daarentegen is het aantal mensen dat dit af en toe doet afgenomen van 31% naar 22%. Ook het aantal mensen dat vrijwilligerswerk wil blijven doen is licht afgenomen. Met name vrijwilligers van hogere leeftijd zijn in Nederland over het algemeen afgehaakt na de coronacrisis volgens de NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk).

De dalende lijn voor mensen die zorg willen geven aan een hulpbehoevende naaste is wel weer gekeerd. Waar vorig jaar nog zo’n 48% dit vaak of af en toe wilde doen, is dat nu 70%. Ook het percentage inwoners dat aangeeft aandacht te hebben voor buren in een zorgwekkende situatie is weer toegenomen. Wellicht heeft dit te maken met de veranderende redenen om je in te zetten voor een ander. Deze is nu over het algemeen meer vanuit plichtsbesef en minder instrumenteel (omdat je er zelf iets aan hebt)[7].

VIP! De Fryske Marren ondersteunt vrijwilligers en vrijwilligersverbanden in De Fryske Marren. VIP! De Fryske Marren is er voor mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger en voor organisaties die vrijwilligers zoeken. Het VIP! bemiddelt tussen vraag en aanbod. Ze adviseren, informeren en ondersteunen vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers werken. Zo worden er trainingen aangeboden en bijeenkomsten georganiseerd vanuit het VIP!. Daarnaast promoten ze ook het doen van vrijwilligerswerk.

‘’ Door de mensen en organisaties die ik heb mogen spreken heb ik zoveel diversiteit in vrijwilligerswerk gezien. Er is geen standaard vrijwilliger. Jong of oud, het maakt niet uit, iedereen heeft zijn of haar eigen redenen om vrijwilligerswerk te doen.’’

De coördinator van het VIP! ziet toe op goede en toegankelijke dienstverlening. Vrijwilligers voeren de basistaken uit en medewerkers van Sociaal Werk De Kear voeren in samenwerking met ketenpartners in hun gebiedsteam de lokale begeleiding van (getrainde) vrijwilligers uit. 

In maart 2022 is er een grootschalige wervingscampagne geweest voor vrijwilligers om te ondersteunen bij de komst van vluchtelingen uit Oekraïne. 20 vrijwilligers, verdeeld over drie locaties, zich ingezet voor verschillende activiteiten. Zo hebben zij taallessen gegeven en de locatiemanagers van de opvanglocaties ondersteund. Er was nauw contact met de locatiemanagers over de verschillende ontwikkelingen binnen de opvanglocaties.    

UP! wil mensen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek brengen over belangrijke en zingevende thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. UP! Maakt sinds 2017 zingevingsprogramma’s rondom ouder worden, om de mensen die het betreft – wat ‘oud’ is maakt ieder voor zich uit – beter uit te rusten voor de toekomst. Sociaal Werk De Kear zet deze UP! gesprekken (UP! Gesprekken is een initiatief van Landelijk Platform Up Nederland) . verder uit en sluit met vrijwillige gespreksleiders aan bij (bestaande) ontmoetingsmomenten en zet groepsgesprekken met ouderen in gang. Sociaal Werk De Kear ondersteunt de vrijwillige gespreksleiders en initieert verbinding.Sociaal Werk De Kear brengt ook de inwoner met een hulpvraag en de inzet van een vrijwilliger samen. Hiermee wordt de stap voor vrijwilligers naar deelname aan activiteiten in de eigen omgeving kleiner. Sociaal Werk De Kear werft, begeleidt en traint de vrijwilligers.

Door middel van de participatiebalie/meedoenbalie komen ook bewoners van het AZC vroegtijdig in aanraking met de maatschappij en vrijwilligerswerk. Door middel van vrijwilligerswerk, vrijwillige inzet en taalstages krijgen de bewoners van het AZC een zinvolle dag invulling, bouwen ze een netwerk op, leren ze de taal, cultuur, normen en waarden en doen ze werkervaring op. Daarnaast helpen zij hierbij vrijwilligersorganisaties en inwoners van de gemeente. Als de bewoners in Nederland mogen blijven, kunnen ze gemakkelijker integreren als ze al actief zijn geweest in de samenleving.

Samen werken aan gezondheid

Sociaal Werk De Kear heeft afgelopen jaar verschillende activiteiten gedaan om de maatschappelijke participatie onder inwoners in De Fryske Marren te verbeteren door middel van de inzet op gezondheid, sporten en bewegen. Een aantal voorbeelden hiervan vind je hieronder.

