
Slotwoord
Tot slot zijn er op een aantal terreinen ontwikkelingen geweest waar we in dit jaarverslag aandacht aan willen besteden.
Gewoon Dichtbij transformeren in De Fryske Marren
Samen met de gemeente en andere partijen hebben we de ambitie om het wezenlijke anders te doen dan we deden. Landelijke ontwikkelingen zoals de komst van het IZA, GALA en de SPUK benadrukken nog eens extra dat het nodig is om in te zetten op het meer preventief werken, o.a. aan gezondheid. In het GALA komen de inzet op sport en bewegen door middel van de uitvoering van het lokaal sportakkoord en de Brede Regeling Combinatiefunctionarissen (BRC) nadrukkelijk naar voren. Ook het terugdringen van gezondheidsachterstanden en het versterken van de sociale basis en wijkinfrastructuren komen hierin naar voren. Methodes als Welzijn op Recept worden hierin nadrukkelijk benoemd. Om (verdere) invulling te geven aan de transformatieopgaven die we om ons heen zien vinden we het ook belangrijk om, samen met de gemeente, te kijken naar waar er algemene voorzieningen ontwikkeld kunnen worden met als doel normaliseren en onderzoeken welke indicaties voorkomen kunnen worden door inwoners te verbinden aan algemene voorzieningen. Dit doen we door middel van het vormgeven van een businesscase die is gericht op het versterken van de sociale basis, in samenwerking met de sociale wijkteams Jeugd en WMO. Dit gaat hand in hand met de resultaatgerichte inkoop WMO die in 2023 van start is gegaan.
Armoede en sociale uitsluiting
Vanuit Sociaal Werk De Kear willen we een brede aanpak ontwikkelen op het voorkomen van armoede en sociale uitsluiting door gebruik te maken van de krachten en talenten in het gebied. Hierbij gaar het ook over participatie en sociale activering. Op dit moment zetten we met name in op het toewerken naar een collectief aanbod, echter zien we ook een doelgroep die gebaat is bij individuele ondersteuning op dit vlak. Steeds vaker vangen we signalen op van verschillende ‘soorten’ armoede; energiearmoede, menstruatiearmoede, etc. De opkomst van deze verschillende facetten van armoede lijkt ook voor versnippering in het aanbod aan toeslagen en regelingen te zorgen voor mensen met armoede. We zien dat mensen moeten zoeken naar waar ze heen moeten met vragen. We willen gezamenlijk met andere partijen verkennen wanneer er specifieke inzet nodig is, bijvoorbeeld gericht op de energietransitie, en wanneer we aan armoede en sociale uitsluiting in de breedte kunnen werken. We adviseren één loket waar iedereen met financiële vragen zich kan melden. In dit loket zijn vrijwilligers, maatschappelijk werk, budgetcoaches etc. vertegenwoordigd. Vanuit de gedachte ‘licht waar het kan, zwaarder waar nodig’ is de vrijwilliger front office van dit loket.
Krachtige inwoners en sterke lokale netwerken
Vanuit Sociaal Werk De Kear werken we graag vanuit de kracht van de inwoners zelf. Dit komt terug bij alle groepen waarmee we werken. We zien in de praktijk dat we dicht bij de inwoners staan en hen op een laagdrempelige wijze kunnen helpen. Dit kan gaan over een gezonde leefstijl (Gezond je ding doen), het ondersteunen van mantelzorgers (het Mantelzorg Informatie Punt) en het bereiken van jongeren. Specifiek voor deze laatste twee groepen blijven wij graag in gesprek met de gemeente en andere partijen over of de rol van Sociaal Werk De Kear in de ondersteuning van deze groepen op slimme en logische wijze versterkt kan worden middels de basis die er al staat. We willen komen tot een integrale aanpak waarin de krachten en innovatieve ideeën van inwoners tot bloei komen, met als doel de sociale basis te versterken.
Integraal gebiedsgericht werken
We zien veel beweging op het gebied van integraal gebiedsgericht werken. Zowel bij de gemeente als bij andere partijen in het werkveld. Als Sociaal Werk De Kear vinden we het belangrijk om hierin mee te bewegen. Om integraal te werken in de wijk mogelijk te maken is een gezamenlijke gebiedsgerichte ambitie en visie nodig. Daarom hebben we samen met Dynhus een werkwijze integraal gebiedsgericht werken beschreven. Op verschillende thema’s – gezonde wijkaanpak, bakkie in de buurt, etc. – zijn hier mooie voorbeelden van. Wat nog gemist wordt op dit moment is regie, ons idee hierbij is dat de gemeente de rol van gebiedsregisseur (een functionaris die het gebied en de inwoners goed kent) invult.
Van Zorgen voor naar zorgen dat op zowel collectief als individueel niveau
Sociaal Werk De Kear onderzoekt bij alle vragen van inwoners de mogelijke verbinding met bestaand aanbod vanuit inwonersinitiatieven, verengingen en vrijwilligersorganisaties. Waar dit mogelijk is wordt vervolgens de verbinding tot stand gebracht. Daar waar dat (nog) niet mogelijk is wordt een tijdje met de inwoner(s) meegelopen. Steeds vaker krijgen we het signaal dat inwoners een individuele vraag hebben waar een individueel antwoord op geformuleerd moet worden. We zien mooie ontwikkelingen in andere gemeenten waar een buurtmaatschappelijk werker wordt ingezet als vertrouwd gezicht voor de inwoners; laagdrempelig en dichtbij. Deze buurtmaatschappelijk werker kan alle voorkomende vraagstukken voorafgaand aan indicatiestelling oppakken.