Informele zorg
5.1 Mantelzorgwaardering 2022
Ook in 2022 is in november de mantelzorgwaardering uitgereikt. Met als doel de mantelzorgers in de wijk beter in beeld te krijgen, zijn de waarderingen wijkgericht, in het Geert Teis theater, uitgedeeld. In het theater was per wijk een uitgiftepunt gerealiseerd zodat de wijkteams de mantelzorgers uit de eigen wijk konden ontmoeten. Hiermee ontstond er ook extra tijd en ruimte om met de mantelzorgers in gesprek te gaan.
5.2 Lotgenotengroepen
Door het ondersteunen en organiseren van lotgenotengroepen is het delen van ervaringen, kennis en het versterking van sociale contacten onder inwoners met verschillende problematiek mogelijk gemaakt.
De lotgenotengroepen hebben in 2022 elke maand (of per 14 dagen) plaatsgevonden, meestal met een gastspreker. Voorbeelden van activiteiten vanuit de lotgenotengroepen zijn:
- Het Alzheimer Café: tijdens Valentijnsdag kwam een spreker langs om te vertellen over dementie en intimiteit;
- De Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) groep: CVA verpleegkundigen deelden hun kennis over restverschijnselen bij NAH;
- Parkinson Café: vanuit Welstad is een spelmiddag georganiseerd. Daaruit volgt nu een nieuwe groep Inclusief Sporten, waar zowel inwoners met NAH als Parkinson aan deelnemen;
- Vanuit het project Sociaal Vitaal, gaan twee groepen ook in 2023 verder aan de slag met vitaliteit.
De Lotgenotengroep Rouw en Verlies heeft het gehele jaar gedraaid. Deze groep biedt inwoners die te maken hebben met verlies van bijvoorbeeld een partner of gezondheid herkenning en het gevoel dat ze niet alleen zijn. Het verlies mag er zijn in deze groep, ook als het verlies alweer enige tijd geleden is. Een maatschappelijk werker vanuit Welstad begeleid de groep. Wat onder andere betekent dat de interactie tussen deelnemers gestimuleerd wordt en dat iedereen aan bod komt.
‘’Het zijn zinvolle bijeenkomsten en het is fijn dat het verdriet er mag zijn.’’ – deelnemer Rouw en verlies lotgenotengroep