Het project ‘Gezonde Wijk Aanpak is een samenwerking tussen de gemeente De Fryske Marren, Sociaal Werk De Kear en de GGD om uitgangspunten en ambities uit het gezondheidsbeleid 2020-2024 te realiseren. De focus ligt  op gezondheidsbevordering in wijken met gezondheidsachterstanden (lage SES) door middel van een brede benadering van gezondheid; positieve gezondheid. We zien dat mensen met een lage SES vaak te maken hebben met chronische stress, wat een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Daarnaast ontbreekt het mensen aan ‘mentale bandbreedte;  om eigen regie te nemen om met een gezonde leefstijl aan de slag te gaan. In de Gezonde Wijk Aanpak worden gezondheidsinterventies gebundeld en integraal ingezet in een afgebakend gebied, met ruimte voor maatwerk voor inwoners die dit nodig hebben. Sociaal Werk De Kear adviseert en activeert inwoners om zelf aan de slag te gaan met de gezondheid en legt verbinden tussen inwoners, organisaties en bestaande interventies. Het doel is om een beweging in gang te zetten om meer positieve gezondheid in de wijken te brengen, de veerkracht en eigen regie van inwoners te versterken, en het eigenaarschap bij de inwoners te houden.  

Doortrappen’ is een provinciaal project dat erop gericht is om zoveel mogelijk oudere fietsers veilig te laten doorfietsen. Sociaal Werk De Kear ondersteunt deze fietsclubjes in de Fryske Marren en ondersteunt ook bij voorlichting omtrent veilig fietsen. In samenwerking met partners en vrijwilligers van het sociaal werk zijn er op dit moment tevens vijf wandelgroepen in de gemeente ontstaan. Inwoners worden gestimuleerd  om elkaar te ontmoeten, terwijl ze genieten van een fijne wandeling. “Dit zorgt voor nieuwe vriendschappen, een betere gezondheid en een glimlach op het gezicht.''

Wereldmeiden is een maatjesproject waarin een divers samengestelde groep meiden al sportend hun netwerken voor elkaar ontsluiten en van elkaar leven en achtergrond leren. Maatschappelijke diensttijders sporten een half jaar lang 1 keer per week samen met meiden met een vluchtelingenachtergrond. We werken er naar toe om de meiden te stimuleren te integreren bij sportverenigingen, zodat hun sociale netwerk groter wordt. De buurtwerker sport en cultuur ondersteunt de groep en zet de groep meiden in hun kracht om zelf input te leveren voor het programma. 

“Ondanks de verschillende talen en achtergronden geloven wij dat sport de meiden met elkaar verbindt. Het is een laagdrempelige manier om contact te maken en elkaar te leren kennen. Maar het allerbelangrijkste is dat de meiden plezier hebben.''

Samen actief is een project waarin mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt letterlijk in beweging worden gebracht. Het is een beweeg- en coaching programma waarin een gezonde leefstijl en persoonlijke ontwikkeling gecombineerd worden. Het programma is bedoeld voor mensen die een inkomen hebben op uitkeringsniveau, niet in de gelegenheid zijn om actief te bewegen, graag meer sociale contacten willen opbouwen of activiteiten buitenshuis zoeken met als doel het versterken van zelfredzaamheid, participatie en sociale contacten. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt de ‘mijn positieve gezondheid’ tool ingezet. De rol van de buurtwerker sport en cultuur is het ondersteunen van de groep, zorgen voor de randvoorwaarden en de invulling van het programma en deelnemers. De buurtwerker sport en cultuur sluit aan bij de persoonlijke doelen en ze ondersteunen, denken mee en motiveren. In 2022 heeft er in Balk en Lemmer een programma gedraaid. 

‘’ Het is prachtig om te zien hoe iemand stap voor stap groeit naar een zelfredzamer leven en weer kan meedoen in de maatschappij.’’

In samenwerking met de gemeente en Vluchtelingenwerk is er voor nieuwkomers in de gemeente De Fryske Marren een welkomstprogramma opgesteld. Een gevarieerd programma van activering, kennismaking met de gemeente en o.a. oriëntatie op de arbeidsmarkt. Het is een 8-wekelijks programma. Sociaal Werk De Kear organiseert een intake met de buurtwerker die in het gebied werkt waar de nieuwkomer komt wonen + een Walk & Talk voor nieuwkomers. Een wandeling langs de locaties in onze gemeente die handig zijn om te weten als je nieuw in de gemeente komt wonen. Tijdens de wandeling vindt er een gesprek plaats en worden verhalen en tips uitgewisseld en kan er een ‘rolmodel’ (een eerdere nieuwkomer) uitgenodigd worden voor zijn/haar ervaringsverhalen.

Sport, bewegen en cultuur als middel tot meedoen: participatie

De buurtwerkers sport en cultuur van Sociaal Werk De Kear maken gebruik van sport en cultuur als middel om bij te dragen aan de versterking van de sociale basis en het voorkomen van problemen bij doelgroepen die extra aandacht nodig hebben. Het gaat hierbij allang niet meer alleen om sport en cultuur, maar ook om bijvoorbeeld bewegen, actief samen zijn en samen een kopje koffie drinken.  Buurtwerkers hebben in hun werk verschillende rollen, waaronder aanjager, verbinder, doorverwijzer en organisator, afhankelijk van de behoeften van de inwoners. Ze zetten sport en cultuur in als verbinding tussen inwoners, sportverenigingen en culturele organisaties en – activiteiten en ondersteunen verenigingen om vitaal te blijven. Ze stimuleren inwoners om te bewegen en gezond te leven of deel te nemen aan activiteiten. Buurtwerkers werken gebiedsgericht en kennen de dorpen en mensen, waardoor ze duurzame oplossingen en initiatieven tot stand kunnen brengen. Ze baseren  hun inzet op de gebiedsanalyse.  De inzet van buurtwerkers sport en cultuur als schakel en verbinder in de wijk tussen sport- en beweegaanbod en eerstelijnszorg is volgens onderzoeken een belangrijke succesfactor in de doorstroom van mensen met een gezondheidsrisico van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod[8].

Middels de Brede Regeling Combinatiefunctionarissen zijn er middelen beschikbaar gesteld om de verbinding tussen sporten, cultuur en een derde discipline tot stand te brengen. Voor Sociaal Werk De Kear uit zich dit in 8,2 fte. Waarvan 7,8 voor de sector sport en bewegen en 0,4 fte voor de sector kunst en cultuur. In de figuur hieronder is een overzicht van verschillende activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van participatie, waarin sport en/of cultuur als middel wordt gebruikt. Dit overzicht is niet uitputtend.

Activiteiten sport, bewegen en cultuur: participatie

Sport én Cultuur Sport Cultuur
Samen Actief Voorschools sport project Jongeren betrekken bij het Brûsplak
Walk en Talk Wandelgroepen Heel de Fryske Marren Breit
Wereldmeiden Zomersportweek  
Maatwerk/jeugdfonds sport en cultuur Online sport platform  
Maatwerk in aangepast sporten Het sportboekje  

Informatie en advies over participatie

Alle medewerkers geven in hun dagelijkse contacten met inwoners gevraagd en ongevraagd informatie en advies. In het afgelopen jaar hebben de medewerkers van Sociaal Werk De Kear 432 keer inwoners kort van informatie en advies voorzien op verschillende gebieden. 49 Informatie & Advies momenten hadden (mede) betrekking op het bevorderen van maatschappelijke participatie.

Top 5 Hoofddomeinen Zelfredzaamheidsmatrix Info & Advies, Sociaal Werk De Kear, 2022

Percentage informatie en adviesvragen per domein

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

figuur 5

Netwerkpartners: bevorderen participatie

Sociaal Werk De Kear werkt op verschillende manieren samen met partners in het veld. Samen met formele en informele partners in de gemeente levert Sociaal Werk De Kear een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van participatie van de kwetsbare inwoners van de gemeente De Fryske Marren.

Visuele weergave

Rollen: bevorderen participatie

Sociaal Werk De Kear zet zich in voor het welzijn van de inwoners van de gemeente. Ze ondersteunen inwoners om hun mogelijkheden te zien en te ontwikkelen. De sociaal werker vervult daarin vier verschillende rollen, namelijk die van doorverwijzer, organisator, verbinder en aanjager. Hieronder geven we, op dezelfde manier als in het vorige hoofdstuk een beeld van activiteiten die zijn gericht op het bevorderen van participatie.   

Indicatoren bevorderen participatie

In de opdrachtbeschrijving zijn voor de doelstelling Bevorderen participatie een aantal indicatoren gedefinieerd. Deze indicatoren zijn hieronder in een tabel samengebracht. 

Sociaal Werk De Kear levert, samen met de partners in de gemeente, een belangrijke bijdrage aan het versterken van de zelfredzaamheid van de kwetsbare inwoners van de gemeente De Fryske Marren.

Versie: v8.2.29

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report